REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
D. Sabonis ir D. Lavrinovičius (tv3.lt fotomontažas)

Abu stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje rungtyniaujantys lietuviai Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas fiksuoja išskirtinius sezonus. A. Sabonio sūnus gerina karjeros rekordus, o jo žaidimas verčia aikčioti net krepšinio ekspertus. Tuo metu J. Valančiūnas žaidžia trumpiausiai per savo karjerą už Atlanto, tačiau daro tai neįtikėtinai efektyviai.

24

Abu stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje rungtyniaujantys lietuviai Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas fiksuoja išskirtinius sezonus. A. Sabonio sūnus gerina karjeros rekordus, o jo žaidimas verčia aikčioti net krepšinio ekspertus. Tuo metu J. Valančiūnas žaidžia trumpiausiai per savo karjerą už Atlanto, tačiau daro tai neįtikėtinai efektyviai.

REKLAMA

Abiejų lietuvių žaidimas įspūdį palieka ir vienam geriausių visų laikų Lietuvos aukštaūgių Darjušui Lavrinovičiui.

J. Valančiūną mato NBA finale

LeBronui Jamesui persikėlus į Vakarų konferenciją, D. Lavrinovičius tiki, kad savojo šanso pagaliau gali sulaukti J. Valančiūnas ir Toronto „Raptors“. Prienų „Skycop“ aukštaūgis nenustebtų, jei visoje NBA šiuo metu pirmaujantis Kanados klubas pagaliau prasibrautų į NBA finalą.

„Būkime „biedni“, bet teisingi – Rytų konferencijoje lengviau. Vakarų konferencijoje komandos labiau užsigrūdinusios, ten kiekviename mače kovojama už savo vietą. Todėl kai ateina lemiamas metas, Rytų komandos nežino, kaip elgtis ir tai joms pakiša koją.

REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, kiekvienais metais mokomasi iš savo klaidų ir, manau, kad šiemet „Raptors“ gali pakliūti į superfinalą“, - svarsto aukštaūgis.

Kad J. Valančiūnas gali tapti antruoju lietuviu po Ž. Ilgausko žaidžiančiu NBA finale, prognozuoja ir „Betsafe“ lažybų ekspertai. „Raptors“ laikoma geriausia Rytų konferencijos ekipa, o apskritai jos šansai laimėti visą lygą vertinami 10 proc. Didesnes galimybes turi tik „Warriors“ – beveik 60 proc.

REKLAMA

D. Sabonis bus NBA superžvaigždė?

D. Lavrinovičių itin žavi ir Domanto Sabonio žaidimas. Trečiąjį sezoną NBA žaidžiantis lietuvis šiuo metu vidutiniškai renka po 14,4 taško, atkovoja po 9,7 kamuolio, atlieka po 3,1 rezultatyvaus perdavimo, o krepšį atakuoja neįtikėtinu 69 proc. taiklumu.

Visi šie skaičiai – geriausi D. Sabonio karjeroje, nors starto penkete jis šiemet pradėjo vos vieną mačą.

„Dėl jo požiūrio, profesionalumo buvo galima tikėtis tokių rezultatų, bet kad tai įvyks taip greitai – ne. Domantas paveldėjo mamos grožį ir tėvo krepšinio genus. Didžiausia jo stiprybė – galva. Net nekalbu apie fizinį sudėjimą, jis turi galingą kūną. Tačiau svarbiausia yra jo noras laimėti ir charakteris. Jis išpildo trenerio sumanymus, o tai viena svarbiausių krepšininkų savybių“, - džiaugiasi D. Lavrinovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Nors šį sezoną D. Sabonis sužaidė dar tik 18 mačų, skirtingose rungtynėse krepšininkas jau spėjo atlikti 9 rezultatyvius perdavimus, atkovoti 15 kamuolių gynyboje ir taip pagerinti karjeros NBA rekordus. Jis taip pat pakartojo rezultatyvumo (30 taškų) ir atkovotų kamuolių (16) rekordus.

Negana to, rungtynėse su Jutos „Jazz“ D. Saboniui pritrūko rezultatyvaus perdavimo ir atkovoto kamuolio iki trigubo dublio, o to NBA lygoje nėra pasiekęs nė vienas lietuvis. 39-erių metų D. Lavrinovičius įsitikinęs, kad D. Sabonis gali drąsiai kovoti ir dėl asmeninių apdovanojimų NBA, pavyzdžiui, geriausio atsarginio ar labiausiai patobulėjusio krepšininko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, Šarūnas Marčiulionis geriausio šeštojo žaidėjo rinkimuose du kartus yra likęs antroje vietoje. Negana to, D. Lavrinovičius mano, kad jaunasis Lietuvos talentas gali ir dar daugiau. „Jis apskritai konkuruoja su ryškiausiomis žvaigždėmis. Per savo laiką aikštelėje D. Sabonis padaro labai daug naudingo darbo. Jeigu jis taip tobulės, ateityje tikrai gali turėti 25 taškų vidurkį. Jo tėvas sako, kad jam reikėtų drąsiau mesti iš vidutinio nuotolio, jeigu patobulins tai, lengvai gali pridėti papildomus 10 taškų“, - svarsto D. Lavrinovičius.

Mano, kad J. Valančiūnas laimingesnis nei anksčiau

Patyręs aukštaūgis liaupsina ir J. Valančiūną. Pagrindinis Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas šį sezoną rungtyniauja neįprastai mažai – po kiek daugiau nei 19 minučių. Lietuvis daugiau nei pusę mačų pradėjo nuo suolo, tačiau pelnydamas po 13 taškų per rungtynes, demonstruoja geriausią karjeros rezultatą.

REKLAMA

Jis vidutiniškai per mačą išmeta po 9 metimus – tai irgi daugiausiai J. Valančiūno karjeroje. Septintąjį sezoną NBA žaidžiantis aukštaūgis dar niekada nežaidė taip efektyviai.

„Manau, kad Jonas patenkintas. Kiekvienam žaidėjui reikia jaustis svarbiu. Kai per 15-20 minučių padarai darbą su kaupu, laimingas ir žaidėjas, ir treneris. Aišku, jis galėtų žaisti ilgiau, bet jeigu jausiesi nesvarbus ir vieną dieną žaisi, o kitą iškeis – laimės čia nebus“, - sako D. Lavrinovičius.

Pasak patyrusio krepšininko, labai svarbu, kad J. Valančiūnas sugebėjo pakeisti savo žaidimo stilių ir prisitaikyti prie dabartinės NBA. Šį sezoną lietuvis jau pataikė 7 tritaškius iš 23, o kažko galbūt išmoko ir iš universalumu ir mobilumu garsėjančių Darjušo ir Kšištofo Lavrinovičių.

REKLAMA

„Mes su broliu kartais juokaujam, kad aplenkėme laiką. Treneris mus padarė tokiais žaidėjais, kurie ėmė atsirast po 20 metų – mobilūs ir žaidimą išplečiantys aukštaūgiai. Gal tiek Jonas, tiek Domantas kažko iš mūsų pasimokė. J. Valančiūnui pavyko pakeisti žaidimą. Jeigu esi aukšto lygio žaidėjas, privalai prisitaikyti. Jeigu neprisitaikysi, bus ieškoma tokio žaidėjo, kuris sugebės tai padaryti“, - samprotauja D. Lavrinovičius.

J. Valančiūno Toronto „Raptors“ šiuo metu yra iškovojusi 17 pergalių ir patyrusi 4 pralaimėjimus bei pirmauja visoje lygoje. D. Sabonio Indianos „Pacers“ su 11 pergalių ir 8 pralaimėjimais Rytų konferencijoje – penkti. Abu NBA lietuviai šiuo metu varžosi ir dėl geriausio Lietuvos krepšininko vardo. Kol kas užtikrintai pirmauja D. Sabonis, už jo nugaros – J. Valančiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų