REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Drausmės komitetas (DK) Kazlų Rūdos „Šilo“ futbolininkams skyrė griežtas bausmes – ilgalaikes diskvalifikacijas. Nubaustieji piktinasi negavę jokios oficialios informacijos, o apie sankcijas sužinoję iš spaudos. „Šilas“ nuo žaidėjų ir trenerio atsiribojo – klubas išteisintas.

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Drausmės komitetas (DK) Kazlų Rūdos „Šilo“ futbolininkams skyrė griežtas bausmes – ilgalaikes diskvalifikacijas. Nubaustieji piktinasi negavę jokios oficialios informacijos, o apie sankcijas sužinoję iš spaudos. „Šilas“ nuo žaidėjų ir trenerio atsiribojo – klubas išteisintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baudžiami ne pirmą kartą

LFF DK sąžiningo žaidimo pažeidimus įžvelgė Kazlų Rūdos „Šilo“ draugiškose rungtynėse Rygoje. Lietuviai vasario 13-ąją „Žiemos taurės“ mače 1:3 pralaimėjo„Metta-LU“ komandai.

REKLAMA

Pasak LFF DK sekretoriaus Ričardo Zdančiaus, sprendimas priimtas, remiantis LFF Tyrimų komiteto (TK) medžiaga. LFF TK gavo turnyro organizatorių, Latvijos futbolo federacijos, nelegalių lažybų prevencijos tarnybos „Sportradar“ ir bendrovių duomenis.

Ar tokių įrodymų pakanka? „Jei pagauni už rankų, gali diskvalifikuoti visam gyvenimui. Dabar daroma prielaida, pamąstymai. Be to, turime reaguoti į UEFA ir „Sportradar“ raštus“, – sakė R. Zdančius.

REKLAMA
REKLAMA

Futbolininkai Audrius Račkus ir Andrius Urbšys diskvalifikuoti trims mėnesiams, Vilmantas Bagdanavičius – penkiems, Gytis Urba – devyniems. Alfredui Skroblui skirta metų diskvalifikacija.

R. Zdančiaus teigimu, kai kurie futbolininkai į skandalą įsivėlė pirmą kartą. G. Urba – antrą, A. Skroblas – trečią. Todėl skyrėsi ir diskvalifikacijų dydžiai.

Griežčiausios bausmės sulaukė vyriausiasis komandos treneris Gediminas Jarmalavičius. Jis nušalintas dvejiems metams.

„Atsižvelgėme į senesnes veiklas. Vienos bylos tyrimas dar vyko. Dabar susumavome abi nuobaudas“, – stratego diskvalifikaciją aiškino R. Zdančius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, nors sprendimas priimtas kovo 6-ąją, LFF DK oficialius raštus išsiuntė po kelių dienų.

„Per darbus nespėjome, reikėjo laiko surašyti visus raštus atskirai. Bet nieko baisaus nenutiko. Diskvalifikuotieji per septynias dienas nuo rašto išsiuntimo gali teikti apeliacijas“, – tvirtino R. Zdančius.

Jis nekomentavo, ar tyrimo metu futbolininkai, treneris prisipažino žaidę nesąžiningai ar girdėję, kad tai darė kiti „Šilo“ nariai.

„Šilas“ išteisintas

„Šilas“ minėtų žaidėjų jau neturi, jie paleisti. Jei šie futbolininkai buvo kalti, džiaugiuosi tokiu LFF DK sprendimu. Mano paties prašymas buvo nubausti kaltus“, – tvirtino „Šilo“ direktorius Audrius Raškauskas.

REKLAMA

Jis atskleidė gavęs LFF raštą, kuris skelbia, jog „Šilas“, skirtingai nei nubausti žaidėjai, byloje išteisintas.

„Žinojau, kad „Šilas“ nekaltas. Dabar esame išteisinti oficialiai. Tačiau apie mus pripilto purvo neatpirks joks sprendimas, – mano A. Raškauskas. – Labai nusivyliau ir spauda. Buvo pasirodžiusi užsakomųjų straipsnių tirada.“

A. Raškauskas, paprašytas patikslinti, atsakė: „Užsakė užsakovas. Tai galėjo būti bet kas.“

„Šilo“ vadovas teigia po LFF DK sprendimo kalbėjęs su vienu nubaustu žaidėju.

„Sakiau, kad jei esi teisus ir tikrai žinai, kad nieko nepadarei – duok apeliaciją. Jei futbolininkai tikrai kalti, juos dar ne taip reikėtų bausti. Žaidėjai sužlugdė komandą, o šešėlis krito ir ant jos, ir ant manęs“, – piktinosi A. Raškauskas.

REKLAMA

Kodėl didžiausią nuobaudą gavo G. Jarmalavičius? „Manau, daugiau lėmė praeities šešėliai. Suabejočiau, ar šį kartą jis dalyvavo“, – svarstė „Šilo“ vadovas.

Paklaustas, kodėl pavartojo „šį kartą“, A. Raškauskas atsakė: „Esu paprastas žmogus ir skaitau spaudoje pateikiamus faktus.“

Jo teigimu, „Šilas“ iš šalies futbolo žemėlapio nedings – žais LFF II lygoje. Komandai daugiausia atstovaus jauni, 17–19 metų, futbolininkai.

Niekas neinformavo

Futbolininkai diskvalifikacijų nekomentuoja.

„Sprendimas buvo labai netikėtas. Viską sužinojome iš spaudos. Daugiau komentuoti nenoriu. Galėsime pakalbėti savaitės pabaigoje“, – kalbėjo V. Bagdanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigia šią savaitę kalbėsiantis su advokatu, o tada kartu priims sprendimą – teikti apeliaciją ar ne.

G. Jarmalavičius tikina apie LFF DK sprendimą sužinojęs iš žurnalisto skambučio.

„Girdėjau, kad sprendimas priimtas dar kovo 6-ąją. Tačiau oficialaus verdikto nežinau. Niekas neskambino. Šiandien susitinku su advokatu, jis prašė atsinešti dokumentus, kuriuos gavau. O aš jų neturiu, nes niekas nieko neatsiuntė“, – stebėjosi G. Jarmalavičius.

Treneris LFF sprendimą planuoja skųsti. Tiesa, daug vilčių dėl palankios baigties neturi. „Su sistema nepakovosi“, – sakė G. Jarmalavičius.

REKLAMA

Futbolo specialistas dėl draugiškų rungtynių Rygoje keliskart lankėsi futbolo federacijoje. Sulaukė klausimų, ar kažkas per rungtynes buvo priėjęs prie jo ar žaidėjų.

„Atsakiau, kad prie manęs niekas, o dėl kitų – garantuoti negaliu. Neturiu žalio supratimo, kodėl man skirta griežčiausia bauda. Guldau galvą už save – esu nekaltas, o dėl kitų – šiais laikais nieko negali žinoti“, – tvirtino G. Jarmalavičius.

Strategas mano, kad LFF DK sprendimui įtakos turėjo ir jo biografija. G. Jarmalavičius anksčiau treniravo skandalais pagarsėjusias Alytaus „Dainavos“, Tauragės „Tauro“, „Šiaulių“ bei „Klaipėdos granito“ komandas.

REKLAMA

61-erių treneris neatmeta galimybės trauktis iš futbolo. „Yra ir kitų veiklų. Tai tikrai ne vienintelis darbas, kurį galiu dirbti“, – sakė G. Jarmalavičius.

Švarus žaidimas – pagrindinė lygos užduotis

A lygos prezidentas Deividas Šemberas teigia LFF DK analizės ypatumų smulkiai nežinantis.

„Tai, kad treneris ir žaidėjai buvo diskvalifikuoti, rodo, kad rungtynės sukėlė rimtų įtarimų. Priimtas būtent toks sprendimas ir, manau, jis teisingas“, – vertino D. Šemberas.

Jo nuomone, tokie skandalai sportui prestižo neprideda.

„Futbolas – viena tų sporto šakų, kurios su šiuo blogiu kovoja. Kiti nutyli ir nenori pripažinti, kad ir ten tai vyksta. Mes kovojame, kenčiame, bet švarus žaidimas – mūsų pagrindinė užduotis“, – akcentavo D. Šemberas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šilas“ diskvalifikuotas po draugiškų rungtynių. D. Šemberas nenorėjo daryti prielaidų, ar panašūs incidentai galėjo būti ir A lygos mačuose, jei Kazlų Rūdos komanda nebūtų pasitraukusi. Tačiau lygos prezidentas nešvaraus žaidimo scenarijaus neatmetė. Jo nuomone, „Šilo“ diskvalifikacija – pačiu laiku.

Šio sezono A lygos sužaisti du pirmieji turai. Pasak D. Šembero, nėra jokių signalų, įtarimų, kad kurios nors rungtynės buvo sutartos. Prezidentas tikisi, kad šiemet, kaip ir pernai, A lyga negaus nė vieno raporto dėl įtartinų mačų.

REKLAMA

„Šilo“ vieta A lygoje prieš pat sezoną atiteko „Kauno Žalgiriui“.

„Ši komanda anksti pradėjo ruoštis sezonui. Žinoma, komplektacija tikriausiai vyko ne ta kryptimi – klubo vadovai puikiai supranta, ko reikia I ir ko A lygoms. Tačiau manome, kad per pastarąsias dvi savaites „Kauno Žalgiris“ puikiai padirbėjo“, – įsitikinęs D. Šemberas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų