REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mitų griovėjas Kęstutis Skučas toliau sėkmingai laužo nerašytas gyvenimo taisykles. Praėjusios vasaros pabaigoje 51-ą gimtadienį atšventęs sportininkas visiems įrodinėja, kad net ir peržengus garbingą 50 metų amžiaus ribą nevalia nustoti siekti savo svajonių.

Mitų griovėjas Kęstutis Skučas toliau sėkmingai laužo nerašytas gyvenimo taisykles. Praėjusios vasaros pabaigoje 51-ą gimtadienį atšventęs sportininkas visiems įrodinėja, kad net ir peržengus garbingą 50 metų amžiaus ribą nevalia nustoti siekti savo svajonių.

REKLAMA

Kauniečio fenomeną geriausiai patvirtina rugpjūtį Berlyne vykęs Europos neįgaliųjų lengvosios atletikos čempionatas, kur Kęstutis Lietuvai padovanojo du medalius.

Išaugęs susidomėjimas

Dramatiškai vykusiose T52 klasės vežimėlių 400 metrų lenktynėse jis iškovojo auksą, artimiausią konkurentą aplenkęs vos šešiomis šimtosiomis sekundėmis. Tuo metu 1500 m distancijoje jis finišavo antras ir pasidabino sidabru.

„Dar tikrai nežadu sustoti – sporte vis dar turiu užsibrėžęs daug tikslų, kuriuos tikiuosi įvykdyti. Medaliai iškovoti aukščiausio lygio varžybose visada sukelia ypatingus jausmus. Per savo karjerą esu dalyvavęs daugelyje čempionatų ir galiu pasakyti, kad susidomėjimas neįgaliųjų sportu Lietuvoje kasmet vis didėja.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamenu, kad kažkada būtume sulaukę tiek daug dėmesio, kiek sulaukėme šiemet dalyvaudami Europos čempionate. Tai labai džiugina, motyvuoja kantriai dirbti toliau ir kovoti už Lietuvą tarptautinėje arenoje“,- portalui tv3.lt sakė Kęstutis Skučas.

REKLAMA

Berlyne Lietuvos neįgaliųjų sporto legenda taip pat dalyvavo vežimėlių 100 m lenktynėse ir disko metimo varžybose. Abiejose rungtyse lietuvis finišavo penktas.

Dviguba meilė

K. Skučas jau kuris laikas pasiekia geresnius rezultatus vežimėlių lenktynėse, tačiau iki šiol neatsisako „susitikinėti“ ir su savo senąja meile – disku.

„Jeigu atvirai, nujaučiu, kad disko metimo sektoriuje dar neparodžiau visko, ką galiu. Pastebėjau, kad kasmet tobulinu savo metimą, kas mane labai motyvuoja ir toliau dalyvauti šios rungties varžybose.

Žinoma, vežimėlių lenktynės ir disko metimas – labai skirtingos sporto šakos, kurios ne tik pasižymi skirtinga specifika, tačiau ir reikalauja skirtingo pasiruošimo. Kartais būna sunku suderinti šias dvi rungtis, tačiau vis dar jaučiu, kad ne laikas sustoti ir kažko atsisakyti“,- tvirtina atletas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot K. Skučo, ilgametė patirtis plaukimo varžybose jam padeda siekti rezultatų ir disko metimo sektoriuje. Kaunietis tvirtina, kad šios dvi sporto šakos iš esmės yra visiškai skirtingos, tačiau jų specifika kur kas panašesnė nei galima įsivaizduoti.

„400 metrų vežimėliu distancija man labai primena 50 metrų nugara plaukimą – abi šios rungtys trunka apie minutę. Praeityje esu daug atidirbęs šioje laiko zonoje, turėjau didelius krūvius. Gali būti, kad savyje turiu ištvermės geną, nes mano arkliukas visada būdavo geras jėgų išdėstymas distancijoje, ypač pabaigoje, kai kiti jau negali, o aš dar galiu“,- pasakojo sportininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt ne visi žinote, kad anksčiau K. Skučas gynė Lietuvos garbę plaukimo varžybose, taip pat išbandė vežimėlių krepšinį.

Kauniečiui itin sėkmingai klostėsi draugystė su plaukimu. 2004 metais Atėnų parolimpinėse žaidynėse jis iškovojo sidabrą 50 m nugara plaukime, taip pat baseinuose nuskynė ne vieną apdovanojimą elitinėse varžybose.

Naujasis „žirgas“

Vis tik, pastaruoju metu pagrindinis kauniečio orientyras – dalyvavimas lengvosios atletikos varžybose.

Čia K. Skučui siekti pergalių padeda ir naujasis „žirgas“ – kur kas lengvesnis ir patogesnis vežimėlis, su kuriuo lietuvis jau spėjo pasiekti savo rekordinį greitį, bei pasiekti skambių pergalių.

REKLAMA

„Labai džiaugiuosi savo nauju vežimėliu, kuris man padeda siekti aukštesnių rezultatų. Jis kur kas lengvesnis, nei prieš tai turėtas vežimėlis. Tiesa, vis dar turiu prie jo priprasti, ypač posūkiuose.

Galiu pasakyti, kad geresnis vežimėlis tikrai gali pagerinti laiką trasoje, tačiau vis tik daugiausia lemia pačio žmogaus gebėjimai. Kad ir kokia gera bebūtų transporto priemonė, užtrunka laiko kol išmoksti tobulai ją valdyti. Vien tik pajėgi technika pergalių negarantuoja“,- įsitikinęs atletas.

Lemtinga akimirka

Nenuilstanti Lietuvos sporto legenda toks aktyvus, kad net neturi laiko prisiminti tos lemtingos akimirkos, kai buvo įkalintas invalido vežimėlyje.

REKLAMA

Kauniečiui viskas apsivertė aukštyn kojomis jam atliekant privalomą karinę tarnybą Sovietų armijoje.

Po kelių nesėkmingų operacijų gydytojai būsimam parolimpinių žaidynių prizininkui konstatavo faktą, kad jam likusį gyvenimo laiką teks praleisti neįgaliojo vežimėlyje.

Tačiau pats Kęstutis šią žinią priėmė, kaip tikras vyras ir niekada nesiliovė įrodinėti, kad žmogaus valios galia yra beribė.

„Svarbiausia gyvenime – niekada nepasiduoti ir savęs nenurašyti anksčiau laiko. Žmogaus amžius, skaudžios gyvenimo patirtys negali suvaržyti jo svajonių ir siekių. Net sunku pasakyti, kokia yra mano ilgaamžiškumo paslaptis, tačiau aš pats sau kiekvieną dieną kartoju, kad nėra nieko neįmanomo, jei tik pats tuo tiki“,- apie gyvenimo subtilybes kalbėjo K. Skučas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslo žmogus

Socialinių mokslų daktaru tapęs sportininkas, šiandien dėsto paskaitas Lietuvos sporto universiteto studentams. Kęstutis tvirtina, jog naujų žinių siekia praktiškai kiekvieną dieną.

„Universitete studentams daugiausia dėstau paskaitas apie neįgalumą, reabilitaciją, žmogaus kūno audinių sandarą ir veiklą. Esu įgijęs labai daug praktinės patirties šiose sferose, todėl studentams šiuos dalykus dėstau vadovaudamasis ir savo gyvenimiška patirtimi.

Tačiau teorija yra ne ką mažiau svarbi. Kartais būna, kad tam tikrus dalykus galiu paaiškinti iš praktinės pusės, bet stinga pagrindimo teoriniu lygmeniu. Tada stengiuosi savo patirtį praplėsti ir teorinėmis žiniomis. Gyvenimas taip sutvertas, kad niekada negali visko žinoti, privalai tobulėti kaip žmogus kiekvieną dieną.

REKLAMA

Paskaitų dėstymas yra viena geriausių patirčių mano gyvenime. Žinoma, prireikia daug laiko pasiruošti paskaitoms, nes norisi nenuvilti studentų ir pateikti jiems kaip įmanoma daugiau aktualios informacijos, kurią visada siekiu pagrįsti tiek praktiškai, tiek ir teoriškai“,- kalbėjo Ž. Skučas.

Horizonte – Tokijas

Galiausiai Lietuvos neįgaliųjų sporto „Terminatorius“ atsidūsta ir pripažįsta, kad jo visas gyvenimas daugiau ar mažiau sukasi aplink sportą.

Ir nesvarbu, kad gyvenimo skaitliukas jau spėjo permušti penkiasdešimtmetį. K. Skučo galvoje vis dar sukasi daug minčių, idėjų ir svajonių, kurias įvykdyti sportininkas dar turi daug laiko. Bent jau jis pats taip teigia.

REKLAMA

O labiausia žavi faktas, kad Kęstutis teigia vis dar tobulėjantis tiek vežimėlių sporte, tiek ir disko metimo sektoriuje.

Artimiausi grandioziniai sportininko tikslai – kaip įmanoma geriau pasiruošti pasaulio neįgaliųjų lengvosios atletikos čempionatui, kuris 2019 metais lapkričio 7-15 dienomis vyks Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Tai bus pirmoji proga iškovoti kelialapį į 2020 metų Tokijo parolimpines žaidynes. Bilietą į didžiausią pasaulio sporto šventę laimės trys geriausiai pasaulio čempionate pasirodę sportininkai.

Tarp jų savo pavardę labai norėtų išvysti ir Kęstutis Skučas, kurio „motoriuko“ apsukos dar tik kyla maksimumo link.

Vadinasi, mes lietuviai dar ne kartą pagarbiai atsiliepsime apie šį gyvenimo standartus laužantį kaunietį.

Tik į priekį, Kęstuti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų