REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pagrindinis patiekalas be derančių ingredientų – lyg bėgimas basomis ant stadiono takelio. Bėgi, bet nori greičiau, o jei palyginsime su maistu – skanu, bet nori dar skaniau. Kokios daržovės, vaisiai ar grūdinės kultūros pagardina itin lietuvių mėgstamus vištienos patiekalus?

Pagrindinis patiekalas be derančių ingredientų – lyg bėgimas basomis ant stadiono takelio. Bėgi, bet nori greičiau, o jei palyginsime su maistu – skanu, bet nori dar skaniau. Kokios daržovės, vaisiai ar grūdinės kultūros pagardina itin lietuvių mėgstamus vištienos patiekalus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dietologai juokauja, kad restorano šefas prie vištienos patiekalų pasiūlytų derinti bet kokius ingredientus – kad tik būtų skaniau. Tačiau reikia nepamiršti sveikos ir subalansuotos mitybos principų.

REKLAMA

„Pirmiausia reikia atsižvelgti į vištienos pagaminimo būdą. Tikėtina, kad orkaitėje kepta vištiena mums suteiks daugiau maistinės vertės, nei kepta keptuvėje“, – sako Vilija Karbauskienė, Kauno kolegijos Viešojo maitinimo katedros lektorė.

Ji pastebi, kad pagal racionalios mitybos principus baltymai turėtų sudaryti 15 proc., angliavandeniai – apie 55 proc., o riebalai – apie 30 proc. bendros energinės vertės.

„Vištienoje gausu baltymų, ne veltui ją dažnai valgo sportuojantys žmonės, tad šalia reikia rinktis daugiau angliavandenių turinčių produktų. Prie orkaitėje keptos vištienos rekomenduojamos garuose troškintos ar savo sultyse virtos daržovės. Tai gali būti pastarnokai, brokoliai, žiediniai kopūstai. Tinka ir šviežių daržovių salotos, pavyzdžiui, į ritinėlius supjaustyta cukinija, pagardinta krapais, druska, šlakeliu aliejaus, šviežiai spaustomis citrinų sultimis. Tai puikus garnyras“, – sako mitybos specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia vištienos patiekalų tinka rudieji arba basmati ryžiai, kurių maistinė vertė yra didesnė negu tradicinių baltųjų ryžių. Taip pat vištienos skonį puikiai papildo miežinės košės, bulguro kruopos ar daržovių tyrė. Keptas obuolys, virta kriaušė, apelsinas – vaisiai, kurie atskleis galbūt dar neatrastų vištienos poskonių.

Valgyti vištieną su duona ar be?

Dažnai lietuviams kyla klausimas, ar prie vištienos patiekalų tinka duona? Į šį klausimą mitybos specialistai neturi vieningo atsakymo. „Jeigu žmogus įpratęs valgyti duoną ir taip jam skanu, tai jo pasirinkimas. Tik rekomenduojama rinktis viso grūdo duoną. Ir nepamirškite, kad, valgant patiekalą su duona, nyksta skonio spalvos ir orkaitėje kepta bei sultingai paskrudusi vištiena bus ne tokio ryškaus skonio“, – sako V. Karbauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu norite išsaugoti tikrąjį vištienos skonį, nereikėtų jo užgožti aštriais ar saldžiais komponentais. Patartina vengti paprikų, svogūnų, greipfrutų, kitų rūgščių ar aitrių priedų. Įvairūs vištienos marinavimui naudojami padažai su kečupu ar majonezu taip pat iškreipia patiekalo skonį.

„Vištienos skonį paryškina natūralūs prieskoniai – Himalajų druska, rozmarinai, alyvuogės, pipirai. Jie tinka pagardinti, įtrinti vištieną prieš kepant orkaitėje. Minėtus prieskonius vertina tiek mėgstantys sportuoti, tiek rečiau judantys, tačiau vertinantys subalansuotą maistą“, – pasakoja Jolanta Daunaravičienė, natūralių, greitai paruošiamų vištienos gaminių „ChickFit“ gamybos technologė.

REKLAMA

Jos teigimu, skubantys žmonės vis dažniau renkasi kepti jau paruoštus gaminius, kurie būtų maistingi, suteiktų energinės vertės, tačiau be didelio riebalų kiekio. Šiuos kriterijus atitinka ką tik parduotuvėse pasirodę vištienos gaminiai „ChickFit“, kuriuos gamina „Groward Group“. Šiuo metu galima surasti net keturių skirtingų vištienos gaminių rūšių – šlaunelių su penkių rūšių pipirais, blauzdelių su alyvuogėmis, supreme krūtinėlių su rozmarinais, sparnelių su aitriosiomis paprikomis.

Indelyje esanti vištiena paruošta iš karto kepti orkaitėje, tereikia nuimti popierinę pakuotės dalį ir plėvele apdengtą indelį įdėti į orkaitę. Kepimo metu speciali pakuotės plėvelė įtrūksta, kad vištiena gardžiai apskrustų.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų