REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prognozuoju, kad šie žaidėjai, jei nė vienas jų neatsisakys padėti Lietuvos krepšinio rinktinei, nepatirs traumos ir neatrodys tragiškai per kontrolines rungtynes, tikrai pateks į nacionalinės komandos 12-tuką, kuris kovos Europos pirmenybėse. Į pagrindinę sudėtį, žinoma, patektų ir Paulius Jankūnas, bet jis nori pailsėti ir tikriausiai žemyno čemionate nerungtyniaus

Šiandien rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis paskelbė išplėstinį kandidatų sąrašą, kuriame – 31 pavardė. Manau, kad 11 iš jų šiuo metu prasibrauti tarp 12 geriausiųjų šansų neturi. Tai Arnas Velička, Arnoldas Kulboka, Tadas Sedekerskis, Martynas Sajus, Laurynas Birutis, Gytis Masiulis, Evaldas Kairys, Egidijus Mockevičius, Eimantas Bendžius, Deividas Gailius, Šarūnas Vasiliauskas.

Be mano išvardytų 9 krepšininkų, kurie turėtų rungtyniauti Europos čempionate, lieka 10 realių kandidatų, kurie, spėju, pretenduos į tris likusias vietas. Iš jų prasčiausiai vertinčiau Roko Giedraičio, Ado Juškevičiaus, Gedimino Oreliko galimybes prasimušti į pagrindinę sudėtį. Taigi lieka Edgaras Ulanovas, Artūras Milaknis, Antanas Kavaliauskas, Mindaugas Girdžiūnas, Renaldas Seibutis, Deividas Dulkys, Martynas Gecevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jei D. Adomaitis nuspręs, kad vykti į žemyno pirmenybes tik su keturiais aukštais žmonėmis (J. Valančiūnu, A. Gudaičiu, D. Motiejūnu ir D. Saboniu) rizikinga, tada jis ims A. Kavaliauską. Tokiu atveju smarkiai sumažėtų E. Ulanovo galimybės, nes pakvietus ir jį, komandoje būtų mažokai gynėjų – tik keturi. Jeigu rinktinės strategas nutars remtis žemesne, bet mobilesne sudėtimi, A. Kavaliauską paliks už borto, o į pirmenybes pasiims E. Ulanovą ir dar du gynėjus – prognozuočiau, kad tikrai A. Milaknį ir galbūt solidžiai gintis galintį Seibutį, nors pastarojo sezonas „Žalgiryje“ blankus.

REKLAMA

Yra tikimybė, kad Europos čempionate nebus Manto Kalniečio, kuris neseniai pareiškė, kad dar nežino, ar apsivilks rinktinės aprangą. Jį šį sezoną kamavo klastinga kirkšnies trauma. Jei Milano „Emporio Armani“ įžaidėjas nutartų pailsėti, nuojauta kužda, kad jo vietą užimtų M. Girdžiūnas. Jei žemyno pirmenybėse atsisakytų rungtyniauti D. Motiejūnas, tada 12-tuke tikrai atsirastų vietos A. Kavaliauskui.

Aišku, neatmesčiau varianto, kad į pagrindinę sudėtį pateks M. Girdžiūnas (jei M. Kalnietis ir žais čempionate), Adas Juškevičius ar Martynas Gecevičius, jei jie blizgės kontroliniuose mūšiuose. Tarkim, prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes mažai kas tikėjo, turbūt net pats tuometis treneris Jonas Kazlauskas, kad M. Grigonis, sužibėjęs draugiškuose mačuose, nukunkuruos A. Milaknį.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kam gali kilti klausimas, kodėl tik menkų šansų patekti į 12-tuką turi vienoje pajėgiausių Europoje Turkijos lygoje puikiai rungtyniaujantis G. Orelikas. Jam kiltų problemų ginantis prieš aukštesnius ir atletiškesnius sunkiuosius puolėjus, o aukšto lygio trečiųjų numerių turime į valias (J. Mačiulį, M. Kuzminską, E. Ulanovą).

Gerokai daugiau klaustukų dėl sudėties būtų vėliau, kai rinktinė dalyvautų pasaulio čempionato atrankos varžybose. Jeigu Eurolygos klubai neleistų savo krepšininkų į nacionalines komandas, mūsų rinktinė kaip ir daugelis kitų nukraujuotų itin smarkiai (nerungtyniautų ir NBA žaidėjai). Tokiu atveju prasčiausi popieriai būtų su aukštaūgiais. Negalėtume remtis ne tik J. Valančiūnu, D. Motiejūnu, D. Saboniu, bet ir A. Kavaliausku. Tada pagrindiniu „centru“ turbūt taptų Artūras Gudaitis. Aišku, jei jis nepereitų į kitą klubą, žaidžiantį NBA ar Eurolygoje. Realu, kad jis atsidurs „Emporio Armani“ ekipoje ir atstovauti rinktinei negalės. Tada jau visiškas liūdesys. Tektų maldauti į rinktinę grįžti Kšyštofą Lavrinovičių. Reikėtų kviesti E. Kairį, galbūt ir M. Sajų, Vaidą Čepukaitį, Vytautą Šarakauską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su gynėjais ir lengvaisiais puolėjais situacija būtų geresnė. Įžaidėjų vietas galėtų užimti Š. Vasiliauskas, M. Girdžiūnas, atakuojančių gynėjų – M. Grigonis, A. Juškevičius, D. Dulkys, M. Gecevičius, lengvųjų puolėjų – D. Gailius, E. Bendžius, T. Sedekerskis.

Vis dėlto tikėkimės, kad Eurolyga su FIBA susitars ir pasaulio čempionato atrankos turnyre matysime ne antrarūšius, o daugelį elitinių krepšininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų