REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai 2001 metais tuometis Stambulo „Efes Pilsen“ klubas užėmė trečią vietą FIBA Suprolygos varžybose, Turkijos klubams prireikė net 14 sezonų, kad vėl sugrįžti į Europos krepšinio elitą.

Kai 2001 metais tuometis Stambulo „Efes Pilsen“ klubas užėmė trečią vietą FIBA Suprolygos varžybose, Turkijos klubams prireikė net 14 sezonų, kad vėl sugrįžti į Europos krepšinio elitą.

REKLAMA

Galiausiai 2015 m. Madride vykusiame Eurolygos finalo ketverte ir vėl išvydome turkų klubą, šįkart tai buvo Stambulo „Fenerbahče“, kuris tada užėmė galutinę ketvirtąją poziciją.

Vėliau „Fenerbahče“ žaidė visuose trijuose Eurolygos finaluose iš eilės, bei kartą triumfavo, kai 2017 m. Stambule kėlė čempionų taurę į viršų.

Turkijos komandų jėgą pajuto ir Europos taurės dalyviai. 2016 m. šiame turnyre triumfavo Stambulo „Galatasaray“, praėjus dviem metams – Stambulo „Daruššafaka“.

Kai 2016-2017 m. sezone Eurolygoje buvo pakeistas formatas ir čia pirmą kartą varžėsi tik 16 komandų, net ketvirtadalis jų buvo būtent iš Turkijos.

REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant į šiuos faktus gali pasirodyti, kad turkų krepšinio komandos išgyvena milžinišką pakilimą, tačiau tikroji realybė yra kiek tamsesnė.

Staiga į viršų iškilęs klubinis Turkijos krepšinis slepia vieną didelę bėdą – gerokai pervertintas finansines komandų galimybes.

REKLAMA

Maždaug prieš penkis metus į šią turistų pamėgtą šalį pradėjo plūsti krepšinio pasaulio rinkoje gerai žinomi vardai.

Juos į Turkiją atviliojo ne tik pakankamai aukšto lygio čempionatas, tačiau ir kosminiai pinigai, kokių Senajame žemyne negailėdavo tik pačios turtingiausios komandos.

Net ir eiliniai lygos vidutiniokai leisdavo sau prabangą turėti nors vieną žaidėją, apie kurį yra girdėję ne tik užkietėję krepšinio gynėjai.

Ilgai netruko, kad krepšinio ekspertai Turkijos čempionatą pakrikštytų, kaip netgi pajėgiausią Senojo žemyno lygą, nors labai ilgai šioje grafoje karaliavo Ispanijos ACB pirmenybės.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, šlovės spindulius pamažu keičia pilkos spalvos debesys, o ilgai tiksėjusi bomba sprogo prieš pat šio sezono pradžią.

Praėjusią vasarą net penkios Turkijos komandos paskelbė pasitraukiančios iš šalies čempionato.

Dėl finansinių problemų iš krepšinio žemėlapio dingo Antalijos „Antalyaspor“, Giresuno „Yesilgiresun“, Ušako „Sportif“, Eskičechiro „Eskicehir“ ir „Trabzonspor“ klubai.

Beje, pastarosios komandos marškinėlius praėjusiame sezone vilkėjo ir Šarūnas Vasiliauskas.

Lietuvis dėl nemokamo atlyginimo pernai ne kartą grasino paliksiantis ekipą, tačiau vis tik liko čia iki pat sezono pabaigos, o šiemet atstovauja kitą turkų klubą „Gaziantep“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu eiliniam piliečiui šių penkių komandų pavadinimai gali nieko ir nesakyti, tai žiemą žiniasklaidoje mirgėjusi naujiena apie finansines Stambulo „Fenerbahče“ bėdas tapo geriausiu įrodymu, kad Turkijos klubai gerokai perlenkė lazdą.

„Fenerbahče“ prezidentas Ali Kočas viešai atskleidė, kad šio Turkijos superklubo skolos siekia net 15 mln. eurų.

Netrukus komandos prezidento žodžiai nustebino dar labiau. Anot turko, kol ekipoje vyriausiuoju treneriu dirbs Željko Obradovičius, tol jis pildys visas šio serbo užgaidas dėl „Fenerbahče“ komplektacijos.

Ž. Obradovičiaus kontraktas su šia komanda galioja iki kito sezono pabaigos ir A. Kočas visiems klubo gerbėjams davė pažadą, kad serbas tikrai čia išbus visą sutartą laiką.

REKLAMA

Visgi, jis neužsiminė, kokia ateitis laukia šios galingos ekipos, bet galima spėti, kad „Fenerbahče“ jau artimiausiu metu bus priversta gerokai susiveržti diržus, kitaip jai gali grėsti ir pats baisiausias likimas.

Ne ką ramiau gyvena ir absoliučių Eurolygos autsaiderių Stambulo „Daruššafaka“ gerbėjai.

Žiniasklaidoje pasirodo vis daugiau pranešimų, kad šioje turkų komandoje vėluoja atlyginimai, o dėl to ir atmosfera ekipos viduje nėra pati geriausia, kaip ir rezultatai.

Turbūt niekas pernelyg nenustebs, jei apie finansines problemas prabils ir kita elitinė Stambulo komanda „Anadolu Efes“, kuri šiemet turi puikią progą po ilgos pertraukos sugrįžti į Eurolygos finalo ketvertą.

REKLAMA

Be jokios abejonės tikslą čia patekti turi ir geriausia reguliaraus sezono komanda „Fenerbahče“.

Ketvirtfinalyje jai teks įveikti Kauno „Žalgirio“ barjerą.

Lietuvos čempionai anksčiau irgi turėjo finansinių problemų, tačiau šiandien visai Europai įrodinėja, kad net ir turint gerokai mažesnius finansus nei elitiniai klubai galima pasiekti pakankamai daug.

Labai gali būti, kad artimiausiu metu tokio balanso teks ieškoti ir pajėgiausiems Turkijos krepšinio klubams, kurie jau senokai pamiršo, ką reiškia taupyti ir protingai dėliotis finansus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų