REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
C. Ronaldo (nuotr. SCANPIX)

Futbolo bendruomenė nekantrauja – penkiskart per pastarąjį dešimtmetį geriausiu pasaulio futbolininku pripažintas portugalas Cristiano Ronaldo antradienį grįžta ten, kur prieš 15 metų pirmą kartą ryškiai sužibo jo žvaigždė.

30

Futbolo bendruomenė nekantrauja – penkiskart per pastarąjį dešimtmetį geriausiu pasaulio futbolininku pripažintas portugalas Cristiano Ronaldo antradienį grįžta ten, kur prieš 15 metų pirmą kartą ryškiai sužibo jo žvaigždė.

REKLAMA

Portugalas kartu su Turino „Juventus“ atvyko į Angliją. Ten, Mančesteryje, Italijos čempionams UEFA Čempionų lygos H grupės rungtynėse iššūkį mes vietos „Manchester United“ komanda.

C. Ronaldo ši išvyka bus ypatinga ir, ko gero, sukels itin nostalgiškus jausmus. Madeiroje gimęs futbolininkas savo profesionalo karjerą pradėjo Lisabonos „Sporting“ komandoje, tačiau vėliau, būdamas 18 metų, pasirašė 12,2 mln. svarų sterlingų kontraktą ir pirmąkart apsivilko „raudonųjų velnių“ marškinėlius.

„Man Utd“ garbę vienas geriausių planetos žaidėjų gynė nuo 2003-ųjų iki 2009-ųjų. Per šį laikotarpį portugalas tapo bene svarbiausiu klubo futbolininku ir, žinoma, didžiausia žvaigžde. Po šešerių itin sėkmingai praleistų metų Mančesteryje jis sulaukė tuo metu rekordinio – 80 milijonų svarų sterlingų – Madrido „Real“ pasiūlymo, kurio tiesiog negalėjo atsisakyti.

REKLAMA
REKLAMA

Su tokiu futbolininko sprendimu (po kurio laiko) neįprastai maloniai susitaikė ir tuometiniai Mančesterio ekipos sirgaliai.

Jie žinojo, kad C. Ronaldo yra geriausias ne tik Anglijoje, bet ir visame pasaulyje. Ištikimiausi „raudonųjų velnių“ aistruoliai ir legendinis treneris Seras Aleksas Fergusonas „leido“ Portugalijos žvaigždei siekti savo svajonių, persikelti į Ispaniją ir dar labiau įsitvirtinti geriausių visų laikų planetos žaidėjų gretose.

REKLAMA

Taip, sužaidęs beveik 200 rungtynių, tris kartus iš eilės laimėjęs „Premier“ lygos trofėjų ir viso pelnęs 118 įvarčių, įspūdingą savo karjeros etapą Anglijoje baigė vienas iš dviejų šiuo metu geriausiais laikomų planetos futbolininkų.

Tiesa, pats C. Ronaldo bent kelių interviu metu yra užsiminęs, kad su buvusiais komandos draugais ir, žinoma, treneriu A. Fergusonu yra išlaikęs pačius šilčiausius santykius, todėl dėl sugrįžimo į Mančesterį pabaigti savo įspūdingos karjeros niekada nesakys „ne“.

Devyneri metai Ispanijoje

25-erių futbolininkas 2009-ųjų rugpjūtį sausakimšame Madrido komandos namų stadione – „Santiago Bernabeu“ – buvo pristatytas kaip žmogus, perrašysiantis visą futbolo istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Į C. Ronaldo pristatymą susirinko iki šiol rekordinis 80 tūkst. gerbėjų skaičius (palyginimui – kai „Napoli“ gerbėjams buvo pristatomas Diego Marradona, „Stadio Olimpico“ sugūžė 75 tūkst. italų).

Ir, ko gero, žmonės rinkosi ne šiaip sau. Jie tikėjo, kad „Real“ ilgus metus turės patį pajėgiausią (na, ar bent vieną pajėgiausių) visų laikų planetos futbolininkų.

Jis iškart, vos po kelių pirmųjų dvikovų, tapo ryškiausia viso Ispanijos „LaLiga“ čempionato žvaigžde (tiesa, kartu su „Barcelona“ simboliu argentiniečiu Leoneliu Messi).

Ispanijoje C. Ronaldo praleido 9 metus, per kuriuos sužaidė beveik 300 rungtynių ir pelnė net 450 įvarčių. Savo nuostabiu žaidimu jis padėjo „Real“ iškovoti 4 Čempionų lygos trofėjus ir dukart triumfuoti vietiniame Ispanijos čempionate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po beveik dešimties metų, praleistų „karališkajame“ klube, 2018-ųjų vasarą 33-ejų Portugalijos žvaigždė sudrebino visą futbolo rinką ir atvetė naują savo karjeros lapą bei sukirto rankomis su Turino „Juventus“.

Pirmoji diena Mančesteryje ir įvarčiai į buvusios komandos vartus

Antradienio rungtynės tarp „Manchester United“ ir „Juventus“ nebus pirmosios, kurių metu žymusis portugalas žengs į savo svarbiausios komandos teritoriją kaip svečias. Čia jis lankysis pirmą kartą nuo 2013-ųjų, tačiau apie tai – kiek vėliau.

Likus vos dienai iki Ronaldo sugrįžimo į „Old Trafford“, buvęs jo komandos draugas, Quintonas Fortune'as, „raudonųjų velnių“ gretose rungtyniavęs 1999-2006 metais, prisiminė pirmą 18-mečio portugalo dieną Mančesterio komandoje.

REKLAMA

Q. Fortune'o teigimu, kai tuometinis „Man Utd“ treneris Aleksas Fergusonas pranešė komandos žaidėjams apie naujai prie komandos prisijungsiantį portugalą, niekas nežinojo, ko tikėtis. Tiesa, visas abejones jau pirmąją dieną išsklaidė pats C. Ronaldo.

„Ronaldo į persirengimo kambarį įžengė su begaliniu pasitikėjimu. Tai buvo nepakartojama. Jis tiesiog atėjo ir, lyg būtų įprasta, iškart visiems pasakė, kad yra geriausias. Tuo metu jis kalbėjo laužyta anglų kalba, tačiau tokį išsireiškimą supratome visi“, – „The Guardian“ sakė Q. Fortune'as.

Buvęs „Manchester United“ žaidėjas pridūrė, kad tuo metu portugalui buvo vos 18 metų, jis buvo lieknas, šukuosena priminė „spagečius“, tačiau jau tada buvo aišku, kad tai – pasaulinio lygio talentas.

REKLAMA

„Ronaldo neleido savęs laikyti jaunuoliu. Visų pagarbą jis užsitarnavo jau pirmosiomis dienomis. Matėsi, kad net ir treniruočių metu jis stengėsi iš paskutiniųjų, visur ir visuomet norėjo būti geresnis už kitus. Panašu, jam pavyko“, – kalbėjo Q. Fortune'as.

Prabėgus beveik 10 metų nuo pirmosios savo dienos „raudonųjų velnių“ komandoje, 2012-2013 metų sezone, C. Ronaldo pirmąkart grįžo į „Old Trafford“ stadioną.

Tai buvo atsakomosios Čempionų lygos aštuntfinalio rungtynės, kuriose santykius aiškinosi Madrido „Real“ ir „Manchester United“ ekipos. Pirmoji komandų akistata Madride baigėsi lygiosiomis 1:1, o vienintelį „Real“ įvartį po smūgio galva pelnė būtent C. Ronaldo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po išlyginamojo įvarčio Mančesterio komandos treneris teigė sunkiai suvokiantis, kokiu aukštu lygiu rungtyniauja buvęs jo auklėtinis.

„Abejoju, kad tokius dalykus išdarinėti gali dar bent vienas žaidėjas pasaulyje“, – sakė Fergusonas.

Tuometinis „karališkojo“ klubo treneris Jose Mourinho prieš atsakomąsias rungtynes Mančesteryje teigė, kad ši dvikova sukaustys viso pasaulio futbolo gerbėjų dėmesį ir liūdėjo, kad šios ekipos susitinka ne finale – viena iš jų turėjo pasitraukti dar aštuntfinalyje.

Po trijų savaičių „Real“ atvyko į Mančesterį, o aikštėje pasirodęs C. Ronaldo buvo pasitiktas itin šiltai: „Man Utd“ gerbėjai laikė plakatus su užrašrais „Sveikas sugrįžęs“, „Legenda vėl čia“ ir kiekvieną portugalo judesį palydedavo aplodismentais.

REKLAMA

Tiesa, aštuntfinalis yra aštuntfinalis, todėl kažkuriai komandai reikėjo nugalėti. Madrido komandai įvartis buvo būtinas, nes nulinių lygiųjų atvejų į tolimesnį varžybų etapą patektų Anglijos komanda (dėl išvykos rungtynėse pasiektų lygiųjų 1:1).

Pirmieji varžovų vartininką įveikė „Manchester United“ futbolininkai. Po Alexio Sanchezo perdavimo koją kyštelėjo Danny Welbeckas, o netinkamai sureagavęs „Real“ gynėjas Sergio Ramosas nukreipė kamuolį į savus vartus.

Vėliau, 56-ąją minutę, abejotiną raudoną kortelę prieš save išvydo „raudonųjų velnių“ saugas Nani. Po šio teisėjo sprendimo rungtynių eiga ėmė keistis ir svečiai kūrė progą po progos. Įpusėjus antrajam kėliniui išlyginamąjį įvartį galiausiai pelnė „Real“ kroatas Luka Modričius. Jo smūgis buvo neatremiamas, o kamuolys, atšokęs nuo virpsto, kirto vartų liniją ir rezultatas tapo lygus (1:1).

REKLAMA

Kai atrodė, kad komandoms dviejų rungtynių pagrindinio laiko (180 minučių) neužteks ir bus žaidžiamas pratęsimas, netikėtai nutiko tai, ką puikiai prisimena ir „Manchester United“ ir „Real“ gerbėjai.

Artėjant dvikovos pabaigai Mesutas Ozilas perdavė kamuolį Gonzalo Higuainui, o šis pasiuntė kamuolį link Mančesterio komandos vartų. Puikiai situaciją įvertinęs Cristiano Ronaldo griuvo ir slysdamas pelnė antrą savo komandos įvartį (1:2).

Iškart po to, kai kamuolys atsidūrė „Manchester United“ vartuose, C. Ronaldo (vis dar slysdamas) atsidūrė prieš buvusios komandos aistruolius, kurie nežinojo kaip reaguoti – jų komanda atsilieka, tačiau įvartį pelnė numylėtinis portugalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats C. Ronaldo aiškiai parodė, kad įvarčio pelnyti šioje dvikovoje nesitikėjo ir iškėlė rankas į viršų, taip savotiškai atsiprašydamas visų 75 tūkst. „Old Trafford“ stadione susirinkusių aistruolių. „Real“ komandos žaidėjai sveikino savo žvaigždę ir šventė pergalingą įvartį, tačiau portugalas išgyveno dvejopus jausmus.

„Tai buvo nepakartojamas vakaras. Tai buvo neįtikėtina. Nerandu žodžių apibūdinti to, kaip jaučiuosi. Šios rungtynės buvo išskirtinės, negalėjau žaisti taip, kaip žaidžiu įprastų susitikimų metu“, – po dvikovos kalbėjo C. Ronaldo.

Madrido „Real“ bendru rezultatu 3:2 įveikė „Manchester United“ ir pateko į tolimesnį Čempionųlygos etapą, tačiau jų žygį pusfinalyje nutraukė Dortmundo „Borussia“.

REKLAMA

Sugrįžimas, kurio laukia visi

Antradienį „Manchester United“ ir Turino „Juventus“ dvikova dėl jau suprantamų priežasčių sukaustys itin didelės auditorijos dėmesį. Tai bus antrasis kartas nuo 2009-ųjų, kai C. Ronaldo svečiuosis „Old Trafford“ stadione.

Nežymiais rungtynių favoritais likus dienai iki susitikimo pradžios laikomi Italijos čempionai, šiuo metu vietiniame čempionate demonstruojantys įspūdingą formą – po 9 turų komanda yra surinkusi 25 taškus, o 8 iš eilės „Juventus“ pergalių serija buvo nutraukta tik šį šeštadienį, kuomet Turine vykusi dvikova su „Genoa“ ekipa baigėsi lygiosiomis 1:1.

„Manchester United“ savo ruožtu sezoną pradėjo blankiai. Anglijos „Premier“ lygoje dabartiniai Jose Mourinho auklėtiniai rikiuojasi vos 10-oje pozicijoje, o pergalės skonį komanda pajautė vos vieną kartą per šešerias paskutines savo rungtynes.

REKLAMA

Užsienio (dažnu atveju Anglijos) žiniasklaidoje garsiai kalbama, kad Mančesterio komandą netrukus gali įsigyti sunkiai suvokiamus turtus (850 mlrd. JAV dolerių) valdantis Saudo Arabijos princas.

Taip pat, nenutyla diskusijos dėl trenerio J. Mourinho. Sezono pradžia optimistiškų rezultatų tikėtis neleidžia, o dėl to labiausiai kaltinamas komandai vadovaujantis portugalas. Teigiama, kad komandos vidinė atmosfera nebėra tokia, kokia buvo įprasta „Manchester United“ komandoje.

Legendinis „raudonųjų velnių“ futbolininkas Paulas Scholes'as po rugsėjo pabaigoje patirto skaudaus pralaimėjimo „West Ham“ ekipai rezultatu 3:1 teigė, kad tokio nykaus komandos pasirodymo pastarasis neprisimena.

Tiesa, Čempionų lygos varžyboms kiekviena ekipa skiria ypatingą dėmesį, todėl rezultatai vietiniuose čempionatuose dažnai neatspindi tikrojo komandos pajėgumo.

„Manchester United“ – „Juventus“ dvikova įvyks jau antradienį, 22 valandą Lietuvos laiku. Ją galite stebėti per „TVplay Sports“ kanalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų