REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis labiau šylant orams ima daugėti ir bėgiojančiųjų. Vieni siekia didinti ištvermę, kiti trokšta dailesnių kūno linijų, o treti galbūt tik vaikosi mados? Trenerė, profesionali lengvaatletė Asta Daukšaitė pasakoja, kada bėgiojimas gali tapti žalingas sveikatai ir ką būtina žinoti pradedantiesiems.

Vis labiau šylant orams ima daugėti ir bėgiojančiųjų. Vieni siekia didinti ištvermę, kiti trokšta dailesnių kūno linijų, o treti galbūt tik vaikosi mados? Trenerė, profesionali lengvaatletė Asta Daukšaitė pasakoja, kada bėgiojimas gali tapti žalingas sveikatai ir ką būtina žinoti pradedantiesiems.

REKLAMA

„Pirmiausia, kaip pagrindinę ir dažniausiai daromą klaidą, išskirčiau fizinės būkles neįvertinimą. Negalima aklai sekti draugų pėdomis ar mada, nes galbūt jums bėgimas visiškai netinka. Į tai neatsižvelgdami kūnui padarysite „meškos paslaugą“.

Nepatarčiau pradėti bėgioti turintiems antsvorio, sąnarių, nugaros problemų, širdies sutrikimų ar kitaip tariant, jei turite kokių nors sveikatos, judamojo aparato sutrikimų. Tokiu atveju, prieš pradedant bėgioti, būtina pasitarti su kompetentingu specialistu, kadangi kūnas privalo būti fiziškai stiprus, pasiruošęs ir ypatingai tai liečia dailiosios lyties atstoves“, – sako Asta Daukšaitė.

Kaip pasiruošti bėgiojimui?

Trenerė teigia, jog moters kūnas yra kur kas silpnesnis nei vyrų, kadangi skiriasi visa griaučių ir raumenyno sistema. Todėl prieš pradedant bėgioti būtina tinkamai įvertinti savo sveikatą, fiziniais pratimais sustiprinti kūną, kadangi be tokio pasiruošimo bėgiojimas gali ir pakenkti.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat prieš pradedant bėgimą būtina apšildyti ir pratampyti kūno raumenis. Tam puikiai tinka 15 min. greitas ėjimas ir 10 min. tempimo pratimai. Nepamirškite, jei bėgimo metu norite deginti riebalus, šis procesas prasideda nuo 10-40 min., kadangi iki tol kūnas naudoja kitus resursus ir tik po kiek laiko riebalus. Be to, pasirūpinus raumenų apšilimu sumažinsime ir traumų tikimybę.

REKLAMA

Pradėjus bėgioti turite nuolatos stebėti ir klausytis kūno siunčiamų signalų. Pradedantiesiems rekomenduoju pasirinkti tokį tempą, kurio metu bėgant galėtumėte susikalbėti su kitu žmogumi, nepersitempti ir jaustumėtės laisvai. Geriausiai pradėti ristele pereinant į tolygų bėgimą ir užbaigti lėtėjant iki ėjimo. Svarbu prisiminti, kad negalima užbaigti bėgimo staigiai sustojant ir atsisėsti. Taip pat pabaigus bėgimą būtina pasivaikščioti, kad atsistatytų širdies ritmas ir kvėpavimas“, – pataria trenerė.

Atstumas ir danga

Bėgimo atstumas taip pat yra kiekvienam individualus, nepatartina savęs įsprausti į konkretų planą. Galbūt tądien blogai išsimiegojote, buvo sunki darbo diena ir užsibrėžiant per didelius tikslus vėliau vėlgi tai gali pakenkti organizmui. Kiekvieną kartą turime klausytis savo kūno ir jis pats pasakys, kiek šiandieną gali nubėgti. Be abejo, ilgainiui treniruojantis ištvermė padidės ir galėsite nubėgti vis ilgesnius atstumus.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat kitas aktualus klausimas – kur yra geriausia bėgioti. Galime matyti labai daug žmonių bėgiojančių miesto centre, tačiau oro užterštumas dabar visur itin padidėjęs, aplinka smarkiai apnuodyta pesticidais, todėl siūlyčiau rinktis ramesnes vietas, kur galėtumėte mėgautis žaluma, grynesniu oru ir nuostabia gamta.

Vis dėlto, nuolatinis skubėjimas, buitis ir darbo rutina pakankamai mus išvargina, todėl nemanau, kad teisingas pasirinkimas bėgioti ten, kur vėl sukasi visas veiksmas ir kamuoja nuolatinis triukšmas“, – kalba pašnekovė.

Asta Daukšaitė taip pat akcentuoja, kad bėgiojant privaloma atkreipti dėmesį ir į tai, kokia danga planuojama bėgti. Būtina vengti kietos dangos, pavyzdžiui, asfalto, ir rinktis natūralesnį paviršių. Visgi, jei pasirinkimo nėra, bėgiodami ant kietos dangos turime tai kompensuoti tinkama avalyne – būtent bėgimui skirtais bateliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų