REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvitaškių, baudų metimų pataikymo procentas, perimti kamuoliai, blokai. Pagal šiuos statistikos komponentus Panevėžio „Lietkabelio“ komanda Lietuvos krepšinio lygos čempionate lenkia Kauno „Žalgirį“.

Dvitaškių, baudų metimų pataikymo procentas, perimti kamuoliai, blokai. Pagal šiuos statistikos komponentus Panevėžio „Lietkabelio“ komanda Lietuvos krepšinio lygos čempionate lenkia Kauno „Žalgirį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie klubai šiandien pradės LKL finalo seriją, kurioje bus kovojama iki keturių pergalių. Akivaizdus lemiamo mūšio favoritas yra Kauno „Žalgiris“. Vienas Paulius Jankūnas uždirba daugiau nei visi „Lietkabelio“ žaidėjai kartu sudėjus. Tačiau panevėžiečiai turi savų kozirių ir nesirengia būti varžovų patrankų mėsa.

REKLAMA

Tai, kad „Lietkabelis“ gali pasipriešinti kauniečiams, rodo ir rezultatai reguliariajame sezone. Jame Kazio Maksvyčio auklėtiniai dukart namie nukovė Eurolygos pirmojo dešimtuko ekipą – 90:86 ir 79:77. Tiesa, Kaune „Žalgirio“ pranašumas nekėlė abejonių – 76:65, 84:62. Be to, žalgiriečiai savo aikštėje 84:63 palaužė Aukštaitijos sostinės klubą Karaliaus Mindaugo taurės turnyro finale.

Jei žvelgtume į komandinius statistikos rodiklius, ryškiausias „Žalgirio“ pranašumas yra trijose srityse. Tai gynyba, atkovoti kamuoliai ir tritaškiai metimai.

REKLAMA
REKLAMA

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai demonstruoja kiečiausią gynybą LKL – į savo krepšį praleidžia tik 66,3 taško. Panevėžiečiams varžovai atseikėja 75,8. Kauniečiai iš tolimų nuotolių atakuoja 37,9 proc. taiklumu, o „Lietkabelio“ krepšininkai – 34,9. Panevėžio komanda užima paskutinę vietą lygoje pagal sugriebtus kamuolius – vid. 31,7. LKL čempionai atkovoja 35,7.

Žalgiriečiai LKL pirmauja ne tik pagal gynybos rodiklius, tritaškių pataikymą, bet ir pagal pelnytus taškus (83,7), rezultatyvius perdavimus (20,5). Tiesa, šiuose dviejuose statistikos komponentuose „Lietkabelis“ atsilieka labai nedaug (atitinkamai – 81,2 ir 19,7). Savo ruožtu panevėžiečiai užima pirmąją vietą LKL pagal dvitaškių (58,2 proc.) ir baudų metimų (78,6) taiklumą. Kauniečiai šiose srityse rikiuojasi antri (56,6 ir 76,7 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarpusavio akistatose LKL „Žalgirio“ gretose rezultatviausiai žaidė P. Jankūnas. Jis rinko po 13 taškų. „Lietkabelio“ ekipoje sunkiai sustabdomas buvo Benas Magdenas – 13,5 taško. Australas pačiose pirmosiose sezono rungtynėse, kuriose panevėžiečiai grūmėsi su kauniečiais, pelnė tik 4 taškus, tačiau snaiperis tada dar nebuvo apsipratęs naujoje ekipoje. Per tris likusius mačus su „Žalgiriu“ taikliarankis pelnė po 17 taškų.

Kauniečiai tarpusavio dvikovose užtikrintai gynėsi prieš rezultatyviausią „Lietkabelio“ šio sezono krepšininką Kšyštofą Lavrinovičius. Jis per ketverias rungtynes vidutiniškai krapštė tik po 7 taškus, nors jo vidurkis yra 13,2.

REKLAMA

Kaip turėtų žaisti „Lietkabelis“, kad rimčiau pasipriešintų „Žalgiriui“? Pirmiausia, manau, būtina žaisti lėtą pozicinį krepšinį, rengti labai ilgas atakas. Netgi galbūt pirmas 8-10 atakos sekundžių tiesiog derėtų įžaidėjui bumbsėti kamuolį, o likusiems žaidėjams stovėti, kad veteranams būtų laiko atgauti kvapą. Be to, jei Kaune po pustrečio ar trijų kėlinių „Žalgiris“ nutols solidžiu, maždaug 20 taškų skirtumu, manau, kad „Lietkabelio“ treneriams verta pasodinti pagrindinius žaidėjus ir taupyti juos kitoms kovoms.

REKLAMA

Abi komandos panašios tuo, kad puolime gana ilgai laiko kamuolį, bet kauniečių pozicinės atakos kur kas intensyvesnės, su didesniu žaidėjų ir kamuolio judėjimu. „Žalgirio“ gynėjai neblogai žaidžia pikenrolą. Jei žalgiriečiams pakris tritaškiai ir metimai iš vidutinio nuotolio, galbūt „Lietkabeliui“ vertėtų pabandyti žaisti dviem sunkiaisiais puolėjais – Žygimantu Skuču ir Donato Taroliu (aišku, jei pastarasis po traumos bus pasirengęs fiziškai).

Tokiu atveju, esant būtinam reikalui, visi penki Panevėžio krepšininkai galėtų keistis ginamaisiais. Žinoma, Ž. Skučui būtų nelengva gintis prieš P. Jankūną ar Antaną Kavaliauską. „Lietkabelio“ puolėjui reikėtų pagalbos, bet jei LKL čempionai prastokai atakuotų „iš žaidimo“, šis žingsnis galėtų duoti vaisių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Tarolis galėtų sėkmingai vaikytis Brocką Motumą ir neleisti australui mesti tritaškių. Ž. Skučo ir D. Tarolio žaidimas kartu būtų labiau logiškas, jei varžovai priekinėje linijoje leistų kartu rungtyniauti P. Jankūną ir B. Motumą. Manau, kad Ž. Skučas galėtų pakankamai efektyviai pristabdyti ir aukštesnį Augusto Limą, kuris beveik nežaidžia nugarą į krepšį. 

Akivaizdu, kad „Lietkabeliui“ reikės ir Fortūnos pagalbos. Norint apylygiai kautis su „Žalgiriu“ ar net jį įveikti, panevėžiečiams būtina solidžiai pataikyti „iš žaidimo“ ir tikėtis, kad priešininkai neretai šaudys pro šalį. Neverta net abejoti, kad finalo favoritai skirs didžiulį dėmesį B. Madgenui ir K. Lavrinovičiui ir stengsis jiems neleisti mesti iš toli. Todėl dvikovų baigtis labai priklausys nuo tų „Lietkabelio“ žaidėjų, kurie nėra geri snaiperiai, pataikymo: Mindaugo Lukauskio, Gintaro Leonavičiaus, Lorenzo Williamso, Žygimanto Janavičiaus. Jei jie atakuos taikliau nei meta įprastai, „Žalgiriui“ gali būti nelengva.

REKLAMA

Be to, mano nuomone, panevėžiečiams reikia aukoti kovą dėl atšokusių kamuolių puolant – svarbiausia laiku grįžti prie savojo krepšio. Š. Jasikevičiaus auklėtinių žaibiškos kontratakos gali nužudyti oponentus. Ginantis „Lietkabelio“ žaidėjams būtinas ne tik puikus varžovų atsitvėrimas, bet reikalinga „mažiukų“ pagalba renkant atšokusius kamuolius.

Ar „Lietkabelio“ senukai dar turi smarvės po sunkios pusfinalio serijos prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“, paaiškės netrukus.

Prognozė: 4:1 „Žalgiris“ laimės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų