REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
Rungtynių akimirkos (nuotr. SCANPIX)

Kauno „Žalgirio“ (3-4) vos prieš penkis mėnesius supurtė Maskvos CSKA (7-0) klubą taip, kad šiame buvo planuojamos grandiozinės permainos. Vis tik rusai nusiramino ir dabar Lietuvos čempionus pasitinka beveik nepakitusios sudėties.

100

Kauno „Žalgirio“ (3-4) vos prieš penkis mėnesius supurtė Maskvos CSKA (7-0) klubą taip, kad šiame buvo planuojamos grandiozinės permainos. Vis tik rusai nusiramino ir dabar Lietuvos čempionus pasitinka beveik nepakitusios sudėties.

REKLAMA

Trečiadienį 19 val. 45 min. Maskvoje Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai be kapitono Pauliaus Jankūno pabandys padaryti tai, ko šiame sezone dar niekas nepadarė. CSKA nesuklupusi žengia ne tik Eurolygoje, bet ir Rusijoje.

Tai jau nieko nestebina – graiko Dimitrio Itoudžio auklėtiniai įprastai galingai žaidžia reguliariajame sezone, bet dažnai užstringa atėjus lemiamoms kovoms. Tada, kai pradeda jausti vidinį spaudimą iš ekipos vidaus, kuris be čempionų titulo nenori nieko kito.

Dabar to spaudimo dar nėra, tad „Žalgirio“ laukia itin sunkus iššūkis. Tiesa, su CSKA kauniečiai praėjusiame sezone tvarkėsi gana sėkmingai.

REKLAMA
REKLAMA

Minimalūs pokyčiai

Po to, kai Eurolygos finalo ketverto metu kovoje dėl trečios vietos „Žalgiris“ 79:77 įveikė CSKA, komandos būstinės koridoriuose aidėjo neramios kalbos.

REKLAMA

Tuo metu tvirtinta, kad CSKA buvo pasiruošusi mesti lauk D. Itoudį, bet suteikė šiam laiko. CSKA galiausiai eilinį kartą be didesnio vargo triumfavo VTB Jungtinėje lygoje, o kiek atvėsę vadovai paliko graiką išdirbti paskutinius metus pagal sutartį. Jo atleidimas būtų kainavęs daug – pasak užsienio žiniasklaidos, būtent tai atbaidė CSKA nuo kardinalių pokyčių.

Po nuvylusio sezono CSKA vadovai iš esmės per daug nieko nekeitė – branduolį papildė keli mažai žaidžiantys rusai, įžaidėjas Danielis Hackettas bei puolėjai Joelis Bolomboy su Alecu Petersu.

REKLAMA
REKLAMA

J. Bolomboy dar nesužaidė nė vienų Eurolygos rungtynių, bet tą padarys jau mače su „Žalgiriu“.

D. Hackettas žaidžia mažai, o A. Petersas gana sėkmingai pritapo ir daro tai, ko iš jo reikalauja treneris. 206 cm ūgio puolėjas išplečia aikštę ir svaido tolimus metimus, kurių yra pataikęs jau 15 (57,7 proc. tikslumas).

„Taktikos, deriniai liko tie patys, jie praktiškai žaidžia identiškai kaip praėjusiame sezone“, – varžovus apžvelgė Š. Jasikevičius. – Jie laikosi ant gynėjų, jų linija turbūt geriausia Europoje, kartu su „Real“. O priekinė linija sudaryta daugiau mažiau taip, kad išplėstų žaidimą ir nemaišytų gynėjams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

CSKA žaidimas ir toliau sukasi apie Nando de Colo, Willą Clyburną, Sergio Rodriguezą, Cory Higginsą bei Kyle’ą Hinesą.

Elitinės žvaigždės, kurių treneris tikrai primins, kas praėjusiame sezone jiems du kartus išspardė užpakalius.

„Mes susitinkame su finalinio ketverto komanda, kuri yra ambicinga ir atletiška. Tikimės sunkių rungtynių. Turėsime žaisti maksimaliai susikaupę, motyvuoti, priimti geriausius sprendimus ir atiduoti visas jėgas“, – sakė specialistas iš Graikijos.

Centimetrų skirtumas

CSKA ir toliau remiasi gana žemais ir mobiliais aukštaūgiais, o būtent šį centimetrų pranašumą „Žalgiris“ sėkmingai naudojo praėjusio sezono tarpusavio dvikovose. Aukščiausi CSKA žaidėjai yra 208 cm ūgio Andrejus Lopatinas, kuris nesužaidė nė minutės, bei 207 cm ūgio Andrejus Voroncevičius, atliekantis epizodinį vaidmenį. Pavyzdžiui, pagrindinio centro Kyle’o Hineso ūgis tesiekia 198 cm.

REKLAMA

Tuo tarpu „Žalgiryje“ netrūksta žaidėjų, kurių ūgis siekia bent 206 cm ir jie užima itin svarbią vietą aikštėje.

Kalbant apie to išnaudojimą, tik pirmose praėjusio sezono rungtynėse, kurias kauniečiai Maskvoje pralaimėjo 91:94, „Žalgiris“ to nepadarė.

Vėliau sekė dvi pergalės – namie CSKA buvo parblokšta 85:73 ir būtent šiame mače Šaras išbandė tai, ko dar nebuvome matę anksčiau. Treneris vienu metu į aikštę metė centrus Brandoną Daviesą ir Antaną Kavaliauską. Pirmasis rusams atseikėjo 17 taškų, antrasis 11.

Finalo ketverte B. Daviesas nesužaidė, bet A. Kavaliauskas vėl buvo efektyvus ir svarbus (9 tšk. 5 atk. kam.). P. Jankūno dabar nebus, bet ir jis per dvejas pergalingas rungtynes su CSKA rinkdavo po 14 taškų.

REKLAMA

Tad šis ginklas ir vėl bus labai svarbus „Žalgiriui“, norint kabintis į CSKA – reikės gero B. Davieso, A. Kavaliausko išnaudojimo, galbūt net Lauryno Biručio blykstelėjimo. Daug tikėsime ir iš Aarono White’o, turėsiančio kuo smarkiau kompensuoti kapitono netektį.

Skaičių prizmė

Žiūrint vien statistiškai, CSKA „Žalgirį“ šiame sezone lenkia beveik visose kategorijose. Pažvelkime.

CSKA  – „Žalgiris“

Taškai: 88,4 – 81,4

Atkovoti kamuoliai (puolime): 36,9 (11,6) – 32,4 (9,4)

Rezultatyvūs perdavimai: 17,4 – 19,1

Perimti kamuoliai: 7,1 – 5,4

Blokai: 2,4 – 1,6

Dvitaškiai (proc.): 52,8 – 56,7

Tritaškiai (proc.): 39,2 – 37,9

Baudos (proc.): 81,6 – 79,5

„Žalgiris“ už CSKA atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų, bet tai yra suprantama. Maskviečiai turi krūvą individualiai stiprių žaidėjų, kurie žaisdami vienas prieš vieną gali suvalgyti bet kurį varžovą. Tuo tarpu „Žalgiryje“ individualiais veiksmais išsiskiria vienintelis Nate’as Woltersas, o žaidimas yra grindžiamas komandinėmis pastangomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauniečiai dvitaškius meta tiksliau, nes dažniausiai atlieka derinį tol, kol gauna patį geriausią šansą pataikyti. Net jei tai ir reikalauja įžaisti kamuolį iki pat paskutinės atakos sekundės.

„Žalgirio“ atakos dažnai pasibaigia metimais iš po krepšio ar prasiveržimais, tad aukštas dvitaškių pataikymo procentas nestebina.

Norint iškovoti pergalę reikės sužaisti idealias ir geriausias sezono rungtynes. Reikės tokio paties žvėriško A. White’o, kaip praėjusios savaitės rungtynėse, reikės efektyvių aukštaūgių ir patikimos Thomo Walkupo bei Edgaro Ulanovo gynybos. Kaip Šaras mėgsta kartoti, reikės laikyti plano ir išpildyti detales.

Šį ir dar keturis 8-ojo turo mačus tiesiogiai rodys vaizdo transliacijų internetu platforma tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“ ir „TVPlay Sports+“ kanalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų