REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Dainius Adomaitis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Ketvirtadienį naujasis Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis paskelbė išplėstinį komandos kandidatų sąrašą, kurį sudaro 31 pavardė. Rimas Kurtinaitis mano, kad sąrašas – per ilgas, Antanas Sireika įsitikinęs, kad treneris turi žiūrėti ne į statistiką, o įžvelgti žaidėjų potencialą.

16

Ketvirtadienį naujasis Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis paskelbė išplėstinį komandos kandidatų sąrašą, kurį sudaro 31 pavardė. Rimas Kurtinaitis mano, kad sąrašas – per ilgas, Antanas Sireika įsitikinęs, kad treneris turi žiūrėti ne į statistiką, o įžvelgti žaidėjų potencialą.

REKLAMA

Artūras Gudaitis – vienas svarbiausių rinktinės žaidėjų?

„Treneris pasirinko tuos, kurie atitinka jo numatomą žaidimo stilių, – mano R. Kurtinaitis. – Tačiau aš turiu savo viziją, ją esu išsakęs ir anksčiau – nemanau, kad reikėtų daryti 40-ies žmonių stovyklą. Žaidėjai susirenka į pirmąją ir juos dvi savaites vaikai miške ar prie jūros... Kam juos šaukti be reikalo? Man patinka ispanų modelis – pakviesti 13 ar 14 geriausių krepšininkų.“

R. Kurtinaitis buvo įvardijamas pagrindiniu D. Adomaičio konkurentu, kovojant dėl Lietuvos rinktinės trenerio posto. Galiausiai pasirinktas D. Adomaitis.

REKLAMA
REKLAMA

„Būčiau apsiribojęs 15 žaidėjų. Tarkime, Jonas Kazlauskas kviesdavo 18–20 krepšininkų, o Rokas Giedraitis dvejus metus buvo paleistas po pirmos stovyklos“, – prisiminė R. Kurtinaitis.

REKLAMA

D. Adomaitis į 31 krepšininko sąrašą įtraukė tris R. Kurtinaičio treniruojamo Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjus. Tai – Deividas Gailius, Rokas Giedraitis ir A. Gudaitis.

„A. Gudaitis – potencialo turintis žaidėjas ir privalo rungtyniauti rinktinėje. Neaišku, kokios formos atvyks Jonas Valančiūnas ir ar jis tikrai bus. Jei ne, tokiu atveju, Artūras bus pagrindinis centras. Jei Jonas atvyks, A. Gudaitis vietą aikštėje dalysis su juo, – mano R. Kurtinaitis. – R. Giedraičiui, man atėjus į „Lietuvos rytą“, trūko supratimo, dabar žaidimas stabilizavosi, blogų rungtynių nebebūna. Apie D. Gailių kalbėti sunku, nes jis buvo susilaužęs pirštą, sirgo. Tačiau žinau, ką jis gali ir tikiuosi gero Deivido žaidimo lemiamų LKL kovų metu.“

REKLAMA
REKLAMA

R. Kurtinaitis dirbo su auksine Lietuvos karta – krepšininkais, gimusiais 1984–1985 metais. Ši rinktinė 2005-aisiais tapo pasaulio jaunimo čempione. Tada R. Kurtinaitis buvo Ramūno Butauto asistentu, o komandai atstovavo dabartinės nacionalinės rinktinės nariai – Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Jonas Mačiulis Renaldas Seibutis.

Pastarąjį ketvertą dabartinis „Lietuvos ryto“ strategas regi ir artėjančiame Europos čempionate.

„Šiemet R. Seibutis žaidžia puikų sezoną. Esame įpratę matyti jį rezultatyvesnį, bet Renaldas rungtyniauja gerai. P. Jankūnas ir J. Mačiulis – smogiamoji rinktinės jėga. Tai aukšto lygio krepšininkai. Su dabartinėmis atsistatymo priemonėmis galima žaisti iki 40 metų. Tai rodo Rimanto Kaukėno bei Dainiaus Šalengos pavyzdžiai“, – tv3.lt kalbėjo R. Kurtinaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Adomaitis į sąrašą įtraukė nemažai jaunimo. Ar kažkas gali nustebinti dar šią vasarą?

„Sunku prognozuoti, bet pavyzdžių yra – Marius Grigonis, Vaidas Kariniauskas. Pastarasis dirbo, stengėsi ir pernai nuvažiavo į Olimpiadą. Galbūt norėtųsi jo spartesnio tobulėjimo, bet Vaidas turi viską, kad būtų gero lygio žaidėjas“, – mano R. Kurtinaitis.

Pasigedo Vaido Čepukaičio, smagu, kad yra Martynas Gecevičius

„Aišku, pasigedau, – į tv3.lt klausimą, ar ilgame sąraše rado visas pavardes, atsakė Antanas Sireika. – Kodėl nėra nė vieno „Juventus“ žaidėjo? Manau, V. Čepukaitis sąrašą papuoštų. Nežinau, kaip jis eis toliau, anksčiau Vaidas nekreipė reikiamo dėmesio į save, bet jis talento turi nemažai.“

REKLAMA

A. Sireika nesiryžo prognozuoti, ar šių metų rinktinėje pamatysime senbuvius.

„Nesu nei su jais kalbėjęs, nei galiu pajausti jų nuotaikas, – sakė A. Sireika. – Pats sąrašas maloniai nustebino. Man visada patikdavo metikai, auksarankiai. Smagu, kad sąraše vėl yra M. Gecevičius.“

„Juventus“ strategas rinktinėje tikisi pamatyti ir naujų veidų: „Naujokai – visąlaik rizikingas klausimas, bet esu tokio būdo, charakterio treneris, kuris mano, jog visada reikia įnešti naujo kraujo. Galbūt ir ne visai pagal nuopelnus, bet paskutiniai dvyliktuko krepšininkai didelio vaidmens neturi, tačiau juos pasiruoši ateičiai.“

A. Sireika – 2003-aisiais Europos čempione tapusios Lietuvos rinktinės treneris. Stratego nuomone, šiemet jaunimo integraciją į nacionalinę komandą lems patyrusių žaidėjų traumos ir jų noras žaisti rinktinėje.

REKLAMA

„Jei rungtyniaus visi senbuviai, jaunimui bus sunkoka papulti į rinktinę, – mano A. Sireika. – Iš jaunųjų žaidėjų man patinka Gytis Masiulis.“

Ar jis, beveik nerungtyniaudamas „Žalgiryje“, gali prasibrauti į rinktinę?

„Kodėl ne? Gali, aišku, – įsitikinęs A. Sireika. – Niekas žvaigždėmis negimė. Jei duosi žaidimo laiko, pasitikėsi, žiūrėk, krepšininkas per metus ir tampa žvaigžde. Į rinktinę reikia imti ne tokį, kuris meta taškus, o įžvelgti žmogaus potencialą. Rinktinės treneriai turi matyti ne statistiką, o tai, kad žaidėjas bus geras ateityje.“

Sąrašas – stipriai išplėstinis

D. Adomaitis rinktinės treneriu patvirtintas praėjusių metų pabaigoje. Iki tol komandai vadovavo Jonas Kazlauskas, o asistentais dirbo Benas Matkevičius, Gintaras Krapikas ir Darius Maskoliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet treneris pasirinko tuos žaidėjus, kuriuos rinktinėje įsivaizduoja artimiausiu metu ir tuos, kuriais bus galima verstis, jei atrankoje į pasaulio čempionatą nebus NBA ir Eurolygos žaidėjų. Dabar D. Adomaitis turės galimybę patikrinti kandidatus, juos įvertinti“, – mano G. Krapikas.

Jis įsitikinęs, kad į pirmąją stovyklą tikrai neatvyks 31 žaidėjas – glaustesnis sąrašas, kaip pats D. Adomaitis ir minėjo, bus paskelbtas vėliau.

„Šis sąrašas – stipriai išplėstinis. Matome pavardes tų krepšininkų, kurie buvo žinomi, kaip perspektyvūs žaidėjai. Daugelis jų rungtyniauja užsienyje, treneris jų nematė ir nori įvertinti, pažiūrėti, kaip jie vystosi, tobulėja. Tolimesnėje ateityje šiuos žaidėjus matysime vis dažniau ir dažniau“, – įsitikinęs G. Krapikas.

REKLAMA

Jo nuomone, ar rinktinėje bus debiutantų, priklausys ne tik nuo senbuvio apsisprendimo, o ir to, kaip naujokai pasirodys stovyklose.

„Ar kuris nors senbuvis nežais – tik spekuliacijos. Palaukime, kol jie patys pasakys savo nuomonę, – tv3.lt kalbėjo G. Krapikas. – Ko sąraše pasigedau aš ar kiti – net nesinori kalbėti, nes tai juokinga. Yra paskirtas žmogus, jis pasikvietė žaidėjus, su kuriais gali įgyvendinti tai, ką planuoja ir nori.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų