REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
59
Varžybų akimirka (nuotr. Organizatorių)

„Norint dalyvauti „Aurum 1006 km lenktynėse“, užtenka gauti sportininko licenciją“. Tai – kartais dar išgirstamas, tačiau nieko bendra su realybe neturintis požiūris. Vien licencijos neužtenka, dalyviams galioja tiek formalūs, tiek neformalūs reikalavimai.

59

„Norint dalyvauti „Aurum 1006 km lenktynėse“, užtenka gauti sportininko licenciją“. Tai – kartais dar išgirstamas, tačiau nieko bendra su realybe neturintis požiūris. Vien licencijos neužtenka, dalyviams galioja tiek formalūs, tiek neformalūs reikalavimai.

REKLAMA

„Ilgų distancijų lenktynės – labai sudėtingos varžybos, kuriose vienu metu važiuoja daug dalyvių, daug lenkiama, reikia stebėti ne tik konkurentus, bet ir teisėjų rodomas vėliavas. Galų gale matyti trasą, trajektorijas. Todėl „Aurum“ lenktynių dalyviams nustatyti ne tik formalūs, bet ir neformalūs reikalavimai“, – teigia varžybų organizatorius Darius Jonušis.

Licencijos neužtenka

Sportininko licenciją – dokumentą, įrodantį žmogaus galimybę lenktyniauti tam tikro lygio varžybose, – galima gauti pravažiavus simuliatoriumi.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų reikalavimas – ne tik turėti sportininko licenciją, bet ir su ja einamaisiais metais pravažiuoti bent dviejose žiedinėse trumpų ar ilgų distancijų lenktynėse. Tik patirtis tikrose varžybose gali leisti saugiai važiuoti tokiame dideliame renginyje kaip „Aurum“ lenktynės“, – sako D. Jonušis.

REKLAMA

Pasak organizatoriaus, sportininko greitis nėra aktualus. Svarbiausia, kad jis mokėtų važiuoti su keliomis dešimtimis skirtingą greitį išvystančių automobilių vienu metu, prisitaikytų prie jų, netrukdytų lenkti ratu ir saugiai elgtųsi kitose lenktyninėse situacijose, pavyzdžiui, laiku pastebėtų teisėjų mosuojamas vėliavas.

„Mes nesiekiame sutraukti kuo daugiau sportininkų, todėl ir teikiame prioritetą logiškiems reikalavimams. Norime, kad jie vieni kitiems nekeltų problemų, visi jaustųsi saugiai lenktyniaudami“, – pasakoja „Aurum“ lenktynių organizatorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tokius reikalavimus palaiko ir patys sportininkai. Septynis kartus „Aurum“ lenktynėse nugalėjęs Jonas Gelžinis teigia, kad ilgų distancijų lenktynėse sportininkų meistriškumas labai svarbus, patirties neturintys vairuotojai gali pridaryti bėdų visiems.

„Jeigu žmonės į automobilio kėdę atsisėda važiavę tik simuliatoriuje, jie gal ir suvokia sportinius niuansus, tačiau varžybų patirties neturi ir neretai pridaro klaidų lygioje vietoje. Retai realiose lenktynėse dalyvaujantys žmonės yra pavojingi būtent dėl įgūdžių stokos“, – teigia J. Gelžinis.

Tiesiai iš kartingo – „Ne“

D. Jonušis, pats ilgus metus lenktyniavęs įvairiais automobiliais ir formulėmis, pateikė kelis sportininkų, galinčių ar negalinčių dalyvauti „Aurum“ lenktynėse, pavyzdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kazimiero Vasiliausko pavardė bene prieš dešimtmetį buvo žinoma kiekvienam automobilių sporto gerbėjui – jis yra pirmasis lietuvis, dalyvavęs čempionate „Formulė 2“ bei išbandęs GP2 ir GP3 formules.

Nepaisant to, kad pastaraisiais metais jis daugiau laiko praleidžia dirbdamas teisės srityje nei prie automobilio vairo lenktynių trasoje, didžiulė patirtis leidžia neabejoti: jis yra pasiruošęs dalyvauti ilgų distancijų varžybose Palangoje.

Kitas pavyzdys – Rokas Baciuška. Sportininkas, praėjusiais metais iš karto persėdęs į automobilį ir sėkmingai dalyvaujantis Europos ralikroso čempionate – įpusėjus sezonui, po trijų etapų jis užima antrą vietą S1600 klasėje.

REKLAMA

D. Jonušio teigimu, patirties trūkumas žiedinėse lenktynėse šiuo atveju nebūtų svarbus, todėl R. Baciuškai durys į varžybas Palangoje būtų atviros. Bet kurioje automobilių sporto srityje procedūros yra panašios, visur reikia jausti trasą, matyti varžovus ir teisėjus.

„Jeigu kas nors ateitų tiesiai iš kartingo, mūsų atsakymas būtų „Ne“. Nors ten vėliavos ir kitos procedūros panašios, bet tai nėra automobilis. Čia daug dalykų, prie kurių turi priprasti – automobilio gabaritai, veidrodėliai, kitoks stabdymo kelias.

Praėjusiais metais mano sūnus Justas, nors yra greitas ir labai norėjo važiuoti „Aurum“ lenktynėse, dalyvauti negalėjo, nes turėjo patirties tik važiuodamas kártu. Tačiau dabar jis jau turi patirties trumpų bei ilgų distancijų lenktynėse automobiliu, tad šiemet startuos Palangoje“, – aiškina D. Jonušis.

REKLAMA

Kalbant apie formalius ir neformalius reikalavimus, kaip puikų pavyzdį galima pateikti Le Mano 24 val. lenktynes. Likus mėnesiui iki jų starto toje pačioje „Circuit de la Sarthe“ trasoje testuojami mažiau patirties turintys sportininkai – tikrinami jų sugebėjimai, reakcija, orientacija.

„Mes tokių testų daryti neturime galimybės, todėl atranka turi būti paremta konkrečiais, logiškais kriterijais“, – teigia D. Jonušis.

Patirtį geriausia kaupti trumpų distancijų lenktynėse

Lenktynininkų patirties reikalavimai labai skiriasi trumpų ir ilgų distancijų lenktynėse. Kodėl?

„Ilgų distancijų lenktynėse yra didžiulis skirtumas tarp automobilių greičių. Čia vyksta daugybė lenkimų ratu ir kiekvienas – pavojingas. Trumpų distancijų varžybose lenkiama ratu retai, ten vienu metu startuoja tik viena klasė, o ilgose varžybose – visos vienu metu“, – skirtumus paaiškina Ignas Gelžinis, triumfavęs „Aurum 1006 km lenktynėse“ 2014, 2015 ir 2017 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Jonušis dar priduria pavyzdį iš automobilių sporto pradžiamokslio – kartingo. Daugelyje tarptautinių varžybų, kuriose sportininkai startuoja vienodais kártais, lenkimai ratu neleistini: jeigu paskutinį vairuotoją ratu paveja lyderis, atsiliekančiam iškart rodoma juoda vėliava ir jis turi pasitraukti iš lenktynių.

„Kiekvienas lenkimas ratu yra labai pavojingas – tai veiksmas, reikalaujantis daug tiek lenkiamojo, tiek lenkiančiojo kompetencijos. Ilgų distancijų varžybose lenkimų yra šimtai. Todėl siekiame užtikrinti, kad „Aurum“ lenktynėse varžytųsi tik patyrę vairuotojai, kurie nekeltų problemų kitiems“, – teigia organizatorius.

REKLAMA

Lenktynių starte - 38 komandos

Šiemetines „Aurum 1006 km lenktynes“ pradeda 38 komandos iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Belgijos ir Olandijos. Lenktynėse dalyvaujančiose komandose – 134 sportininkai ir 38 komandų vadovai. Šalių, kurioms atstovauja sportininkai, geografija kiek platesnė, nei delegavusių savo ekipas į „Aurum 1006 km lenktynes“.

Ketvirtadienį sportines kovas pradės komandų sudėtyse esantys Lietuvos, Latvijos, Estijos, Belgijos, Olandijos, Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų sportininkai. Didžiausią sportininkų delegaciją, kurios sudėtyje net 115 sportininkų, kaip ir dera į lenktynes delegavo varžybų šeimininkai. „Aurum 1006 km lenktynėse“ varžysis po 2 komandas iš Estijos ir Belgijos, po vieną – iš Latvijos ir Olandijos.

REKLAMA

Vyriausiam dalyviui – 67-eri, jauniausiam – 15-a

Vyriausiojo sportininko titulas ir šiemet priklauso vienam ištikimiausių šių lenktynių dalyviui, „Autoverslas - Rolfo Ego Racing team“ lenktynininkui, 67-erių Valdemarui Zakarauskui, kurio šiemet laukia jubiliejinis, 15-tasis startas Palangos trasoje.

Lenktynėse šiemet debiutuoja jauniausias jų dalyvis, „Diesel Animals - Vilkas Racing“ atstovaujantis penkiolikmetis Dovidas Najus. Daugelis dar iki lenktynių jauniausiojo titulą buvo skyrę irgi penkiolikmečiam Kasparui Vaškeliui, tačiau Kasparas pora mėnesių vyresnis už Dovidą.

Daugiausia – BMW markės automobilių

Jau senokai nesikeičia viena maratoninių lenktynių statistikos eilutė – ir toliau populiariausias lenktynių automobilis išlieka BMW. Įvairių modifikacijų BMW automobilių pagrindinių lenktynių trasoje šiemet matysime net 16.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrąja-ketvirtąja pozicijomis populiariausiųjų sąraše dalijasi „Porsche“, „Volkswagen“ ir „Seat“ (po 4), penktąja-šeštąja „Honda“ ir „Audi“ (po 2).

Po vieną Palangoje matysime „Alfa Romeo“, „Lotus“, „Maserati“, „Subaru“, „Hyundai“ ir „Lada“ markių automobilius. Pirmoji detalesnė pažintis su sportininkais,

„Aurum 1006 km lenktynių“ dalyviais ir jų kovine technika palangiškių ir kurorto svečių laukia jau rytoj, liepos 19-ąją, 10 val., kai prasidės visų lenktynėse dalyvaujančių automobilių paradas į centrinę Vytauto gatvę ir po pusvalandžio ten jau vyksiantis komandų pristatymas bei lenktynių atidarymas. Iškart po atidarymo ceremonijos žiūrovai stebės didžiojo maratono uvertiūrą – trumpas, dinamiškas ir labai azartiškas „Dynami:t Super Sprint“ lenktynes.

Visą Palangoje savaitgalį vyksiančių varžybų tvarkaraštį galite rasti paspaudę ČIA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų