REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Tauragiškis L. Janušonis plečia kolekciją (nuotr. asm. archyvo)

Kiekvienas, savo gyvenime bent minimaliai prisilietęs prie sporto, turi savo mėgstamiausius. Nesvarbu, tai komanda, ar konkretus žaidėjas – visi savo palaikymą „herojams“ išreiškia skirtingai. Tauragiškis Linas Janušonis sugalvojo unikalų būdą.

42

Kiekvienas, savo gyvenime bent minimaliai prisilietęs prie sporto, turi savo mėgstamiausius. Nesvarbu, tai komanda, ar konkretus žaidėjas – visi savo palaikymą „herojams“ išreiškia skirtingai. Tauragiškis Linas Janušonis sugalvojo unikalų būdą.

REKLAMA

Tokių kaip jis Lietuvoje – vos keli entuziastai. Kartu su didžiausiu savo palaikytoju, sūnumi, Linas jau yra surinkęs apie 300 egzempliorių siekiančią sporto aprangų kolekciją.

Visos aprangos – autentiškos ir vienintelės tokios. Daugumą, kaip tikina pats tauragiškis, puošia ir būtent jo šeimai skirti sportininkų parašai.

„Pagrindinis prioritetas yra tas, kad marškinėliai būtų autentiški ir sportininkas su jais būtų sužaidęs oficialias rungtynes. Pirktos kokioje sirgalių parduotuvėje mums netinka. Jas rinkti gali bet kas panorėjęs“, – šypteli L. Janušonis.

Krepšinis ir pradžia

Idėja surinkti vieną didžiausių sportinių kolekcijų šalyje tauragiškiui kilo dar 2014-aisiais, kuomet dabartinis Vilniaus „Ryto“ žaidėjas Eimantas Bendžius socialiniame tinkle paskelbė konkursą. Jo nugalėtoju ir marškinėlių su E. Bendžiaus parašu savininku tapo būtent Linas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmuosius „dovanotus“ marškinėlius gavęs krepšinio entuziastas neilgai trukus, sulaukęs didelio buvusių kolegų ir savo sūnaus palaikymo, surinko ir pirmuosius 20 skirtingų egzempliorių.

REKLAMA

„Po kurio laiko pradėjau bendrauti su visais Lietuvos sportininkais ir pristatydamas savo viziją labai greitai pradėjau pildyti savo kolekciją“, – dabar pasakoja apie 200 krepšinio marškinėlių turintis tauragiškis.

Patys įsimintiniausi ir svarbiausi Linui yra iš pačių krepšininkų rankų gauti marškinėliai. Ko gero, kol kas pati įspūdingiausia dovana tauragiškio laukė iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), kuomet jo bičiului pavyko susitikti su tuo metu Niujorko „Knicks“ klube žaidusiu Mindaugu Kuzminsku.

Tiesa, žemaičio kolekciją „į priekį“ vesti pradėjo ne tokios skambios pavardės. Linas iš pradžių norėjo surinkti kuo daugiau būtent savo mieste, Tauragėje, krepšinio plėtra ir rajono vardo garsinimu užsiėmusių krepšinio žmonių marškinėlių. Tarp pirmųjų į galvą „šovusių“ pavardžių kolekcionierius pamini Artūrą Milaknį, Taurą ir Matą Jogėlas.

REKLAMA
REKLAMA

Linas kartu yra ir didelis Lietuvos rinktinės gerbėjas. Dažnai į čempionatus palaikyti savo šalies komandos vykstantis tauragiškis yra tikras, kad jo kolekciją pagrinde sudaro būtent Lietuvos rinktinės ir Lietuvos krepšinio lygos žaidėjų marškinėliai.

„Kiekvieni marškinėliai turi savo gavimo istoriją ir jos dažnai būna skirtingos. Mano mėgstamiausia komanda yra Lietuva, todėl didelę dalį sudaro būtent lietuvių krepšininkų aprangos.

Visi marškinėliai gauti iš pačių žaidėjų yra brangiūs, bet turbūt reiktų išskirti pačius seniausius, tuos, kuriuos  gauti labai sunku ir, žinoma, marškinėlius, su kuriais buvo iškovoti titulai“, – dėsto L. Janušonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Futbolas ir teisėjai

Kaip jau minėjome, Lino kolekciją šiuo metu sudaro apie 300 skirtingų marškinėlių. Iš jų apie 200 yra iš krepšinio pasaulio, o likusius jis surinko iš šalies futbolininkų bei skirtingų šakų (dažniausiai, krepšnio) teisėjų.

Štai, pavyzdžiui futbolo aprangų kolekcijoje tauragiškis turi net kelių šalies futbolo rinktinės žaidėjų marškinėlius, o iš toliausiai parsivežta buvo Madrido „Atletico“ klube žaidusio Arda Turano apranga.

Įdomu tai, kad šiuo metu pats A. Turanas netgi yra areštuotas ir jo futbolininko karjera pakibusi ant plauko, todėl tokie gyvenimo vingiai šiuos marškinėlius paverčia dar didesnės vertės.

REKLAMA

Vienas paskutinių kolekcijos papildymų įvyko prieš kiek daugiau nei mėnesį, kuomet Vilniaus „Rytas“ ir Kauno „Žalgiris“ kovėsi Karaliaus Mindaugo taurės finale.

Rungtynėms teisėjavo Eurolygoje ir visoje Europoje puikiai žinomas Luigi Lamonica, bet net ir pastarojo marškinėlius gauti neiškilo didesnių sunkumų.

„Iš pagarbos šitam sunkiam darbui nusprendžiau savo kolekcijoje turėti ir įvairių lygų krepšinio teisėjų marškinėlių, kadangi draugų teisėjų tarpe taip pat turiu labai daug, tai surinkti juos sunku nebuvo“, – pasakoja L. Janušonis.

Kolekcijos tikslas

Gausiai tauragiškio šeimoje „užderėję“ marškinėliai ilgai dulkių ant savęs nerenka. Kolekciją entuziastas sutalpina į kelias specialiai tam skirtas dėžes ir šiuo metu ja laisva ranka dalinasi su vaikų stovyklų organizatoriais, krepšinio švenčių rengėjais.

REKLAMA

Taip jau dabar džiugindamas savo rajono ir visos Lietuvos vaikus Linas planuoja ir kur kas rimtesnį projektą, skirtą būtent Tauragės miestui.

„Tikslas vienareikšmiškai yra Tauragėje atidaryti savo sporto muziejų, kuriame būtų galima eksponuoti visą kolekciją ir istorijomis apie skambias pergales dalintis su visais besidominčiais žmonėmis. Dabar kolekcija taip pat nestovi vietoje, bet labai norėtųsi atidaryti savo muziejų“, – drąsiai ateities planus išdėsto tauragiškis.

Linas nėra vienintelis sporto marškinėliu kolekcionierius šalyje. Vis tik, jis pats tikina, kad yra tarp 5 didžiausių kolekcijų savininkų. Tam, žinoma, reikia ir šeimos palaikymo.

„Mano didžiausias fanas yra sūnus, jis privalo pasimatuoti kiekvienus marškinėlius. Žmona ir dukra į šitą reikalą reaguoja kiek šalčiau, bet sutariame“, – juokauja L. Janušonis.

Tauragiškio kolekcija šiemet švenčia 5 metų sukaktį. Įdomu, kaip ji atrodys po dar penkerių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų