REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Rūta Meilutytė (nuotr. LTOK)

„Labai liūdna, negalėjau užmigti nei prieš startą nei po. Nebūtinai tas medalis, norėjosi, kad ji patikėtų savimi. Matėsi, kad įsitempus. Galbūt ta įtampa ir suvalgė gerą rezultatą ir progresą“, - apie Rūtos Meilutytės pasirodymą olimpiados finale kalbėjo pirmasis jo treneris Giedrius Martinionis.

5

„Labai liūdna, negalėjau užmigti nei prieš startą nei po. Nebūtinai tas medalis, norėjosi, kad ji patikėtų savimi. Matėsi, kad įsitempus. Galbūt ta įtampa ir suvalgė gerą rezultatą ir progresą“, - apie Rūtos Meilutytės pasirodymą olimpiados finale kalbėjo pirmasis jo treneris Giedrius Martinionis.

REKLAMA

Pajėgiausiai Lietuvos plaukikei Rūtai Meilutytei Rio de Žaneiro vasaros olimpiadoje nepavyko apginti prieš ketverius metus Londone iškovotą čempionės titulą 100 m krūtine nuotolyje. Pirmadienį 19–metė Lietuvos plaukikė aštuonių dalyvių finale aplenkė tik jamaikietę Alią Atkinson (1:08,10) ir tenkinosi septintąja vieta – 1 minutė 07,32 sekundės.

Rūtos potencialas vis dar žvėriškai didelis

„Faktas akivaizdus – jei Rūta nebūtų palūžusi po visų tų dopingo istorijų su Julija, per didelio dėmesio, čempionės naštos, ji galėjo plaukti per 1 min. 5 sek. Matome visi, kad ji gali plaukti greičiau, o jos potencialas yra žvėriškai didelis. Prieš tris metus ji plaukė 1 min. 4 sek.“, - dalinosi mintimis treneris.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, gyvenimas atlieka pokyčius ir tai matosi iš Rūtos išvaizdos: „Negali sakyti, kad taip negalima ar neturėtų būti. Sakau, kad dėl fizinio pasirengimo padarytos klaidos. Po 2013 metų įvyko tam tikras trenerio atsipalaidavimas, nesužiūrėjo tam tikrų pokyčių arba jų nekontroliavo. O nekontroliavo dėl daugelio dalykų, gal sportininkė pradėjo kaprizus rodyti, gal trūko kompetencijos, gal kiti dalykai.“

REKLAMA

G. Martinionis neabejojo, kad viskas bus gerai ir ateityje Rūtos laukia dar daug gražių pergalių. „Ji labai talentinga, sutverta plaukimui. Kaip ji susitvarkys emociškai? Manau, kad turi eiti atostogų, turi pailsėti, atitrūkti nuo visko. Jos nereikia spausti, pulti, reikia duoti laiko susidėlioti viską. Dažnai būna, kad merginos išeina atostogų ir grįžta moterys į sportą“, - teigė jis.

Treneris tikino, kad kardinalių pokyčių R. Meilutytei nereikia. „Trenerio keisti nereikia. Reikia atsisėsti, nusiraminti ir nepulti kažko kaltinti. Klysti žmogiška ir manau, kad tam tikru metu buvo padarytos klaidos. Būčiau daręs kitaip nei J. Ruddas, o kas būtų jei būtų galime tik spėlioti. Situacija liūdna. Reikėtų Rūtai nekreipti dėmesio į jokias kalbas ir būti savimi, o ji yra stiprus žmogus“, - kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pavedė šlubuojanti technika

Kitas plaukimo ekspertas Algimantas Juozaitis, skirtingai nei jo kolega, rekomenduoja Rūtai imtis pokyčių. „Jai būtinai reikėtų keisti trenerį. Visi geriausi plaukikai treniruojasi JAV. Nemanau, kad ji palūš. Mergaitė valinga ir tvirta. Aišku, ji labai išgyvena“, - komentavo jis.

Plaukimo specialistas tvirtino, kad jokios emocijos Rūtos neišmušė iš vėžių, o kalčiausia dėl tokio rezultato yra šlubuojanti technika. „Per vandenį ji ne taip nuosekliai slenka, gaunasi mikroninis stabtelėjimas, kai kojas per daug patraukia, ypač šlaunis, gaunasi trukdis. Jėgas be reikalo aukoja. Tik dėl to matau priežastį – pasirengime pražiūrėtas techninis elementas. O technika sušlubavo dėl per didelių krūvių“, - tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot trenerio, J. Ruddas panašus savo metodais į senąją rusų mokyklą: „Davai, varyk, o toliau pažiūrėsime kaip bus. Britas – tempovykas. Štai ir neužteko. Aiški klaida“.

Gazas - dugnas ir liežuvis ant bortelio

„Eina va bank – pirmą dalį gazas dugnas, o antrą dalį jau dėk liežuvį ant bortelio. Sutraukia raumenis ir negali atiduoti jėgų. Taktinis išsidėstymas man nepatiko – visi pažymi tolygų distancijos įveikimą, negali būti, kad gazą duosi iki galo, o paskui „pasėdi“, nes pakerta raumenis“, - atkreipė dėmesį A. Juozaitis.

Jo nuomone, labai nedaug sprinterių, kurie plaukia tik 100 m ir jis ne kartą rekomendavo J. Ruddui imtis su Rūta ir 200 m: „Gal taktika ir technika truputį skiriasi, bet Rūta turėjo plaukti ir 200 m.“

Kokią plaukimo specialistas mato R. Meilutytės ateitį? „Kaip susiklostys jos gyvenimas, kaip su meilėmis susitvarkys, šeima. Jai jokiu būdu dar ne vėlu. Rūta atsidavusi plaukimui ir valinga. Nereikia galvoti, kad tai tragedija“, - tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų