REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Lionelis Messi, Raphaelis Varane'as ir Cristiano Ronaldo (nuotr. SCANPIX)

FIFA paskelbė 10 kandidatų tapti geriausiu šių metų futbolininku. Sąraše, kuriame neatsirado vietos Neymarui, atsidūrė Raphaelis Varane’as. 25-erių prancūzas po ilgos pertraukos privertė pasaulį vėl atkreipti dėmesį į vidurio gynėjus.

21

FIFA paskelbė 10 kandidatų tapti geriausiu šių metų futbolininku. Sąraše, kuriame neatsirado vietos Neymarui, atsidūrė Raphaelis Varane’as. 25-erių prancūzas po ilgos pertraukos privertė pasaulį vėl atkreipti dėmesį į vidurio gynėjus.

REKLAMA

Nenugalėjo 12 metų

R. Varane’as – vienintelis futbolininkas, šiemet laimėjęs du prestižiškiausius turnyrus. Gynėjas su Madrido „Real“ triumfavo UEFA Čempionų lygoje, o vėliau, kartu su Prancūzijos rinktine, į viršų kėlė ir pasaulio čempionato taurę.

Futbolininkas buvo svarbi abiejų komandų dalis. R. Varane’as „Real“ sudarė solidžią vidurio gynėjų grandį su Sergio Ramosu, Prancūzijos rinktinėje – Samueliu Umtiti.

R. Varane’as visas septynerias planetos pirmenybių rungtynes žaidė be keitimo ir įmušė įvartį – ketvirtfinalyje atliko pirmąjį tikslų smūgį į Urugvajaus rinktinės vartus. Prancūzai mačą laimėjo 2:0.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė futbolo asociacija 2010–2015 metais sujungė dvejus rinkimus – FIFA metų žaidėjo bei prestižinius „Ballon d’Or“ („Auksinio kamuolio“). Prieš tai ir nuo 2016-ųjų dalijami du prizai.

REKLAMA

FIFA bei „Ballon d’Or“ rinkimuose skelbiami geriausių futbolininkų trejetukai. Galiausiai apdovanojimas atitenka vienam nominantų.

2014-aisiais trejetuke atsidūrė Vokietijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ vartininkas Manuelis Neueris.

Gynėjas į sąrašą paskutinį kartą įtrauktas 2006-aisiais. Tada triumfavo pasaulio čempionu tapęs Fabio Cannavaro. Italas aplenkė tautietį vartininką Gianluigi Buffoną ir prancūzą puolėją Thierry Henry.

F. Cannavaro bei dukart rinkimus laimėjęs vokietis Franzas Beckenbaueris (1972, 1976 metais) – vieninteliai gynėjai, kuriems atiteko „Ballon d’Or“.

REKLAMA
REKLAMA

Į šių rinkimų metų geriausiųjų trejetukus taip pat patekę vartininkai Levas Jašinas (1963 m.), Oliveris Kahnas (2001, 2002 m.), Dino Zoffas (1973 m.), Ivo Viktoras (1976 m.), gynėjai Franco Baresi (1989 m.), F. Beckenbaueris (1966, 1974, 1975, m.), Roberto Carlosas (2002 m.), Giacinto Facchetti (1965 m.), Paolo Maldini (1994, 2003 m.) ir Bobby Moore’as (1970 m.).

FIFA rinkimų trejetuose šmėžuoja F. Cannavaro (2006 m.), R. Carloso (1997 m.), O. Kahno (2002 m.), P. Maldini (1995 m.) pavardės.

Jei ne dabar, tai kada?

„Kad vidurio gynėjas gali laimėti geriausio futbolo rinkimus, šiemet realiausia nuo 2006-ųjų“, – mano TV3 ir „Viasat Sport Baltic“ komentatorius Rytis Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto jis spėja, jog R. Varane’as prizų nesulauks.

R. Vyšniauskas realiausiais kandidatais laimėti laiko Lionelį Messi ir Cristiano Ronaldo. Šie du futbolininkai prizus dalijasi visą pastarąją dekadą. Portugalas (2008, 2013, 2014, 2016, 2017 m.) bei argentietis (2009, 2010, 2011, 2012, 2015 m.) abejose rinkimuose triumfavo po penkis kartus.

R. Vyšniauskas mano, kad šiemet šansų triumfuoti turi ir prancūzų trijulė – Antoine’as Griezmannas, Kylianas Mbappe bei tas pats R. Varane’as. Komentatorius nenurašo ir kroatų genijaus Lukos Modričiaus. Rytis įsitikinęs, kad jei Kroatijos rinktinė būtų laimėjusi pasaulio čempionato finalą, „Ballon d’Or“ iškovotų būtent L. Modričius.

REKLAMA

Ekspertas turi savą paaiškinimą, kodėl taip retai rinkimuose prizais įvertinami gynėjai.

„Viskas labai akivaizdu – gyvename monstrų L. Messi ir C. Ronaldo eroje. Tai – vieni geriausių visų laikų futbolininkų, kuriems jau 10 metų neprilygsta kiti puolėjai bei atakuojantys saugai. Tikėtis, kad iš tokią statistiką fiksuojančių ir titulus šluojančių žaidėjų apdovanojimą atimtų vidurio gynėjas, būtų sunku. Be to, gynėjų gerumą labai sunku išmatuoti statistika, tad įvarčiai, rezultatyvūs perdavimai bei titulai būna svarbiausi kriterijai“, – tv3.lt analizavo UEFA Čempionų lygą bei pasaulio pirmenybes komentavęs R. Vyšniauskas.

Pasak jo kolegos Ervino Kvitkausko, šiemet visi daug kalba apie K. Mbappe, bet jis nenuvertė kalnų su savo klubu – Paryžiaus „Saint-Germain“. Esą 19-metis pasaulio čempionate žaidė puikiai, bet Prancūzijos rinktinė – ne vieno žmogaus komanda.

REKLAMA

E. Kvitkauskas įsitikinęs, kad jei K. Mbappe progresuos tokiu tempu, ateityje gali iškovoti ne vieną „Ballon d’Or“, bet nemano, jog tai pirmąkart įvyks šiemet.

„R. Varane’as nugalėti tikrai gali. Jeigu gynėjui laimėti ne dabar, tai kada? Čempionų lygoje ir pasaulio pirmenybėse triumfavęs prancūzas buvo labai svarbi abiejų komandų dalis. Kitas klausimas – ar prancūzas tikrai geriausias planetos futbolininkas? Turbūt ne, bet visada turime prisiminti, kad tai konkursas, kurio objektas – vieni konkretūs metai“, – analizavo E. Kvitkauskas.

Futbolo komentatorius išskiria tris realiausius kandidatus į titulus – L. Modričių, C. Ronaldo ir R. Varane’ą. E. Kvitkausko nuomone, sipriu argumentu gali tapti tai, kad kroatas išrinktas geriausiu pasaulio čempionato futbolininku. Pats pašnekovas balsuotų būtent už Madrido „Real“ ir Kroatijos rinktinės maestro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pamenu, kad kai 2006-aisiais F. Cannavaro gavo geriausio pasaulio futbolininko prizą, nebuvo tokių įvarčių mašinų kaip C. Ronaldo ar L. Messi. Tada triumfuoti gynėjui buvo paprasčiau, nes žaidėjai mušdavo panašų kiekį ir ne taip dominuodavo, – prisiminė E. Kvitkauskas. – Visi labiau pastebi įvarčius, rezultatyvius perdavimus, sukurtas progas. Tokie dalykai geriau įsirėžia į atmintį. Be to, visa tai lengviau apskaičiuoti, todėl gynėjai, kai dalijami asmeniniai prizai, dažnai lieka užribyje.“

Ne visi mano, kad vertas

Daugiausia rungtynių Lietuvos rinktinėje sužaidęs Andrius Skerla pabrėžė, kad nors R. Varane’ui 25-eri, jis laimėjęs begalę titulų.

REKLAMA

„R. Varane’as vertas tapti geriausiu, – mano A. Skerla. – Tai – futbolininkas, rungtyniaujantis viename stipriausių pasaulio klubų. Šis gynėjas žaidžia nuolat, į akis nekrenta, kad jis darytų klaidas. R. Varane’as – tikras „Real“ ir Prancūzijos rinktinės lyderis.“

A. Skerlos nuomone, šiemet, renkant geriausią pasaulio futbolininką, daug dėmesio bus skirta rinktinių pasirodymams pasaulio čempionate. Lietuvis spėja, kad realiausi pretendentai gauti prizus bus Prancūzijos, Kroatijos, Belgijos nacionalinių komandų nariai.

Kai A. Skerla žaidė profesionaliai, jis rungtyniavo gynėju. Įprastai – vidurio.

„Futbolą puošia įvarčiai. Juos pelnantys žaidėjai sulaukia daugiau dėmesio, nes nemažai prisideda, kad komanda laimėtų. Jei ekipa tik ginsis, nenugalės. Tačiau matome, kokios šių laikų futbolo tendencijos. Pasaulio čempionatą laimėjo ta rinktinė, kuri geriausiai gynėsi. Kaip vienas treneris yra pasakęs, neturi kamuolio – neturi problemos. Giliai giniesi, o priekyje visada yra erdvės, kurios padeda laimėti ne favoritėms ir yra labai naudingos greitiems žaidėjams. Jiems tai – galimybė pelnyti įvarčius“, – kalbėjo A. Skerla.

REKLAMA

Vis dėlto lietuvis džiaugtųsi, jei šiemet pripažinimo sulauktų R. Varane’as: „Nedažnai geriausiu pasaulio futbolininku renkamas gynėjas. Taip būtų įvertinami ne tik tie žaidėjai, kurie muša įvarčius, o ir atliekantys juodą darbą. Žmonėms, žiūrovams bei futbolo specialistams reikėtų atkreipti dėmesį į tuos, kurie yra stabilūs, labai naudingi komandoms ir padedantys joms laimėti.“

Su A. Skerlos nuomone nesutinka dabartinis Lietuvos rinktinės gynėjas Edvinas Girdvainis.

„Nemanau, kad šiemet laimės R. Varane’as. Yra stipresnių. Prizą duočiau C. Ronaldo arba Mohamedui Salah, bet tikrai ne R. Varane’ui. Nesu jo gerbėjas. Šiuo metu iš mano pozicijos žaidėjų man labiausiai patinka Johnas Stonesas, – atviravo E. Girdvainis. – Gynėjai yra griovėjai, todėl ir negauna apdovanojimų. Visą grožį kuria puolėjai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų