REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
125
Aistringi futbolo gerbėjai (tv3.lt fotomontažas)

Jau šiandien Rusijos sostinėje Maskvoje paaiškės stipriausia šio pasaulio futbolo čempionato komanda. Į kovą dėl pagrindinio turnyro trofėjaus stos Prancūzijos ir Kroatijos nacionalinės rinktinės.

125

Jau šiandien Rusijos sostinėje Maskvoje paaiškės stipriausia šio pasaulio futbolo čempionato komanda. Į kovą dėl pagrindinio turnyro trofėjaus stos Prancūzijos ir Kroatijos nacionalinės rinktinės.

REKLAMA

Emocingai vykusiame pusfinalyje kroatai per pratęsimą 2:1 palaužė anglus ir pirmą kartą šios mažos šalies istorijoje pateko į planetos pirmenybių finalą.

Verta pabrėžti, jog Kroatijos futbolininkai visuose šio čempionato atkrintamųjų varžybų etapuose žaidė pratęsimus ir savo gerbėjams kaip reikiant patampė nervus.

Po ketvirtfinalio akistatos prieš rusus viena kroatų sirgalė savo „twitter“ paskyroje patalpino nuotrauką, kuroje matyti, jog dvikovos metu merginos širdies dažnis siekė net 140 dūžių per minutę:

 

 

 

Normalus sugausio žmogaus širdies ritmas yra nuo 40 iki 100 dūžių per minutę.

Minėtą Kroatijos komandos sirgalę labiausiai nustebino tai, jog didžiausias pulsas buvo tada, kai jos palaikoma ekipa laimėjo 11 m baudinių serija ir užsitikrino kelialapį į pusfinalį. Tačiau medicinos specialistai turi atsakymą į šį merginos užduotą klausimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Gali pasirodyti keistai, tačiau pergalės metu sporto gerbėjus užplūstantys jausmai gali būti dar pavojingesni gyvybei nei tada, kai jie dar nėra tikri dėl mačo baigties. Žinoma, blogiausia yra tada, kai tavo palaikoma komanda pralaimi. Tuo metu širdies ritmas gali dramatiškai pakisti, o tai yra labai pavojinga jūsų gyvybei“, – teigė Jutos valstijos universiteto (JAV) kardiologas Johnas Ryanas.

REKLAMA

Anot šio specialisto, ypač svarbių sporto rungtynių stebėjimas ir aistringas vienos iš komandų palaikymas, sveikatai yra pavojingesnis nei pasivažinėjimas amerikietiškais kalneliais, kur viskas trunka vos kelias minutes.

„Įsivaizduokit patys. Jūs 90 minučių, o kartais ir daugiau, pastoviai jaudinatės dėl savo palaikomos komandos. Tuo metu jūsų organizmas ir širdis dirba 4-5 kartus pajėgiau nei yra įpratę. Tai labai didelis išėjimas iš komfarto zonos, galintis kainuoti jūsų gyvybę.

Net neabejoju, jog stebėdamas Rusijoje vykstančio pasaulio futbolo čempionato finalą ne vienas aistringas gerbėjas susidurs su rimtomis sveikatos problemomis. Praktiškai esu įsitikinęs, jog bus ir tokių atvejų, kai dėl padidėjusio širdies ritmo kažkam ši diena taps paskutine jo gyvenime“, – prognozavo specialistas iš JAV.

REKLAMA
REKLAMA

J.Ryanui didžiausią nerimą kelia tipiniai futbolo sirgaliai, kurie stebėdami svarbiausias rungtynes mėgaujasi alkoholiu ir nesveiku maistu. Anot jo, toks derinys gali stipriai pakišti koją.

„Man nuoširdžiai gaila tų, kurie finalo metu svaiginsis alumi ir mėgausis kepta duona. Tai mirtinas derinys jūsų organizmui, ypač tada, kai dėl rungtynių metu patiriamų vidinių emocijų dar padažnėja ir jūsų širdies pulsas.

Patikėkite manimi, nėra nieko blogiau nei futbolo rungtynių metu ištisas dvi valandas reguliariai maukti alų ir kovoti su augančia dehidratacija.

Tuo metu organizmas nesupranta, ką jam daryti, nes tenka atlaikyti ne tik padidėjusį širdies ritmą, tačiau ir kovoti prieš didelį skysčių praradimą. Šį derinį pavadinčiau mirties bomba“, – žodžių kišenėje neieškojo J.Ryanas.

Galiausiai kardiologijos specialistas pridūrė, jog rungtynių metu aistringai palaikydami vieną iš komandų, tuo pačiu vartodami alkoholį ir nesveiką maistą, patiriame bent tris kartus daugiau širdies pulso permušimų nei 90 minučių nuolatos aikštelėje bėgiojantys futbolininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų