REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
J.Embiidas, L.Dončičius ir K.Porzingis (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Daug diskusijų ir įvairiausių nuomonių sukėlęs FIBA atrankų langas baigtas – aiškios visos 32 rinktinės, kurios po pusmečio Kinijoje stos į kovą dėl pasaulio krepšinio taurės. 15 mėnesių trukusi atranka ypač negailestinga buvo kai kurioms Europos rinktinėms, kurių tikrai pasigesime tarp geriausių. Kartu su jomis neišvysime ir būrio ryškiausių žvaigždžių ir talentų.

27

Daug diskusijų ir įvairiausių nuomonių sukėlęs FIBA atrankų langas baigtas – aiškios visos 32 rinktinės, kurios po pusmečio Kinijoje stos į kovą dėl pasaulio krepšinio taurės. 15 mėnesių trukusi atranka ypač negailestinga buvo kai kurioms Europos rinktinėms, kurių tikrai pasigesime tarp geriausių. Kartu su jomis neišvysime ir būrio ryškiausių žvaigždžių ir talentų.

REKLAMA

Paskutinė į pirmenybių traukinį pirmadienį įšoko Juodkalnija, Puerto Rikas bei Dominikos Respublika.

Nepatekusioms rinktinėms skaudus ne tik pasaulio taurės praleidimas, bet ir tai, kad automatiškai prarasta galimybė kvalifikuotis į 2020 metų Tokijos vasaros olimpines žaidynes ir belieka tikėtis FIBA malonės.

Į Tokiją per pasaulio pirmenybes pateks 7 rinktinės – dvi geriausius rezultatus pasieksiančios Europos ir Amerikos žemynų rinktinės, po vieną iš Afrikos, Okeanijos ir Azijos. Japonija, kaip šeimininkė, turi garantuotą vietą žaidynėse. Tad beliks vos keturi laisvi bilietai.

REKLAMA
REKLAMA

Likusios 16 geriausiai Kinijoje pasirodžiusių rinktinių turės dalyvauti papildomoje olimpinėje atrankoje, kur prie jų prisijungs po dvi rinktines iš kiekvienos žemyno, gausiančias kvietimus, bet pagal sportinį rezultatą neužsitikrinusios vietos atrankoje.

REKLAMA

O tokių bus nemažai – iš ryškiausių į pasaulio čempionate nepatekusių rinktinių matome Kroatiją, Slovėniją, Latviją, Kamerūną, savų svertų turės ir Suomija. Prie jų dar prisijungs Kinijoje sėkmingai nepasirodysiančios nacionalinės komandos.

Tačiau apie olimpines žaidynes mąstyti dar kiek anksti – siūlome pažvelgti į ryškiausias pavardes, kurių tikrai pasigesime Kinijoje, rugpjūčio 31-rugsėjo 15 dienomis.

Europos čempionai ir L.Dončičius

Europos čempione 2017 metais tapusi Slovėnija gana anksti susidūrė su skaudžia realybe – į atrankas negalėjo atvykti NBA žaidžiantys ir nacionalinę komandą prieš dvejus metus į Senojo žemyno sostą tempę Luka Dončičius ir Goranas Dragičius, o kiti su svarbiausi istorinio žygio kūrėjai Klemenas Prepeličius ir Anthony Randolphas atitinkamai atrankoje sužaidė šešerias ir dvejas rungtynes.

REKLAMA
REKLAMA

Ne tiek ir daug aukščiausio lygio krepšininkų turintys slovėnai greitai palaidojo šansus prasibrauti į pirmenybes ir per 12 turų pasiekęs vos tris pergales liko paskutiniai I grupėje.

Nenuvertinant kitų krepšininkų, labiausiai trūks L.Dončičiaus. 20-ąjį gimtadienį vasario 28 d. švęsiantis supertalentas laimėjo viską, ką galėjo Europoje ir griausmingai pradėjo karjerą Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA).

Gynėjas daužo įvairius rekordus ir pagal pasiekimus lygiuojasi į LeBroną Jamesą, o skaičiai debiutiniame sezone vilkint Dalaso „Mavericks“ marškinėlius kalba už save – 20,9 taško, 7,2 atkovoto kamuolio ir 5,7 rezultatyvaus perdavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ambicingieji latviai, kurie turi ne tik K.Porzingį

 

Latvijai dvigubai skaudu – iki pasaulio čempionato jiems pritrūko vieno pataikyto tritaškio, o juos mėtyti latviai tikrai sugeba. Kaimynai laimėjo lemiamą mūšį dėl patekimo į pasaulio pirmenybes prieš Juodkalniją, bet tą padarė ne reikiamu 9, o 6 taškų skirtumu (80:74).

Apie atsigavusį šalies krepšinį ir norą tapti viena grėsmingiausių pasaulio rinktinių Latvija kalbėjo neatsitiktinai – talento ji turi tiek, kiek tik elitinės Europos komandos.

Vien NBA svarų žodį turi trys jauni krepšininkai – po sunkios traumos atsigaunantis Kristapas Porzingis, jau spėjęs tapti lygos žvaigžde, 26-erių Davis Bertanis („Spurs“, 8,2 tšk., 47,1 proc. trit.) ir debiutinį sezoną žaidžiantis 21-erių Rodionas Kurucas („Nets“, 8,6 tšk.).

REKLAMA

Tai ryškiausi žaidėjai, kurių trūks Kinijoje, bet tikrai ne vieninteliai. Janis Strelniekas, Janis Timma, Dairis Bertanis – sąrašą galima tęsti, bet kaimynų Latvijoje tarp 32 rinktinių pasaulio taurėje nematysime.

6 NBA žaidėjus turinti Kroatija

Kroatai jau spėjo iškeikti FIBA atrankų sistemą, o gana anksti su problemomis susidūrusią rinktinę stengėsi gelbėti ir NBA rungtyniaujantys krepšininkai, tačiau nesėkmingai. Būtent visi ryškiausi Kroatijos žaidėjai rungtyniauja stipriausio pasaulio lygoje ir jie pagal skaičių sudaro pusę nacionalinės rinktinės, bet pagal žaidimą – iš esmės visą.

Bojanas Bogdanovičius („Pacers“), Dario Šaričius („Timberwolves“), Mario Hezonja („Knicks“), Draganas Benderis („Suns“), Ivica Zubacas („Clippers“) ir Ante Žižičius („Cavaliers“). Jie visi tik iš šalies stebės tai, kas vyks Kinijoje.

REKLAMA

„Kai nežaidžia Eurolygos ir NBA žaidėjai, tokia atranka man neturi jokios prasmės. Žinoma, kad mums ji nepatinka. Tu žaidi NBA, tuo metu vyksta atranka, kuri turi įtakos ir olimpiadai, o tu negali padėti savo šalies rinktinei. Žinoma, kad tai nuvilia ir tokia sistema mums tikrai nebuvo paranki“, – pyko D.Šaričius.

Pamirštas Kamerūnas

Kamerūnas nesugebėjo įveikti atrankos, taip nė karto nesulaukę NBA rungtyniaujančių žaidėjų pagalbos. O tokių yra net trys ir jie nėra eiliniai statistai.

Joelis Embiidas iškentė sunkias traumas ir dabar yra viena ryškiausių NBA žvaigždžių, paskui save tempianti Filadelfijos „76ers“ kolektyvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

24-erių Pascalis Siakamas žaidžia geriausią karjeros sezoną ir tapo tvirtu Toronto „Raptors“ starto penketo nariu, rinkdamas 16,1 taško ir 7 atkovotus kamuolius. Visai neseniai puolėjas sukratė 44 taškus į Vašingtono „Wizards“ krepšį.

Tuo tarpu NBA veteranas, 32-ejų Lucas Mbah a Moute negali pasigirti įspūdinga statistika (5 tšk.), bet yra vertinamas už fantastinius gynybinius sugebėjimus.

Įdomus faktas – Kamerūno rinktinės marškinėlius vilki ir du buvę Vilniaus „Ryto“ žaidėjai Kennethas Kadji ir D.J.Strawberry, padėję rinktinei atrankoje.

Jaunoji suomių žvaigždė, lyginama su D.Nowitzki

Į pirmenybes neprasibrovė ir Suomija, kuri turi vieną itin įdomu supertalentą. Antrą sezoną NBA rungtyniaujantis 21-erių sunkusis kraštas Lauri Markkanenas vilkėdamas Čikagos „Bulls“ marškinėlius renka po 19,3 taško, sugriebia 9,1 kamuolio, o tritaškius realizuoja 38,3 proc. tikslumu.

REKLAMA

Vos debiutavęs NBA suomis sulaukė palyginimų su legendiniu Dirku Nowitzki dėl savo panašaus žaidimo stiliaus ir netruko sulaukti paties vokiečio pagyrų.

„Jis labai, labai geras. Nemaniau, kad jis toks atletiškas. Lauri puikiai atakuoja krepšį, gerai judina kojas, gali žaisti prie krepšio. Jis bus fantastiškas žaidėjas ilgą, ilgą laiką. Girdėjau, kad tai puikus vaikis, dirbantis sunkiai“, – kalbėjo vokietis.

Tai, kad L.Markkaneno žaidimo stilius primena D.Nowitzkį stebinti neturėtų.

„Jis tiek davė visam krepšinio žaidimui ir ypač man“, – visai neseniai sakė pats L.Markkanenas. – Augau stebėdamas jį ir stengiausi kurti savo žaidimą pagal Dirką“.

REKLAMA

Turkijos medžiojamas E.Kanteris

Tai išskirtinė pavardė sąraše, nes Turkijos rinktinė prasimušė į pirmenybes. Vis tik čia tikrai nepamatysime bene ryškiausio turko NBA pirmenybėse – centro Eneso Kanterio.

To priežastis – 26-erių krepšininkas yra aršus Turkijos prezidento Recepo Tayypo Erdogano kritikas. Jis negali net grįžti į gimtinę, nes ten jam yra išduotas arešto orderis.

Anksčiau E.Kanterio išsižadėjo jo tėvai, nes buvo kalinami dėl jo pasisakymų.

Neseniai krepšininkas negalėjo vykti į Londoną, kur jo atstovaujama komanda žaidė NBA reguliariojo sezono rungtynes.

„Turkijos valdžia yra apsėsta mintimis apie mane. Pasisakau prieš prezidentą ir dėl to nesijaučiu saugus. Norėjau pamatyti Londoną, bet negaliu rizikuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesakau, kad Erdoganas „užsakytų“ mane, bet jis turi daugybę pamišusių pasekėjų. Galite sakyti, kad esu paranoiškas, bet nenoriu rizikuoti. Susilaukiau daugybės grasinimų mirtimi, bet ir toliau kalbėsiu. Visas pasaulis turi žinoti, kas vyksta Turkijoje. Tai daugiau nei krepšinis, tai daugiau nei NBA“, – tada E.Kanteris, kuris Turkijos prezidentą išvadino šių laikų Hitleriu.

Belieka tikėtis, kad traumos ar asmeniniai planai, santykiai su federacijomis neužkirs kelio likusioms ryškiausioms pasaulio krepšinio žvaigždėms pasirodyti pasaulio pirmenybėse.

Visos 32 rinktinės, žaisiančios Kinijoje:

Afrika: Angola, Dramblio Kaulo Krantas, Nigerija, Senegalas, Tunisas.

Amerika: Argentina, Brazilija, Kanada, JAV, Venesuela, Puerto Rikas, Dominikos Respublika.

Azija ir Okeanija: Kinija (šeimininkė), Australija, Iranas, Japonija, Jordanija, Korėja, Naujoji Zelandija, Filipinai.

Europa: Čekija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Italija, Lietuva, Lenkija, Rusija, Serbija, Ispanija, Turkija, Juodkalnija.

Kovo 16 dieną įvyksianti burtų traukimo ceremonija 32 komandas suskirstys į 8 grupes po 4 ekipas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų