REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
R. Petrukanecas ir J. Šuklinas (tv3.lt fotomontažas)

Antradienio vakarą visą Lietuvos sporto bendruomenę sudrebino netikėta ir nemaloni žinia – 2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių vicečempionas, kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, sulaukė rimtų kaltinimų dėl dopingo vartojimo. Pats sportininkas tvirtina, kad įsivėlė klaida, tačiau net pati federacija tokio masto „klaidomis” tiki sunkiai ir nedrąsiai prognozuoja blogiausią scenarijų.

51

Antradienio vakarą visą Lietuvos sporto bendruomenę sudrebino netikėta ir nemaloni žinia – 2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių vicečempionas, kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, sulaukė rimtų kaltinimų dėl dopingo vartojimo. Pats sportininkas tvirtina, kad įsivėlė klaida, tačiau net pati federacija tokio masto „klaidomis” tiki sunkiai ir nedrąsiai prognozuoja blogiausią scenarijų.

REKLAMA

J. Šuklinas olimpinį sidabro medalį iškovojo vyrų 200 metrų kanojų irklavimo rungtyje. Būtent šis, istorinis Lietuvai medalis, prabėgus daugiau kaip 6 metams gali būti atimtas.

Kaip savo feisbuke tikina pats vicečempionas, jį pasiekusio laiško turinį lydi netikslumai, o visą situaciją – sutapimai. Atletas pabrėžia, kad dabar jo lauks bene sunkiausia gyvenimo kova, tačiau savo tiesą ir nekaltumą jis įrodys.

Vis dėlto, manoma, kad vienintelis netikslumas yra gautame rašte nurodyta sportininko pavardė.

Antidopingo kontrolės atstovai prie Jevgenijaus vardo parašė Armėnijos sunkiasvorės atletės Melanie Daluzyan pavardę, tačiau akivaizdu, kad laiškas buvo siųstas būtent lietuvio adresu – prie laiško gavėjo nurodytas ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią „suvedimo” klaidą ir netikslią pavardę dėl milžiniško darbo krūvio ir neatidumo, anot Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos (LBKIF) Generalinio sekretoriaus Romualdo Petrukaneco, dopingo kontrolieriai galėjo parašyti ir nepastebėti.

REKLAMA

Tačiau faktas, kad teigiamas mėginys yra būtent J. Šuklino, kelia rimtą nerimą – federacijos vadovas neabejoja, kad tyrimą atlikusi institucija ir per daug galinga ir turi per daug įtakos, todėl tikėtis tokios grubios klaidos yra naivu.

„Tai labai rimta organizacija. Ji kartais daro klaidas, bet kad padarytų net dvi (sumaišytų ir mėginį ir pavardę – tv3.lt) sunkiai įsivaizduoju. Arba buvo sumaišyta pavardė, arba mėginys.

Tiesą sakant, nesu girdėjęs, kad kada nors praktikoje būtų sumaišyti mėginiai. Juk dopingo kontrolierius ten, „viduje”, irgi stipriai kontroliuoja, nes bet koks iškeltas kaltinimas sukelia itin didelį atgarsį ir gali atsiliepti sportininiko karjerai”, – J. Šuklinui ir olimpiniam komitetui skirtą „nelauktą” raštą vertina baidarių ir kanojų irklavimo federacijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

R. Petrukanecas mano, kad J. Šuklinas pateko į Lozanoje (Šveicarija) šiuo metu vykdomą masinį dopingo mėginių pertikrinimą, kuriam įtakos gali turėti ir kaimyninės Rusijos sportininkų skandalai.

Vis dėlto, tiek federacija, tiek LTOK oficialaus laiško ir kreipimosi iš antidopingo kontrolės atstovų dar nesulaukė, todėl realias išvadas daryti anksti.

„Manau, tai yra masinis pertikrinimas. Galbūt tai susiję su didžiosios mūsų kaimynės (Rusijos – tv3.lt) skandalais. Tam, kad nebūtų vienpusio tikrinimo ir būtų užtikrintas objektyvumas, ko gero, sugalvojo pertikrinti visus tos Olimpiados prizininkus.

Senaties terminas galioja dešimt metų, todėl jie gali tikrinti kiek nori ir kada nori. Žinote, labai norėtųsi, kad tai būtų klaida, bet kol kas laukiame oficialaus kreipimosi”, – dėsto federacijos galva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Olimpinio vicečempiono A mėginyje (viso yra du: A ir B) tyrėjai rado anabolinio steroido dehidrochlormetiltestosterono.

Šis preparatas, R. Petrukaneco teigimu, buvo plačiai paplitęs Rytų Vokietijoje. Jis augina raumenų masę ir jėgą, taip pat mažina riebalų kiekį.

Bene esminiu šios istorijos faktoriumi federacijos vadovas laiko modernėjančias technologijas ir tobulėjančias antidopingo kontrolės organizacijas. 

„Pastaruoju metu pertrikrinama labai daug sportininkų mėginių. Labai daug jų būna teigiami, nes modernesnės technologijos leidžia atrasti kur kas daugiau neleidžiamų preparatų.

Kiek užtruks laiko, kol sužinosime tikslius faktus, nepriprognozuosi. Viena lietuvio byla vyksta jau virš metų”, – tvirtina R. Petrukanecas.

REKLAMA

J. Šuklinas feisbuke išplatintame pranešime tikino, kad kovos tol, kol įrodys esąs nekaltas. Vis tik, federacijos atstovo teigimu, „sukovoti” prieš tokią galingą organizaciją yra itin sunku, o dažnu atveju ir neįmanoma. Tai lemia ir sunkiai suskaičiuojamos finansinės išlaidos.

„Jei pripažins kaltu, tai vienintelė institucija, kur galima kreiptis, yra CASA (tarptautinis arbitražo teismas) Šveicarijoje. Ten galima bandyti apsiginti, bet vien pirminis mokestis siekia apie 30 tūkst. eurų, todėl lietuviams ten kreiptis būtų itin sunku”, – sunkius tolimesnius ėjimus prognozuoja R. Petrukanecas.

J. Šuklinas yra daugkartinis pasaulio ir europos čempionatų laimėtojas ir prizininkas.

2011 metais vykusiame pasaulio čempionate kanojininkas užėmė penktą vietą ir iškovojo teisę varžytis 2012 Londono Olimpiadoje.

Joje J. Šuklinas pasiekė kol kas skambiausią savo karjeros pergalę ir Lietuvai iškovojo sidabro medalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų