REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasideda svarbiausias šių metų vandens sporto renginys Lietuvoje – šį savaitgalį Zarasuose vyks „Formulės 2 Hegelmann Europos čempionatas“. Vienam svarbiausių sezonų startų ruošiasi ir Lietuvos atstovas Edgaras Riabko. Kaunietis su komanda kol kas sprendžia techninius klausimus, tačiau neabejoja – Zaraso ežere kausis dėl pačių aukščiausių vietų.

Prasideda svarbiausias šių metų vandens sporto renginys Lietuvoje – šį savaitgalį Zarasuose vyks „Formulės 2 Hegelmann Europos čempionatas“. Vienam svarbiausių sezonų startų ruošiasi ir Lietuvos atstovas Edgaras Riabko. Kaunietis su komanda kol kas sprendžia techninius klausimus, tačiau neabejoja – Zaraso ežere kausis dėl pačių aukščiausių vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendė technines problemas

Po pasaulio čempionato Norvegijos GP, kurio E. Riabko nebaigė dėl techninių problemų, buvo pakeistas vienas oro slėgio reguliatorių.

REKLAMA

Vėliau komanda ir toliau didžiausią dėmesį skyrė starto gerinimui.

„Pakeitę visą elektros instaliaciją, radome, kur buvo energijos nutekėjimas. Dabar viskas turėtų būti tikrai geriau. Manome, kad dėl energijos nutekėjimo turėjome motoro užvėlavimą. Būtent todėl ir pradėjome ieškoti problemos, nes motoras naujas. Be to, reikia keisti akumuliatorių. Sumontuoti du galingi, bet, pasirodo, reikia dar galingesnių. Sunku įsivaizduoti, kokio galingumo yra akumuliatoriai ir jų vis tiek neužtenka. Labai įsigilinome į visas smulkmenas – jei stovėtum antrame dešimtuke, net nepajustum, kad kažkas negerai, bet kai stovi priekyje, prie pasaulio lyderių, tada ir supranti, kad dar trūksta“, – pasakoja E. Riabko.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį Zarasuose sportininkų laukia pusantros valandos trukmės treniruotė, kurios metu ekipa išbandys, kaip pakeitimai veikia lenktyniniu režimu.

Konkurencija – didžiulė

„Formulės 2 Hegelmann Europos čempionate“ E. Riabko rinksis vieną iš turimų sraigtų. Zarasuose pilotų laukia keturių posūkių trasa – visi posūkiai bus kairiniai, o ilgiausia tiesioji sieks 625 metrus – čia pilotai išvystys didžiausią greitį. Visos trasos ilgis – 1800 metrai.

„Naujo sraigto negaminome. Manau, turime pakankamą pasirinkimą ir šiai trasai pritaikysime vieną iš jų. Numanau, kuris sraigtas turėtų labai tikti šiai trasai. Bandysime išbandyti ir kitus. Mano skaičiavimais, 2–3 sraigtai turėtų tikti, iš kurių ir išsirinksime tinkamiausią“, – sako E. Riabko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniame pasaulio F2 čempionato etape keli pajėgūs pilotai sudaužė savo laivus, todėl Zarasuose jų neišvysime. Į šių nelaimėlių gretas pateko ir itin greitas vokietis Stefanas Hagenas. Nors ir buvo užsiregistravęs, paskutinę minutę savo dalyvavimą atšaukė ir F2 pasaulio čempionato lyderis italas Alberto Comparato. Bet kokiu atveju, Zarasuose kova dėl aukščiausių pozicijų bus labai aštri.

„Manau, vienas favoritų bus norvegas Tobias Munthe-Kaasas, kuris pasaulio čempionate šiuo metu rikiuojasi antras. Jis tikrai bus vienas mano pagrindinių varžovų. Laukia ketverios lenktynės, todėl labai daug lems kvalifikacija, o vėliau – geras startas. Zarasuose dalyvaus latvis Uvis Slakteris, kuris turi labai gerą startą. Jį taip pat galime priskirti prie lyderių, nes jis startuoja labai gerai. Be to, latvis 2016 metais laimėjo Zarasuose vykusį pasaulio čempionato etapą, tai jam šie vandenys tinka ir patinka. Manau, Uvis atvyks labai kovingai nusiteikęs“, – neabejoja E. Riabko.

REKLAMA

Pernai Kupiškyje vykusiame Europos čempionate E. Riabko iškovojo sidabro medalį.

„Esu ramus. Mano komanda dirba labai intensyviai ir puikiai žino, ką reikia daryti. Esu ramus, kad jie savo darbą atliks nepriekaištingai – man reikės sėsti prie vairo ir savo darbą atlikti lygiai taip pat gerai, kaip ir mechanikams. Jie tikrai viską padarė, ką turėjo, dabar mano eilė – kai atsisėdu prie vairo ir užkuriu variklį viskas aplinkui užsimiršta“, – sako E. Riabko.

Jei pasaulio čempionatas susideda iš kelių etapų, tai Zarasuose Europos čempionas paaiškės per dvi dienas. Zaraso ežere vyks ketverios įskaitinės lenktynės po 20 ratų – dvejos varžybos šeštadienį (rugpjūčio 18 dieną), bei dvejos lenktynės sekmadienį (rugpjūčio 19 dieną).

REKLAMA

Su E. Riabko varžysis pilotai iš Portugalijos, Ispanijos, Anglijos, Vokietijos, Austrijos, Rusijos, Latvijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Olandijos.

„Formulės 2“ lenktynės Zarasuose vyko 2015 ir 2016 metais.

Tikslas – 2 centimetrų taikinys

Zarasuose vyksiančią sporto šventę paįvairins ir dar nematytos varžybos ore.

Parasparnių tikslaus nusileidimo varžybos Lietuvoje vyksta ne vieną 10-metį. Paprastai jos organizuojamos sausumoje – gražioje pievoje ar žiemą ant ledo. Sportininko tikslas – paliesti dviejų centimetrų dydžio taškelį – taikinio centrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai padaręs, negauna baudos taškų. Kitiems už kiekvieną nuo taikinio nutolusį centimetrą skiriama po baudos tašką. Maksimalus atstumas nuo centro yra penki metrai. Tie dalyviai, kurie paliečia toliau nei penki metrai, visi vienodai gauna po 500 baudos taškų.

Zarasuose šios varžybos pirmą kartą vyks ant vandens.

„Taiklumo bandymų, žinoma, būna ne vienas, bent penki. Labiausiai tai priklauso nuo meteorologinių sąlygų. Varžybų nugalėtoju tampa sportininkas, surinkęs mažiausiai baudos taškų. Atrodo paprasta? Bet taip nėra. Juk nusileidžia laisvo skrydžio parasparniai. Motoro jie neturi. Kartą pakelti į orą jie visą laiką žemėja. Sportininkui reikia labai gerai įvertinti visus faktorius: aukštį, vėjo kryptį, greitį, gūsius ir terminę veiklą tam, kad pasirinktų tinkamą nusileidimo kryptį ir kampą. Šį kartą tai padaryti bus dar sunkiau, nes parasparnius kels kateriai su specialiais išvilktuvais, o taikinys lauks tiesiog ant plausto ežere. Būtina paminėti, kad vanduo ypatingai klaidina nustatant aukštį. O kur dar bangavimas? Tad pirmosios tokios varžybos Lietuvoje bus tikrai įdomios“, – sako Lietuvos skraidyklių ir parasparnių sporto federacijos (LSPSF) prezidentas Vytautas Skruibis.

REKLAMA

Be to, Zarasuose vyks parasparnio šuolis iš dviviečio parasparnio, parašiutininkų šuolis iš dviviečio parasparnio, o esant palankioms oro sąlygoms – ir parasparnio ir parašiutininkų šuolis iš oro baliono.

Šventė visą savaitgalį

Nuo penktadienio (rugpjūčio 17 dienos) žiūrovai gali įsikurti Zaraso ežero saloje, kur įrengtas kempingas – iš čia puikiai matosi varžybų trasa.

Taip pat veikia įvairios pramogos bei vandens parkas: vandens batutai, vandenlenčių trasa.

Taip pat žiūrovai turi galimybę išbandyti vandens motociklus ir „Formulės 2“ bolidą. Dviejų vietų formulė specialiai sukurta žiūrovams, norintiems pasikrauti adrenalino bei pajusti perkrovas, kurias jaučia formulių pilotai. Žiūrovai bus plukdomi ta pačia trasa, kuria vyks „Formulės-2“ lenktynės.

REKLAMA

Šeštadienį po „Formulės 2” ir parasparnių varžybų šventė tęsis iki vidurnakčio. Tą patį savaitgalį Zarasuose vyks ir miesto dienos, todėl šventinių renginių netrūks.

Nuo sekmadienio ryto virš Zaraso ežero vėl vyks parasparnių varžybos bei „Formulės 2” treniruotės. Sekmadienį paskutinės dvejos lenktynės numatytos 14 ir 16 valandomis.

Po visų ketverių lenktynių bus sumuojami trys geriausi kiekvieno lenktynininko plaukimai bei paaiškės „Formulės 2 Hegelmann Europos čempionato“ nugalėtojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų