REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Naujoje portalo Tv3.lt rubrikoje „Istoriniai krepšinio perlai“ – žvilgsnis į vieno tituluočiausių šalies krepšininkų Gintaro Einikio karjerą ir ilgai lauktą sugrįžimą į Kauno „Žalgirį“ 2002 metais.

 Naujoje portalo Tv3.lt rubrikoje „Istoriniai krepšinio perlai“ – žvilgsnis į vieno tituluočiausių šalies krepšininkų Gintaro Einikio karjerą ir ilgai lauktą sugrįžimą į Kauno „Žalgirį“ 2002 metais.

REKLAMA

Skandalais pagarsėjęs Lietuvos krepšininkas Gintaras Einikis per savo karjerą yra iškovojęs tris olimpinius bronzos medalius, keturis kartus tapo LKL čempionu, sykį triumfavo ULEB taurėje ir tapo Europos vicečempionu, padėjo triumfuoti Rusijos, Lenkijos, Čekijos klubams nacionalinėse pirmenybėse.

Nors geriausius savo karjeros metus Pūkiu pravadžiojamas žemaitis praleido Rusijoje, prieš išvykdamas į ją fiksavo įspūdingą statistiką LKL pirmenybėse.

1994/1995 m. LKL sezone jis buvo rezultatyviausias LKL krepšininkas, per vienerias rungtynes pelnydavęs po 27,03 taško. Būtent tą sezoną krepšininkas užfiksavo iki šiol nepajudinamą LKL rezultatyvumo rekordą. 1995-ųjų kovo 31-ąją G.Einikis su „Žalgiriu“ 120:85 sutrypė Kauno NECA, o žalgirietis varžovams atseikėjo 61 tašką.

REKLAMA
REKLAMA

Po tokio sėkmingo sezono krepšininko keliai pasuko į Saratovo „Avtodor“, kur jis praleido keturis sezonus. Ten greitai tapo fanų numylėtiniu ir gyvu šios komandos simboliu, kol 1999 m. jį paviliojo turtingesnis Maskvos CSKA klubas.

REKLAMA

Po septynerių metų klajonių užsienyje 2002 m. G. Einikis grįžo į Lietuvą būdamas 33-ejų, kai sukirto rankomis su Algirdo Brazio treniruojamu Kauno „Žalgiriu“. Po nesėkmingo praėjusio sezono Lenkijos čempionų „Idea Slask“ gretose, krepšininkui tai buvo puiki galimybė būti matomu Eurolygoje ir susigrąžinti vertę rinkoje. Su Vroclavo klubu G. Einikis buvo pasirašęs 2 metų kontraktą ir turėjo uždirbti 1 milijoną JAV dolerių per dvejus metus, tačiau jau po trijų mėnesių buvo atleistas.

Sezoną Eurolygoje “Žalgiris” pradėjo keturias pralaimėjimais iš penkių, o tai nugramzdino kauniečius į paskutinę vietą Eurolygos turnyro B grupėje. Nors klubui sekėsi ne kaip, vidurio puolėjas vėl atsiskleidė ir per pirmus penkis Eurolygos mačus visuose pelnė dviženklį taškų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi sėkmingiausiai G. Einikiui susiklostė rungtynės Kaune su Željko Obradovičius treniruojama Atėnų „Panathinaikos“. Jose aukštaūgis buvo viena svarbiausių figūrų puolime - pelnė 17 taškų (5/8 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai, 1/1 baudos) ir atkovojo 4 kamuolius.

Nors „Žalgiris” pralaimėjo 94:79, tačiau Pūkis ne sykį privertė už galvos griebtis vieną tituluočiausių Europos krepšinio trenerių Ž. Obradovičių.

Jis ne tik sėkmingai atakavo iš bet kokių aikštės padėčių, smeigė tritaškį po derinio du prieš du, bet ir pataikė firminį savo kablį.

Tai buvo priešpaskutinis G. Einikio sezonas Eurolygoje, kurio metu jis fiksuodavo pavydėtiną taiklumą tiek iš dviejų, tiek iš trijų taškų zonos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tame sezone Eurolygoje jis sužaidė 14 rungtynių, per kurias vidutiniškai pelnydavo po 13 taškų (60,9 proc. dvitaškių, 44,4 proc. tritaškių ir 75 proc. baudų) ir atkovodavo po 4,9 atšokusio kamuolio. Nors į Eurolygos atkrintamąsias “Žalgiris” nepateko, o netrukus Algirdą Brazį pakeitė Antanas Sireika, iškovoti LKL čempionų žiedus po metų pertraukos Kauno „Žalgiriui“ pavyko. Laikinosios sostinės krepšininkai finalo seriją laimėjo rezultatu 4:2.

Nors po šio sezono G. Einikis dar rungtyniavo Sopoto „Prokom-Trefl“, Malagos „Unicaja“, Vilniaus „Lietuvos ryto“, Nymburko „ČEZ“ ir Palangos „Naglio-Adakrio“ ekipose, tai buvo paskutinis sezonas, kada jo žvaigždė dar ryškiai žibėjo Europos padangėje. Vėlesniais metais jo pelnomų taškų vidurkiai nukrito iki vienženklių, o tam įtakos turėjo ir vis dažnėjantys susidūrimai su policija ir šeimyninės dramos. 

Jau šiandien „Žalgiris“ stos į dvikovą Eurolygoje su Atėnų „Panathinaikos“ klubu, o tiesioginę rungtynių transliaciją 21 val. žiūrėkite per viaplay.lt ir „Viasat Sport Baltic“.

G. Einikio epizodai prieš „Panathinaikos“ 2002/2003 m. Eurolygos sezone: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų