REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per parą Lietuvoje užfiksuotas koronaviruso atvejų šuolis – užsikrėtė 2848 žmonės, skelbiama ir dar apie 21 mirtį. Tiesa, net ir kone trys tūkstančiai užsikrėtimų per parą neatbaido lietuvių nuo prekybos centrų – žmonės grūdasi į parduotuves, ieško Kalėdinių dovanų, pramogauja prekybos centruose. O štai Palangoje nuo pirmadienio visi moksleiviai mokysis nuotoliniu būdu, puse lūpų užsimenama ir apie galimą darželių uždarymą.

Per parą Lietuvoje užfiksuotas koronaviruso atvejų šuolis – užsikrėtė 2848 žmonės, skelbiama ir dar apie 21 mirtį. Tiesa, net ir kone trys tūkstančiai užsikrėtimų per parą neatbaido lietuvių nuo prekybos centrų – žmonės grūdasi į parduotuves, ieško Kalėdinių dovanų, pramogauja prekybos centruose. O štai Palangoje nuo pirmadienio visi moksleiviai mokysis nuotoliniu būdu, puse lūpų užsimenama ir apie galimą darželių uždarymą.

REKLAMA

Štai tokia eilė Vilniaus Akropolyje rikiuojasi prie maisto prekių parduotuvės. Čia dirbantis apsaugos darbuotojas riboja žmonių srautus ir prašo pirkėjų nelipti vienas kitam ant kulnų – laikytis saugaus atstumo. Kai kurie pirkėjai, pamatę, kiek žmonių plūstelėjo į prekybos centrą sako norėję apsigręžti namo.

„Žiauriai, labai nustebome, iš tikrųjų tai nesitikėjome tokių eilių ir apskritai tokios tvarkos. – Nebuvo minčių apsisukti? – Buvo, bet kai valgyti norisi, vis tiek reikia kažkur pirkti maistą“, – sako Natalija.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonių tai laba daug, važiavome, matėme mašinų, tai sakau – gal apsisukame? Bet reikia maikutę baltą žiemą surasti su trumpomis rankovėmis, tai čia stebuklas irgi Kalėdinis būtų. Nusprendėm greitai apsipirkti, daugiau nieko nereikia apart maikutės“, – komentavo pirkėjai.

REKLAMA

„Sakau, ir bijom, ir nebijom, o tai ką daryti? Yra priemonės, jų ir laikomės, juk namie nesėdėsi visą laiką“, – Darius.

Pirkėjai tikina, kad į parduotuves atskubėjo Kalėdinių dovanų, kai kurie žmonės atvyko net iš kitų miestų baimindamiesi, kad valdžia iš viso uždarys prekybos vietas ir šie neturės, kur apsipirkti.

„Tai baisu, bet dovanų vis tiek juk reikia. Prieš šventes reikia apsirūpinti, kad visi turėtų ir neliktų be dovanų“; „Reikia ir vaikams maisto, kaip tu neisi, reikia“; „Žmonės ateina į parduotuvę ir čia metrus matuoja metrus, o neperka maisto. Nesąmonė, absurdas“ – taip atsiliepė sutikti pirkėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį renkasi ekspertų taryba

Tuo tarpu kol žmonės plūsta Kalėdinių dovanų savo artimiesiems, koronaviruso skaičiai drastiškai kopia į viršų. Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 2848 nauji koronaviruso atvejai. Tai didžiausias užsikrėtusiųjų skaičius per parą nuo pandemijos pradžios. Daugėja ir mirčių – skelbiama, kad nuo Covid-19 infekcijos per vakar dieną mirė 21 žmogus.

Rytoj pas prezidentą Gitaną Nausėdą renkasi Sveikatos ekspertų taryba, kuri siūlys savo rekomendacijas, kaip dar labiau sugriežtinti apribojimus. Mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius tikina, kad tikslinga būtų uždaryti ir prekybos centrus.

„Kaip tiksliai bus nuspręs Vyriausybė. Mano nuomone prekybos centrus reikia arba uždaryti, arba stipriai apriboti, kiek vienam žmogui tenka vietų, kol visi neišeina, daryti kontrolę, reikia ten stiprinti priemones“, – pastebėjo „Euromonitor“ duomenų mokslininkas  Vaidotas Zemlys-Balevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palangoje – nuotolinis ugdymas

O štai Palangos miesto meras jau šiandien pranešė, kad nuo pirmadienio Palangoje įvedamas nuotolinis mokymasis, iš namų mokslus tęs visi moksleiviai – taip pat ir pradinukai.

„Palangoje per keturias dienas susirgo 9 pedagogai. Trys vaikai, tai nebereikia laukti, kad dar daugiau susirgtų, nes nebebus kam mokyti. Mes priėmėme sprendimą, kad nuo pirmadienio tiek Palangos, tiek Šventosios mokyklose ugdymas vyktų nuotoliniu būdu. Stebėsime situaciją ir darželiuose, jei ji bus bloga, taip pat įvesime ir nuotolinį mokymąsi“, – sakė Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus,

Matydami kritinę šalies situaciją ekspertai jau puse lūpų kalba ir apie darželių uždarymą. Prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius tvirtina, kad reikia nebedelsti ir imtis visų priemonių koronaviruso krizei suvaldyti:

REKLAMA

„Aš pritarčiau darželių uždarymui. Aš pritarčiau griežtesnėms priemonėms, nes yra bendras dalykas, jeigu tu nežinai tiksliai, tai geriau būti per atsargiam, nei pritaikyti švelnesnes priemones ir pamatyti, kad jos neveikia.“

Sergančiųjų tik daugės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas tikina, kad Lietuvos sveikatos sistema jau kuris laikas balansuoja ant perdegimo ribos, tačiau sergančiųjų tik daugės:

„Juk dabar tiktai, tiktai gruodžio mėnesį Lietuvoje prasideda koronaviruso plitimo sezonas. Tai yra visą gruodį, sausį ir vasarį mes galime tikėtis, kad plis, augs ir didės koronaviruso augimas."

Tuo tarpu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras skelbia, kad praėjusią parą nauji atvejai fiksuoti protrūkiuose. Vieni jų siejami su protrūkiais socialinės globos namuose, šeimose ir pataisos namuose.

REKLAMA

„Daugiausia atvejų per vakar parą Strėvininkų socialinės globos namuose, Kaišiadorių rajone apie 43, 24 atvejai namų gyventojams ir 9 darbuotojams. Nesibaigia protrūkiai Marijampolės pataisos namuose, 16 atvejų“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Austina Vžesniauskaitė.

Iš viso šalies ligoninėse šiuo metu gydomi 1981 koronavirusu užsikrėtęs žmogus. Net 147 iš jų reanimacijoje. Deguonis reikalingas 1067 pacientams, 87 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Šiuo metu užimta apie pusė ligoninių lovų – 8626 iš 16660.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų