REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinktinės – be NBA, o gal ir be Eurolygos žaidėjų. Skamba nemaloniai, o tokie planai yra aptarinėjami seniai. Panašu, kad kalbos bent iš dalies pasitvirtins. FIBA prezidentas Horacio Muratore portalui tv3.lt tokią informaciją patvirtino.

Rinktinės – be NBA, o gal ir be Eurolygos žaidėjų. Skamba nemaloniai, o tokie planai yra aptarinėjami seniai. Panašu, kad kalbos bent iš dalies pasitvirtins. FIBA prezidentas Horacio Muratore portalui tv3.lt tokią informaciją patvirtino.

REKLAMA

Iš pradžių mielai sutikęs pasikalbėti FIBA prezidentas, vėliau, išgirdęs ne pačius maloniausius klausimus, dažnai žvilgčiojo į laikrodį, o šypseną veide pakeitė susierzinimas.

FIBA ir Eurolygos karai

Lietuvos krepšinio federacija buvo skatinama daryti spaudimą šalies klubams, kad šie pasirinktų FIBA naujai organizuojamą Čempionų lygos turnyrą, o ne Eurolygos organizuojamus turnyrus.

Dėl Eurolygos FIBA nebuvo labai sumišusi, tačiau kai klubai vienas po kito pradėjo pasirašinėti sutartis dėl dalyvavimo Europos lygoje, Tarptautinės krepšinio federacijos vadovams iš pykčio užvirė kraujas. Jie pradėjo laidyti sankcijas Europos šalių krepšinio federacijoms.

REKLAMA
REKLAMA

2016-ųjų balandį Lietuvos krepšinio federacija sulaukė „FIBA Europe“ laiško, kad šalies rinktinė yra šalinama iš Europos čempionato. Tokio žingsnio organizacija ėmėsi dėl anksčiau minėto klubų sprendimo dalyvauti ne FIBA organizuojamame turnyre. Tokius laiškus tada gavo iš viso 14 Europos krepšinio federacijų.

REKLAMA

Horacio Muratore šioje situacijoje kriminalų neįžvelgė. „Turime gerus santykius su Lietuvos krepšinio federacija. Mes niekada nieko nešantažavome“, – portalui tv3.lt teigė FIBA prezidentas.

Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“ galiausiai vis tik pasirinko Eurolygos organizuojamus turnyrus, o Utenos „Juventus“ ir Klaipėdos „Neptūnas“ – Čempionų lygą.

Sostinės ekipa, pasirinkusi Europos taurę, buvo pastatyta į dar vieną nemalonią padėtį. LKF tą patį 2016-ųjų balandį surengė posėdį ir nusprendė, kad „Lietuvos rytas“ turi būti šalinamas iš Lietuvos krepšinio lygos (LKL). Taip buvo siekiama apsaugoti nacionalinę rinktinę nuo galimų sankcijų ir draudimų dalyvauti tarptautiniuose turnyruose. Toks žingsnis vis dėlto nebuvo žengtas.

REKLAMA
REKLAMA

FIBA organizuojamo turnyro finalo ketverte žais ir du lietuviai: pernai rinktinės marškinėlius vilkėjęs Marius Grigonis (Tenerifės „Iberostar“) ir puikią formą kol kas demonstruojantis Gediminas Orelikas (Bandirmos „Banvit“).

„Esame labai patenkinti“, – taip FIBA H. Muratore prezidentas atsakė paklaustas, kaip organizacija vertina naujai suorganizuotą Čempionų lygos turnyrą.

Tačiau prieš keletą dienų pasirodė informacija, kad Italijos ir Prancūzijos komandos vis tik ruošiasi palikti Čempionų lygą ir sugrįžti į Eurolygos turnyrus. „Šia tema jokios oficialios komunikacijos dar nebuvo“, – tikino H. Muratore.

Akivaizdu, kad Eurolyga ir FIBA kovoja dėl klubų, tačiau ilgesnes klubinių turnyrų organizavimo tradicijas turinti Eurolyga laimi. Kovo mėnesį Kauno „Žalgirio“ rungtynėse lankęsis Eurolygos prezidentas Jordi Bertomeu portalui tv3.lt neigė, kad šios dvi organizacijos kariauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, kad esame kare. Mes turnyrą organizuojame jau 16 metų, o tada FIBA užsimanė daryti tą patį. Tai gerbiame. Nesame laimingi, kad klubams yra uždedamas toks spaudimas, kaip buvo „Lietuvos rytui“. Dėl to mes kreipėmės į Europos Komisiją, kad paprašytumėme jų apsaugos“, – anksčiau kalbėjo Jordi Bertomeu.

Tuo tarpu FIBA prezidentas kritikuoja Eurolygą: „Santykiai yra geri, tiesiog mūsų požiūris į turnyrų organizavimą skiriasi: mes norime dirbti daugumai, o jie – keliems klubams. Visgi toliau dirbame su jais, kalbamės ir tikiuosi, kad rasime sprendimą.“

Rinktinės – be NBA ir Eurolygos žaidėjų?

Dar vienas naujas FIBA projektas – rinktinių langai, kurie iš pažiūros primena daugelio kritikuojamą analogą futbole. Organizacijos prezidentas portalui tv3.lt patvirtino, kad sezono viduryje rinktinės žais.

REKLAMA

2017-2021 metais nacionalinės šalių komandos reguliariai žais namų ir išvykos rungtynes ir kovos dėl patekimo į 2019-ųjų pasaulio čempionatą ir 2021-ųjų žemynų pirmenybes. Į 2020-ųjų Tokijo olimpiadą rinktinės pateks tiesiai iš pasaulio čempionato arba per papildomus atrankos turnyrus.

Langų datos:

  • 2017-ųjų lapkričio 20-28;
  • 2018-ųjų vasario 19-27;
  • 2018-ųjų birželio 25 – liepos 3;
  • 2018-ųjų rugpjūčio 30 – rugsėjo 18;
  • 2018-ųjų lapkričio 26 – gruodžio 4;
  • 2019-ųjų vasario 18-28.

Opiausias klausimas – kas žais rinktinėse? Jau iš karto, kai pasirodė informacija apie planuojamus langus, kilo diskusija, ar Eurolyga ir NBA išleis savo krepšininkus sezono viduryje.

REKLAMA

„Jau žinojome anksčiau, kad NBA žaidėjai negalės žaisti langų metu. Dėl to nesijaudiname. Tai leis federacijoms turėti įvairesnių žaidėjų, tai ir yra vienas iš mūsų tikslų“, – akivaizdžiu nacionalinių komandų lygių smukdymu nenusivylęs buvo FIBA prezidentas.

Šiuo metu NBA žaidžia keturi lietuviai: Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas ir Domantas Sabonis. Taigi, vyriausiajam treneriui Dainiui Adomaičiui reikės pasukti galvą, kuo kompensuoti šių žaidėjų nebuvimą.

Bet tai – ne pabaiga. Išlieka atviras klausimas, ar Eurolygoje rungtyniaujantys žaidėjai galės atstovauti savo nacionalinėms komandoms. Horacio Muratore portalui tv3.lt patikino, kad Eurolygos pozicija yra aiški: ji leis komandoms pasirinkti pačioms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašiai kovą portalui tv3.lt sakė ir Jordi Bertomeu, kuris, paklaustas, ar Eurolyga išleis žaidėjus į rinktines sezono viduryje, kalbėjo: „Tai nebūtų Eurolygos sprendimas, tai būtų pačių klubų sprendimas. Visi žino, kad nepritariame tiems langams, nes nėra prasmės žaisti tarptautinių turnyrų, kurie yra labai svarbūs, be NBA žaidėjų. Dėl to mes nesame patenkinti. Mes turime pasiūlyti gerbėjams geriausią įmanomą turnyrą. Turime gerbti sirgalius, o tokie sprendimai būtų nepagarba.“

Nuo šio sezono Eurolygos turnyro modelis pasikeitė. Turnyre liko 16 komandų, kurios reguliariajame sezone sužaidžia 30 rungtynių, kartais ir po dvi per savaitę. Grafikas suintensyvėjo, komandos daug keliauja, o tam, kad langai būtų įtraukti į tvarkaraštį, reikėtų ne arba ilginti Eurolygos sezoną, arba jį sutraukti ir dažniau rengti po keletą rungtynių per savaitę.

REKLAMA

Kauno „Žalgiryje“ žaidžia ir potencialių rinktinės žaidėjų: Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius, Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas ir Artūras Milaknis.

Lietuvos čempionų prezidentas Paulius Motiejūnas situacija nebuvo patenkintas: „Jau esame minėję, kad krūvis žaidėjams ir taip yra labai didelis, todėl langų atvėrimas FIBA varžyboms yra sunkiai įmanomas. NBA net nesvarsto to daryti, tad ir Eurolygos klubams iškyla daug klausimų. Žiūrėsime, ką nuspręs Eurolygos klubai, kai visi susėsime prie vieno stalo. Laukia daug diskusijų.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų