REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
85
Belgrado „Crvena Zvezda“ ir „Partizan“ sirgaliai (nuotr. SCANPIX)

Sėkmingą periodą išgyvenantis Lietuvos klubinis futbolas skina pergales tarptautinėse varžybose. Jos sirgaliams suteikia džiaugsmo, bet priverčia sunerimti šalies policiją.

85

Sėkmingą periodą išgyvenantis Lietuvos klubinis futbolas skina pergales tarptautinėse varžybose. Jos sirgaliams suteikia džiaugsmo, bet priverčia sunerimti šalies policiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sūduva“ ruošis visiems įmanomiems scenarijams

Marijampolės „Sūduva“ pirmajame UEFA Čempionų lygos kvalifikacinio turnyro etape sensacingai eliminavo Nikosijos APOEL. Suvalkiečiai namie laimėjo 3:1, o svečiuose nusileido 0:1.

REKLAMA

Kipro turtuolis praėjusiame sezone žaidė varžybų grupių etape ir susitiko su vėliau turnyre triumfavusiu Madrido „Real“, Londono „Tottenham Hotspur“ bei Dortmundo „Borussia“. Su pastarąja APOEL dukart sužaidė lygiosiomis ir H grupėje su dviem taškais liko ketvirtas. Tiek pat turėjusi „Borussia“ užėmė aukštesnę vietą ir iškovojo teisę rungtyniauti UEFA Europos lygos atkrintamosiose.

„Sūduva“, įveikusi Nikosijos futbolininkus, antrajame kvalifikacinio turnyro etape susitiks su Serbijos čempione „Crvena Zvezda“.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmosios rungtynės liepos 24-ąją vyks Belgrade, atsakomosios bus žaidžiamos rugpjūčio 1-ąją Marijampolėje.

Į Lietuvą atvykstančios Serbijos komandos gerbėjai garsėja kaip vieni aršiausių pasaulyje.

„Manau, visi daug žino apie „Crvena Zvezda“ aistruolius, jų pristatinėti nereikia. Ko laukti, nežinia, bet reikia ruoštis visiems įmanomiems atvejams. Tarptautinėse varžybose yra aiškūs saugumo reikalavimai, kuriuos klubas su pareigūnais ir stadione dirbančia saugos tarnyba užtikrins. Šalies policija šioje srityje turi daug patirties, dirba tikrai gerai, tad tikimės, kad bus išvengta galimų nemalonių situacijų tiek stadione, tiek už jo ribų“, – tv3.lt sakė „Sūduvos“ atstovas spaudai Dalius Matvejevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek „Crvena Zvezda“ sirgalių atvyks į Lietuvą, „Sūduva“ kol kas nežino. Esą to šiuo metu negalėtų pasakyti ir pats Belgrado klubas.

„Daug ką lems pirmosios rungtynės. UEFA reikalauja, kad svečių aistruoliams būtų skirta penki procentai visų stadione esančių vietų. Kadangi „Arvi“ arena talpina 6,5 tūkstančio žmonių, „Crvena Zvezda“ privalome suteikti mažiausiai 325 vietas“, – skaičiavo D. Matvejevas.

Liepos 11-ąją Marijampolėje vykusiose pirmojo etapo rungtynėse su APOEL stadione dirbo 26 apsaugininkai ir du jų vadovai. Kiek žmonių saugumą bandys užtikrinti šį kartą, kol kas nenuspręsta. Tai paaiškės po bendro situacijos aptarimo.

REKLAMA

Prieš UEFA rungtynes vyksta specialūs susirinkimai, kurių metu keičiamasi nuomonėmis su pareigūnais, apsaugos kompanijos atstovais ir priimami vienokie ar kitokie sprendimai. Mačo Nikosijoje išvakarėse dar vieną specialų susirinkimą dėl saugumo surengė ir UEFA delegatas.

„Esame aptarę galimas situacijas, kalbėsimės su „Crvena Zvezda“ atstovais, visada glaudžiai bendradarbiaujame su pareigūnais, tada bus aiškūs ir veiksmų bei priemonių planai. O „Arvi“ arenoje viskas įrengta pagal UEFA reikalavimus. Svečių aistruoliai turi atskirą įėjimą, prekybos vietą, vien jiems skirtus tualetus. Didelių papildomų priemonių tikrai nereikės“, – įsitikinęs D. Matvejevas.

REKLAMA

Bendras iššūkis

„Trakai“ UEFA Europos lygoje iš tolimesnės kovos pašalino Pavlodaro „Irtyš“. Rungtynės Vilniuje baigėsi 0:0, Kazachstane Lietuvos klubas triumfavo 1:0.

Trakiškiams antrajame kvalifikaciniame etape teko kito Serbijos grando barjeras – Belgrado „Partizan“.

Lietuviai pirmąsias rungtynes žais liepos 26-ąją svečiuose. Antrąsias – rugpjūčio 2-ąją Vilniuje.

Serbijoje „Crvena Zvezda“ bei „Partizan“ klubų „ultros“ kalba, kad joms Lietuvoje vertėtų suremti kumščius. Aistruolius esą gali palaikyti ir iš Rusijos atvykę draugai – prie „Crvena Zvezda“ sirgalių prisijungtų Maskvos „Spartak“, „Partizan“ – to paties miesto CSKA gerbėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei „Crvena Zvezda“ ir „Partizan“ aistruoliai Lietuvoje susidurs, tai tikriausiai nebus mūsų stadione. Čia – šalies pareigūnų darbo sritis, kurią jie išmano tikrai gerai“, – vertino D. Matvejevas.

„Trakų“ vykdomasis direktorius Vladimiras Buzmakovas gandų apie galimą sirgalių susirėmimą negirdėjo.

„Apie tai, kad į Lietuvą atvyks „Partizan“, šiandien informavome Policijos departamentą. Serbijos sirgaliai – ne patys draugiškiausi. Reikia tinkamo pasiruošimo, – kalbėjo V. Buzmakovas. – Kol kas su „Partizan“ susisiekti nepavyko, kiek jų sirgalių planuoja atvykti, nežinome. Spėlioti ir kažką išvedžioti nenoriu.“

REKLAMA

Pasak V. Buzmakovo, klubai UEFA varžybose svečių sirgaliams privalo skirti 5–10 procentų stadiono vietų. Esą tai priklauso nuo abiejų šalių susitarimo, arenos talpos ir namų komandos poreikių.

Vienas „Trakų“ vadovų skaičiavo, kad „Partizan“ aistruoliams gali atitekti 450 bilietų. Jei į Lietuvą atvyks daug svečių sirgalių, neatmetama galimybė juos įkurdinti atskirai nuo „Trakų“ aistruolių – už vartų esančioje Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadiono tribūnoje. Ji talpina apie 1,7 tūkstančio sirgalių.

Pirmąsias rungtynes su „Irtyš“ Vilniuje stebėjo 1,3 tūkstančio žmonių. Tarp jų – keli Kazachstano komandos aistruoliai.

REKLAMA

V. Buzmakovo teigimu, mačo su Pavlodaro futbolininkais metu stadione dirbo apie 20 apsaugininkų. Manoma, kad rungtynėse su „Partizan“ pajėgas teks didinti.

„Labai gerai sutariame su policija. Tai bus bendras jos, privačios saugos tarnybos ir mūsų, kaip organizatorių, iššūkis“, – mano V. Buzmakovas.

Jam „Trakų“ pergalė prieš „Irtyš“ nebuvo netikėta, bet vertinti galimybių mače su „Partizan“ klubo vykdomasis direktorius nenorėjo.

Policija gavo neramios informacijos iš kolegų

Policijos departamento Viešosios policijos valdyba Lietuvoje atlieka Nacionalinio futbolo informacijos centro (NFIP) funkcijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies policija teigia iš Latvijos NFIP gavusi informaciją apie rungtynes Rygoje. Ten „Crvena Zvezda“ žaidė pirmojo Europos lygos atrankos turnyro etapo mačą su Jūrmalos „Spartaks“.

Į Latviją atvyko nedidelis būrys serbų sirgalių – apie 30 asmenų. Tačiau prie jų prisijungė maždaug 200 „Spartak“ aistruolių iš Estijos ir Rusijos.

„Sirgaliai surengė nesankcionuotą eiseną į stadioną, vartojo alkoholinius gėrimus viešose vietose, konfliktavo su pareigūnais stadione, tačiau pirotechnikos nenaudojo. Lietuvos policija vertina riziką ir visą gaunamą informaciją. Kol neįvyko pirmosios rungtynės Belgrade, net ir serbų NFIP sunku prognozuoti, kiek sirgalių gali atvykti į Lietuvą“, – tv3.lt rašė Policijos departamentas.

REKLAMA

Po incidentų Latvijoje UEFA draudžia „Crvena Zvezda“ sirgaliams atvykti į Marijampolę.

Pasak Policijos departamento, Lietuvos NFIP nuolat palaiko ryšį su kolegomis Serbijoje. Jiems suteikta informacija apie „Sūduvos“ išvyką į Belgradą.

Kai Lietuvos čempionai žais namuose, viešąją tvarką bandys užtikrinti specialiai apmokyti Marijampolės pareigūnai, planuojama pasitelkti papildomas policijos pajėgas iš kitų apskričių, Viešojo saugumo tarnybos.

Policijos departamentas rimtai vertina ir pasirodžiusią informaciją dėl galimų „Crvena Zvezda“ ir „Partizan“ sirgalių „pjautynių“ Lietuvoje, pasikvietus draugus iš Maskvos.

REKLAMA

„Jau kreipėmės į Valstybės sienos apsaugos tarnybą dėl galimų sirgalių autobusų patikrų pasienyje ir informacijos apie iš Rusijos pusės atvykstančias sirgalių grupes. Policija, vertindama riziką, numato visus galimus scenarijus. Kitą savaitę planuojama kreiptis į Rusijos NFIP dėl informacijos apie galimus jų šalies sirgalių vizitus į Lietuvą“, – rašė Policijos departamentas.

Jis teigia, kad policija buvo rimtai pasiruošusi ir „Sūduvos“ rungtynėms su APOEL bei Kauno „Stumbro“ mačui Alytuje su Limasolio „Apollon“. Šių Kipro komandų sirgaliai taip pat pasižymi chuliganišku elgesiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje daug aukšto lygio futbolo rungtynių nevyksta, tačiau policija pastebi atgimstančią sporto šakos tradiciją Lietuvoje ir tam nuosekliai ruošiasi, tobulinasi užsienio šalyse, aktyviai dalyvauja NFIP veikloje. Šalies pareigūnai turi pakankamai didelę patirtį darbuojantis su ne ką mažiau aistringais įvairių sporto šakų, ypač krepšinio, sirgaliais, tad didelių sunkumų kilti neturėtų“, – mano Policijos departamentas.

Lietuvos pareigūnams yra tekę paplušėti ir su futbolo aistruoliais. 2007-aisiais Lenkijos klubo Varšuvos „Legia“ sirgaliai nusiaubė Vilniaus „Vėtros“ stadioną. 2010-aisiais į Šiaulių miesto savivaldybės stadioną Krokuvos „Wisla“ gerbėjai bandė įsinešti durklus, kardus ir peilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų