REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors iki Eurolygos reguliaraus sezono pabaigos dar liko dvylika susitikimų, Kauno „Žalgirio“ (7-11) krepšininkams kiekviena dvikova dabar yra aukso vertės.

Nors iki Eurolygos reguliaraus sezono pabaigos dar liko dvylika susitikimų, Kauno „Žalgirio“ (7-11) krepšininkams kiekviena dvikova dabar yra aukso vertės.

REKLAMA

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai penktadienį (sausio 18 d.) susitinka su viena pergale daugiau turinčia Atėnų „Panathinaikos“ (8-10) komanda.

Dvikovos pradžia „Žalgirio“ arenoje – 20.00 val. Šias rungtynes tiesiogiai galima stebėti vaizdo transliacijų internetu platforma tvplaypremium.lt, bei televizijos kanalu „TVPlay Sports“.

(Ne)Broliška meilė

Nors Atėnų „Panathinaikos“ ir Kauno „Žalgirio“ komandas skiria beveik 2000 km, šias dvi ekipas sieja palyginti artimas ryšys.

Tradicinės abiejų klubų spalvos – balta ir žalia. Negana to, „Panathinaikos“ gerbėjai išsiskiria savo šiltais jausmais žalgiriečiams, bei broliškos meilės nevengia demonstruoti socialiniuose tinkluose, kur palankiai atsiliepia apie Kauno komandą ir jos gerbėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Kai pernai Eurolygos ketvirtfinalyje Š. Jasikevičiaus kariauna grūmėsi su aršiausiu PAO priešininku Pirėjo „Olympiacos“, Atėnų klubo sirgaliai nedvejodami stojo į „Žalgirio“ pusę, bei džiaugėsi mūsiškių pergale ir patekimu į finalo ketverto varžybas.

REKLAMA

Tačiau, šį penktadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje „broliška meilė“ bus pamiršta iškart tada, kai teisėjas aikštelės centre išmes ginčo kamuolį.

Eurolygos turnyro lentelės viduryje – kaip niekad ankšta. Keturias iš eilės dvikovas pralaimėję žalgiriečiai nusmuko į 13-ą vietą, tačiau nuo 7-oje pozicijoje esančio Miuncheno „Bayern“ (9-9) klubo juos skiria tik dvi pergalės.

Bilietą į ketvirtfinalį gaus tik aštuonios stipriausios reguliaraus sezono komandos, todėl turnyro lentelės viduryje esančių komandų tarpusavio mūšiai įgauna papildomą reikšmę.

REKLAMA
REKLAMA

Pralaimėjimas šio vakaro dvikovoje „Žalgiriui“ dar nebūtų pražūtingas, tačiau pakankamai skaudžiai atsilieptų kauniečių šansams žengti tolyn.

45 minučių drama

Spalio mėnesio pabaigoje Atėnuose vykusį pirmąjį šių komandų mūšį 87:83 po pratęsimo laimėjo „Žalgirio“ krepšininkai.

Tada kauniečius į priekį vedė 18 taškų įmetęs Brandonas Daviesas, 14 pridėjo Thomasas Walkupas.

Beje, pastarasis amerikietis po dvikovos Atėnuose per vėliau sužaistas 14 rungtynių Eurolygoje sukrapštė tik 43 taškus, bei palyginti ilgą laiką tūno savo paties šešėlyje.

Žalgiriečių pergalę Graikijos sostinėje nulėmė dominavimas po krepšiais – „Žalgiris“ atkovojo net 46 kamuolius, kai „Panathinaikos“ – tik 32.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pergalingoje akistatoje kauniečiams daugiausiai problemų kėlė 22 taškus įmetęs Nickas Calathesas.

Būtent šis graikų talentas jau kelis metus iš eilės yra pagrindinis „Panathinaikos“ pergalių simbolis. Šiame Eurolygos sezone jis vidutiniškai pelno 11,2 taško, atlieka 8,1 rezultatyvaus perdavimo, perima 1,7 kamuolio, bei surenka 13,6 naudingumo balo.

Rezultatyvių perdavimų ir perimtų kamuolių grafose jis yra geriausias lygos krepšininkas.

Tiesa, įžaidėjas palyginti dažnai klysta (2,9) ir tragiškai atakuoja nuo baudų metimo linijos (16/39 – 23,8%).

„Panathinaikos“ gretose pirmaisiais smuikais taip pat griežia Keithas Langfordas (11,2 tšk., 3,5 išpr.praž., 10,6 naud.bal.), Ioannis Papapetrou (9,1 tšk., trit. – 39,4%, 9,5 naud.bal.) ir Jamesas Gistas (8,3 tšk., 3,7 atk.kam., 9,4 naud.bal.).

REKLAMA

Vis tik, Atėnų klubas turi ne vieną pavojingą ginklą, kuris gali iššauti skirtingą vakarą.

Daug pasako faktas, kad net dešimt „Panathinaikos“ žaidėjų šiame Eurolygos sezone vidutiniškai pelno 5 ir daugiau taškų.

Penktadienio mūšyje Kaune aikštelėje veikiausiai neišvysime traumą patyrusio K. Langfordo, tačiau savojo šanso lauks klubo naujokai iš JAV – gynėjas Seanas Kilpatrickas ir vidurio puolėjas Adreianas Payne‘as.

S. Kilpatrickas jau spėjo sužibėti savaitės pradžioje vykusiose Graikijos krepšinio pirmenybių rungtynėse, kur įmetė 20 taškų (23 min., 4/7 trit.) ir buvo rezultatyviausias savo komandos žaidėjas.

Naujas generolas

Nors vietiniame fronte „Panathinaikos“ klubas laimėjo visas 12 rungtynių, komandos vadovų nesužavėjo palyginti prastas klubo startas Eurolygoje.

REKLAMA

Dėl to ekipos vadovai nusprendė nelaukti, bei atsisveikino su buvusiu vyriausiuoju treneriu Xavi Pascualiu.

Ispano vietą „Panathinaikos“ klube užėmė krepšinio pasaulyje puikiai žinomas strategas Rickas Pitino.

Galima teigti, kad specialistas iš JAV ne tik pakeitė „Panathinaikos“ komandos veidą, tačiau ir netiesiogiai „išgelbėjo“ Luką Lekavičių.

Prieš R. Pitino atvykstant į Graikiją, šios šalies žiniasklaidoje mirguliavo pranešimai apie tai, kad L. Lekavičius bus atleistas iš klubo.

Tačiau šiandien pats R. Pitino apie lietuvį kalba labai pagarbiai, o L. Lekavičius jam atsidėkoja demonstruodamas bene geriausią šio sezono formą.

„Koledže padariau karjerą iš tokių vyrukų kaip „Skywalkeris“ (trenerio sugalvota pravardė Lukui – aut.past.). Jie atiduoda visas jėgas abiejose aikštės pusėse. Jis greitas ir turi puikų požiūrį. Pasirodymo prasme jis yra geriausias mano žaidėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai stebėtina, nes kai atvykau, buvo dvejonių, ar palikti jį sudėtyje. Galvojome, kad jis žais tik Graikijos lygoje. Jis yra didžiausias mūsų siurprizas. Jis padaro viską, kuo tikiu. Kol kas jis tik nedaug šneka. Vis jam sakau, kad šauktų derinius. Jis labai tylus ir kuklus. Bet aš jį myliu. Norėčiau turėti trylika tokių vyrukų“,- atvykęs į Kauną kalbėjo R. Pitino.

Šiame Eurolygos sezone lietuvis vidutiniškai ant parketo praleidžia po kiek daugiau nei 12 minučių. Per šį laiką jis pelno 4,6 taško, atlieka 1,7 rezultatyvaus perdavimo, bei renka 4,9 naudingumo balo.

Skaičių mozaika

Žvelgiant vien statistiškai, „Žalgirio“ ir „Panathinaikos“ žaidimas šiame Eurolygos sezone atrodo taip:

REKLAMA

„Žalgiris“ – „Panathinaikos“

Taškai (gynyboje): 78,8 (80,61) – 77,9 (79,28)

Atkovoti kamuoliai (puolime): 32,7 (9,0) – 31 (10,4)

Rezultatyvūs perdavimai: 17,2 – 16,2

Perimti kamuoliai: 5,2 – 7,6

Blokai: 1,5 – 2,3

Klaidos: 13,61 – 10,72

Dvitaškiai (proc.): 53,5 – 54,6

Tritaškiai (proc.): 38,2 – 30,9

Baudos (proc.): 80,6 – 69,6

Istoriškai Atėnų „Panathinaikos“ klubas nėra pats palankiausias „Žalgirio“ varžovas.

Modernios Eurolygos istorijoje šios dvi komandos tarpusavyje sužaidė jau 21-ą susitikimą, iš jų tik 5-is kartus pergale džiaugėsi mūsiškiai.

Tiesa, per paskutines 8-ias šių ekipų akistatas abu klubai pasidalino po 4-ias pergales.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų