REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
169
Michaelis Schumacheris (nuotr. Getty)

Michaelis Schumacheris – statistiškai geriausias visų laikų Formulės-1 pilotas, pakeitęs šio sporto istoriją.

169

Michaelis Schumacheris – statistiškai geriausias visų laikų Formulės-1 pilotas, pakeitęs šio sporto istoriją.

REKLAMA

Sausio 3 dieną legendiniam pilotui sukanka 50 metų ir šia proga portalas tv3.lt rubrikoje „Šumio 7dienis” Jums pristato įsimintiniausius vokiečio karjeros epizodus.

Šį kartą prisiminsime neįtikėtiną istoriją, kaip Michaelis išpildė savo svajonę – pateko į Formulės-1 lenktynes.

Netikėta proga

Prieš pat 1991 metų Belgijos lenktynes „Jordan“ komandos savininkas Eddie Jordanas buvo priverstas sukti galvą, kuo pakeisti pagrindinį ekipos pilotą Bertrandą Gachot.

Šis prancūzas netikėtai dviem mėnesiams pakliuvo į kalėjimą, kai Londone konflikto metu su taksi vairuotoju apipurškė pastarąjį ašarinėmis dujomis.

REKLAMA
REKLAMA

E. Jordanui taip ir nepavyko gauti paleidžiamojo rašto, todėl teko spręsti dilemą, kuo pakeisti nusikaltusį prancūzą. Ir tada į jo kabinetą netikėtai užsuko 22-ejų metų Michaelio Schumacherio atstovai.

REKLAMA

Prieš tai buvusiame sezone vokietis tapo Formulės-3 čempionu, tačiau šių bolidų greitis ir valdymas „žvėriškai“ skyrėsi nuo galingų F-1 bolidų.

„Jordan“ komandos savininkas smarkiai abejojo „Mercedes“ kompanijos globojamo M. Schumacherio galimybėmis. Dėl to airis iš vokiečių pareikalavo 100 tūkst. JAV dolerių. už vietą „Jordan“ bolide.

SPA trasa su dviračiu

Prieš debiutą F-1 lenktynėse, M. Schumacheris spėjo susipažinti su „Jordan“ bolidu visai šalia komandos bazės esančioje „Silverstone“ trasoje Anglijoje.

Treniruočių metu vokietis paliko gerą įspūdį, tačiau visi suprato, jog sudėtingoje Belgijos „Spa Francorchamps“ (SPA) trasoje jam reikės gerokai pasistengti.

REKLAMA
REKLAMA

E.Jordanas iki šiol puikiai prisimena pokalbį su vokiečiu prieš jo oficialų debiutą F-1 čempionate.

„Pamenu, atėjau prie Michaelio ir paklausiau, ar jis kada nors yra vairavęs SPA trasoje, kuri yra viena sudėtingiausių čempionato kalendoriuje. Jis mane patikino, kad šią trasą pažįsta puikiai",- prisiminė E. Jordanas.

Tiesa, tada Šumis airiui nepasakė, kad šia trasa prieš tai jis buvo važiavęs tik... dviračiu.

Tačiau keli ratai prasukti su šia transporto priemone buvo tai, ko vokiečiui užteko susipažinti su viena sudėtingiausių trasų pasaulyje.

Sunkiai dirbančio mūrininko sūnus beprotiškai geidė startuoti F-1 lenktynėse, nors jo patirties kraitis tada atrodė labai kukliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privertė išsižioti

Tai buvo debiutinis „Jordan“ komandos sezonas F-1 čempionate ir šios ekipos bolidas anaiptol neprilygo greičiausiems, todėl iš M. Schumacherio niekas nesitikėjo stebuklų.

Pagrindinė jo užduotis buvo nesudaužyti bolido ir pasistengti pasiekti finišą. Tačiau netrukus vokietis privertė apie save garsiai kalbėti visą F-1 rikiuotę.

Sensacingai septintą vietą kvalifikacijoje užėmęs pilotas beveik sekunde aplenkė komandos draugą Andrea de Cesarį, kuriam tai buvo 11-as sezonas motosporto karalienės šeimoje.

Septintoji vieta kvalifikacijoje tada buvo geriausias visų laikų „Jordan“ komandos pasiekimas.

Netrukus M. Schumacheris sulaukė dovanos – dėl taisyklių pažeidimo du prieš jį turėję startuoti pilotai buvo nustumti į rikiuotės galą.

REKLAMA

Todėl Šumis savo pirmąsias F-1 lenktynes legendinėje SPA trasoje pradėjo iš stebuklą priminusios penktos vietos.

Nugvelbė iš panosės

Deja, svajonių burbulas greitai subliuško – pirmosios vokiečio lenktynės truko vos kelis 100-us metrų: iškart po starto jo bolide sugedo pavarų dėžė.

Nepaisant to, stulbinantis Michaelio Schumacherio pasirodymas kvalifikacijoje nepaliko abejingų.

Labai taikliai apie jį vėliau pasisakė vokiečiui savo piloto vietą dėl nusikaltimo „atidavęs“ Bertrandas Gachot.

„Pamatęs Michaelio pasirodymą SPA kvalifikacijoje supratau du dalykus. Pirma – jis bus vienas geriausių ateities pilotų. Antra – „Jordan“ komandoje niekas manęs nebelauks, nes su šiuo bolidu aš niekada nebūčiau padaręs to, ką nuveikė šis jaunuolis“,- sakė B. Gachot.

REKLAMA

Po Belgijos Didžiojo prizo lenktynių „Benetton“ komandos atstovai tapo dažni svečiai „Jordan“ ekipos būstinėje.

E. Jordanas tada dar nesuprato, kokia brangi prekė jam priklauso ir nusprendė perleisti Michaelį šiai italų komandai.

Sekančiose lenktynėse Italijoje vairuodamas jau „Benetton“ bolidą vokietis sugebėjo iškovoti pirmuosius taškus savo karjeroje.

O praėjus lygiai metams po debiuto, toje pačioje Belgijos trasoje M.Schumacheris iškovojo ir pirmąją pergalę F-1 čempionate, tačiau apie tai pakalbėsime jau kitą kartą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų