REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Žydrūnas Savickas (nuotr. Manto Stankevičiaus)

Stipriausiu Lietuvos, o dažnai ir pasaulio žmogumi vadinamas galiūnas Žydrūnas Savickas net ir sulaukęs 43-ejų nekabina svorių ant vinies. Iš Biržų kilęs vienas žinomiausių Lietuvos sportininkų ir toliau kasdien pluša sporto salėje, rengiasi varžyboms bei naujam pasaulio rekordui. Tam Ž.Savickas turi net specialiai jam pagamintą įrankį.

6

Stipriausiu Lietuvos, o dažnai ir pasaulio žmogumi vadinamas galiūnas Žydrūnas Savickas net ir sulaukęs 43-ejų nekabina svorių ant vinies. Iš Biržų kilęs vienas žinomiausių Lietuvos sportininkų ir toliau kasdien pluša sporto salėje, rengiasi varžyboms bei naujam pasaulio rekordui. Tam Ž.Savickas turi net specialiai jam pagamintą įrankį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiūnų sezonas jau yra įsibėgėjęs ir po trumpo atokvėpio Ž. Savickas vėl laukia naujų varžybų. Pagrindinis galiūno metų tikslas – naujas rąsto kėlimo pasaulio rekordas. Jį pagerinti galiūnas turės dvi progas. Rugpjūčio 26 dieną varžybose Anglijoje ir spalio 6 d. Europos rąsto kėlimo čempionate Škotijoje. Jeigu viskas gerai, sportininkas dar dalyvaus dviejose didžiuliuose renginiuose. Rugsėjo 15 dieną Mančesteryje vyks pasaulio „Giants Grand Prix“ finalas, kurį lietuvis pernai laimėjo.

REKLAMA

 

Spalio pabaigoje viso pasaulio galiūnai rinksis Jungtiniuose Arabų Emyratuose – ten pirmą kartą vyks naujo formatas didžiulis turnyras. Pinigais besišvaistančių šeichų tikslas – padaryti geriausią pasaulio galiūnų turnyrą ir aplenkti legendinio Arnoldo Schwarzeneggerio vardo turnyrą.

„Jų idėja padaryti didžiausią turnyrą su pačiais geriausiais galiūnais ir didžiausiu priziniu fondu. Varžybos vyks įdomioje lauko arenoje, kaip amfiteatre, vakare, jau bus tamsu. Kai kurie įrankiai bus šviečiantys, bus daug šviesų, fejerverkų.

REKLAMA
REKLAMA

Dubajus daro daug sporto renginių, keli šimtai per metus. Bet ką jie daro, daro geriausiai. Jie nenori daryti antraeilio turnyro. Mes sportininkai džiaugiamės, kad atsiranda tiek turnyrų, turi jau atsirinkti, kur dalyvauti. Anksčiau buvo pasaulio čempionatas, Arnoldo turnyras ir visi kiti tokie mažesni turnyrai. Dabar yra apie dešimt tokių didesnių turnyrų, o dešimt per metus būtų tikrai sunku sudalyvauti. Džiugu, kad sportas labai išpopuliarėjo paskutiniais metais“, - džiaugiasi Ž. Savickas.

Sportininkas neseniai jau svečiavosi Dubajuje, kur galiūnams varžybų organizatoriai sukūrė kone karališkas sąlygas. To galima tikėtis ir spalį vyksiančiame renginyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto pagrindinis Ž. Savicko metų tikslas – rąsto kėlimo rekordas. Šiuo metu jis priklauso būtent lietuviui ir yra 228 kilogramai. Galiūnas tikisi rekordą užfiksuoti ties 230 kilogramų.

„Prieš trejus metus gavau traumą, dėl kurios trejus metus negalėjau to rekordo gerinti. O buvo mano kaip ir tradicija kasmet jį pagerinti. Reikėjo daug laiko atstatyti jėgas, jos yra dabar beveik visiškai atstatytos ir esu pasirengęs pasiekti pasaulio rekordą. Be to, mano konkurentai jau taip pat mėgina jį atakuoti. Tai norisi pirma, kol jie pagerins, man dar pagerinti, kad jiems būtų sunkiau.

REKLAMA

Vis tik ruošiuosi ir kitoms varžyboms, treniruotės nėra skirtos tik vienam veiksmui. Aišku, būtų paprasčiau, vienam veiksmui gali skirti 100 proc. dėmesio ir jėgų. Iš tikro, būtų geriau. Bet negali apleisti ir kitų rungčių, nes vis dėlto laukia ir kitos varžybos.

Treniruojuosi viską, bet šiek tiek didesnis dėmesį skiriu viršutinei kūno daliai, kuri svarbi rekordui – pečių raumenims, tricepsui“, - apie savo treniruočių specifiką pasakojo Ž. Savickas.

Kad galėtų siekti rekordo Ž. Savicko sporto klube Molėtuose atsirado specialus rąstas, į Lietuvą atvykęs net iš Australijos. Galiūnų varžyboms įrangą gaminanti kompanija pasiūlė lietuviui išbandyti jų rąstą. Žydrūnui sutikus australai pagamino įrankį su lietuviškais motyvais – Gediminaičių stulpais bei Gedimino bokšto kopijomis.

REKLAMA

„Kompanija nori sukurti rastą, kuris būtų idealus žmogui kelti, kad pasiektų geriausią rezultatą. Ir aš su juo treniruojuosi, testuoju ir sakau pastabas, ką reikėtų dar patobulinti. Manau, kad taip bendradarbiaudami, sukursime idealų prietaisą“, - pasakojo Ž. Savickas.

120 kilogramų sveriantis įrankis gali būti pritaikomas pagal galiūno norus – pastumiamos rankenos, pridedama daugiau svorio. Jis gali būti dedamas tiek įrankio centre, tiek iš šonų. Vis dėlto idealaus rąsto kūrimas vis dar procese – Ž. Savickas dar nėra įrankiu visiškai patenkintas.

Paklaustas apie žmogaus galimybių riba, galiūnas teigia, kad ribų nėra. Visas ribas mes nusibrėžiame tik savo galvose: „Kaip rodo sportas, ribų nėra. Jos yra mūsų galvose ir mes užfiksuojam kažkokį skaičių, jo siekiam, kada pasiekiam, atrodo, kad pasiekėm žmogaus galimybių ribą. Bet ateina nauja karta, kuri užsiprogramuoja jau kitus skaičius ir jie pasiekia labai didelius dalykus. Žmogus tikrai neturi jokių ribų. Jeigu talentas ir norai sutampa, tada ribos išnyksta.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų