REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
R. Baciuška perrašo Lietuvos autosporto istoriją (nuotr. Organizatorių)

Lietuvos autosporto istorija netrukus bus perrašyta. Praėjusiais metais prasidėjusi gimnazijoje dar besimokančio tauragiškio Roko Baciuškos pasaka pavasarį oficialiai pasiekė mūsų šaliai dar nematytus scenarijus ir aukštumas.

20

Lietuvos autosporto istorija netrukus bus perrašyta. Praėjusiais metais prasidėjusi gimnazijoje dar besimokančio tauragiškio Roko Baciuškos pasaka pavasarį oficialiai pasiekė mūsų šaliai dar nematytus scenarijus ir aukštumas.

REKLAMA

Europos ralio kroso čempionu Super1600 klasėje pernai tapęs R. Baciuška „gazuoja“ dar didesniu tempu, o dabar tauragiškis sieks užkariauti ne tik Europą, bet ir visą pasaulį.

1 iš 18

Rokas jungiasi prie didelių ambicijų nestokojančio lietuvių projekto – „ES Motorsport – Labas Gas“ komandos – ir jau balandžio pradžioje startuos FIA pasaulio čempionate (FIA World Rallycross Championship).

Pasaulio ralikroso čempionate praėjusiais metais startavo viso labo 18 lenktynininkų.

Tarp šios sąlyginai nedidelės „saujelės“ dalyvių prie starto linijos pernai išsirikiavo tokios žvaigždės, kaip ilgametis pasaulio ralio čempionas, prancūzas Sebastianas Loebas, norvegų autosporto pasididžiavimas Petteris Solbergas ir daug kitų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip, skamba kiek nerealiai, bet 2019-ųjų pasaulio pirmenybėse prie viso šio lenktynininkų „deserto“ išvysime ir R. Baciuškos pavardę.

Svajonė, kurią lygina su NBA

„Patekimas į NBA yra labai aukštas pasiekimas, bet ten žaidėjų apie 300 kasmet. Pasaulio ralikroso čempionate lenktynininkų pernai buvo 18“, – įvykio mastus lygino tauragiškio atstovas spaudai Paulius Sviklas.

REKLAMA

Pats Rokas neslepia, kad startas pasaulio ralikroso čempionate – svajonės išsipildymas. O faktas, kad tą svajonę išpildyti pavyks būtent pasidabinus trispalve, yra ypatingas.

„Taip, išsipildė svajonė, – portalui tv3.lt sakė naujam iššūkiui besiruošiantis R. Baciuška. – Tiesą sakant, apie pasaulio čempionatą svajojau nuo pat vaikystės. Tai mano dešimties metų darbas. Tikrai didžiuojuosi galėdamas tapti lietuviškos istorijos dalimi.“

Tiesa, suderinti lenktynes ir mokyklą jaunuoliui sekasi sunkiai. Palaikymo iš mokytojų trūksta, bet Rokas neabejoja, kad mokyklą pabaigti jam pavyks sėkmingai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nelabai mane supranta tiesą sakant. Mokytojai sako, kad pabaigsiu mokyklą ir tada galėsiu sportuoti, bet laiko nėra. Kiekvieni metai yra didelis praradimas, todėl mokyklą baigsiu nuotoliniu būdu. Kitaip tiesiog nėra šansų“, – kalbėjo galingo „Škoda Fabia WRX“ bolido vairuotojas, abiturientas Rokas.

– Rokai, ar iš tiesų anksčiau bent drįsdavai svajoti apie pasaulio čempionatą?

– Stebėjau šias lenktynes net tada, kai jos dar nesivadino pasaulio čempionatu. Tai mano dešimties metų darbas ir jis dabar vainikuotas. Iš pradžių galvojome tik apie Europos čempionatą, nes galvojome, kad nepavyks Pasaulio čempionato važiuoti iš karto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet netrukus planai pasikeitė į gerą – netikėtai atsirado galimybė važiuoti WRX.

– Kiek svarbu tai, kad kartu ginsi ir savo šalies garbę?

– Labai svarbu. Juk Lietuvos autosporto istorijoje dar nebuvo nei lietuvio, nei lietuviškos komandos jokiame pasaulio čempionate automobilių sporte.

– Kaip dabar vyksta tavo pasiruošimas pirmenybėms?

– Iš pradžių automobilį testavo kiti. Kol jis buvo vystomas ir konstruojamas testavo gerokai labiau patyrę sportininkai, o dabar – mano eilė (šypsosi), Čekijoje ką tik buvo pirmieji mano bandymai.

– Kam pirmiausia pranešei žinią dėl dalyvavimo čempionate?

– Tik šeima žinojo – iki kovo penktos mes su komanda sutarėme, kad laikome tai paslaptyje.

– Kur šiuo metu tavo mintys? Ar lygiagrečiai svarbu ruoštis tiek fiziškai, su automobiliu, ir psichologiškai, su pačiu savimi?

REKLAMA

– Mano mintys dabar dviprasmės. Sportas ir dvylikta klasė. Bus nelengvas pusmetis nes reikia baigti dvyliktą klasę.

Visada svarbu ruoštis ir fiziškai ir psichologiškai. Ypatingai svarbus geras psichologinis nusiteikimas, ypač šiose lenktynėse, nes dauguma daro klaidas būtent dėl šios priežasties - psichologinės.

Ralio-krose itin svarbus startas, o jam nepavykus daugelis susinervina ir pradeda daryti dar daugiau klaidų. Su tuo reikia susitvarkyti ir susikaupti bei stengtis atvirkščiai – kuo mažiau daryti klaidų ir pasivyti priešininkus.

Šiose lenktynėse važiavimai vyksta labai trumpi, todėl bet kokia klaida kainuoja itin brangiai, nes nėra kada jos ištaisyti.

REKLAMA

– Kas šiemet dar tavęs laukia, be mokyklos ir pasaulio čempionato?

– Šiemet turiu tikslą dalyvauti dvejuose pasaulio čempionatuose – be ralio-kroso dar lenktyniausiu ir kartingų pasaulio čempionate.

– Ar lietuvius domina automobilių sportas, ar sulauki daug dėmesio, ar auga bendras šio sporto lygis šalyje?

– Manau po šio įvykio demėsys paaugs labai stipriai, jau po praeitų metų jaučiau, kad po truputį kyla susidomėjimas, kai laimėjau Europos čempionatą.

Tikiuosi kad šiemet viskas kardinaliai pasikeis. Su jūsų pagalba visa Lietuva sužinos apie tai, o pasaulis irgi sužinos apie tokią mažą šalį kaip Lietuva šiek tiek daugiau.

– Ko šiandien palinkėtum sau: ramybės, sėkmės, koncentracijos, rezultatų? ar turi vieną konkretų tikslą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Man reikėtų tik sėkmės. Visa kita ateina savaime per didelį darbą ir teisingą pasiruošimą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#10yearschallenge #RokasBaciuskaRX #rallycross #EuroRX #driver #racing #RIMO #GBY #Valvoline

A post shared by Rokas Baciuška (@rbaciuska) on

 

Viso šiemet FIA pasaulio čempionate lenktyninikų ir komandų laukia 10 skirtingų etapų. Vienas jų, priešpaskutinis, rugsėjo 14-ąją vyks kaimyninėje Latvijoje, sostinėje įrengtoje legendinėje Bikernekų trasoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų