REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio futbolo čempionatas nenumaldomai artėja. Iki svarbiausio metų sporto renginio lieka jau mažiau nei dvi savaitės, o čempionato organizatoriai yra pasiruošę dėti visas pastangas, siekdami užtikrinti dalyvių saugumą.

Pasaulio futbolo čempionatas nenumaldomai artėja. Iki svarbiausio metų sporto renginio lieka jau mažiau nei dvi savaitės, o čempionato organizatoriai yra pasiruošę dėti visas pastangas, siekdami užtikrinti dalyvių saugumą.

REKLAMA

Tiesa, kai kurios saugumo priemonės mus sugrąžins į gūdžius sovietmečio laikus, rašo Norvegijos dienraštis „Aftenposten“.

Prezidento Vladimiro Putino direktyva įpareigoja visus Rusijos piliečius, nuspręsiančius apsilankyti bet kuriame iš 11 miestų, kuriuose vyks rinktinių rungtynės, užsiregistruoti policijoje.

Rusai tą turės padaryti per tris dienas nuo atvykimo.

Ta patį turės atlikti ir šimtai tūkstančių darbo imigrantų, daugumą kurių – iš Vidurinės Azijos.

Šis reglamentas drauge su daugybe kitų saugumo priemonių reiškia, kad Rusija įveda griežčiausią kontrolę per visus ligšiolinius pasaulio futbolo čempionatus po Antrojo pasaulinio karo.

REKLAMA
REKLAMA

Norintys apsilankyti tokiuose miestuose kaip Maskva ar Sankt Peterburgas, privalės atvykti į policiją su prašymu, pasu ir dokumentu, kuris patvirtins, kad jie kažkur apsistojo.

REKLAMA

Dabar rusai turi tris mėnesius, kad gautų prisiregistravimą patvirtinantį dokumentą.

Nauju dekretu Kremlius siekia absoliučios kontrolės, kokie žmonės gyvena miestuose, kur birželio 14 d. – liepos 15 d. vyks pasaulio čempionato mačai: Maskvoje, Sankt Peterburge, Kaliningrade, Žemutiniame Naugarde, Saranske, Kazanėje, Samaroje, Jekaterinburge, Volgograde, Sočyje ir Rostove prie Dono.

Labai panašu, kad minėta žmonių kontrolė jau veikia ir Rusijoje gyvenantys žmonės yra labai tuo nepatenkinti.

„Mane policininkai gatvėje stabdo po du kartus per dieną, nes mato, kad aš iš Vidurinės Azijos. Jie turi pasiteisinimą, kad greitai vyks pasaulio futbolo čempionatas“, – „Aftenposten“ korespondentui sakė Maskvoje kalbintas uždarbiautojas iš Tadžikijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jokios pagarbos. Visus, kieno oda tamsesnė, stabdo“, – pasakojo uzbekų šeima.

„Įvestas ypatingasis režimas“, – teigė žmogaus teisių gynėja Valentina Čupik.

Būtinybė pasirodyti policijoje – viena iš daugybės saugumo priemonių, kurios skirtos padaryti šį pasaulio futbolo čempionatą „pačiu saugiausiu ir taikingiausiu iš visų buvusių“.

Prie visų stadionų bus dislokuoti kariniai daliniai, kad užkirstų kelią galimoms bepiločių atakoms.

Rusijos gyventojams planetos pirmenybių metu bus draudžiama rengti demonstracijas ir visuomenines protesto akcijas.

Kai kuriuose Rusijos miestuose uždaromi visi fabrikai, kuriuose gaminamos cheminės, radioaktyvios, sprogstamosios ir kitos pavojingos medžiagos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visiškai uždraudžiama mieste nešiotis asmeninius ginklus.

Aplink stadionus ir jų teritorijoje stabdoma prekyba alkoholiu, nors FIFA ir priešinosi šiam apribojimui.

Čempionatą priimančiuose Rusijos miestuose taip pat bus ribojamas automobilių eismas, o aplink arenas nustatomos neskraidymo zonos.

Ir nors vietos gyventojams tokia Putino valdžios kontrolė žavesio nekelia, UEFA prezidentas Gianni Infantino jau ploja rusams rankomis: „Nuveiktas unikalus darbas užtikrinant saugumą“.

Tačiau, ar tikrai bus saugu – pamatysime jau artimiausiu metu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų