REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Kauno „Žalgiris“ įsirašė 11-ąją pergalę Eurolygos sezone. Žalgiriečius nuo aštuntosios turnyro lentelės pozicijos skiria dvi pergalės. Kauniečiai tiki savo jėgomis – jie ir toliau kausis dėl vietos atkrintamosiose. Ar keturi būtini laimėjimai per penkerias rungtynes yra realu?

Ketvirtadienį Kauno „Žalgiris“ įsirašė 11-ąją pergalę Eurolygos sezone. Žalgiriečius nuo aštuntosios turnyro lentelės pozicijos skiria dvi pergalės. Kauniečiai tiki savo jėgomis – jie ir toliau kausis dėl vietos atkrintamosiose. Ar keturi būtini laimėjimai per penkerias rungtynes yra realu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žalgiriečiai sieks laimėti visus mačus

„Žalgirio“ prancūzas Leo Westermannas prieš rungtynes su Atėnų „Panathinaikos“ kalbėjo, kad pergalė – būtina. Legionierius mačą vadino „gyvenk arba mirk“.

REKLAMA

Su tuo nesutiko vyriausiasis „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius: „Net ir pralaimėjus, matematiškai bus galima patekti į kitą etapą. Tvarkaraštis toks, kad nežaisime nė su viena pirmojo šešetuko komanda. Šansai laimėti padidėja.“

„Žalgiris“ ketvirtadienį „Panathinaikos“ nugalėjo 64:58 ir taip išsaugojo galimybes prasibrauti į Eurolygos aštuonetą.

„Žinome, kad turime laimėti kone visas penkerias rungtynes, norėdami likti lenktynėse dėl vietos atkrintamosiose. Laukia mačai su komandomis, kurios turnyro lentelėje yra žemiau mūsų ir su tomis, kurias jau esame nugalėję. Kausimės iki pat pabaigos ir, tikiuosi, būsime atkrintamosiose“, – vylėsi L. Westermannas.

REKLAMA
REKLAMA

Snaiperis Artūras Milaknis kalbėjo kitaip: „Mes nieko neskaičiuojame. Jei taip darysime, bus tik blogai. Net nežinau, kiek mačų liko ir kiek reikia laimėti. Privalome nugalėti kiekvienose rungtynėse atskirai. Kai laimėsi visas, pats nusitiesi kelią į aštuntuką.“

Prireiks matematikos

„Juokais parašiau komentarą, kad tas apsaugos darbuotojas, kuris šoko, sukėlė geras emocijas ir buvo „Žalgirio“ sėkmės pradininkas“, – prisiminęs rungtynes, juokėsi Utenos „Juventus“ vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Strategas nenorėjo analizuoti žalgiriečių pasirodymo ir pergalės priežasčių. Tačiau mąstė, jog pasiteisino žemas „Žalgirio“ penketas su aukštaūgiais Pauliumi Jankūnu ir Brocku Motumu.

„Žalgiriečių ketvirtasis kėlinys buvo geriausias per daugelį pastarųjų metų. Tiesiog kiekvieno trenerio svajonė. Kauniečiai per tris kėlinius pelnė 34 taškus, o per paskutinįjį – 30. Buvo smagu, gražu žiūrėti“, – žavėjosi A. Sireika.

Strategas, treniravęs „Žalgirį“ 2002–2006 metais, mano, kad kauniečių patekimas į geriausių Eurolygos komandų aštuonetą – realus scenarijus.

REKLAMA

„Nebus lengva, reikės ir Fortūnos, ir likimo pagalbos, Tačiau „Žalgiris“ šiame sezone nenusakomas. Jis nugalėjo Maskvos CSKA, pergales šventė ir kituose mačuose, kuriuose laimėjimo nelabai kas tikėjosi. Lauksime tokių pliūpsnių ir toliau, – kalbėjo A. Sireika. – Net nereikia kreipti dėmesio į likusius „Žalgirio“ oponentus. Kauniečiai turi vadovautis mintimi, kad artimiausias varžovas – pats pavojingiausias.“

A. Sireika dažnai vertinamas už savo psichologo sugebėjimus. Trenerio nuomone, psichologija labai svarbi ir žalgiriečiams.

REKLAMA

„Jie negali išeiti su našta, kryžiumi ant pečių. Kauniečiai turi žaisti atsipalaidavę, – įsitikinęs A. Sireika. – Kai esi užspęstas į kampą, situacija sudėtingesnė. Dabar žalgiriečiams kiekvienos rungtynės – tarsi atkrintamosios.“

„Žalgiris“ (11 pergalių / 14 pralaimėjimų) Eurolygos turnyro lentelėje rikiuojasi 10-as. Kauniečius nuo penktosios pozicijos skiria trys pergalės (14/11). 16-osios – keturios (7/18).

A. Sireika neabejoja, kad vietas atkrintamosiose lems matematika.

„8–10 pozicijos tikrai surinks vienodą pergalių ir pralaimėjimų kiekį, reikės skaičiuoti skirtumą. Manau, „Žalgiriui“ vakar reikėjo atakuoti ir rungtynių pabaigoje. Kauno komanda svečiuose pralaimėjo aštuoniais taškais, o ketvirtadienį šventė pergalę šešiais“, – mąstė A. Sireika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, šio Eurolygos sezono formatas neabejotinai pasiteisino. „Vyksta atkakli, įtempta kova. Europos NBA“, – juokėsi A. Sireika.

Pasak trenerio, pasikeitęs formatas padėjo ir „Žalgiriui“ – nieko nelemia burtai, varžybos vyksta teisinga sistema.

„Žalgiris“ kokią sudėtį turi, tokioje vietoje ir laikosi. Stebuklų nematau, – tvirtino A. Sireika. – Manau, kad žalgiriečiams sezonas Eurolygoje jau dabar yra sėkmingas. Tebūnie kiekvienai komandai baisu atvažiuoti į Kauną, kur pilna arena žmonių.“

A. Sireika norėtų, kad Lietuva turėtų daugiau vietų Eurolygoje, tačiau mano, jog tai – nelabai realu. Šalis per maža šalis. Juo labiau, kad tokios krepšinio valstybės kaip Kroatija ar Serbija Eurolygoje neturi nė vienos komandos.

REKLAMA

„Juventus“ strategui teisinga ir „Žalgirio“ ilgalaikė vardinė Eurolygos licencija. „Jei žalgiriečiai dvejus metus nelaimėtų LKL, sakyčiau, kad nesąžininga. Dabar – viskas teisinga“, – kalbėjo A. Sireika.

Keturių pergalių gali ir nepakakti

Sporto komentatorius Vaidas Čeponis mano, kad ketvirtadienio kauniečių raktas į pergalę – antrojoje rungtynių pusėje pagreitintas žaidimas ir trumpesnės pozicinės atakos. Rengiant ilgesnes, žalgiriečiams buvo nepaprastai sunku.

V. Čeponis antrojoje mačo dalyje pastebėjo ir „Žalgirio“ žaidimo pasikeitimus prie savojo krepšio. Kauniečiai pradėjo gintis agresyviau.

REKLAMA

„Neabejoju, kad tai susiję su tuo, jog Š. Jasikevičius per pertrauką savo auklėtiniams užkūrė pirtį ir juos pažadino iš letargo miego“, – mano V. Čeponis.

Jo teigimu, prie pergalės prisidėjo ir tvirtas komandos charakteris, puikus fizinis pasirengimas.

„Žalgirio“ gynybą palengvino keistoki „Panathinaikos“ trenerio Xavi Pascualio sprendimai. Manau, strategas aikštėje perlaikė Chrisą Singletoną. Amerikietis žaidė net 35 minutes ir ketvirtajame kėlinyje buvo beveik „komos būsenos“. Be to, ilgai rungtyniavo Nickas Calathes, kuris puldamas atrodė itin prastai“, – kritikos treneriui iš Ispanijos negailėjo V. Čeponis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, keturių „Žalgirio“ laimėjimų per likusias penkerias rungtynes gali ir nepakakti, jei pergales skins Stambulo komandos – „Anadolu Efes“ ir „Darussafaka“. Pirmoji – pastaruoju metu labai geros sportinės formos, laimėjusi ketverias rungtynes iš eilės.

V. Čeponio įsitikinimu, pagrindinėmis „Žalgirio“ varžovėms ir bus minėtos Turkijos komandos. Komentatorius nemano, kad dar įmanoma pasivyti trimis pergalėmis nutolusias „Panathinaikos“, Vitorios „Baskonia“ (Ispanija) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija).

REKLAMA

Krepšinio ekspertas neatmeta ir matematikos varianto: „Jei „Žalgiris“ įveiks „Anadolu Efes“, kauniečiai tikrai turės persvarą prieš šį klubą tarpusavio akistatose. Kauno ekipos mačuose su „Darussafaka“ – visiška lygybė. Žalgiriečiai namie pralaimėjo trimis taškais, o svečiuose tokiu pat santykiu triumfavo. „Anadolu Efes“ abukart nugalėjo „Darussafaka“ klubą. Taigi jei „Žalgiris“ įveiks „Anadolu Efes“ krepšininkus, o šios trys komandos surinks po vienodą pergalių skaičių, kauniečiai stovės aukščiausiai.“

REKLAMA

V. Čeponio nuomone, „Žalgirio“ pasirodymą Eurolygoje jau dabar galima laikyti pasisekusiu. Komentatorius sezono pradžioje nesitikėjo, kad žalgiriečiai iškovos 10 pergalių, o dabar jų turi 11.

„Tačiau pasiduoti ekstazei nereikėtų. „Crvena Zvezda“, kurios biudžetas mažesnis nei Kauno klubo ir kuri turi mažiau talento puolime už „Žalgirį“, turnyro lentelėje rikiuojasi aukščiau. Vis dėlto, esu įsitikinęs, kad Š. Jasikevičius iš „Žalgirio“ išspaudė bemaž maksimumą. Komandos sudėtis nėra pajėgi, bet Šaras savo plačiomis žiniomis ir charizma daro didžiulę teigiamą įtaką žaidėjams. Jis moka priversti krepšininkus žaisti net aukščiau savo galimybių.“

REKLAMA
REKLAMA

V. Čeponis išskiria ir komandos gynybą. Komentatorius neabejoja, kad prie neblogo sustygavimo svariai prisideda asistentas Darius Maskoliūnas, kuris, kai dar rungtyniavo, buvo neblogas gynybos specialistas.

Pasak V. Čeponio, „Žalgirui“ taip pat padeda neblogi metikai, kurių praėjusiame sezone trūko – A. Milaknis ir Kevinas Pangosas. Prie šių snaiperių prisideda ir pataikyti galintys B. Motumas, Lukas Lekavičius. Tai neleidžia „Žalgiro“ varžovams spaustis arčiau krepšio, kaip buvo anksteniame sezone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų