REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštoji pagal pajėgumą krepšinio šalis pasaulyje – Lietuva – kasmet užaugina bent po kelis tarptautinio lygio krepšininkus. Dalis jų praveria Nacionalinės krepšinio lygos (NBA) duris, dalis lieka Europoje, tačiau aišku viena – lietuvių pavardės garsiai skamba kone viso pasaulio arenose.

Šeštoji pagal pajėgumą krepšinio šalis pasaulyje – Lietuva – kasmet užaugina bent po kelis tarptautinio lygio krepšininkus. Dalis jų praveria Nacionalinės krepšinio lygos (NBA) duris, dalis lieka Europoje, tačiau aišku viena – lietuvių pavardės garsiai skamba kone viso pasaulio arenose.

REKLAMA

Kitapus Atlanto, NBA lygoje, 2018-2019 metų sezoną, kaip ir praėjusiais metais, puikiai pradėjo du lietuviai: Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

Tačiau kaip gi sekasi lietuviams, rungtyniaujantiems pajėgiausiose Senojo žemyno krepšinio lygose?

Aptarti Artūro Gudaičio, Mindaugo Kuzminsko ir Manto Kalniečio pasirodymus Eurolygoje bei Europos taurėje kartu su portalu tv3.lt sutiko krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas.

„Smagu, kad vis dar turime žaidėjų pačiame aukščiausiame lygyje. Natūralu, jiems sekasi skirtingai, tačiau svarbiausia, kad galime su malonumu stebėti ir sekti kiekvieno jų žaidimą”, – šypteli R. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Artūras Gudaitis. 208 cm ūgio vidurio puolėjas per kelis metus patobulėjo taip, kad dabar gali būti drąsiai vadinamas vienu pagrindinių Eurolygoje rungtyniaujančios Milano „AX Armani” pergalių kalviu.

REKLAMA

Jis šiame Eurolygos sezone vidutiniškai rungtyniauja po 22 minutes, pelno po 12.8 taško, sugriebia po 7.2 kamuolio ir pasirodymą baigia su 20.7 naudingumo balo.

Gudaitis iš „tarsi užmerktomis akimis mėtančio krepšininko” Milane per dvejus metus tapo ne tik pagrindiniu gynybos, bet ir puolimo lyderiu.

– Artūras Gudaitis demonstruoja, ko gero, geriausią krepšinį savo karjeroje. Kas lemia tokį lietuvio žaidimą?

– Akivaizdu, kad Artūras Milane jaučiasi labai gerai ir jam sudaromos visos sąlygos tobulėti.

Išskirčiau vieną ypatingą ir tikrai išskirtinę lietuvio savybę – jo fiziniai duomenys ir „uoslė” leidžia puikiai kovoti dėl atšokusių kamuolių puolime, o tai matome ir vos pažvelgę į skaičius:

REKLAMA
REKLAMA

Vidutiniškai per rungtynes Artūras atkovoja po 12-13 kamuolių, iš kurių beveik pusė – po varžovų krepšiu. Jis, turėdamas ūgio pranašumą, tuos atkovotus kamuolius beveik visais atvejais paverčia taškais, todėl ir matomas akivaizdžiai išaugęs rezultatyvumas.

„AX Armani” komandai šis rodiklis yra be galo svarbus, nes būtent antrieji šansai šiuolaikiniame krepšinyje dažnai ir atneša pergales.

Net neabejoju, kad toks sėkmingas aukštaūgio žaidimas yra aktyviai stebimas ne tik Europos krepšinio ekspertų. Gudaitis dar prieš kelis metus buvo tarsi užmerktomis akimis metantis žaidėjas, iš kurio didelio taiklumo tikėtis buvo naivu, tačiau toks jo efektyvumas, mano galva, tikrai neliks nepastebėtas skautų iš kitapus Atlanto (NBA).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mantas Kalnietis. 32-ejų Lietuvos vyrų rinktinės kapitonas, vienas geriausių šalies įžaidėjų, šiuo metu išgyvena „aukso amžių”. Jis tapo Europos taurėje rungtyniaujančios Vilerbano ASVEL komandos „smegenimis” ir aikštėje vidutiniškai praleidžia net 27 minutes.

Per šį laiką Kalnietis pelno po 13.5 taško, atlieka po 6.8 rezultatyvaus perdavimo ir renka 18 naudingumo balų.

Toks lietuvio žaidimas padeda ASVEL ekipai užtikrintai pirmauti vietiniame Prancūzijos čempionate ir įsitvirtinti Europos taurės C grupės viršuje.

– Mantas Kalnietis Prancūzijoje tarsi sužibo naujomis spalvomis. Ar tai tik įrodo, kad amžiui pavaldūs ne visi?

REKLAMA

– 32-eji metai – pats brandžiausias krepšininkų amžius. Juk Europos ir Pasaulio čempionatuose rinktinės, kurių pagrindą sudaro 29-32 metų krepšininkai, iškovoja daugiausiai medalių. Tikiu, kad keli artimiausi metai Kalniečiui dar tikrai nebus našta.

Atkreipčiau dėmesį į teisingą Manto komandos pasirinkimą. Pereiti į komandą, kuri turi didelius šansus jau kitais metais grįžti į Eurolygą, yra puikus pasirinkimas.

Akivaizdu, kad krepšininkas rado bendrą kalbą tiek su vadovybe tiek su treneriais ir Prancūzijoje jaučiasi gerai.

Prisiminkime praėjusį sezoną, kai jis žaidė tame pačiame „AX Armani”.

Kalnietis yra visiškas komandos žmogus, jis vienas kalnų nenuverčia, tačiau yra be galo naudingas besidalinant kamuoliu. Pernai komandoje jis pritapo sunkiai, nes Milane buvo didelė koncentracija savanaudžių, kurių pavardžių dabar Europoje nesigirdi.

REKLAMA

Jei kalbėsime apie vietinį Prancūzijos čempionatą, ten yra žaidžiamas atletiškas krepšinis.

Mantas tokiame krepšinyje jaučiasi kaip žuvis vandenyje. Jis yra greitas, šoklus, kibus, niekur nenusileidžia, nevėluoja gynyboje. Manau, kad jis yra tas, kuris įneša į savo komandą ir į visą Prancūzijos lygą minties. O tai yra svarbiausia.

Mindaugas Kuzminskas. 205 cm ūgio puolėjas 2018-2019 metų sezone savęs neranda. Gilintis į asmeninį krepšininko gyvenimą būtų neprofesionalu, tačiau priežasčių vis blankesniam žaidimui ieškoti reikia.

Milano „AX Armani” lietuvis Eurolygos dvikovose aikštelėje vidutiniškai praleidžia po 18 minučių, per kurias pelno 6 taškus, atkovoja po 3.8 kamuolio ir pasirodymą baigia su 5.2 naudingumo balais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne ką geresnius rodiklius Kuzminskas fiksuoja ir vietiniame Italijos čempionate (9 taškai ir 4.8 atkovoti kamuoliai), todėl akivaizdu, kad kol kas krepšininkas yra pats savo šešėlyje.

– Kokias galėtume išskirti pagrindinės prastėjančio Mindaugo Kuzminsko žaidimo priežastis?

– Turime dvi skirtingas situacijas – pernai ir šiemet. Praėjusiais metais komanda buvo Eurolygos apačioje, patyrė daug pralaimėjimų, turėjo kitokią sudėtį ir kentėjo nuo itin savanaudiško žaidimo.

Mindaugas yra žmogus, mėgstantis komandinį žaidimą. Jei visa komanda nesidalina kamuoliu ir žaidžia individualiai, vizualiai ir statistiškai galbūt ir atrodo efektyviai, tačiau rezultatai nieko neatneša, nes tuomet nelieka jokių pamatinių krepšinio savybių.

REKLAMA

Šiemet komandos koncepcija pasikeitė iš esmės. Manau, kad atsirado pajėgių žaidėjų Mindaugo pozicijoje, pavyzdžiui Vladimiras Micovas, kuris, ko gero, žaidžia geriausią krepšinį savo karjeroje.

Faktas, kad Mindaugas žaidžia blankiai, nesukelia jokios tragedijos. Eurolygoje vienos rungtynės buvo visiškai „nulinės”, tačiau Italijoje vėliau jis sužaidė neblogai. Sporte taip būna.

Mindaugas yra stiprus žaidėjas ir dar stipresnis žmogus, todėl tikrai nemanau, kad jo žaidimui turi įtakos asmeninės problemos.

Jis turi pakankamai valios, kad galėtų save mobilizuoti ir po nesėkmingo žaidimo greitai reabilituotis. Žinoma, savo rodikliais šiandien lietuvis džiaugtis negali, bet svarbiausia, kad komanda žaidžia sėkmingai.

REKLAMA

– Vis tik, jei tritaškį meti nedengiamas, turėtum pataikyti?

– Taikiklis gali nusimušti. Vienose, kitose rungtynese tikrai gali nekristi. Milano komanda kol kas žaidė prieš Madrido „Real”, Maskvos srities „Chimki” ir Pirėjo „Olympiacos”, o tai yra aukščiausio lygio komandos.

Nėra geresnės lygos pasaulyje, kur taip atkakliai dirbama gynyboje ir neleidžiama snaiperiams atakuoti iš toli. Todėl nieko naujo nepasakysiu, tačiau Mindaugui, norint pereiti šį laikiną krizės etapą, tiesiog reikia kantriai laukti savo šanso ir vėl „iššauti”.

Milano „AX Armani” ketvirtadienį išvykoje sieks įveikti Stambulo „Darussafaka” ir iškovoti 5-ąją pergalę Eurolygoje.

Penktadienį dėl 4-osios pergalės kovos ir Kauno „Žalgiris”, kuris namuose priims „Barcelona” komandos iššūkį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų