REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Žydrūnas Ilgauskas (nuotr. SCANPIX)

Kone visų turtingiausių Lietuvos sportininkų kelias į turtus prasidėjo už Atlanto. Nenuostabu, kad net aštuoni sportininkai atstovauja krepšiniui – ar gali būti kitaip krepšinio šalyje? Ir tik dviem ledo ritulininkams, sėkmingai įsitvirtinusiems NHL lygoje, pavyko praskiesti dešimtuką.

36

Kone visų turtingiausių Lietuvos sportininkų kelias į turtus prasidėjo už Atlanto. Nenuostabu, kad net aštuoni sportininkai atstovauja krepšiniui – ar gali būti kitaip krepšinio šalyje? Ir tik dviem ledo ritulininkams, sėkmingai įsitvirtinusiems NHL lygoje, pavyko praskiesti dešimtuką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieni sėkmingiausių mūsų šalies krepšininkų Šarūnas Jasikevičius ir Ramūnas Šiškauskas įrodė, kad pelningas sutartis galima pasirašyti ir Europoje. Už Atlanto – NBA ir NHL lygose prakaitą braukusių sportininkų sutartys atrodo įspūdingai, tačiau kone pusė vardijamų sumų JAV doleriais turėjo būti nuskaitytos mokesčiams. tv3.lt portalas pristato dešimt turtingiausių Lietuvos sportininkų.

REKLAMA

„Atlyginimų skirtumai tarp Marčiulionio ir Valančiūno laikmečių tik parodo, kaip NBA užaugo kaip lyga, tačiau tai – tik nuogi skaičiai. Tais laikais doleris turėjo kitos galios nei dabar“, - komentuodamas Lietuvos krepšininkų atlyginimus už Atlanto tv3.lt kalbėjo krepšinio agentas Virginijus Bulotas.

Jis patvirtino, kad jei jau krauti turtus iš sporto, tai tik už Atlanto: „Vienareikšmiškai. Nepamirškime socialinių garantijų. Visi žiūri į tuos nuogus kontraktus, bet pamiršta žaidėjų asociaciją, pensijų fondus, žodžiu tikras socialines garantijas iš NBA. Yra dalykų kurie apibrėžia, kada gali gauti tas išmokas ir kokio jos yra dydžio.“

REKLAMA
REKLAMA

V. Buloto nenustebino faktas, kad net aštuoni krepšininkai yra turtingiausių Lietuvos sportininkų dešimtuke. „Nestebina. Kas dirbo anoje pusėje balos, tie ir galėjo uždirbti. Ten sukurtas labai paklausus produktas ir jis generuoja pinigus. Kokį jie servisą daro žaidėjams, kokia aplinka, maistas, skrydžiai – viskas daroma, kad galutinis produktas būtų patrauklus ir parduodamas“, - teigė pašnekovas.

Jo nuomone, didžioji dalis krepšininkų gerai susiklosčius karjerai neturi nei noro, nei galimybių kažką dirbti po to. „Jie tikrai daug aukoja – sunkus ir intensyvus darbas. Jie baigia mokyklas, universitetus ir turi diplomą stalčiuje, bet tai nereiškia, kad galės dirbti praleidę kelis ar keliolika metų. Daug žmonių lieka krepšinyje, kiti padeda auginti šeimas. Didelė dalis žaidėjų praėjus penkiems metams po karjeros lieka be pinigų. Paprasčiausiai išleidžia“, - pasakojo V. Bulotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ramūnas Šiškauskas (38, krepšinis) – apie 16 mln. eurų

Lietuvos krepšinio ir Eurolygos legenda 198 cm ūgio R. Šiškauskas dėl panašaus kūno sudėjimo ir žaidimo stiliaus gavo Baltų Pippeno pravardę. 1996 metais profesionalo karjerą Vilniaus „Sakalų“ komandoje pradėjęs kaišiadorietis 1998 metais apsivilko Vilniaus „Lietuvos ryto“ marškinėlius ir tapo sostinės ekipos lyderiu. Universalus puolėjas, galintis smeigti taiklų tritaškį per rankas ir prasiveržimu išdraskyti varžovų gynybą, 2004 metais pradėjo ragauti legionieriaus duoną. Iš pradžių Trevizo „Benetton“, paskui – Atėnų „Panathinaikos“. Karjerą krepšininkas baigė penkis sezonus atidavęs Maskvos CSKA ekipai.

REKLAMA

Lietuvis laimėjo du Eurolygos titulus, dukart žaidė šio turnyro finale, laimėjo MVP titulą. Prie šių apdovanojimų dar reikėtų pridėti su Lietuvos rinktine iškovotą Sidnėjaus olimpiados bronzą, 2003 metų Europos čempionato auksą ir 2007 metų Senojo žemyno pirmenybių bronzą.

Paskelbęs apie karjeros pabaigą 2012 metų gegužės 21 dieną R. Šiškausas visa dėmesį skyrė šeimai ir savo nekilnojamam turtui. „Dabar prasidėjo gyvenimas“, - džiaugėsi krepšininkas prisipažinęs, kad rimtais verslais neužsiima. Su žmona Edita jis augina tris sūnus.

REKLAMA

Nuo krepšinio vienas geriausių visų laikų geriausias Europos lengvųjų krašto puolėjų nenutolo – dalyvauja įvairiose krepšinio stovyklose, organizuoja savo vardo krepšinio turnyrus, yra LKF projekto „Talentų U15 karta“ ambasadorius.

Darius Songaila (38, krepšinis) – apie 17 mln. eurų

Kauno „Žalgirio“ trenerio Šarūno Jasikevičiaus asistentas D. Songaila gali pasigirti turtinga krepšinio karjera, kurios didžiąją dalį praleido NBA arenose.

Veik Foresto universitete rungtyniavęs D. Songaila 2002 metais NBA naujokų biržoje buvo pakviestas į „Boston Celtics“ 50-uoju šaukimu, tačiau šis klubas jį išmainė į „Sacramento Kings“. Tais pačiais metais Darius NBA slenksčio dar neperžengė, o persikėlė į Maskvą, kur apsivilko CSKA marškinėlius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos čempionu tapęs puolėjas po sezono sulaukė „Kings“ pasiūlymo ir Sakramente žaidė du sezonus, vėliau persikėlė į „Chicago Bulls“. 2006 metais D. Songaila pasirašė penkerių metų 23 mln. JAV dolerių vertės sutartį su „Washington Wizards“.

Iš atsarginio žaidėjo Darius netrukus tapo pagrindiniu, kai dėl traumų žaisti negalėjo Brendanas Haywoodas ir Andray Blatche. Tuomet jo statistiniai rodikliai NBA buvo aukščiausi – vidutiniškai 7,4 taško ir 2,9 atkovoto kamuolio per 29 rungtynes.

REKLAMA

2009 metais į mainų sūkurį patekęs D. Songaila persikėlė į „Minnestoa Timberwolves“, vėliau – į „New Orlean Hornets“, o karjerą NBA baigė vilkėdamas „Philadelphia 76ers“ marškinėlius. Žvalgytis ilgai Europoje nereikėjo – puolėją už 1,5 mln. JAV dolerio pagriebė turkų „Galatasaray“. Krepšininkas paskui dar atstovavo „Donetsk“, „Lietuvos ryto“ komandoms, o sportbačius ant vinies pakabino po sezono su Kauno „Žalgiriu“. D. Songaila buvo kertinis žaidėjas ir nacionalinėje ekipoje. Su Lietuvos rinktine puolėjas 2000 metais laimėjo olimpinę bronzą, 2003 metais tapo Europos čempionu, o 2007 metais pasidabino Europos pirmenybių bronza.

REKLAMA

8 sezonai NBA D. Songailai atnešė 25,3 mln. JAV dolerių neatskaičiavus mokesčių. Pelningiausias buvo paskutinis sezonas Filadelfijoje, kur aukštaūgis uždirbo beveik 5 mln. JAV dolerių.

D. Songaila gilinasi šiuo metu į trenerio darbo subtilybes ir mėgaujasi šeimyniniu gyvenimu. Pernai jis vedė modelį Gintarę Sabeckaitę. Su ja augina dvynius Herkų ir Jorį. Su pirmąja žmona Jakie D. Songaila susilaukė dukters Meilės.

Šarūnas Marčiulionis (52, krepšinis) – apie 20 mln. eurų

Pirmasis lietuvis, pravėręs išsvajotosios NBA lygos duris, Š. Marčiulionis paliko ryškų pėdsaką tiek stipriausioje planetos lygoje, tiek Lietuvos krepšinio istorijoje. Seulo olimpinis čempionas įtrauktas ir į Naismitho ir į FIBA Šlovės muziejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus „Statyboje“ krepšininko karjerą pradėjęs gynėjas pasižymėjo nepaprasta fizine jėga ir sprogstamu greičiu. Talentą pastebėjęs „Golden State Warriors“ treneris Donas Nelsonas padėjo nutiesti jam kelią į NBA. Naujokų biržoje 1987 metais Š. Marčiulionis buvo pakviestas 127 šaukimu. Pasinaudojęs Sovietų sąjungos sienų griuvimu krepšininkas išvyko į JAV ir 1989 metais apsivilko „Warriors“ marškinėlius.

Trejų metų 3,8 mln. JAV dolerių kontraktą gavęs Š. Marčiulionis tapo pirmuoju krepšininku, išsiveržusiu iš sovietinės erdvės į NBA. 1992 ir 1993 metais jis buvo per plauką nuo geriausio šeštojo žaidėjo titulo. Dėl kojos traumos gynėjas buvo priverstas pusantrų metų praleisti ant atsarginių suolo, 1994 metais jis atsidūrė „Seattle SuperSonics“, vėliau – „Sacramento Kings“ ir karjerą baigė „Denver Nuggets“ komandoje. 12,937 mln. JAV dolerių – tiek krepšininkas uždirbo per visą savo karjerą NBA.

REKLAMA

Š. Marčiulionis nėrė į verslą – tapo vienu žinomiausių verslininkų Lietuvoje. 1992 metais jis atidarė viešbutį „Šarūnas“ ir savo vardo krepšinio akademiją. Pernai jis uždarė viešbutį ir svartė jį parduoti. Tą patį kalba ir apie krepšinio akademiją, kuri, anot Š. Marčiulionio, neša nuostolius. Su partneriais atidarė verslo ir pramogų kompleksą „Forum Palace“, tiesa, vėliau jį paliko. Tai – stambiausi krepšininko projektai, tačiau kai kuriuos jų dengia šešėlis.

Kaip pasinaudoti suteiktomis privilegijomis krepšininkas puikiai žinojo. Lietuvos žiniasklaida rašė, kad tik atgavus nepriklausomybę krepšininkui Vilniaus centre prie Gedimino bokšto ant Neries kranto lengvatinėmis sąlygomis už 90 tūkstančių litų buvo parduotas 3,5 hektaro žemės. Jame Š. Marčiulionis pasižadėjo pastatyti baseinus, aikšteles ir net paplūdimį prie upės, tačiau vietoje aikštelių vaikams išdygo prestižiniai daugiabučiai. Teigiama, kad šie krepšinio legendos kišenę papildė 24 milijonais.

REKLAMA

Nuo krepšinio Š. Marčiulionis nenutolo – 1993 metai1993 metais įkūrė Lietuvos krepšinio lygą ir tapo jos prezidentu. 1999 metais jis įkūrė Šiaurės Europos krepšinio lygą (NEBL), kuri vėliau išsirutuliojo į šiandieninę Baltijos krepšinio lygą (BBL).

Linas Kleiza (31, krepšinis) – apie 22 mln. eurų

Vienas geriausių Lietuvos krepšininkų jau pusantrų metų leidžia be kamuolio – kojos kelio skausmai, operacijos ir reabilitacija vis dar dar neleidžia 203 cm ūgio atletiško sudėjimo puolėjui grįžti į aikštę. 7 sezonus NBA arenose kovojęs lietuvis grįžo į Europą, tačiau jo sėkmingą žaidimą stabdė trauma ir jis nutarė daryti viską, kad išsveiktų galutinai.

REKLAMA
REKLAMA

Krepšinio karjera prasidėjo, kai dar šešiolikmetis Linas Amerikoje baigė katalikišką mokyklą ir pradėjo žaisti Misūrio universitete. 2005 metais NBA naujokų biržoje puolėją 27 šaukimu pakvietė „Portland Trail Blazers“, tačiau vėliau išmainė į „Denver Nuggets“.

Linas NBA atsiskleidė tik trečią sezoną, kai tapo svarbia dalimi – aikštėje keitė lyderį Carmelo Anthony. 2008 metų sausio 17 dieną L. Kleiza pasiekė karjeros rekordą, kai rungtynėse su „Utah Jazz“ pelnė 41 tašką. Tokiu rezultatyvumu negali pasigirti nė vienas lietuvis, žaidęs NBA.

2009 metais krepšininkas pasuko į Europą, kur pasirašė 8,6 mln. eurų dviejų metų sutartį su „Olympiacos“. Pirmąjį sezoną su graikų komanda jis tapo rezultatyviausiu Eurolygos žaidėju ir padėjo raudoniesiems patekti į turnyro finalą.

Tiesa, Pirėjuje lietuvis ilgai neužtruko – po sezono pasirašė 4 metų 20 mln. JAV dolerių sutartį ir apsivilko NBA klubo „Toronto Raptors“ aprangą. 2011 metais Linas dėl dešinio kelio traumos buvo priverstas praleisti visą sezoną. Tam tikra išlyga pasinaudojęs „Ratpors“ 2013 metais atsisveikino su L. Kleiza. Per septynis karjeros NBA metus jis uždirbo 18,8 mln. JAV dolerių.

REKLAMA

Puolėjas pasirašė dvejų metų sutartį su „Fenerbahce“, tačiau jau po sezono turėjo dairytis naujos komandos. Gavęs pasiūlymą iš „Emporio Armani“ jį priėmė, tačiau nei komandos, nei paties Lino žaidimas netenkino. Paskutinį kartą oficialiose rungtynėse jis žaidė 2015-ųjų birželio 8 dieną. „Aišku, stengsiuosi grįžti, bet supranti, kad ateina laikas ir reikia pabaigti. Neisi į aikštę ant vienos kojos – yra tiek jaunimo, kai dės per galvą, nesuprasi, kas darosi. Krepšinis – jaunų ir sveikų žmonių žaidimas. Noras yra pasveikti ir žiūrėti, kokios galimybės ir kaip gali mėgautis krepšiniu“, - tv3.lt kalbėjo L. Kleiza.

L. Kleiza buvo svarbi Lietuvos rinktinės figūra – tikras lyderis, tempęs komandą sunkiausiais momentais. Su nacionaline ekipa krepšininkas laimėjo pasaulio čempionato bronzą, Europos čempionatų bronzą ir sidabrą.

Reabilitaciją atliekantis puolėjas dar anksčiau įkūrė labdaros ir paramos fondą, padedantį Lietuvos vaikams. L. Kleiza nėrė į įvairius verslo projektus. Vienas pastarųjų – kartu su verslininku ir investuotoju Ilja Laursu pradėtas startuolis „Baltic arrow“. Tai bus nauja automobilių keitimosi platforma. Krepšininkas mėgaujasi ir šeimyniniu gyvenimu – kartu su sutuoktine Agneta Karalevičiūte augina pernai gimusį sūnų Jokūbą.

REKLAMA

Šarūnas Jasikevičius (40, krepšinis) – apie 23 mln. eurų

Su trim skirtingais klubais Eurolygos turnyrą laimėjęs Šarūnas Jasikevičius pelnė „Auksinio berniuko“ pravardę. Šiuo metu Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio pareigas einantis Šaras krepšinio karjerą pradėjo nuo JAV koledžo. Merilendo universitetą baigęs įžaidėjas 1998 metais apsivilko Vilniaus „Lietuvos ryto“, o kitais metais – Liublianos „Olimpija“ marškinėlius.

Subrendęs ir aukšto kalibro žaidėju tapęs Š. Jasikevičius išgyveno aukso amžių su „Barcelona“ ir Tel Avivo „Maccabi“ komandomis, o 2005-2007 metais paragavo NBA duonos „Pacers“ ir „Warriors“ ekipose. Tiesa, stipriausia planetos lygoje savo laimės paukštės taip ir nepagavęs įžaidėjas grįžo į Senąjį Žemyną ir tris sezonus gynė Atėnų „Panathinaikos“ garbę.

Kojos kelio operacija ir reabilitacija pristabdė „Auksinį berniuką“ – jis pakeitė kelis klubus – „Lietuvos ryto“, „Fenerbahce“, „Panathinaikos“, „Barcelona“, kol baigė savo karjerą sužaisdamas 2013-2014 metų sezoną Kauno „Žalgiryje“. Čia jis liko dirbti trenerio asistentu, o vėliau pakeitęs Gintarą Krapiką pradėjo eiti vyriausiojo trenerio pareigas.

REKLAMA

Daugybės titulų klubiniame krepšinyje lentyną puošia ir su nacionaline ekipa iškovoti trofėjai – Sidnėjaus olimpiados bronza, Europos čempionato auksas ir bronza.

Turtus Š. Jasikevičius susikrovė iš sėkmingos karjeros aikštėje. Su „Indiana Pacers“ įžaidėjas pasirašė trejų metų 12 mln. JAV dolerių sutartį. Grįžęs į Europą jis sukirto rankomi su „Panathinaikos“ dėl dviejų metų 7 mln. eurų sutarties. 2009 metais sutartis buvo pratęsta už 3,5 mln. eurų. Vėliau įžaidėjas tokių pelningų pasiūlymų jau nebesulaukė.

Darius Kasparaitis (44, NHL, ledo ritulys) – apie 25 mln. eurų

Lietuvą būdamas 14 metų palikęs ir jau šešiolikos Maskvos „Dinamo“ komandoje debiutavęs D. Kasparaitis 1992 metais NHL naujokų biržoje buvo pakviestas penktuoju šaukimu. 180 cm ūgio ledo ritulininkas pagarsėjo fiziškai agresyviu žaidimu – dėl jo jėgos veiksmų nukentėjo ne vienas varžovas.

Kasparo pravardę gavęs Darius NHL žaidė nuo 1992 iki 2008 metų ir vilkėjo keturių komandų – „New York Islanders“, „Pittsburgh Penguins“, „Colorado Avalanche“ ir „New York Rangers“. Vėliau jis persikėlė į Sankt Peterburgą, kur sužaidęs vieną sezoną, dėl traumų 2010 metais nusprendė baigti karjerą.

REKLAMA

Per savo karjerą NHL D. Kasparaitis uždirbo per 23 mln. JAV dolerių, o geriausias sezonas buvo vilkint „Rangers“ marškinėlius, kai gynėjas per sezoną uždirbo virš 4 mln. JAV dolerių.

Dalindamasis patirtimi apie uždirbtus pinigus Darius prisiminė savo pradžią NHL. Tuomet devyniolikmetis nuo 100 JAV dolerių atlyginimo per mėnesį Maskvos „Dynamo“ komandoje pradėjo uždirbti 400 tūkst. per metus.

„Nežinojau pinigų vertės. Nežinojau, kiek daiktai kainuoja ar turėtų kainuoti. Kišenėje nešiojausi po 5 tūkst. dolerių 1992 metais”, - prisiminė. D. Kasparaitis. Pirmasis lietuvio pirkinys buvo 4000 vertės „Versace“ striukė. Vėliau prisidėjo batai, o netrukus ir 60 tūkst. vertės BMW automobilis.

„Viską gali labai greitai praleisti. Metų pabaigoje jau pinigų nebeturėjau, - pasakojo ledo ritulininkas. – Vadovavausi taisykle, kad gyveni kartą, o pinigai yra tam, kad būtų išleisti.“ Tačiau vėliau Darius praregėjo – svarbu ne kiek uždirbi, o kiek sutaupai.

„Kai pasirašiau sutartį su „Rangers“, supratau, kad tai veikiausiai paskutinis mano didelis kontraktas. Ir pradėjau taupyti pinigus“, - kalbėjo jis. D. Kasparaitis nešė pinigus ne tik į banką, bet ir pradėjo investuoti į nekilnojamą turtą.

REKLAMA

Dabar prisipažįsta, kad norėtų susigrąžinti pinigus, kuriuos prašvilpė karjeros pradžioje. „Dabar žinau tikrąją pinigų vertę. Baigęs karjerą negavau tokių didelių čekių kaip žaisdamas profesionaliai ledo ritulį. Veteranai teisingai sakė, kad neišlaidaučiau.“

Šiuo metu D. Kasparaitis yra nekilnojamo turto agentūros „Verzasca group“ Floridoje bendrasavininkas, tačiau ledo ritulio nepamiršta – žaidžia veteranų lygoje. Su Rusijos nacionaline ekipa visų trijų spalvų medalius olimpinėse žaidynėse iškovojęs D. Kasparaitis jau keleri metai kalba, kad norėtų įgyvendinti svajonę sužaisti už Lietuvos rinktinę.

Gynėją visuomet žeidė kalbos, neva jis gynė ne mūsų šalies, o Rusijos garbę tarptautinėse varžybose. Jis įgys teisę atstovauti Lietuvai nuo 2018 metų pasaulio čempionato. Elektrėnuose D. Kasparaitis įsteigė savo vardo ledo ritulio mokyklą.

Arvydas Sabonis (51, krepšinis) – apie 25 mln. eurų

Apie 223 cm ūgio geriausią visų laikų Lietuvos krepšininką parašytos knygos ir pastatyti filmai. Savo įspūdingą karjerą Kauno „Žalgiryje“ pradėjęs vidurio puolėjas griuvus Sovietų sąjungos sienoms ne iš karto patraukė į NBA.

REKLAMA

Europoje Sabas legionieriaus karjerą pradėjo Ispanijoje Valjadolido „Forum“ (1989 – 1992) ir Madrido „Real“ (1992-1995). Tik tuomet unikalus krepšininkas žengė į NBA arenas. Užsivilkęs „Portland Trail Blazers“ marškinėlius, dar 1986 metų NBA naujokų biržoje šios komandos 24 šaukimu pakviestas vidurio puolėjas pribloškė savo talentu Ameriką.

Septynis sezonus – su 2001-2002 metų sezono pertrauka – NBA arenose prakaitą liejęs A. Sabonis 2003 metais sugrįžo į Kauno „Žalgirį“, su kuriuo tapo Lietuvos čempionu ir naudingiausiu Eurolygos sezono žaidėju. 2005 metų gruodį ilgą laiką nesportavęs jis paskelbė apie karjeros pabaigą.

2011 metais spalio 24 dieną Sabas buvo išrinktas Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu. Šias pareigas jis eina iki šiol. FIBA ir NBA krepšinio šlovės muziejuje pagerbtas krepšininkas savo kolekcijoje turi daugybę apdovanojimų. Su Sovietų sąjungos rinktine jis tapo olimpiniu ir pasaulio čempionu, o su Lietuvos rinktine dukart laimėjo olimpinę bronzą ir tapo Europos vicečempionu.

Su „Mis Lietuva“ Ingrida Mikelionyte susituokęs A. Sabonis susilaukė trijų sūnų Žygimanto, Tautvydo ir Domanto bei dukros Aušrinės. Sabo pėdomis seka tik Domantas – šį sezoną debiutavo NBA lygoje vilkėdamas „Oklahoma City Thunder“ marškinėlius.

Per savo karjerą NBA A. Sabonis uždirbo 47,8 mln. JAV dolerių (44,5 mln. eurų), o pelningiausias jam buvo 2000-2001 sezonas, už kurį „centras“ gavo 11,3 mln. JAV dolerių. Legendinis krepšininkas nemažai investavo į savo vardo krepšinio mokyklą, įmonę „ Sabonio klubas ir partneriai“, jis kelių bendrovių akcijas ir nekilnojamo turto Kaune. LKF vadovas prieš kelis metus buvo taršomas žiniasklaidos dėl Preiloje neva nelegaliai statytų botelių.

Šiuo metu A. Sabonį galima matyti iš neseniai į Lietuvos rinką žengusio prekybos centrų tinklo reklamų. Teigiama, kad LKF vadovas sukirsdamas rankomis su užsakovais ne tik gavo honorarą iki 150 tūkst. eurų, bet ir užsitikrino ilgalaikę paramą Lietuvos krepšinio federacijai.

Dainius Zubrus (38, NHL, ledo ritulys) – apie 28 mln. eurų

Neabejotinai geriausias visų laikų Lietuvos ledo ritulininkas, karjerą pajėgiausioje pasaulio ledo ritulio lygoje pradėjęs būdamas 18 metų. Elektrėniškis NHL naujokų biržoje buvo pašauktas 15 kvietimu „Philadelphia Flyers“ komandos. Pajėgiausioje planetos ledo ritulio lygoje D. Zubrus debiutavo 1996 metų spalio 5 dieną ir jau pirmose rungtynėse pelnė įvartį į „Florida Panthers“ vartus. Būdams debiutantas su „Flyers“ pasiekė NHL finalą. 1998 metais jis buvo išmainytas į „Montreal Canadiens“, o šis 2001 metais išsiuntė lietuvį į „Washington Capitals“.

Po 2004-2005 metų lokauto, kurį Dainius praleido žaisdamas Rusijoje, jis vėl grįžo į Vašingtoną, kur pradėjo demonstruoti geriausią savo karjeroje žaidimą, tačiau jau 2007 metais buvo priverstas išvykti į „Buffalo Sabres“ ekipą. Tapęs laisvuoju agentu D. Zubrus tais pačiais metais pasirašė šešerių metų 20,4 mln. vertės kontraktą su „New Jersey Devils“. Šiam pasibaigus lietuvis apsivilko „San Jose Sharks“ marškinėlius ir trečią kartą karjeroje kovojo NHL finale. Deja, NHL Stanley taurės jam taip ir nepavyko iškovoti.

Per 17 metų karjerą NHL kol kas apie karjeros pabaigą nepaskelbęs D. Zubrus uždirbo apie 38,9 mln. eurų, o pelningiausi Dainiui buvo šešeri metai „Devils“ komandoje. Per sezoną Naujajame Džersyje lietuvis uždirbdavo po 3,4 mln. JAV dolerių.

D. Zubrus apgailestavo tik dėl vieno – jam nepavyko laimėti aukščiausio titulo: „Mano tikslas buvo vienas – iškovoti Stenlio taurę ir parvežti ją į Lietuvą“. Kanados modelį vedęs, sūnaus Thomo ir dukros Emmos susilaukęs sportininkas nenutraukia ryšių su Lietuva – tradiciškai su NHL fondo pagalba atgabena labdarą vaikams. Ledo ritulio komplekto vertė – 300 iki 400 eurų. Jo pastangomis per kelerius pastaruosius metus parama apranga buvo suteikta bemaž 200 jaunųjų Lietuvos ledo ritulininkų.

Jonas Valančiūnas (24, krepšinis) – apie 30 mln. eurų

Šiuo metu geriausias Lietuvos krepšininkas pradėjo penktąjį savo sezoną NBA ir mėgina įsitvirtinti tarp lygos žvaigždžių. Šį sezoną 213 cm „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas per rungtynes vidutiniškai pelno 13 taškų, atkovoja 7,3 kamuolio ir blokuoja 1,6 metimo.

Profesionalo karjerą pradėjęs „Perlo“ komandoje J. Valančiūnas 2010 metais apsivilki Vilniaus „Lietuvos ryto“ marškinėlius ir siautėjo LKL lygoje nuolat gerindamas savo statistinius rodiklius. 2011 metais NBA naujokų biržoje aukštaūgį penktuoju šaukimu pakvietė „Toronto Raptors“ klubas. NBA jis debiutavo 2012 metų spalio 31 dieną. Pirmose rungtynėse su „Pacers“ jis pelnė dvigubą dublį – pelnė 12 taškų ir atkovojo 10 kamuolių.

Triskart geriausiu Lietuvos krepšininku rinktas JV kiekvienais metais gerino savo statistinius rodiklius, o vasaras atidavė mūsų šalies rinktinei, su kuria 2013 ir 2015 metais tapo Europos vicečempionu.

Per pirmuosius keturis sezonus JV uždirbo 15,5 mln. JAV dolerių, tačiau 2015 metų rugpjūtį krepšininkas pasirašė itin pelningą ketverių metų 64 mln. JAV dolerių sutartį. Pagal ją 2019-2020 metų sezone jis uždirbs 17,6 mln. Tai absoliutus rekordas. Iki tol daugiausiai per sezoną uždirbęs lietuvis buvo Žydrūnas Ilgauskas, kuriam 2004-2005 metais „Cavaliers“ klubas sumokėjo 14,625 mln.

Žydrūnas Ilgauskas (41, krepšinis) – apie 50 mln. eurų

Vienas geriausių krepšininkų Lietuvos istorijoje, dukart buvęs per plauką nuo NBA čempiono titulo. 221 cm ūgio kaunietis profesionalo karjerą pradėjo „Atleto“ klube, kur žaidė 1993-1996 metais. 1996-ųjų NBA naujokų biržoje savo pavardę 20-tas išgirdęs Big Z nedebiutavo stipriausioje planetos krepšinio lygoje.

Dėl lūžusios pėdos jis praleido pirmąjį 1996-1997 sezoną su „Cleveland Cavaliers“, vėliau tik penkis mačus sužaidęs lietuvis praleido ir 1999-2000 sezoną. Kelias operacijas iškentęs vidurio puolėjas visgi sugebėjo sėkmingai grįžti į aikštę ir ne tik tapo „Cavaliers“ klubo rekordininku, bet ir pateko į Krepšinio Šlovės muziejų.

12 sezonų už Klivlando ekipą kovojęs Ž. Ilgauskas paskutinį sezoną praleido „Miami Heat“ komandoje, kur jam laimėti NBA aukso žiedą žadėjo geras jo draugas LeBronas Jamesas. Tačiau taip trokšto NBA titulo lietuvis neiškovojo. 2007 ir 2011 metais NBA finaluose žaidęs lietuvis nusprendė baigti karjerą. Paradoksalu, bet jau kitą sezoną „Heat“ laimėjo NBA aukso žiedus, o dar kitais metais šį laimėjimą pakartojo.

Per 13 karjeros sezonų Big Z per rungtynes aikštėje vidutiniškai praleido 27,2 minutės, pelnė 13 taškų, atkovojo 7,3 kamuolio ir blokavo 1,6 metimo. 35 taškai, 22 atkovoti kamuoliai, 7 rezultatyvūs perdavimai ir 7 blokuoti varžovų metimai – asmeniniai Ž. Ilgausko atskirų statistikos kategorijų rekordai per rungtynes. NBA lietuvis sužaidė 843 rungtynes, ir net 771-iose iš jų jis gynė „Cavaliers“ garbę.

2014 metais kovo 8 dieną krepšininko simboliniai marškinėliai 11 numeriu buvo pakabinti Klivlando arenos „Quicken Loans“ palubėje. Tokios išskirtinės garbės prieš tai buvo nusipelnę tik šeši „Cavaliers“ krepšininkai. Tokiu būdu NBA komandos buvo pagerbę tik du europiečius – Draženą Petrovičių ir Vlade Divacą.

Dukart NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis 1998 metais pasirašė šešerių metų 70,9 mln. JAV dolerių vertės kontraktą. 2005 metais krepšininkas pratęsė sutartį penkeriems metams už 55 mln. Per visą karjerą NBA Big Z uždarbis sudarė beveik 125 mln. JAV dolerių (116,3 mln. eurų). Tai absoliutus rekordas Lietuvos sporto istorijoje.

Baigęs karjerą Ž. Ilgauskas dirbo trenerio asistento darbą, o neseniai tapo Filadelfijos „76ers“ aukštaūgio Joelio Embiidao mentoriumi. Pastarasis susidūrė su tokiomis pačiomis problemomis, kaip ir lietuvis, vos pradėjęs karjerą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų