REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antanas Sireika ir Šarūnas Jasikevičius. Šios krepšinio didybės kadaise dirbo ranka rankon, taip suteikdami galimybę Lietuvai džiaugtis vienomis skambiausių pergalių šalies istorijoje. Vėliau tarp vyrų perbėgo juoda katė, jiedu ne kartą svaidėsi žaibais žiniasklaidoje.

Antanas Sireika ir Šarūnas Jasikevičius. Šios krepšinio didybės kadaise dirbo ranka rankon, taip suteikdami galimybę Lietuvai džiaugtis vienomis skambiausių pergalių šalies istorijoje. Vėliau tarp vyrų perbėgo juoda katė, jiedu ne kartą svaidėsi žaibais žiniasklaidoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pataria klausyti savo proto ir širdies

Š. Jasikevičiaus treniruojamas Kauno „Žalgiris“ savaitgalį stos į kovą Eurolygos finalo ketverte.

REKLAMA

Nors žalgiriečiai į taip toli nužengė po 19 metų pertraukos, A. Sireikai tai nebuvo netikėta.

„Kai „Žalgiriui“ iki reguliariojo Eurolygos sezono pabaigos buvo likusios rungtynės su Maskvos CSKA ir Pirėjo „Olympiakos“, manęs klausė, ar jis pateks į aštuonetą. Iškart pasakiau – ne tik į aštuonetą, o ir į ketvertą“, – tv3.lt tikino A. Sireika.

Jam šis pavasaris primena „Žalgirio“ triumfo Eurolygoje metus – 1999-uosius. Tada A. Sireikos treniruojami „Šiauliai“ prieš finalo ketvertą Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynėse namie „Žalgiriui“ pralaimėjo 89:90. Šiemet balandžio 2-ąją šiauliečiai namuose Lietuvos čempionus nukovė – 93:90.

REKLAMA
REKLAMA

„Šįkart mano rekomendacija – kiek galima labiau atsiriboti nuo kitų patarimų, kurių netrūksta. „Žalgiris“ privalo turėti savo mintis, klausyti proto ir širdies, o ne A. Sireikos ar dar kažko“, – kalbėjo „Šiaulių“ treneris.

Žiūrėdamas į Šarą mato save

Š. Jasikevičius Eurolygos pusfinalyje stos į kovą su savo mokytoju – Stambulo „Fenerbahče“ strategu Željko Obradovičiumi. Šio serbo treniruojamojoje Atėnų „Panathinaikos“ Šaras žaidė 2007–2010 ir 2011–2012 metais.

„Abu šaukia. Toks tarp jų panašumas, – juokėsi A. Sireika. – Su Ž. Obradovičiumi yra tekę daug bendrauti, ne tik per rungtynes. Jis pasakojo, kad kadaise gavo silpną komandą, kurios niekaip neišmokydavo. Pradėjo ant krepšininkų šaukti. Vėliau Željko suprato, kad jie daryti taip, kaip treneris prašo, nemoka, bet noras šaukti nepraėjo. Željko sakė, kad svajoja būti kitoks, ramus, bet yra susirgęs tokia bacila ir nieko negali padaryti. Jis pasakojo, kad galėtų baigti karjerą, nes visko, ko reikia, turi, bet vis tiek mato tik sporto salę, nori dirbti toliau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Š. Jasikevičius stratego karjerą pradėjo 2014-aisiais. Jauname stratego paveiksle A. Sireika įžvelgia ne tik Ž. Obradovičių, o ir save.

„Šarūnas mane kritikavo, kad bandžiau žaisti taip, kaip nesame bandę per treniruotes. Tačiau mačiau, jog ir jis taip yra daręs. Šarūnas mokosi, yra protingas žmogus, – vertino A. Sireika. – Jis griežtas treneris. Mano bruožas panašus. Tie, kurie sako, kad esu labai ramus, nėra matę manęs per treniruotes. Gerai, kad Šarūnas neišskiria žaidėjų, neturi savo lepūnėlių. Jam visi vienodi. Šarūnas griežtas, bet teisingas.“

REKLAMA

A. Sireika neabejoja didžiulėmis Š. Jasikevičiaus galimybėmis: „Kol kas tai – tik karjeros pradžia. Duok Dieve, kad fortūna jį ilgiau globotų. Šarūnas gali palikti labai ryškų pėdsaką. Kaip krepšininkas tą padarė, dabar gali ir kaip treneris.“

Trenerio darbas – tarsi išminuotojo

„Žalgiris“ Eurolygos ketvirtfinalio serijoje 3:1 eliminavo Pirėjo „Olympiakos“.

Kauniečiai lemiamas rungtynes laimėjo 101:91. Mačo pabaigoje Š. Jasikevičiaus veide sutvisko ašaros.

Pasak A. Sireikos, tokie jautrūs momentai treneriams nėra svetimi.

„Nepamenu, kada, bet ašaros ir man riedėjo. Yra buvę tokių momentų, kai negalėjau žodžio ištarti. Kaip kažkas yra pasakęs, trenerio darbas kaip išminuotojo – visada esi įtampoje. Tokios trumpos džiaugsmo akimirkos – tarsi atsvara. Jos labai gilios. Nėra ko stebėtis, kai tokie kieti vyrai verkia. Gali riedėti ne tik ašaros, o ir širdis sustoti. Patekti po beveik 20 metų į finalo ketvertą – didžiulis pasiekimas. Kai laimėjome Europos čempionato aukso medalius, tą padarėme po 64 metų. Norėjosi visus ant rankų nešioti“, – prisiminė A. Sireika.

REKLAMA

Š. Jasikevičius po pergalės prieš „Olympiakos“ į spaudos konferencijų salę žengė su plačia šypsena: „Prisiminkite šią dieną, kai po metų sakysite, kad reikia mesti lauk šitą kvailį.“

Ši frazė feisbuke sulaukė A. Sireikos dėmesio.

„Jis jau darosi vis rimtesniu žmogumi. Moka net kritiškai pažiūrėti į trenerio darbą tokiu pakilimo metu… Pagarba!“, – rašė šiaulietis.

A. Sireika prisiminė 1999-uosius, kai Jono Kazlausko treniruojamas „Žalgiris“ laimėjo Eurolygą. Kito sezono metu buvo reikalaujama stratego skalpo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džiugu už krepšinį

2004-aisiais netoli Eurolygos finalo ketverto buvo ir A. Sireikos „Žalgiris“. Tada kauniečiams koją pakišo viena skaudžiausių nesėkmių Lietuvos krepšinio istorijoje – pralaimėjimas TOP16 etape po pratęsimo Tel Avivo „Maccabi“.

A. Sireika nesutiko, kad dabartinis „Žalgiris“ įgyvendino neišsipildžiusį jo norą: „Mūsų ir jų svajonės – nesulyginami dalykai. Tiesiog man, kaip lietuviui, džiugu, malonu už krepšinį. Noriu, kad jis tokį gerą vardą išlaikytų kaip galima ilgiau arba visą laiką.“

REKLAMA

Minėtų rungtynių Izraelyje ketvirtajame kėlinyje Š. Jasikevičius manė, kad jo komanda pralaimėjo ir draugiškai pasveikino A. Sireiką.

Puikus trenerio bei įžaidėjo bendradarbiavimas tęsėsi ir tų pačių metų Atėnų olimpinėse žaidynėse. Lietuvos rinktinė šlavė visus iš kelio iki nelemto pusfinalio. Jame lietuviai krito 91:100. Italai pataikė 18 tritaškių iš 28 (64 procentai).

Prisiminė nuoskaudas

Rungtynes su Italijos rinktine Šaras aprašė autobiografinėje knygoje „Laimėti neužtenka“.

„Trečiojo kėlinio pradžioje į aikštę išleido mane, Macijauską, Šiškauską, Mindaugą Žukauską ir Štombergą – visus penkis žemus. Tokios sudėties niekada nebuvome žaidę. Po kelių minučių aikštėje jau buvau su Šiškausku, Songaila, Kšištofu Lavrinovičiumi ir Eurelijumi Žukausku. Trys ilgšiai vienu metu – šitokios sudėties taip pat niekada nebuvome išbandę, net per treniruotes. Išsirikiavome kiekvienas savo zonoje ir vėl mums krovė tritaškius. Sireikos sprendimai mus visiškai išderino. Manau, jis supanikavo“, – atvirai pasakojo Š. Jasikevičius.

REKLAMA

A. Sireika, tai perskaitęs, žurnalistams yra pasakęs, kad „Šarūnas negerbia vyresnių ir už tai vieną dieną jį Dievas nubaus“.

„Kažkaip buvo negražu. Nepagarba, – prisiminė A. Sireika. – Vertinimas turėjo būti kitoks, juk Šarūnas su šiuo treneriu pasiekė aukščiausią savo rezultatą. Nesakau, kad neklydau, galbūt taip buvo, bet, prisiminus aprašytą epizodą, treneris kaip tik buvo mąstantis ir galvojantis. Jei darysi taip, kaip visi, niekuo nesiskirsi iš kitų. Jei darysi kitaip, galbūt būsi tokiu, kokiu gyvenime dar nebuvai. Kodėl Šarūnas neprisiminė kitų mano sprendimų, kurie pasiteisino? Tiesiog žmogus nemąstė, jog jis pats dirbs treneriu. Girdėjau ir kad mano indėlio, kai laimėjome Europos čempionatą, net nebuvo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaras A. Sireikai nevadovavo

Pasak A. Sireikos, jis bendrauja su visais 2003-ųjų Europos čempionais. Šaras – ne išimtis. Tačiau abu strategus sieja ne draugiški, o darbiniai santykiai.

Vienas Europos užkariautojų Eurelijus Žukauskas neseniai sakė, kad būdavo tokių momentų, kai kalbėjo ne treneriai, o įžaidėju buvęs Šaras.

„Mano rinktinėje taip niekada nebuvo, – tikino A. Sireika. – Šarūnas man niekada nėra vadovavęs. Žaidėjai vadindavo mane lediniu žmogumi, sakydavo, kad aš visada piktas, su manimi net nepapokštausi. Man net asistentai turėdavo įrodyti, kad jų būdai veiksmingi.“

REKLAMA

Tikisi ir toliau bendradarbiauti su „Žalgiriu“

Šiemet „Šiauliuose“ rungtyniauja „Žalgirio“ paskolintas Laurynas Birutis. Vidurio puolėjas susižėrė krūvą LKL apdovanojimų.

„Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas išreiškė norą, kad L. Birutis prieš kitą sezoną grįžtų į Kauną.

Su tuo nesutinkantis A. Sireika yra sakęs, jog centras dar bent metus turėtų likti Šiauliuose.

„Seniai susitaikiau su tuo, kad Laurynas išvyks. Tiesiog pasakiau savo slaptą mintį. Laurynas – labai geras žmogus. Jis padarė didelę pažangą, gražiai tobulėja, klesti. Iš pradžių jam buvo sunku, pamenu, rugpjūtį griebiausi už galvos, mąsčiau, kaip mums seksis su tokiu pagrindiniu centru. Dabar daug kas sako, kad jis LKL viską pasiekė. 15 taškų per rungtynes… Čia – viskas? Tegu meta 25, kaip LeBronas Jamesas. Aš ir Mindaugui Kuzminskui sakiau – rink „Šiauliuose“ po 20, nuėjęs į „Žalgirį“ pelnysi po 12. Čia ne mano atradimas, o tokia statistika“, – skaičiavo A. Sireika.

Treneris viliasi, kad jam patinkantis bendradarbiavimas su „Žalgiriu“ nenutrūks – į Šiaulius ir ateityje atvyks jaunų Kauno komandos krepšininkų. Esą tai būtų naudinga abiem pusėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų