REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Aistė Antanaitytė-Matukaitė (nuotr. asmeninio albumo („Facebook“)

Šį savaitgalį Palangoje triukšmaus tradicinės „Aurum 1006 km lenktynės“, kuriose jau penktus metus „Dynami:t Energy Racing team“ komandos automobilį vairuos motosporto gerbėjams puikiai žinoma Aistė Antanaitytė-Matukaitė.

42

Šį savaitgalį Palangoje triukšmaus tradicinės „Aurum 1006 km lenktynės“, kuriose jau penktus metus „Dynami:t Energy Racing team“ komandos automobilį vairuos motosporto gerbėjams puikiai žinoma Aistė Antanaitytė-Matukaitė.

REKLAMA

Iš Garliavos kilusi mergina nuo mažens dievina benzino kvapą ir save laiko lengvai pamišusia dėl automobilių sporto.

Vaikystėje smėlio dėžėje garažus stačiusi ir modeliukus stumdžiusi Aistė greitai suprato, kad jos pašaukimas kvėpuoti alyva ir spausti akceleratoriaus pedalą iki dugno.

Kelią į sportą parodė draugai

„Automobilių sportu domiuosi nuo 14-os metų. Augau su vyresniais berniukais, kurie užaugę įsigijo sportinius automobilius ir mane veždavosi į daugelį autosporto renginių bei varžybų. Nežinau kodėl, bet labai „užkabino“.

Netrukus pradėjau dalyvauti slalomo ir drago varžybose, bei sulaukiau rimto auto klubo pasiūlymo prisijungti prie jų. Manyčiau, jog visos gyvenimiškos aplinkybės susidėliojo taip, kad aš būčiau automobilių sporto šeimoje.

REKLAMA
REKLAMA

Man pačiai sunku suprasti, kodėl pas mane vietoje kraujo teka benzinas. Tačiau, juk kiekvienas iš mūsų yra kažkiek trenktas“, - tv3.lt portalui apie karjeros pradžią šmaikščiai pasakojo Aistė Antanaitytė-Matukaitė.

REKLAMA

Šiuo metu žiedinėse lenktynėse patirtį kaupianti sportininkė teigia, jog lenktynių metu neužtenka vien tik gazą spausti.

Labai svarbu šlifuoti idealias trasos trajektorijas, teisingai „sugaudyti“ stabdymo taškus, jausti padangų sukibimą, automobilio galimybes ir trūkumus, stebėti teisėjų postus ir veidrodėlius.

Pametusi galvą dėl lenktynių Palangoje

Nors pati sportininkė teigia, jog jai viskas prieš akis ir dar daug ką reikia išmokti, šį savaitgalį Palangoje vyksiančios „Aurum 1006 km lenktynės“ jai bus jau penktosios karjeroje.

Ir teigti, jog Lietuvos kurortą ji aplanko tik kaip eilinė varžybų dalyvė būtų daugiau nei drąsu.

REKLAMA
REKLAMA

„Man šie metai – jubiliejiniai. Jau penktą kartą dalyvausiu su „Dynami:t Energy Racing team“ komanda. Iki šiol fortūna mums plačiai šypsodavosi – visus metus lipdavome ant podiumo. Šios lenktynės mūsų komandai yra svarbiausios, ruošiamės ištisus metus. Tikimės, jog sėkmė bei įgūdžiai neapleis ir šiemet“, - vylėsi daugkartinė varžybų prizininkė.

Kaip teigia pati sportininkė, „Aurum 1006 km lenktynės“ jai yra gyvenimo aistra, sportas dėl kurio greičiau plaka širdis, vieta kurioje reikia nugalėti save ir kartu su komandos draugais vieningai siekti bendro tikslo.

„Palangoje organizuojamas „Aurum 1006 km lenktynių“ savaitgalis tarsi nukelia į gero filmo epizodą, visiškai išmuša iš kasdienybės rėmų, o įspūdžių lieka visiems metams į priekį“, - vaizdingai nupasakojo mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po automobilio gaubtu – išskirtinis variklis

Vienintelėse Lietuvoje 1006 km lenktynėse Palangoje „Dynami:t Energy Racing team“ komandos nariai Aistė Antanaitytė-Matukaitė, Mantas Matukaitis, Aurimas Mištautas ir Danas Azikejev savaitgalį vairuos BMW E46 kėbulo automobilį A3000 klasėje.

„Šiais metais turime išskirtinį variklio projektą, kuris yra vienintelis toks Baltijos šalyse, todėl niekas nežino kaip ir kiek jis atlaikys. Gali būti įvairių netikėtumų, kuriems stengiamės maksimaliai pasiruošti iš anksto. Jei nebus didesnių gedimų tikimės būti vieni iš greičiausių savo klasėje,“ – atskleidė sportininkė.

Vis tik, Aistė stengiasi išlaikyti šaltą protą ir puikiai supranta, jog automobilių sporte niekada negali būti tikras dėl nieko: „Pagrindinis tikslas yra finišuoti, tai jau yra didžiulė pergalė, nes šios lenktynės yra ištvermės lenktynės tiek automobiliui, tiek pilotams, tiek mechanikams.

REKLAMA

Anot jos, prieš tokias lenktynes labai svarbus tendencingas pasiruošimas, kuris gali užtrukti ištisus metus.

„Tiek techniškai, tiek psichologiškai, tiek ir fiziškai šioms varžyboms ruošiamės visus metus. Turime didelį būrį žmonių, kurie mums padeda ir palaiko, esame labai jiems dėl to dėkingi.

Trasoje vairavimo įgūdžiai formuojasi lėtai, o pasimiršti gali labai greitai, todėl stengiamės nuolatos tobulėti, treniruotis ir kaip įmanoma dažniau dalyvauti žiedinėse lenktynėse“ – apie šio sporto virtuvę pasakojo iš Garliavos kilusi simpatiška mergina.

Moteris už sportinio vairo – retas reiškinys

Šį savaitgalį prestižinėse lenktynėse Palangoje „Dynami:t Energy Racing team“ komandos garbę ginsianti Aistė tikina nesijaučianti išskirtinė kovodama prieš vyrus. Anot jos, lenktynių trasoje visų galimybės yra vienodos.

REKLAMA

„Jausmas tikrai geras, bet dėl pačių lenktynių atmosferos, ne dėl to, kad tenka varžytis tarp daugiau negu 100 vyrų. Manau autosportas yra bene vienintelis sportas, kuriame merginos ir vaikinai turi vienodas galimybes pasiekti norimų rezultatų. Kitų komandų pilotai noriai dalinasi patarimais ir padeda augti”, - teigia lenktynininkė.

Aistė Antanaitytė-Matukaitė, kartu su kitomis lenktynėse dalyvaujančiomis merginomis, kaip įmanydamos stengiasi privilioti kiek įmanoma daugiau dailiosios lyties atstovių.

Deja, moterų skaičius lenktynėse, lyginant su vyrais, vis dar išlieka labai mažas.

„Mūsų yra tik saujelė 3-4, tačiau visos rodome neblogus rezultatus ir esame tikrai konkurencingos trasoje. Stengiamės aktyviai bendrauti su kitomis merginomis, kurios turi noro ir domisi šia sritimi, skatiname žengti toliau. Manau visame pasaulyje mergina prie sportinio automobilio vairo yra ganėtinai neįprastas reiškinys“, - dabartinę situaciją nupiešė lenktynininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia kritikos – iš žiūrovų

Penktą kartą „Aurum 1006 km lenktynėse“ šį savaitgalį startuosianti Aistė tvirtina, jog vis rečiau išgirsta kvailų replikų, jog jai ne vieta prie sportinio automobilio vairo.

Anot jos, daugiausia kritikuoja tie, kurie patys per savo gyvenimą nėra nė karto vairavę pajėgaus automobilio lenktynių trasoje.

„Kartais tenka išgirsti kritikos iš tų, kurie automobilių sporte patys nedalyvauja, o yra tik žiūrovai. Stebint iš šalies viskas atrodo daug paprasčiau, tad pasiūlau pabandyti pačiam suvažiuoti ir tada padiskutuoti. Daugiau nelabai imu į galvą ir numoju ranka“, - kritikus į pavėsį siunčia mergina.

Sportininkė visada linkusi išklausyti kitų ilgamečių lenktynininkų patarimų, kurie noriai dalijasi savo patirtimi. Būtent jų pastabos ir patarimai merginai yra kur kas svarbesni nei tuščiai liežuviais malantys kritikai.

REKLAMA

Į pergalių kelią – kartu su vyru

Jeigu dar nesupratote anksčiau, šį savaitgalį Palangoje vyksiančioje didžiausioje Lietuvoje automobilių fiestoje Aistė kartu su savo vyru Mantu trasoje kovos dėl vieno bendro tikslo.

Abu Matukaičių šeimos atstovai šiemet bus tvirtai įsikibę BMW E46 kėbulo automobilio vairą ir sieks eilinį kartą užimti prizinę vietą varžybose.

Mergina su šypsena veide teigia, kad jai yra vienas malonumas kartu su savo vyru dalintis to pačio sportinio automobilio vairą.

„Esame pirmieji ir vieninteliai Lietuvoje, kurie taip ilgai vienoje komandoje važiuoja kartu. Dažnai hobiai žmones skiria, o mus jungia. Lenktynės užgrūdina ir sustiprina mus ne tik kaip asmenybes, bet ir mūsų šeimą, esame komanda ne tik trasoje, bet ir už jos ribų. Asmeniškai man lenktyniauti su savo vyru toje pačioje komandoje yra fantastiškas jausmas“, - tokia gyvenimo dovana džiaugėsi mergina.

REKLAMA

Šį savaitgalį atvykę į lenktynes Palangoje, įsidėmėkite geltonai-juodą „Dynami:t Energy Racing team“ komandos bolidą.

Šio „žvėriuko“ galią sieks pažaboti prieš ypatingą savaitgalį dailiais nagučiais pasipuošusi Aistė Antanaitytė-Matukaitė.

Tik neapsigaukite – po šios simpatiškos merginos veidu slypi pašėlusiai greita lenktynininkė!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų