REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Lietuvoje nustačius dar vieną rekordinį naujų koronaviruso atvejų skaičių, naujienų portalo tv3.lt laidoje „Dienos pjūvis“ Sveikatos ekspertų tarybos narys dr. Vaidotas Zemlys-Balevičius teigė, jog jeigu greitu nesiimsime papildomų priemonių, tokie skaičiai taps kasdienybe. Jo nuomone, padėtį šalyje šiuo metu galima lyginti su degančiu namu, o laiko svarstymams jau nebeliko. 

Šiandien Lietuvoje nustačius dar vieną rekordinį naujų koronaviruso atvejų skaičių, naujienų portalo tv3.lt laidoje „Dienos pjūvis“ Sveikatos ekspertų tarybos narys dr. Vaidotas Zemlys-Balevičius teigė, jog jeigu greitu nesiimsime papildomų priemonių, tokie skaičiai taps kasdienybe. Jo nuomone, padėtį šalyje šiuo metu galima lyginti su degančiu namu, o laiko svarstymams jau nebeliko. 

REKLAMA

Laidoje mokslininkas V. Zemlys-Balevičius aiškino, jog naujausi duomenys rodo, kad šiuo metu įvesto karantino priemonės neveikia, tad didelio atvejų skaičiaus pokyčio per artimiausias kelias savaites tikėtis tikriausiai neverta.

Visgi, pasak pašnekovo, šiuo labiausiai neramina kylanti teigiamų atvejų dalis.

„Tai reiškia, kiek teigiamų testų, yra nauji atvejai. Tai ji (kreivė – aut. past.) kyla, dabar yra kažkur 17 proc., ir ji nesustoja kilti. {...} Kadangi mūsų testavimo pajėgumai yra 14 tūkst., jie nesikeičia, o teigiamų tyrimų dalis aukštėja, tai reiškia, kad mes nepakankamai testuojame ir situacija iš tikrųjų yra blogesnė“, – tv3.lt laidoje „Dienos pjūvis“ aiškino V. Zemlys-Balevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pripažįsta, kad jeigu Lietuva greitu metu nepadidins savo testavimo mastų ir kontrolės, greitai pagal susirgimų skaičių galime tapti lyderiais visame pasaulyje.

REKLAMA

„Mums reikia rinkti papildomą informaciją ir daryti viską, kad atvejų skaičius sumažėtų. Tai reiškia, imtis tų nepopuliarių priemonių – uždarymo ugdymo įstaigų, darboviečių. Tai yra ekonominė kaina, bet mes turi nuspręsti, ar mokame ekonominę kainą, ar sveikatos apsaugos darbuotojų kainą ir mirčių kainą“, – sakė prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos narys.

Mokslininko teigimu, dabar itin svarbus yra viruso suvaldymo priemonių kompleksas ir reikia labai gerai pagalvoti, kaip, kada ir kokias jas taikyti. Tačiau svarstyti, ar papildomų priemonių tikrai reikia, jo nuomone, jau per vėlu.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra analogija su degančiu namu – atvažiuoja gaisrininkai ir tada svarsto, ar čia namas labai jau dega, ar gesint, ar negesint. Tai mes turime tokią situaciją kur jau liepsnoja viskas. {...}

Jeigu nesiimsime jokių priemonių, tai 2 tūkst. atvejų per dieną bus norma, kaip ir 20-30 mirčių per dieną bus kasdienės naujienos. {...}

Mirčių atvejų skaičius kyla, o ypač kyla tos mirtys, kurios vadinasi „kitos mirtys“ – kai žmonės miršta sirgdami covidu, bet covidas nėra pagrindinė priežastis. Šie skaičiai kyla ir nors atvejų jau nebegalime fiksuoti, mirtis galime – mirtims nereikia testo, nereikia laukti tris dienas, kad sužinotum, ar esi miręs“, – apie galimas koronaviruso prognozes laidoje „Dienos pjūvis“ pasakojo V. Zemlys-Balevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekordinis Covid-19 plitimas Lietuvoje: mirę asmenys buvo ir 40-49 metų

 

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 2450 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų.

579 iš jų registruoti Kauno, 564 Vilniaus, 333 Klaipėdos, 264 Šiaulių, 214 Panevėžio, 121 Telšių apskrityse. Dar 112 infekcijos atvejų patvirtinta Alytaus, 99 Utenos apskrityse, 96 Marijampolės ir 46 Tauragės apskrityse. 22 atvejai kol kas dar nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo. 

Vakar fiksuoti techniniai trikdžiai, kurie lėmė, kad į NVSC informacinę sistemą 1778 testų rezultatai pateko vėlai vakare. Dėl šios priežasties šių atvejų epidemiologinės diagnostikos vakar atlikti nesuspėta. 

REKLAMA

Šiuo metu atlikta 672 atvejų epidemiologinė diagnostika atlikta, t. y. visų, kurie į NVSC sistemą pateko darbo laiku. 

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, šiuo metu registruoti 98 (iš tų atvejų, kurių epidemiologiniai tyrimai atlikti). 

Praėjusią parą atvejai fiksuoti protrūkiuose

Naujas protrūkis praėjusią parą registruotas Kėdainių socialinės globos namuose, kur patvirtinta 13 koronaviruso infekcijos atvejų. Visi asmenys yra globotiniai. 

Taip pat naujas protrūkis registruotas Kaune veikiančiuose socialinės globos namuose „Vija“ – koronavirusas patvirtintas septyniems įstaigos gyventojams. 

REKLAMA

Praėjusią parą fiksuoti atvejai, susiję su protrūkiais Respublikinėje Klaipėdos, Kėdainių, Klaipėdos universitetinėje, Klaipėdos jūrininkų, Rokiškio, Naujosios Akmenės, Tauragės ligoninėse. Taip pat – Regioninėje Telšių ligoninėje, kur padaliniuose fiksuota 13 infekcijos atvejų, Tauragės šeimos gerovės centre, Zarasų socialinės globos namuose. 

Be to, tęsiasi protrūkis Pakruojo rajone įsikūrusiuose Linkuvos socialinės globos namuose, kur per trečiadienį patvirtinta 20 koronavirusinės infekcijos atvejų. Visi asmenys yra šios įstaigos globotiniai. Iš viso per pastarąsias dvi savaites registruota daugiau nei 80 su šiuo protrūkiu susijusių COVID-19 atvejų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat vakarykštę parą registruoti koronavirusinės infekcijos atvejai, susiję su protrūkiu Rietavo senelių globos namuose – infekcija patvirtinta dar aštuoniems gyventojams ir trims darbuotojams. Iš viso su protrūkiu šiuo metu siejami 52 infekcijos atvejai.  

Trečiadienį, epidemiologų vertinimu, registruota 18 COVID-19 ligos atvejų, susijusių su protrūkiu Ukmergės rajone įsikūrusiuose Jasiuliškių socialinės globos namuose. 

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, registruota 115.

Lietuvoje – dar 17 mirties nuo koronaviruso atvejų

NVSC praneša, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 17 mirties nuo koronaviruso atvejus. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 564 gyvybes.

REKLAMA

4 mirties atvejai registruoti Šiaulių apskrityje. Asmenys priklausė 40-49, 50-59, 80-89, 90-99-erių metų amžiaus grupėms.

4 mirties atvejai registruoti Kauno apskrityje. Asmenys priklausė 60-69, 70-79, 80-89-erių metų amžiaus grupėms.

2 mirties atvejai registruoti Marijampolės apskrityje. Asmenys priklausė 60-69 ir 70-79-erių metų amžiaus grupėms.

2 mirties atvejai registruoti Tauragės apskrityje. Asmenys priklausė 40-49 ir 60-69-erių metų amžiaus grupėms.

2 mirties atvejai registruoti Telšių apskrityje. Asmenys priklausė 60-69 ir 70-79-erių metų amžiaus grupėms.

Utenos apskrityje registruotas 1 mirties atvejis. Asmuo priklausė 80-89-erių metų amžiaus grupei.

REKLAMA

Taip pat 1 mirties atvejis registruotas Vilniaus apskrityje. Asmuo priklausė 80-89-erių metų amžiaus grupei.

Klaipėdos apskrityje registruotas 1 mirties atvejis. Asmuo priklausė 80-89-erių metų amžiaus grupei.

Be to, vakarykštę parą registruoti 7 mirties atvejai, kai užsikrėtusieji koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų