REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos po trijų savaičių, gegužės 10 d., bėgimo mėgėjai ir profesionalai rinksis senojoje Lietuvos sostinėje, kur vyks trečiasis tarptautinis Trakų pusmaratonis. Šiais metais renginyje ypatingas dėmesys skiriamas gyvybes gelbstinčiai iniciatyvai „Būk geras – be good“, kurios tikslas – pristatyti visuomenei kraujo ligų gydymo ir kaulų čiulpų donorystės problemas bei gausinti Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Įprasta manyti, jog bėgimo varžybose dalyvauja fiziškai stiprūs ir sveiki žmonės, tačiau nustebtumėte sužinoję, jog jų tarpe yra tikrai ne vienas, kuris vos prieš kelis metus sirgo sunkia piktybine kraujo liga ir jo gyvenimas buvo atsidūręs tarp gyvybės ir mirties. Šiandien šie, jau buvę pacientai, gyvena visavertį gyvenimą ir dalyvauja bėgimo varžybose tik gerų žmonių dėka, sutikusių pasidalinti savo kaulų čiulpus. Tarp mūsų organizuojamų renginių dalyvių tikrai yra donavusių savo kaulų čiulpus ir tokiu būdu išgelbėjusių gyvybę kitam žmogui. Norime atkreipti dėmesį į šią gyvybes gelbstinčią iniciatyvą ir padėkoti tiems, kurie yra neabejingi ir savo sąmoningumo dėka sunkiai sergantiems suteikia galimybę pasveikti, bei paraginti registruotis į Lietuvos negiminingų kaulų čulpų donorų registrą,“ – apie „Būk geras – be good“ iniciatyvą kalbėjo Trakų pusmaratonį organizuojančios asociacijos „Sporto renginiai“ vadovas Evaldas Martinka.

REKLAMA

Pasak Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registro vadovės gydytojos hematologės Ritos Čekauskienės, išgirdus frazę „kaulų čiulpų donavimas“ vis dar kyla įvairių neigiamų asociacijų: „Daugelis nežino, jog ši donorystė visiškai nekenkia donorui, nes kiekvieno žmogaus kaulų čiulpai atsinaujina nuolatos, o pati procedūra neskausminga ir itin svarbi piktybinėmis kraujo ligomis sergantiems žmonėms.“

„Šiandien kaulų čiulpų transplantacija yra vienintelė galimybė išgelbėti piktybine kraujo liga sergantį pacientą, kai kiti būdai yra neefektyvūs. Kai kurių ligų atveju skubiai rasti tinkamą donorą yra itin svarbu, o būna ir taip, jog konkrečiam pacientui nepavyksta rasti tinkamo kaulų čiulpų donoro daugiau nei 24 milijonus narių turinčiame pasauliniame registre, todėl svarbus esame kiekvienas iš mūsų. Galbūt būtent Jūs – tas vienintelis, galintis išgelbėti mirtina liga sergantį žmogų“, – sakė R. Čekauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registro vadovė patikina, jog registruotis į donorų registrą galės net ir 21 km įveikę Trakų pusmaratonio dalyviai: „Užsirašant į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą tereikia užpildyti anketą apie sveikatą bei sutikimo formą būti įregistruotam į šį registrą ir duoti 10 ml kraujo mėginėli iš venos tyrimams. Toks kiekis tikrai nesutrikdys sveikatos, tad registruotis galės tiek bėgimo varžybų dalyviai, tiek renginio svečiai.“

Trakų pusmaratonio metu dalyviai ir svečiai užsukę į „Būk geras – be good“ ir VULSK Kraujo centro palapinę galės sužinoti daugiau apie tai, ką kiekvienas iš mūsų gali padaryti dėl itin sunkiomis ligomis sergančių žmonių, užsiregistruoti į kaulų čiulpų donorų registrą, o galintys bus kviečiami ir neatlygintinai donuoti kraujo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kraujo vėžiu sergančių pacientų bendrijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė pasakojo, jog Trakų pusmaratonyje dalyvaus „Būk geras – be good“ iniciatyvą palaikančių bėgikų komanda: „Komandoje pasirinktą distanciją bėgs žmonės, kuriems atlikta kaulų čiulpų transplantacija, tie, kurie jau yra kažkam padovanoję savo kaulų čiulpus ir gydytojai. Prisijungti prie komandos kviečiame ir norinčius palaikyti šią gražią iniciatyvą.“

„Nustebau sužinojęs, kaip lengva yra tapti kaulų čiulpų donoru ir kokia paprasta donavimo procedūra. Po jos apima jausmas, kad padarei kažką nerealaus ir kartu labai paprasto. Nerealu, nes tu išgelbėjai žmogaus gyvybę, paprasta, nes nereikėjo nieko daryti, viską atliko gydytojų komanda. Noriu, kad kuo daugiau žmonių tai žinotų“, – atskleidžia praėjusių metų vasarą savo kaulų čiulpus mažai mergaitei padovajonęs Edvinas.

REKLAMA

Tapti kaulų čiulpų donoru Edviną paskatino prieš penkerius metus leukemija susirgusios draugės atvejis ir noras pagelbėti kitiems sunkiomis kraujo ligomis sergantiesiems. Trakų pusmaratonyje už gyvybes gelbstinčią iniciatyvą 10 km nuotolį pasiryžęs įveikti jaunas vyras ragina nelikti abejingais: „Įsivaizduokite save sergantį piktybine kraujo liga. Jums reikia donoro, kitaip mirsite. Aplink tiek daug žmonių ir tik kažkuris vienas iš jų Jums gali suteikti galimybę vėl gyventi, jei tik užsiregistruotų į kaulų čiulpų donorų registrą. Nebūkite tuo anonimu, užsiregistruokite. Padėkime vieni kitiems.“

Trakų pusmaratonio dalyviams siūlomi įvairūs nuotoliai: pusės maratono (21 km), 10,5 km, 5 km ir 1 km bėgimo, taip pat 10,5 km ir 5 km šiaurietiškojo ėjimo rungtis. Daugiau sužinoti apie renginį galima interneto svetainėje www.trakupusmaratonis.lt, o daugiau informacijos apie gyvybes gelbstinčią iniciatyvą „Būk geras – be good“ bei buriamą komandą rasite www.kraujas.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų