REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienais metais vis daugiau gyventojų atranda bėgimo malonumą. Tai patvirtina pilni miesto parkai bėgiojančių ar kaskart vis daugiau dalyvių sulaukiantis, balandžio 24 dieną vyksiantis, „Ąžuolyno bėgimo“ renginys, kuris šiemet taps Kauno sporto švente. Tiesa, kad bėgimas įsimintų geromis emocijomis reikia tinkamai pasiruošti.

Kiekvienais metais vis daugiau gyventojų atranda bėgimo malonumą. Tai patvirtina pilni miesto parkai bėgiojančių ar kaskart vis daugiau dalyvių sulaukiantis, balandžio 24 dieną vyksiantis, „Ąžuolyno bėgimo“ renginys, kuris šiemet taps Kauno sporto švente. Tiesa, kad bėgimas įsimintų geromis emocijomis reikia tinkamai pasiruošti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu apšilimas

„Ąžuolyno bėgime“ apšilimą prieš startą dalyviams vesiantis sveikatingumo klubų tinklo „Impuls“ treneris Kęstutis Žukas perspėja, kad prieš visas treniruotes ar varžybas būtina tinkamai apšilti ir jokiu būdu negalima bėgti tinkamai neparuošus kūno.

REKLAMA

„Bėgant ilgus nuotolius svarbiausia tinkamai sušildyti apatinę kūno dalį – blauzdos, bei šlaunies raumenis. Būtent šie raumenys yra daugiausia apkraunami bėgimo metu. Prieš bėgimą rekomenduojama atlikti dinaminius apšilimo judesius, kurie padės sužadinti širdies ir plaučių darbą, kraujotaką. Tempimo pratimai puikiai tiks po treniruotės“, - pasakojo specialistas, pridurdamas, kad šiltesniu oru apšilimas gali būti trumpesnis, nei esant šaltam orui.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkamai neapšilus bėgimas gali būti pavojingas. Bėgant ilgas distancijas nuolatinis kūno patiriamas smūginis krūvis gali sukelti mikropažeidimus, kurie per laiką virs rimtomis traumomis. Tiesa, traumų riziką sumažinti padeda ir tinkamai parinkta apranga.

Nepasiduoti madai

Patogiam ir maloniam bėgimui reikia paruošti ne tik kūną, bet ir aprangą. Kaip pastebi sportinės aprangos gamintojo „Hummel“ marketingo vadovė Karolina Saltonienė, varžybose dažnai galima pamatyti nutrintų kojų, prakaito prigėrusios aprangos ir siūlių nutrinto kūno išvargintus bėgikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar vis gajus įsitikinimas, kad medvilniniai drabužiai yra labiau tinkami sportui nei dirbtinio pluošto. Problema, kad medvilnė sugeria prakaitą ir neleidžia jam išgaruoti. Specialūs sportiniai drabužiai sukurti taip, kad nekauptų prakaito, o leistų jam išgaruoti ir odai kvėpuoti. Taip pat siūlės dažniausiai daromos į kitą pusę, kad judant netrintų kūno. Tai bėgikui leidžia išvengti nepatogaus jausmo“, - pasakojo sportinės aprangos specialistė.

K. Saltonienė pastebi, kad dažnai aprangą pradedantieji renkasi pagal išvaizdą ar kainą ir taip ne tik nusiperka nepatogią aprangą, bet ir dažnai išleidžia daugiau, nei iš tikro jiems reikia. Specialistė tikina, kad sutaupyti galima vien žinanti ko jums reikia ir atsakyti sau į klausimus, kiek laiko truks treniruotė, kokiu paviršiumi, kietu ar minkštu bėgsite.

REKLAMA

„Melas, kad brangesni bėgimo batai ar apranga bus ir geresnė. Pradedančiajam, ar žmogui bėgančiam 5-10 kilometrų tikrai nereikia batų, kurie pritaikyti bėgti maratoną. Tas pats galioja ir aprangai. Labai svarbu žinoti savo tikslus, o pagal juos konsultantai padės išsirinkti geriausius batus ar marškinėlius“, - patarė „Hummel“ specialistė.

Bėgimui reikia ruoštis

Tiesa, pasirūpinti tinkama apranga ir gerai apšilti neužtenka. Pasak K. Žuko, bėgimo varžyboms bet kokiu atveju reikia ruoštis iš anksto. Nepatariama bandyti laimės ir dalyvauti varžybose prieš tai nesiruošus.

REKLAMA

„Bėgimui nepakanka stiprių kojų ir ištvermės. Reikia sustiprinti ne tik kojų, bet ir juosmens raumenis, kurie turi atlaikyti didelį krūvį. Net jei jau treniruojatės sporto salėje, turite gerai išvystytus raumenis, bet mažai laiko praleidžiate bėgiodami, negalvokite, kad užteks išbėgti vieną kartą ir viskas bus puiku. Į savo treniruočių programą tiesiog privalote įtraukti pasibėgiojimus ir pradėti kaupti nubėgtus kilometrus dar iki varžybų“, - pasakojo treneris.

Norintiems pasiruošti „Ąžuolyno bėgimui“ ar tiesiog aktyviai praleisti laisvalaikį, kauniečiai yra kviečiami į S. Dariaus ir S. Girėno organizuojamas nemokamas treniruotes „Judėk sveikai“.

„Norime, kad kauniečiai daugiau dėmesio skirtų treniruotėms ir galėtų pasikonsultuoti su specialistais. Pirmadieniais organizuojame intensyvias, „Insanity“ tipo treniruotes, o trečiadienį ir penktadienį bėgimo treniruotes. Jų metu treneriai atsako į klausimus ir gali patarti kaip tinkamai pasiruošti varžyboms“, - pasakojo vienas iš „Ąžuolyno bėgimo“ ir treniruočių „Judėk sveikai“ organizatorius Giedrius Bielskus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų