REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaiškėjus, kad koronavirusu užsikrėtė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimas imasi veiksmų saugant parlamentarus nuo Covid-19 grėsmės, tačiau darbo nestabdo, kaip siūlo misnistras A. Veryga.

Paaiškėjus, kad koronavirusu užsikrėtė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimas imasi veiksmų saugant parlamentarus nuo Covid-19 grėsmės, tačiau darbo nestabdo, kaip siūlo misnistras A. Veryga.

REKLAMA

Išskirtinai Seimo nariams turėtų būti įrengtas mobilusis testavimo punktas, griežtinama saviizoliacijos tvarka. Vis dėlto šiandien net ir gerokai ištuštėjusiame parlamente dalis konservatorių sisirinko į komitetų posėdžius – tikina, kad jiems kabinetuose dirbti patogiau, nei diskutuoti nuotoliniu būdu.

Prie Seimo vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kabineto prieblanda, o durys – plombuotos – vakar paaiškėjus, kad liberalė užsikrėtė koronavirusu, izoliavosi ne tik ji, bet ir 3-jos sekretoriato darbuotojai.

„Kaip ir visą praėjusią savaitę tikrai jokių simptomų nejaučiau ir tas testo rezultatas man pačiai tapo nemaloniu siurprizu“, – sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA
REKLAMA

Virusas gerokai įsisiautėjo Liberalų sąjūdžio gretose – apie ligą skelbė jau kadenciją baigęs parlamentaras Gintaras Vaičekauskas, prieš kelias dienas apie tai pranešė Jonas Varkalys, vakar – Viktoras Pranckietis ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA

Nors bendražygiai krenta, kaip lapai, liberalų senbuvis Gentvilas trečiadienio vidurdienį dar buvo sveikas, tada pasidarė testą. Gentvilas anksčiau pripažįsta, kad praėjusį penktadienį frakcijoje liberalai drauge valgė tortą.

„Nemanau, kad su tuo susiję, ne, matome, Seimas yra vieta, kur negali išvengti bendravimo ir vienoje, kad ir labai didelėje salėje renkasi virš šimto žmonių nuolatos ir aišku turiu kontaktų ir už Seimo ribų, tai labai sudėtinga būtų pasakyti iš kur tai atėjo“, – pasakoja V. Čmilytė-Nielsen.

„O aš nesu tikras, kad nėra kitose frakcijose, aš nesu tuo tikras. Tiesiog gerai, kad mūsų Varkalys blogai pasijuto, pasidarė testą, nustatė, tada Pranckietis blogai pasijuto“, – teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA

Koronaviruso testus atliko visa liberalų frakcija.

Šį savaitgalį bus tiriami mūsų frakcijos personalo žmonės, realiai 3 žmonės, kurie galimai turėjo šitame Liberalų židinyje, lauže, galėjo turėt kontaktus, arba pakankamai ilgą laiką galėjo būti tose patalpose, tai jie bus ištirti šį savaitgalį. Atrodo visi Seimo nariai bus tiriami pirmadienį“, – kalbėjo E. Gentvilas.

„Jie, matyt, audringai šventė praeitą penktadienį ir atitinkamai turim tai ką turim. Seimo pirmininkė neizoliavosi, nekreipė į tai dėmesį, mūsų frakcijoje į pastabas reagavo, kaip į tam tikrą spaudimą“, – sako valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varkalys ir kadenciją jau baigęs, tačiau su liberalais bendravęs Gintaras Vaičekauskas įtarė, kad galėjo užsikrėsti nuo Rimantės Šalaševičiūtės. Tačiau ji teigia, kad jos pirminis teigiamas koronaviruso testas buvo klaidingas, kiti du testai viruso nerodė.

„Nu tai aš buvau per priesaikos priėmimą Seime, nu tai po to ir užsikrėčiau. O nuo ko ten, kada, tai nei čia kas galėtų įrodinėti, nei čia atrasi. Jie skraido ore, virusai skraido“, – pasakoja Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Viktoras Pranckietis.

Pastaruoju metu Čmilytė-Nielsen bendravo su krūva politikų. Pradedant Lenkijos prezidentu Andžejumi Duda, baigiant kolegomis Seime. Kurie negailėjo jai sveikinimų su prisilietimais.

REKLAMA

Dar antradienį svarstę ar niekas iš saviškių nebuvo greta užsikrėtusio liberalo, šiandien konservatoriai jau imasi atsargumo. Izoliavosi Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė, jie šiandien turėjo patys atlikti testus. Tą patį tikino darysiantis ir Ramūnas Karbauskis. Tiesa, jis nuo virusų saugosi individualiai.

„Tai čia kažkoks japoniškas išradimas, kuris skleidžia kažkokias medžiagas, kurios saugo nuo virusų. Čia draugai padovanojo, o kadangi japonų, tai kažkaip pasitikiu japonai, būtų kiniečių, kiltų klausimas. Bet aš niekam nerekomenduoju, nes nežinau ar tai veikia puikiai, ar ne“, – teigia R. Karbauskis.

Seimo kanceliarijos teigimu, šiuo metu serga 3 Seimo nariai – Varkalys, Pranckietis ir Čmilytė-Nielsen, o taip pat ir 3 kanceliarijos darbuotojai. Anksčiau sirgo dar 5 parlamentarai. Jau pirmadienį parlamente turėtų atsirasti mobilus tyrimų punktas politikams. Be to, svarstoma įrengti pertvaras plenarinių posėdžių salėje. Taip pat griežtinti tvarką, pagal kurią būtina saviizoliuotis.

REKLAMA

Ir nors Seimo rūmai ištuštėję, keli konservatorių vadovaujami komitetai surengė posėdžius ne vien nuotoliniu būdu. Nors statutas leidžia komitetus rengti internetu.

„Nėra draudimo rinktis gyvai, yra rekomendacija, bet turime kai kuriuos pavedimus iš seniūnų sueigos ir Seimo vadovybės“, – kalbėjo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Aš manau, kad jeigu tai būtų tiek rizikinga ir pavojinga, jau visas Seimas būtų susirgęs. Protingai elgiantis, protingai saugantis, nevalgant tortų nusiėmus kaukes, tikrai galime išlikti darbingi ir vykdyti savo pareigas“, – sako Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra jauku, žinom, kad ta rizika didelė, bet yra tam tikrų klausimų, kur vis tiek reikia spręsti“, – pasakoja Seimo narys Antanas Guoga.

Į Seimo vadovybę su prašymu stabdyti darbą kreipėsi ir Aurleijus Veryga.

„Priemonių reikia imtis nedelsiant, jame rekomenduojama stabdyti Seimo darbą bent porai savaičių be išimčių. Noriu akcentuoti, kad tikrai nereikėtų spekuliuoti nuotoliniu darbu ar panašiais dalykais, kuriuos dar reikėtų ir priimti Seime“, – teigia Laikinasis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Anot Verygos, nuolatinis testavimas taip pat gali nepadėti – esą net ir esant neigiamam testui, žmogus jau gali būti užsikrėtęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų