REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
„Dzūkų tankai“ (Domanto Aleksyno nuotr.)

Lietuvos futbolo I lygoje rungtyniaujanti DFK „Dainava“ turi vienus geriausių sirgalių mūsų šalyje.

18

Lietuvos futbolo I lygoje rungtyniaujanti DFK „Dainava“ turi vienus geriausių sirgalių mūsų šalyje.

REKLAMA

„Dzūkų Tankais“ pasivadinę gerbėjai kuria ypatingą atmosferą visų komandos rungtynių metu, net ir tada kai alytiškiai kovoja dėl pergalės Lietuvos gilumoje esančiuose stadionuose.

Savo mylimą komandą jie palaiko ne tik organizuotomis skanduotėmis ar dainomis, tačiau ir naudodami pirotechnikos gaminius.

Vis tik, pastaroji praktika skaudžiai pasibaigė vienam iš „Dzūkų Tankų“ atstovų.

Praėjusiame sezone DFK „Dainavai“ iki I lygos čempionų titulo pritrūko vos taško, o prieš paskutines rungtynes namuose aktyviausi alytiškių gerbėjai surengė įspūdingą eiseną Dzūkijos širdyje.

Netrukus veiksmas persikėlė į Alytaus sporto ir rekreacijos centrui priklausantį miesto stadioną.

REKLAMA
REKLAMA

Čia DFK „Dainava“ net 6 – 0 sutriuškino FC „Kupiškį“, bei finišavo antroje turnyro lentelės vietoje.

3 pažeidimai ir diskvalifikacija

Kaip pasakoja „Dzūkų tankų“ atstovai švęsdamas šią pergalę vienas iš gerbėjų uždegė dviejų klubo spalvų dūmus skleidžiančius pirotechnikos gaminius.

REKLAMA

Ateitis parodė, kad šis poelgis sirgaliui gerokai atsirūgo – antradienį (balandžio 16 d.) jam skirta vienerių metų diskvalifikacija lankytis sporto varžybose ir 45 eurų bauda.

Alytaus vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Kristina Janulevičienė portalui tv3.lt atskleidė, kad vienam iš „Dzūkų Tankų“ atstovų pritaikyti trys pažeidimai.

„Asmuo futbolo rungtynių metu žiūrovų tribūnoje uždegė ir degino dūminius užtaisus. Tokiais veiksmais vyras sutrikdė viešąją rimtį ir pažeidė Alytaus sporto ir rekreacijos centro stadiono vidaus tvarkos taisykles, patvirtintas direktoriaus įsakymu.

REKLAMA
REKLAMA

Penktajame įsakymo punkte nurodyta, kad stadione draudžiama deginti tribūnose sprogstamus garsinius, dūminius įtaisus.

Taip pat pažeidė Lietuvos Respublikos civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo 17 str. 1 d. 3 p., bei padarė administracinį nusižengimą numatytą Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 483 str. 2 d., kadangi metų eigoje jau buvo baustas už padarytą analogišką administracinį nusižengimą.

Vyrui paskirta 45 eurų bauda, taip pat administracinio poveikio priemonė – draudimas 12 mėnesių lankytis viešose vietose vykstančiuose sporto renginiuose“,- skelbiama oficialiame pranešime.

Policijos atstovė spaudai informavo, kad vyrui nuobauda paskirta balandžio 16-ąją dieną., tačiau jos vykdymas įsigalios tik praėjus 20 dienų nuo baudos paskelbimo datos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltina policiją persekiojimu

„Vienas iš mūsų narių buvo nubaustas už tai, kad praeitų metų paskutinėse lygos rungtynėse švęsdamas pergalę uždegė du dūminius užtaisus. Tada DFK „Dainava“ šventė pergalę ir iškovojo istorinius sidabro medalius I lygoje, per plauką būdama nuo čempionės titulo.

Tai įprasta viso pasaulio organizuotų palaikymų grupuočių praktika švenčiant istorines pergales, titulus. Juk tai istorija ir būtent dėl tokių akimirkų mes gyvename, aukojame savo laiką, tad natūralu, kad tai yra palaikymo dalis ir šventimas, paminėjimas būna neeilinis.

Manome, kad draudimas metams lankytis sporto renginiuose yra neadekvatus ir absurdiškas. Juk nenukentėjo nė vienas žmogus, pretenzijų nesulaukėme nei iš stadiono, nei iš klubo.

REKLAMA

Pergalingas emocijas asmeniniais telefonais fiksavo ne tik patys futbolininkai, jų artimieji, klubo atstovai, bet ir patys stadiono apsaugos darbuotojai. Logikos šiame draudime neįžvelgiame.

Pastarieji įvykiai, kai draudimus lankytis sporto renginiuose gauna vis daugiau asmenų, rodo, kad tai yra ir bandymas sunaikinti aktyvius ir komandas palaikančius žmones, bei judėjimus.“,- portalui tv3.lt sakė „Dzūkų Tankų“ atstovas.

Vieni geriausių sporto gerbėjų Lietuvoje tvirtina jaučiantys išaugusį Alytaus policijos susidomėjimą jų veikla.

Anot jų, aštuonis sezonus iš eilės išskirtiniuose mačuose naudota pirotechnika niekam neužkliuvo ir nesužalojo nė vieno asmens, tačiau staiga situacija pasikeitė, o metų diskvalifikacija futolo mylėtojui tik dar labiau pakurstė aistras tarp dviejų nesutariančių pusių.

REKLAMA

Paklausti, ar jaučiasi persekiojami policijos pareigūnų, „Dzūkų Tankai“ atvirauja Alytuje sulaukiantys ypač didelio dėmesio iš viešosios tvarkos sergėtojų.

„Mums atrodo labai keista, kad pareigūnų skaičius, ypač namų stadione, kartais netgi prilygsta mūsų kiekiui, o rungtynių metu visas jų dėmesys būna sutelktas į mus vienus. Lietuvoje dar niekur nebuvome matę, kad šeimininkų sirgaliai savo namų stadione būtų atskiriami juostomis, gyvomis grandinėmis, kaip kad nuo pernai metų pradėta elgtis su mumis.

Praėjusio sezono namų rungtynėse darbo dieną pareigūnai nepasirodydavo išvis, tačiau šeštadienį ar sekmadienį jų susirinkdavo daugiau nei 30, kai kurie iš jų dirbdavo net ir laisvadieniais arba tiesiog atvažiuodavo pareigūnų ir iš kitų miestų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puikiai suprantame, kad tvarka turi būti prižiūrima, tačiau prieš tai daug metų tą užtikrintai darė ir apsaugos darbuotojai, su kuriais didelių konfliktų nesame turėję. Galbūt tai policijos bandymas provokuoti, dirbtinai sukelti nusikaltimus ar vaizduoti mus kaip chuliganus ir taip supriešinti mus su eiliniais žiūrovais.

Futbolo stadionai Lietuvoje ir taip „nelūžta“ nuo žiūrovų. Jaučiame pernelyg dirbtinį ir išskirtinį dėmesį, persekiojimą nukreiptą į „Dzūkų Tankų“ judėjimą, nors mes tikrai nenorime su niekuo pyktis.

Neįsivaizduojame, kodėl jiems atrodome kaip kokie Lenkijos chuliganai, tiesiog norime palaikyti savo mylimą komandą, palaikome puikius santykius su klubu, dalyvaujame įvairiose socialinėse akcijose. Panašu, kad neįtinkame tik tam tikriems policijos asmenims, kurie šiais idiotiškais draudimais ir bando su mumis susidoroti“,- apie policijos elgesį kalbėjo „Dzūkų Tankų“ gerbėjas.

REKLAMA

Nori, kad visuomenė žinotų

Vienerių metu diskvalifikacija nubausto vyro istorija nepraslydo pro akis visai Lietuvos ultrų bendruomenei – buvo nuspręsta kaip įmanoma labiau atkreipti visuomenės dėmesį į aktyvaus palaikymo grupių naikinimą ir neva neadekvatų pareigūnų darbą, bei draudimus.

Trečiadienį pirmieji akciją „PRIEŠ DRAUDIMUS PALAIKYTI KOMANDĄ“ pradėjo Vilniaus „Ryto“ ultros, geriausiai žinomi „B tribūnos“ vardu. Rungtynių su Kėdainių „Nevėžiu“ metu jie iškėlė banerį su minėtos akcijos vardu:

Ketvirtadienį iš jų estafetę perėmė Klaipėdos „Neptūno“ sirgaliai.

„Vakarų bangos“ vardu žinomi aistruoliai prie protesto akcijos prisidėjo dvikovos su Alytaus „Dzūkija“ metu:

REKLAMA

Penktadienį savo nuomonę šiuo klausimu išreikš ir patys „Dzūkų tankai“, kurių palaikoma DFK „Dainava“ I lygos rungtynėse Kaune varžysis su „Hegelmann Litauen“.

Policija atlieka savo darbą

Tuo metu Alytaus policijos atstovė K. Janulevičienė tvirtina supranti „Dzūkų tankų“ nusivylimą dėl paskirtos bausmės, tačiau viešosios tvarkos sergėtojus taip elgtis įpareigoja taisyklės.

„Labai smagu, kad mūsų miesto sporto komandas palaiko daug jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių. Puikiai suprantu ir juos – pirotechnikos gaminių naudojimas jiems suteikia džiaugsmo, žiūrovams tai lyg papildomas šou, kuris dar ir gražiai atrodo.

Visgi, policija privalo palaikyti tvarką, o taisyklėse aiškiai parašyta, kad pirotechnikos gaminiai sporto renginių metu yra draudžiami. Policijos atstovų pareiga yra bausti viešąją tvarką pažeidžiančius asmenis, todėl negalime daryti išimčių vien tik dėl to, kad sporto aistruoliai turi kitokią nuomonę šiuo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio sporto renginiuose nuo pirotechnikos gaminių yra nukentėjęs jau ne vienas asmuo, tarp jų ir mažamečiai vaikai. Tik laiko klausimas kada taip nutiktų ir Lietuvoje. Policijos pareiga yra užbėgti už akių tokioms nelaimėms“,- portalui tv3.lt sakė K. Janulevičienė.

Lietuvos futbolo I lygos rungtynėse anaiptol ne visada būna tiek daug saugumą užtikrinančių darbuotojų, kaip Alytuje, todėl kyla pagrįstų abejonių, ar vienerių metų diskvalifikacijos bausmė sirgaliui bus visiškai įvykdyta.

K. Janulevičienė tvirtina, kad Alytaus policijos atstovai yra įpareigoti Lietuvos komisariatams išsiųsti informaciją apie taisykles pažeidusį asmenį, o šie privalės informuoti rungtynių saugumą užtikrinančias organizacijas, kurios turės akylai stebėti, ar diskvalifikacija nubausto vyro nėra sporto varžybose.

REKLAMA

Moteris pabrėžia, kad neįvykdęs viso bausmės termino vyras tik rizikuotų užsitraukti dar didesnes bausmes. Jam grėstų ne tik didesnė finansinė nuobauda, tačiau ir būtų prailgintas diskvalifikacijos laikas.

Asmeninės sąskaitos?

Ir nors policijos atstovai tvirtina tokiais draudimais tik palaikantys viešąją tvarką, „Dzūkų Tankai“ turi kitokią nuomonę.

Vienas jų atstovų portalui tv3.lt atskleidė „pikantiškų“ detalių iš dalyvavimo policijos apklausoje.

„Dzūkų Tankų“ sirgalius tvirtina nugirdęs, kad visas šis Alytaus policijos susidomėjimas sporto gerbėjais yra vieno iš pareigūnų mėginimas suvedinėti sąskaitas dėl viešoje erdvėje pasirodžiusių pašaipių, bet teisingų pranešimų jo atžvilgiu.

REKLAMA

DKF „Dainava“ į Alytaus miesto stadioną grįžta gegužės mėnesį. Tik laikas parodys, ar „Dzūkų Tankams“ ir policijai pagaliau pavyks užkasti karo kirvį.

Vis tik, tokios griežtos bausmės yra perspėjimas visai Lietuvos ultrų bendruomenei.

Pirotechnikos naudojimas sporto renginiuose yra palyginti dažnas veiksmas mūsų šalyje, tačiau vis labiau prižiūrimas viešosios tvarkos sergėtojų.

Dūminiai užtaisai suteikia papildomo žavesio sportui, bet gali pakenkti žiūrovų sveikatai ir yra draudžiami įstatymų.

Vadinasi, nereikėtų nustebti, jei uždegtas deglas rungtynių metu pavirs į diskvalifikaciją iš visų sporto renginių – tokia šiandien yra Lietuvos sporto realija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų