REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Lietuva – Kroatija akimirkos (nuotr. Fotodiena.lt)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (9/1) kelialapį į vasarą Kinijoje vyksiantį pasaulio čempionatą iškovojo dar praėjusių metų rugsėjį. Lietuviams liko dvi rungtynės dėl pirmos vietos grupėje įtvirtinimo, tačiau penkioms Europos rinktinėms paskutinės dvikovos taps lemiamomis.

14

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (9/1) kelialapį į vasarą Kinijoje vyksiantį pasaulio čempionatą iškovojo dar praėjusių metų rugsėjį. Lietuviams liko dvi rungtynės dėl pirmos vietos grupėje įtvirtinimo, tačiau penkioms Europos rinktinėms paskutinės dvikovos taps lemiamomis.

REKLAMA

Viso iš Europos žemyno į pasaulio čempionatą patenka 12 rinktinių. Prieš prasidedant paskutiniam FIBA atrankos „langui” laisvų vietų pasaulio čempionate liko viso labo 5.

Dėl jų nuo ketvirtadienio iki pirmadienio kovos ir žvaigždių kupinos komandos. Vietos čempionate dar nėra iškovoję Latvijos, Italijos, Kroatijos, Serbijos, Rusijos ir Gruzios (Sakartvelo) krepšininkai.

Lietuvos rinktinės rungtynes prieš Nyderlandų ir Italijos rinktines tiesiogiai galite stebėti ne tik TV3 kanalu, bet ir portale tv3.lt!

REKLAMA
REKLAMA

Kartu portalas tv3.lt kviečia apžvelgti pajėgiausių Europos krepšinio rinktinių galimybes „sugauti” paskutinius kelialapius į išsvajotas pirmenybes ir įvertinti, kokių Europos galiūnų čempionate nebeišvysime.

REKLAMA

J GRUPĖ (Lietuva, Italija, Lenkija, Vengrija, Kroatija, Nyderlandai)

Šioje grupėje užtikrintai lyderiauja Lietuvos rinktinė. Lietuviai yra vieninteliai, kurie prieš prasidedant paskutinam atrankos „langui” yra garantuoti dėl pasaulio pirmenynių.

Aršiausia netiesioginė kova J grupėje užvirs tarp Italijos, Lenkijos ir Vengrijos rinktinių.

Italai (7/3) yra per žingsnį nuo išsvajoto kelialapio, tačiau jiems dar reikia namuose nugalėti Vengrijos (5/5) krepšininkus. Pergalės atveju Italijos rinktinė taptų antrąja J grupės komanda, patekusia į pirmenybes, o vengrams ši atranka būtų baigta.

REKLAMA
REKLAMA

Krepšinio ekspertai neabejoja, kad patyrusių krepšininkų sudėtyje turinti Italija ilgai vargti su tiesioginiais konkurentais neturėtų ir kelialapį galimai užsitikrins jau penktadienį.

Arčiausiai pasaulio čempionato be Italijos ir Lietuvos šiuo metu yra Lenkijos krepšininkai.

Jiems liko akistata išvykoje su Kroatijos rinktine ir vėliau – namuose su Nyderlandais.

Jei lenkai išvykoje prieš kroatus galimai ir nebus laikomi favoritais, tai pergalė namuose prieš šansų patekti nebeturinčią Nyderlandų rinktinę yra labai tikėtina.

Taigi, jei Italijos rinktinė nugali Vengriją, o Lenkijos krepšininkai laimi bent vieną iš dviejų susitikimų, į pasaulio čempionatą iš J grupės keliauja Lietuva, Italija ir Lenkija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis tik, krepšinyje nutinka ir pačių netikėčiausių dalykų, todėl, jei Italija pralaimės prieš vengrus, o vėliau ir prieš lietuvius, į pirmenybes gali patekti ir Lenkijos bei Vengrijos krepšininkai.

Kroatijos rinktinei patekti į pasaulio čempionatą bus ypatingai sunku. Jiems reikia laimėti abi dvikovas (prieš lenkus ir prieš vengrus) bei tikėtis Italijos ir Lenkijos nesėkmių likusiose dvikovose, tačiau net ir jų gali nepakakti.

I GRUPĖ (Ispanija, Turkija, Juodkalnija, Latvija, Ukraina, Slovėnija)

Neabejotinai didžiausia FIBA atrankų sensacija ir sistemos nusivylimu tapo Slovėnijos rinktinė, kuri, nors ir laimėjo paskutinį Europos čempionatą, pasaulio pirmenybėse nedalyvaus.

REKLAMA

Šioje grupėje kelialapius jau iškovojo Ispanija ir Turkija.

Dėl likusio bilieto į pirmenybes kova užvirs tarp Juodkalnijos (6/4) ir Latvijos (6/4) rinktinių. Tiesa, šansus dar yra išsaugoję ir Ukrainos krepšininkai.

Latviams patekti į čempionatą lengva tikrai nebus. „Braliukai” namuose grumsis su ispanais, o vėliau išvykoje žais lemiamas rungtynes prieš Juodkalniją.

Latviai pirmą akistatą prieš balkanus pralaimėjo 75:84.

Tai reiškia, kad neatsižvelgiant į latvių-ispanų ir juodkalniečių-ukrainiečių akistatas, paskutinėje atrankos dvikovoje latviams Juodkalniją reikės įveikt bent 9 taškų skirtumu.

Jei abi paskutines savo dvikovas laimi Juodkalnija, į pirmenybes keliauja Ispanija, Turkija ir Juodkalnija.

REKLAMA

Jei dvi lemiamas rungtynes sėkmingiau sužais latviai, jie užims Juodkalnijos vietą ir iškovos paskutinį grupės „bilietą”.

Ukrainos rinktinei (5/5) gali neužtekti ir dviejų pergalių (prieš Juodkalniją ir Slovėniją).

K GRUPĖ (Prancūzija, Čekija, Rusija, Suomija, Bulgarija, Bosnija ir Hercogovina)

Prancūzijos ir Čekijos rinktinės vietą pasaulio čempionate užsitikrino dar praėjusiais metais, beveik tuo pačiu metu, kaip ir Lietuva.

Vis tik, trečioji vieta dar nėra užimta, o prieš lemiamą „langą” šioje grupėje aiškus tik pralaimėtojas. Šansų patekti į pirmenybes jau nebeturi Bosnijos ir Hercogovinos krepšininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl paskutinio „bilieto” visas savo jėgas atiduos Rusijos (6/4) ir Suomijos (5/5) rinktinės.

Kur kas arčiau pasaulio pirmenybių yra rusai. Jiems, Prancūzijos pergalės prieš Suomiją atveju, užtektų laimėti kartą. Rusai išvykoje susitiks su Bulgarijos rinktine, kuriai patekti į čempionatą padėtų tik stebuklas, todėl šis scenarijus – labai tikėtinas.

Vis tik, jei suomiams pavyktų įveikti prancūzus, grupėje liktų viena viską nulemianti dvikova.

Sekmadienį Rusijos rinktinė namuose priims tiesioginius konkurentus suomius. Pirmoji tarpusavio dvikova baigėsi rusų pergale 77:75.

Tai reiškia, kad Suomijos rinktinei kelialapį į čempionatą padovanotų pergalė prieš prancūzus ir bent dviejų taškų triumfas prieš rusus, jei šie neįveiks Bulgarijos.

REKLAMA

Bulgarams savo ruožtu reikia įveikti Rusiją bei Bosniją ir Hercogoviną, taip pat tikėtis, kad abu kartus pralaimės Suomijos krepšininkai.

L GRUPĖ (Graikija, Vokietija, Serbija, Gruzija (Sakartvelas), Izraelis, Estija)

Šioje grupėje nuo pat atrankos pradžios išryškėjo du lyderiai: Graikija (9/1) ir Vokietija (9/1).

Šios dvi rinktinės kelialapius užsitikrino dar praėjusių metų rudenį, o viso per dešimt rungtynių abi komandos pralaimėjo vos po kartą.

Arčiausiai jų ir kartu patekimo į Kinijoje vyksiančias pirmenybes yra Europos vicečempionai, Serbijos rinktinė (6/4), kuriai kelią užkirsti gali tik gruzinai (5/5).

Vis dėlto, Serbijai iki pasaulio čempionato liko tik mažytis žingsnelis. Vienas rinktinės lyderių, Milošas Teodosičius, patvirtino savo dalyvavimą paskutinėse dvejose rungtynėse, o jose serbams greičiausiai užteks ir vienos pergalės.

REKLAMA

Serbams tereikia išvykoje nugalėti Estiją ir tikėtis, kad Graikija įveiks Gruziją. Net jei ir gruzinai išvykoje nugalėtų graikus, Serbijos rinktinė darbu užbaigti galėtų namų rungtynėse prieš Izraelį.

Minimalius šansus prasibrauti į pasaulio čempionatą turi ir minėti Izraelio krepšininkai, tačiau jiems reikia laimėti prieš Vokietiją ir Serbiją bei tikėtis abiejų Gruzijos rinktinės nesėkmių, kurių vis tiek gali neužtekti.

Primename, kad Lietuvos rinktinė paskutinius savo FIBA pasaulio čempionato atrankos susitikimus žais tokios sudėties:

Šarūnas Vasiliauskas, Žygimantas Janavičius, Dovis Bičkauskis, Renaldas Seibutis, Adas Juškevičius, Arnas Butkevičius, Rokas Giedraitis, Eimantas Bendžius, Gytis Masiulis, Egidijus Mockevičius, Martinas Geben ir Martynas Echodas.

„Yra naujų žaidėjų, kuriuos norime pasitikrinti ir pažiūrėti, kaip jie atrodytų trumpame lange. Gal norėjosi daugiau jaunų veidų, bet per kelias treniruotes juos įvesti į naują situaciją būtų sunku. Norime turėti branduolį ir aplink jį lipdyti jaunesnius žaidėjus“, – pristatydamas išplėstinį kandidatų sąrašą sakė Dainius Adomaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų