REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sudarytos pasiruošimo programos artėjantiems startams, surasti rėmėjai, kelionės į Lietuvą ir išgirstas pažadas, kad galės gelbėti merdėjantį Lietuvos dviračių sportą. Tačiau galiausiai – skaudus dūris peiliu į nugarą. Tą patyrė Belgijos dviračių treneris Francis Van Mechelanas, siekęs tapti vienos iš šalies rinktinių treneriu. Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF), paprašyta pakomentuoti susidarusią situaciją sako, kad to padaryti negali.

Sudarytos pasiruošimo programos artėjantiems startams, surasti rėmėjai, kelionės į Lietuvą ir išgirstas pažadas, kad galės gelbėti merdėjantį Lietuvos dviračių sportą. Tačiau galiausiai – skaudus dūris peiliu į nugarą. Tą patyrė Belgijos dviračių treneris Francis Van Mechelanas, siekęs tapti vienos iš šalies rinktinių treneriu. Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF), paprašyta pakomentuoti susidarusią situaciją sako, kad to padaryti negali.

REKLAMA

F. Van Mechelanas dar sausio mėnesį išgirdo vienbalsį Lietuvos dviračių sporto trenerių tarybos sprendimą – jam patikima gelbėti šalies merginų jaunių rinktinę, kurios vairas vis dar priklauso skandalais pagarsėjusiam treneriui Vytautui Indreliūnui.

Vis tik tam dar turėjo pritarti LDSF Vykdomojo komiteto (VK) nariai. Tačiau žadėję vieną, jie pasielgė priešingai – nubalsavo prieš belgą ir už V.Indreliūną.

REKLAMA
REKLAMA

F. Van Mechelanui skaudžiausia, kad jo norą tapti Lietuvos jaunių merginų rinktinės treneriu nuo pat pradžių palaikiusi ir žalią šviesą visiems reikalingiems darbams įjungusi LDSF generalinė sekretorė Rasa Ališauskienė galiausiai atsuko nugarą.

REKLAMA

„Iki dabar laukiu, kada pasikalbėsiu su ja ir pamatysiu ją. Noriu žinoti, kodėl iš karto nepasakė, kad manęs nereikia. Būčiau tą supratęs ir net nebūčiau nieko pradėjęs. Bet ne, jie leido man daryti viską. Ji buvo vienintelis žmogus, kuriuo aš tikrai, tikrai pasitikėjau visoje federacijoje. Tai buvo dūris peiliu į mano nugarą.

Kiekvieną dieną noriu jai paskambinti ir paklausti: kodėl, kodėl? Turiu tik vieną mintį, kodėl žmonės taip elgiasi – tai pinigai. Manau, kad federaciją dabar yra uždaros, mažos žmonių grupės rankose, į kurią niekas nepriimamas ir niekas neišmetamas. Viena ranka dengia kitą“, – portalui tv3.lt sakė belgas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviams gerai pažįstamas

F. Van Mechelenui Lietuvos dviračių sportas parūpo neatsitiktinai – jis yra vedęs lietuvę, jo dukra Gloria atstovavo Lietuvai, pats belgas tik žiemas leidžia gimtinėje, o didesnę dalį metų praleidžia mūsų šalyje. Jis čia turi registruotą gyvenamąją vietą, lietuvišką vairuotojo pažymėjimą.

Jis pats praeityje mynė dviračio pedalus, o apie 2012 metus tapo treneriu ir pradėjo dirbti su jaunaisiais Belgijos sportininkais. Vieną vasarą vyras atvyko į Palangą, kur susipažino su „Pajūris Klaipėda“ komandos treneriais.

„Aš pakviečiau juos į Belgiją, nes čia turiu didelį namą, daug erdvės. Jie atvyko pas mane – žinote, jaunių dviračių sporte niekas neturi pinigų, jie taip pat jų neturėjo. Jiems čia nereikėjo už nieką mokėti, galėjo nakvoti mano namuose. Tai buvo fantastiškas metas. Kelerius metus puikiai bendradarbiavome, davėme jiems drabužių, kurių mums jau nereikėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis daugiau komandų atvykdavo pas mus, net jūsų rinktinės čia apsistodavo. Latviai, estai taip pat čia atvyko. Ir taip natūraliai mano namai tapo tam tikra Baltijos šalių baze, kur visi apsistodavo, kai vykdavo varžybos Belgijoje ar tiesiog surengdavo treniruočių stovyklas“, – draugystės pradžią prisiminė jis.

Taip F. van Mechelenas užmezgė glaudžius ryšius su visais Lietuvos dviračių sporto atstovais, kartu stebėjo, kaip jo dukra skina pergales gindamas mūsų šalies garbę įvairiose tarptautinėse varžybose.

„Viskas klostėsi gana neblogai, kartu mačiau, kas vyksta ir turėjau apie tai savo nuomonę. Pradėjau girdėti vis daugiau į viršų keliamų problemų. Girdėjau ir apie V.Indreliūno skandalą. Neturiu jokių problemų su juo, V.Indreliūnas taip pat yra buvęs mano namuose. Kažkas man tiesiog pasakė, kad treneriai nori nušalinti jį.

REKLAMA

Mano duktė turėjo būti V.Indreliūno rinktinės dalis ir tada supratau, kad gali kilti bėdų. Ji turi važiuoti ir rinkti taškus, o tuo metu atrodė, kad rinktinė liks be trenerio ir varžybų“, – kalbėjo belgas.

Bijodamas blogiausio, F. Van Mechelenas nusprendė gelbėti dukters ir mūsų šalies rinktinės sezoną.

Atleisti trenerio neišdrįso

V.Indreliūno istorija prasidėjo dar lapkričio mėnesio pabaigoje, kai trenerių taryba pirmą kartą balsavo už jo nušalinimą. Tv3.lt rašė apie šio trenerio darbo metodiką ir kilusį skandalą – apie tai skaitykite ČIA.

Apie susidariusią situaciją Lietuvoje žinojęs F. Van Mechelanas pats paskambino R.Ališauskienei, norėdamas išgirsti, ar jam kilusi idėja kandidatuoti į Lietuvos jaunių merginų rinktinės trenerio postą yra gera.

REKLAMA

„R.Ališauskienė pasakė, kad tai nebloga idėja ir paprašė leisti pasikalbėti su prezidentu Romualdu Bakučiu. Kitą dieną ji man paskambino ir pasakė, kad tai puiki idėja. Ji manęs paprašė užpildyti visus dokumentus ir kandidatuoti į trenerio poziciją. Tą ir padariau, norėdamas padėti visiems.

Kai dar nebuvau net išrinktas treneriu, buvau tas, kuris skambino federacijai ir sakė, kad reikia registruoti komandą varžyboms, nes kitaip rinktinė negalės startuoti. R.Ališauskienė manęs paprašė surinkti visus dokumentus, paruošiau viską federacijai, kad merginos galėtų startuoti. LDSF teliko viską nusiųsti organizatoriams“, – tv3.lt sakė belgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai jis nusipirko lėktuvo bilietus ir iš Belgijos atvyko į Lietuvą, kur praėjusių metų sausio 23 dieną trenerių tarybos susirinkimo metu prisistatė ir parodė savo programą.

„Pristačiau save, nors visi ir taip pažįsta mane. Pasakiau, kad turiu rėmėjus ir reikiamą pinigų sumą, kad galėtume dalyvauti varžybose. Turėjau paruošęs visą programą, merginos būtų vykusios į Belgiją, ten pradėtų pasiruošimą. Visiems tai patiko, nes treneriai nenorėjo V.Indreliūno.

Visi sutiko ir sveikino su naujomis pareigomis. Sakiau, kad dar reikia palaukti, bet visi užtikrintai kalbėjo, kad tikrai juo būsiu. Grįžau į Belgiją, toliau viską derinau su rėmėjais“, – toliau pasakojo F. van Mechelenas.

REKLAMA

18 trenerių vienbalsiai pasisakė „už“ – norėjo, kad belgas būtų paskirtas treneriu. Tačiau buvo likęs vienas formalumas – LDSF VK balsavimas.

Jis įvyko po savaitės – sausio 31 d. Internetu balsavo 9 iš 10 VK narių. Jiems klausimas buvo suformuluotas taip, kad apie F. Van Mecheleno paskyrimą net neužsiminta.

„Ar atleidžiamas Vytautas Indreliūnas iš jaunių merginų rinktinės vyr. trenerio pareigų, skirant kitą trenerį rinktinei formuoti?“, – tokį klausimą gavo VK nariai.

Du VK nariai – Antanas Taučius ir Gintautas Volungevičius balsavo už V.Indreliūno atleidimą, o net septyni – F. Van Mechelenui postą žadėję R.Ališauskienė ir R.Bakutis bei Kęstutis Stakėnas, Elijus Čivilis, Vilius Lopeta, Bronislavas Pliavga, Deividas Vileniškis – balsavo prieš ir panoro, kad V.Indreliūnas toliau dirbtų kaip dirbęs.

REKLAMA

Federacija atsakomybės kratosi

Tv3.lt iš pradžių norėjo kalbinti LDSF prezidentą R.Bakutį, bet šis išvyko į Romą ir klausimus perdavė R.Ališauskienei, kuri nepanoro bendrauti telefonu ir į klausimus atsakinėjo tik raštu. Moteris patvirtino, kad LDSF nuolat bendrauja su F. Van Mechelenu, bet paaiškinimo, kodėl užtrenkė jam duris, pateikti negalėjo.

„Pasikeitė aplinkybės“, – apie savo pasirinkimą tv3.lt teatsakė ji.

Paprašius argumentuoti sprendimą, sulaukta tokio atsako: „Negaliu, tai yra mano sprendimas“.

Įdomu ir tai, kad dar sausio 11 dienos posėdyje LDSF VK patvirtino V.Indreliūno sudarytą jaunių merginų rinktinės sąrašą, nors tuo metu jis vis dar buvo suspenduotas ir tokių pareigų atlikti negalėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik mėnesį buvo galima rasti šį protokolą su parašais, kai sausio 31 d. buvo prirašyta, kad treneris „patvirtintas“ būtent tą dieną.

Dar keisčiau – šiame sąraše net kelios sportininkės, kurios pagal normatyvus net negali atstovauti Lietuvą. Čia įtrauktos Aistė Janavičiūtė ir Gabija Ališauskaitė, kurios mama yra R.Ališauskienė. Atrankos kriterijai numato, jog į rinktinę patenka sportininkės, kurios 2018 m. jaunių Lietuvos čempionate iškovojo 1-3vietas ir sportininkės merginų reitinge iškovojusios 1-5 vietas.

2018 m. birželio 23 d. Lietuvos dviračių plento čempionate grupinėse lenktynėse G.Ališauskaitė užėmė 11 vietą, o asmeninėse lenktynėse laikui nedalyvavo. Aistė Janavičiūtė 2018 m. Lietuvos dviračių plento čempionato grupinėse lenktynėse užėmė 14 vietą, o asmeninėse lenktynėse laikui nedalyvavo.

REKLAMA

2018 m. Lietuvos jaunių merginų reitinge yra 24 merginos, tačiau tarp jų nei G.Ališauskaitės, nei A.Janavičiūtės nėra. Visai neseniai V.Indreliūnas į rinktinę nepakvietė šalies plento čempionės Gretos Karasiovaitės, kurią treniruoja Gediminas Kastanauskas.

Treneris sėkmingai išvyko į treniruočių stoyklą Ispanijoje. Pateikiame visą interviu su R.Ališauskiene.

– Kodėl, F. Van Mecheleno teigimu, jam sakėte, jog kandidatuoti į jaunių merginų rinktinės trenerio postą yra puiki idėja ir pati skatinote tą daryti, o vėliau balsavote už V.Indreliūną?, – paklausėme R.Ališauskienės.

– Pasikeitė aplinkybės.  

– Galite argumentuoti savo sprendimą?

– Negaliu, tai yra mano sprendimas.  

– Visi treneriai balsavo už belgą. Galima sakyti, kad federacijai visiškai nerūpi trenerių nuomonė?

REKLAMA

– Lietuvos dviračių sporto federacijai rūpi trenerių nuomonė.  

– Taip ir neatsakėte, kodėl rinktinės normatyvų neatitinkančios merginos buvo įtrauktos į rinktinės sąrašą?

– Visi rinktinių treneriai  pristato rinktinių  sąrašą, kuriuos  tvirtina vykdomasis komitetas.  

– Tarp jų – ir jūsų dukra, net nepatenkanti į šalies reitingą. Ar jos įtraukimas į rinktinę galėjo lemti jūsų balsą už V.Indreliūną?

– Visi rinktinių treneriai  pristato rinktinių  sąrašą,  kuriuos  tvirtina vykdomasis komitetas.  Kad suprastumėte jaunių  rinktinės sudarymą 2019 metams, siūlau kreiptis į trenerį, kuris išsamiai galėtų išaiškinti. Ne, negalėjo.  

REKLAMA
REKLAMA

– Kodėl V.Indreliūnas apskritai sudarinėjo tą sąrašą, nors buvo nušalintas? Sakote, kad jis treneriu patvirtintas tik sausio 31 d., bet protokolas su rinktine ir jį sudariusio V.Indreliūno vardu pasiekiamas nuo sausio 11 d. Kodėl nepatvirtinus trenerio ir jam esant nušalintu, jis sudarinėjo rinktinę?

– Po jaunių merginų rinktinės sąrašu yra pateiktas paaiškinimas, kad rinktinės sąrašas „įsigalioja, patvirtinus rinktinės trenerį VK 2019.01.31“

– Kodėl nefinansavote išvykos, ar tai įprasta praktika?

– Lietuvos dviračių sporto federacija nefinansavo išvykos.

Taip į žurnalisto klausimus atsakinėjo viena iš LDSF„galvų“, kartu atsisakiusi pateikti informaciją, kiek merginų su V.Indreliūnu sutiko vykti į treniruočių stovyklą. Į daugumą klausimų gauti atsakymo nepavyko nei pirmą kartą, nei antrą kartą tikslinant klausimus. R.Ališauskienė taip ir nesugebėjo atsakyti, kodėl V.Indreliūnas, būdamas nušalintas, sudarinėjo rinktinę. Abu kartus reikalauta pateikti klausimus raštu, o į skambučius neatsiliepta.

Skaudina tai, ką mato

„Jeigu situacija būtų skirtinga – su malonumu, – paklaustas, ar po tokios įvykių sekos dar siektų trenerio darbo Lietuvoje, atsakė F. van Mechelenas. – Bet tame ir problema. Utopiška galvoti, kad kažkas pasikeis. Jie manipuliavo manimi. Manau, kad jus išgelbėtų tik nauja federacija. Žinote, kad mes Belgijoje turime tris dviračių federacijas? Žmonės nebuvo patenkinti vienos darbu, todėl įkūrė kitas“.

REKLAMA

Po prieštaringo VK balsavimo F. Van Mechelenui neliko nieko kito, kaip nuleidus galvą pranešti rastiems rėmėjams, kad jų pagalbos nebereikės. Galiausiai jis iš savo kišenės priglaudė pas save tris nuo V.Indreliūno darbo metodikos bėgusias lietuves.

„Aš jomis tikiu ir mane skaudina tai, ką matau. Vis galvoju, kodėl aš tai darau? Galėčiau jas palikti tame mėšle, kuris yra Lietuvos dviračių sporte. Bet jeigu kaip strutis įkišiu galvą į smėlį, niekas tikrai nepasikeis“, – svarstė treneris.

Lietuvos rinktinės garbės daugiau negins ir jo dukra, perėjusi į Belgijos rinktinę, kur buvo sutikta išskėstomis rankomis.

Tačiau net ne balsavimas ir dūris į nugarą labiausiai skaudina belgą.

„Kas mane labiausiai įskaudino – tai vaikai, kuriuos žinojau nuo pat jų mažumės. Mačiau, kaip jie auga ir tai, kad nemažai jų turėjo tikrai didelį talentą, bet jie dingo. Tada netikėtai juos sutikdavau dirbančius prekybos centro kasoje. Aš tikrai gerbiu visus darbus ir juos dirbančius žmones, bet tie vaikai galėjo kažką pasiekti! Bet jie metė sportą. Kai paklausdavau kodėl, išgirsdavau daugybę istorijų, skambančių „jie su manimi elgėsi netinkamai, negavau jokių šansų, naudojausi sulūžusia įranga, niekas nerodė tikėjimo manimi“. Kažkas buvo tikrai blogai“, – tragišką situaciją Lietuvos dviračių sporte skaudžiai nušvietė jis.

REKLAMA

Lietuvoje – lyg Afrikoje

F. Van Mechelenas šiurpsta nuo dabartinės dviračių sporto situacijos Lietuvoje ir teigia, kad tokie dalykai jam labiau įsivaizduojami kurioje nors Afrikos valstybėje.

Be V.Indreliūno į skandalą įsipainiojo ir kitas treneris Antanas Jakimavičius, kuriam pareikšti sunkūs kaltinimai seksualiniu priekabiavimu. Nors apie tai belgas negali nieko pasakyti, jam užkliuvo ankstesnis A.Jakimavičiaus skandalas – kai pas šį beveik prieš metu policija rado krūvą steroidų.

„Tiems treneriams reikėjo vos ne sunkvežimio, kad atsigabentų tiek steroidų. O po savaitės jį sutinku varžybose. Ir galvoju: kas per velnias? Kaip tai įmanoma? Turiu omenyje, kad jūsų federacija apie tai net neinformavo Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI)! Tai yra neįtikėtina. Jeigu UCI būtų apie tai žinojusi, jie net nebūtų leidę jam dalyvauti varžybose. Jei tai būtų nutikę Belgijoje ar Olandijoje ar kur kitur, kol vyksta policijos tyrimas, jis būtų nušalintas nuo pat pirmos dienos iki tada, kai jie viską žinotų iki detalių. Net jei jis ir vartojo tai pats, jis vis tiek pamirštų trenerio darbą.

Jei esi pagaunamas su steroidais, net jei jų ir nedavei auklėtiniams – tai žaidimo pabaiga tau. Tai neįtikėtina. Lietuvos dviračių sporto situacija artėja prie Afrikos. Tokie dalykai įmanomi tik kurioje nors Afrikos šalyje, kur jie neturi federacijų prezidentų. Tai labai keista, kad tokie dalykai gali vykti Lietuvoje“, – sunkiai žodžius rinko belgas.

REKLAMA

Vienintelė išeitis išgelbėti kiekvienais metais populiarumą prarandantį ir gilyn į dugną grimztantį dviračių sportą, anksčiau dovanojusį Lietuvai ne vieną čempioną ir skambią pergalę – keisti federaciją, o tada visus trenerius, mano belgas.

Lietuvai reikia jaunų, naujausiomis treniruočių metodikomis besidominčių specialistų, o ne tokių, kurie viską grindžia smurtu ir kietu žodžiu, įsitikinęs jis.

„Viskas prasidės tik tada, kai visa federacija pasikeis. Jums reikia išardyti tų žmonių klubą, kuris valdo federaciją. Jums reikia naujo požiūrio, naujų žmonių.

Kai kurie jūsų dviračių klubai turi 30, 50, 200 tūkst. eurų biudžetus! Velniai griebtų, su tokiais pinigais tu gali išgelbėti visą dviračių sportą Lietuvoje. Jums reikia pokyčių, nes dviračiai miršta. Kur dingsta tie pinigai? Tai, kas vyksta pas jus, yra labai nešvaru ir bjauru. Tą kuria žmonės, kurie savo širdyje nesinešioja meilės dviračių sportui. Tai žmonės, kurie tiesiog nori „pasidaryti“ pinigų. Jie visiškai neturi ką veikti dviračių sporte. Jūs turite visus juos išmesti lauk“, – tvirtas F. van Mechelenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų