REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgiris“ (3/5) yra priverstas per mažiau nei dvi paras pamiršti trečiadienio vakarą Maskvoje patirtą skaudžią nesėkmę prieš CSKA, ir stoti į naują mūšį Eurolygoje.

Kauno „Žalgiris“ (3/5) yra priverstas per mažiau nei dvi paras pamiršti trečiadienio vakarą Maskvoje patirtą skaudžią nesėkmę prieš CSKA, ir stoti į naują mūšį Eurolygoje.

REKLAMA

Penktadienį Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai 19.45 val. prasidėsiančioje akistatoje prieš Maskvos srities „Chimki“ (2/6) pagaliau sieks pralaužti ledus namuose, kur šiemet dar nėra pavykę nugalėti nė karto.

Sezono starte patirti keturi pralaimėjimai iš eilės namų arenoje – blogiausias „Žalgirio“ pasiekimas per visą klubo istoriją Eurolygoje.

Tačiau, su visa pagarba būsimiems varžovams kauniečiai penktadienį turės idealią progą nutraukti šio nemalonaus rekordo egzistavimą.

Slogus startas

Visų pirma, taip manyti verčia „Chimki“ klubo demonstruojama forma šiame sezone. Rusijos ekipa šiemet Eurolygoje abejas pergales pasiekė prieš turnyro lentelės dugne tūnančias komandas – Podgoricos „Budučnost“ (85:69) ir „Gran Canaria“ (87:72).

REKLAMA
REKLAMA

Teisybės dėlei reikėtų paminėti, kad Georgios Bartzoko auklėtiniai tik kartą pralaimėjo beviltiškai, kai sezono starte neturėjo jokių vilčių prieš „Olympiacos“ (66:87).

REKLAMA

Visuose kituose pralaimėtuose susitikimuose jie kovojo dėl pergalės, tačiau tą patį galima būtų pasakyti ir apie „Žalgirį“.

Neteko centimetrų

Maskvos srities „Chimki“ praėjusiame Eurolygos sezone tapo paskutine komanda patekusia tarp 8 stipriausių reguliaraus sezono ekipų.

Ketvirtfinalyje jiems teko kovoti prieš Maskvos CSKA, kurie ketvirtfinalio seriją laimėjo 3:1.

Nepaisant pakankamai gero pasiekimo, milžiniškus pinigus į sportą investuojantys rusai veikiausiai norėjo dar daugiau.

Vasarą „Chimki“ palyginti aktyviai darbavosi žaidėjų turguje. Komandą papildė šeši nauji žaidėjai, tarp kurių ir trumpai Kauno „Žalgiryje“ žaidęs Dee Bostas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos klubo pasiūlymu taip pat susidomėjo Tony Crockeris, Garlonas Greenas, Petras Gubanovas, Jordanas Mickey ir Dmitrijus Kadoshnikovas.

Tiesa, iš šio šešeto apčiuopiamą naudą komandai suteikia tik T. Crockeris (11,8 taško, 46,5% trit.), J. Mickey (11,3 tšk., 4,6 atk.kam.) ir D. Bostas (8,3 tšk., 2,3 rez.perd.).

„Chimki“ atsisveikino net su penkiais žaidėjais, kurių ūgis viršija 2 metrus – Thomasu Robinsonu (208 cm), Tyleriu Honeycuttu (203 cm), Ruslanu Pateevu (213 cm), Dmitry Sokolovu (214 cm) ir Marko Todorovičiumi (206 cm).

Šią vasarą komandą taip pat paliko praeityje Kauno „Žalgirio“ vedliu buvusiu Jamesu Andersonu (198 cm).

Lyginant su praėjusiu sezonu, gerokai „sumažėjusi“ trenerio G. Bartzoko kariauna pagal savo sudėties braižą kažkiek primena Maskvos CSKA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima numanyti, kad Š. Jasikevičius ir šį penktadienį savo auklėtinius ragins kaip įmanoma aktyviau žaisti baudos aikštelėje ir rinkti taškus iš artimesnės distancijos.

Minėta taktika beveik be skrupulų veikė Maskvoje prieš pajėgesnio kalibro CSKA, todėl būtų kvaila neišmėginti šio ginklo ir rungtyniaujant prieš „Chimki“.

Skaičių prizmė

Žvelgiant vien statistiškai, „Žalgirį“ šiame Eurolygos sezone geriau jaučiasi puolime, tačiau priešininkai mūsiškius lenkia pagal gynybos komponentus – praleidžiamus taškus, perimtus kamuolius ir blokuotus metimus:

„Žalgiris“ – „Chimki“

Taškai (gynyboje): 83,4 (83,5) – 80,4 (81,6)

Atkovoti kamuoliai (puolime): 33,6 (9,6) – 29,6 (9,8)

Rezultatyvūs perdavimai: 19,3 – 18,3

Perimti kamuoliai: 5,1 – 7,4

Blokai: 1,5 – 2,3

Dvitaškiai (proc.): 55,2 – 56,7

Tritaškiai (proc.): 39,7 – 37,0

Baudos (proc.): 80,4 – 72,4

Tačiau iškalbingiausias statistikos skirtumas – išmestų ir pataikytų tritaškių skaičiai.

Rusijos klubo krepšininkai šiame sezone yra tiesiog pametę galvą dėl tolimų metimų.

G. Bartzoko auklėtiniai po 8 turo kovų užtikrintai pirmauja Eurolygoje pagal įmestų (101) ir išmestų (273) tritaškių skaičių.

REKLAMA

Sunku pasakyti, ar ši strategija duoda naudos, kadangi pagal tritaškių taiklumą (37%) Rusijos klubas užima vos 10 vietą.

Europos krepšinio madas laužantys Rusijos klubo atstovai tritaškių netgi meta daugiau nei dvitaškių (224), ko Senajame žemyne dar niekam nėra tekę matyti.

Žalgiriečiai prieš tritaškio linijos, švelniai tariant, yra kur kas kuklesni. Š. Jasikevičiaus auklėtiniai meta (116) ir pataiko (46) mažiausiai tolimų metimų iš viso komandų, nors pagal pataikymo procentą (39,66%) užima aukštą 5 vietą.

Viskas sukasi aplink Švedą

Kai kalba pakrypsta apie tritaškius, pirmoji į galvą šovusi mintis yra Aleksejus Švedas. „Chimki“ komandos lyderis šiame sezone sužaidė 7 rungtynes, per kurias vidutiniškai išmesdavo net po 12,4 tritaškio.

REKLAMA

Gera naujiena rusams ta, kad A. Švedo tolimų metimų pataikymas (36/87 – 41,38%) lenkia komandos vidurkį, nes priešingu atveju būtų labai liūdna situacija.

Aplink šią Rusijos rinktinės žvaigždę sukasi visas „Chimki“ klubo žaidimas.

A. Švedas pirmauja Eurolygoje pagal pelnomus taškus (25,29), artimiausią varžovą Mike‘ą Jamesą (19,13 tšk.) iš Milano „Olimpia“ lenkdamas daugiau nei triuškinančia persvara.

Rusas taip pat yra naudingiausias Eurolygos žaidėjas (25 naud. bal.), bei užima trečią vietą rezultatyvių perdavimų (7) grafoje. „Chimki“ gynėjas pirmauja ir pagal išprovokuotas pražangas (vid. 6,4), tačiau yra ir dažniausiai klystantis (4,14) žaidėjas visoje Eurolygoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maskvos srities „Chimki“ žaidžia kaip pernai. Viskas griūna ant Švedo pečių. Kažkiek pasikeitė, vietoje Honeycutto atėjo Crockeris. Daugiau viskas tas pats, viską savo rankose laiko Švedas, žaidžia įspūdingai ir jį sustabdyti labai sunku. Yra dvi idėjos, ar bandyti jį stabdyti visomis išgalėmis, ar bandyti neleisti jam įjungti visų komandos draugų“,- prieš šią akistatą teigė „Žalgirio“ treneris Š. Jasikevičius.

Akivaizdžiau nebūna – penktadienio vakarą „Žalgiris“ privalės kaip įmanoma geriau sustabdyti šį „Chimki“ vijurką, kitaip gali baigtis liūdnai.

Nors po visų kančių ir mačo pabaigose pralaimėtų dramatiškų mūšių „Žalgiris“ kaip niekas kitas nusipelno atsitiesti.

REKLAMA

Kaip ir sklidinai „Žalgirio“ areną užpildantys komandos sirgaliai yra verti pagaliau palikti Nemuno salą aukštai iškeltomis galvomis.

„Žalgirio“ ir „Chimki“ bei „Barcelona“ ir Milano „Olimpia“ akistatas penktadienį tiesiogiai rodys vaizdo transliacijų internetu platforma tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“ ir „TVPlay Sports+“ kanalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų