REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Dainius Adomaitis ir Mantas Kalnietis (nuotr. asm. archyvo)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė laimėjo visas 8 iki šiol žaistas FIBA pasaulio čempionato atrankos rungtynes ir jau turi kelialapį į 2019-ųjų pirmenybes Kinijoje. Tiesa, darbai dar toli gražu nebaigti.

14

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė laimėjo visas 8 iki šiol žaistas FIBA pasaulio čempionato atrankos rungtynes ir jau turi kelialapį į 2019-ųjų pirmenybes Kinijoje. Tiesa, darbai dar toli gražu nebaigti.

REKLAMA

Dainiaus Adomaičio vadovaujama komanda ketvirtadienį ir sekmadienį sieks pratęsti įspūdingą pergalių seriją mūšiuose su Italijos bei Kroatijos rinktinėmis, o motyvacijos siekti pergalių, panašu, tikrai turėtų užtekti.

Realybė tokia, kad šių dvikovų baigtis didelės reikšmės lietuvių startui pasaulio čempionate neturės.

Vis tik, tv3.lt kalbintas krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas ramina – rinktinė neabejotinai privalės kovoti „iš širdies”, nes ji dar neiškovojo paties svarbiausio laimėjimo.

Laimėjimo, kurio Lietuvos krepšininkams nepavyksta užsitikrinti kelis pastaruosius metus.

„Mūsų rinktinė kol kas neturi pasitenkinimo savimi. Jis ateina tik tuomet, kai komanda iškovoja eilinę pergalę kiekvienose rungtynėse. Tada krepšininkai ir treneriai žino, kad jaudintis nėra ko – šalies garbė ir rinktinės marškinėliai apginti tinkamai”, – sakė R. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistas Lietuvos krepšininkus palygino su Brazilijos futbolininkais. Jis tikina – nesvarbu, kiek pergalių iškovota iki šiol, visi džiaugsmai gali baigtis (ir, dažnu atveju, baigiasi) ties pirmu skaudžiu pralaimėjimu.

REKLAMA

„Toks jau sportininkų likimas. Mes kaip brazilai futbole – gerbėjai reikalauja tik pergalių ir jokio kito kelio čia nėra”, – dėstė R. Paulauskas.

Ilgametis treneris pasidalino savo mintimis ir apie vis besikeičiančą rinktinės sudėtį. Ekspertas atskleidė, kokių krepšininkų joje pasigenda.

„Jei galėčiau rinktis, tikrai pakviesčiau Roką Jokubaitį, be abejonių. Taip pat, manau, esant tokiai progai, reiktų išbandyti Arnoldą Kulboką”, – pridurdamas „bet treneriai žino geriausiai” sakė specialistas.

Lietuvos krepšinio žinovas kartu aptarė ir būsimus varžovus – Italijos ir Kroatijos rinktines.

REKLAMA
REKLAMA

– Italijos rinktinė, pasak D. Adomaičio, yra emocinė ir energinė komanda. Kokius pagrindinius varžovų kozirius įžvelgiate?

– Italijos krepšinis, sakyčiau, nėra pats stabiliausias. Net ir tada, kai prie komandos prisijungia patys geriausi žaidėjai (Luigi Datome, Danilo Gallinari), jie nebuna rimti pretendentai į medalius. Akivaizdu, kad tie, kurie kausis su Lietuva, bus labai panašaus pajėgumo į mūsų rinktinę.

Be abejo, italų komanda bus labai motyvuota, ji nesistengti nebegali.

– Į rikiuotę grįžta italų žvaigždė Alessandro Gentille. Kokių spalvų jis gali įnešti?

– Tai žaidėjas, kuris Italijos komandą arba pakels, arba nužudys. Jis stiprus individualiai, atletiškas, tačiau visai neprognozuojamas. Manau, kad didelio stebuklo šis krepšininkas sukurti jau nebegali, bet vis tiek išlieka pavojingas. Jam patinka būti lyderiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos rinktinė šiame atrankos „lange” žais atjaunėjusi. Ar galima iš pačių lietuvių tikėtis pastovumo?

– Mažų mažiausiai galima ir reikia tikėtis gerų rezultatų. Juk rinktinėje yra ir Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis. Jie yra tikrasis rinktinės veidas, todėl bus labai įdomu stebėti, kaip jaunieji žaidėjai įsitrauks į bendrą vaizdą.

– Vis tik, ką šiai komandai gali suteikti jaunimas: Gytis Masiulis, Martinas Gebenas ir, pavyzdžiui, Martynas Echodas?

– Čia labai svarbūs du klausimai: ar jie padės rinktinei, ar rinktinė padės jiems. Manau, tai investicija į ateitį. D. Adomaitis strateguoja į priekį, bandosi žaidėjus. Kai vyks pasirengimas pačiam čempionatui, vargu, ar šie žaidėjai sulauks šanso darkart.

REKLAMA

Jei kalbėtume apie kartų kaitą, tai nėra geresnio šansio nei dabar, kaip išbandyti jaunuosius žaidėjus.

– Koks pagrindinis mūsų rinktinės ginklas?

– Lietuviai turi labai aiškų pagrindą savo žaidime. Treneris ypatingai daug dėmesio skiria gynybai. Visos pergalės, kurios dabar yra iškovotos, yra gero trenerių štabo darbo rezultatai. Daug lemia ir tinkama varžovų analizė, kurią lietuviai dažniausiai atlieka puikiai.

– Pakalbėkime apie kitą varžovą, kuriam pergalių reikia kaip oro. Kokią Kroatijos rinktinę matysime Vilniuje?

– Manau, kad bus panašiai kaip Kroatijoje. Daug noro, bet mažai efekto. Nežinau nei vienos kitos rinktinės, kuri, turėdama tiek gerų krepšininkų, žaidžia tokį neprotingą ir savanaudišką krepšinį.

REKLAMA

– Kur jų pagrindinė problema?

– Tai mentaliteto problema. Jau kuris laikas kalbama, kad kroatai yra ypatingai stiprūs klubuose, bet kai jie visi vienoje vietoje – žaidimas nesiklijuoja.

Manau, kad jie sėkmingai nuplauks iki dugno ir jų pasaulio čempionate nebepamatysime.

– Manote, kroatų žvaigždynas taip ir nebespės sužybėti?

– Taip, beveik esu tuo tikras.

Lietuvos rinktinė atrankoje į 2019-ųjų pasaulio pirmenybes, vyksiančias Kinijoje, nepatyrė nei vieno pralaimėjimo (8/0) ir užtikrintai lyderiauja J grupėje. Italija (6/2) žengia antroje vietoje ir kol kas yra arčiausiai išsvajotojo kelialapio į čempionatą.

Kroatijos krepšininkai (3/5) į pirmenybes patektų tik tuo atveju, jei patys iškovotų visas likusias pergales ir sulauktų tinkamų rezultatų iš Lenkijos, Italijos bei Vengrijos rinktinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį lietuviai kovos Brešos mieste (Italija), o sekmadienį Vilniuje sieks dar kartą įveikti Kroatijos nacionalinę komandą.

Abu Lietuvos rinktinės mūšius tiesiogiai transliuos TV3 kanalas.

Lietuvos rinktinės sudėtis:

Mantas Kalnietis PG, Mindaugas Girdžiūnas PG, Jonas Mačiulis SF/PF, Renaldas Seibutis SG, Adas Juškevičius SG/PG, Arnas Butkevičius SF, Rokas Giedraitis SF, Edgaras Želionis PF/C, Eimantas Bendžius PF/SF, Gytis Masiulis SF/PF, Martinas Geben C, Martynas Echodas C.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų