REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Lietuvoje yra du bėgikų veidai. Vienas – nuoširdus ir siekiantis tikslo, kitas – dėl mados“, - tvirtina Vilniaus maratono rekordininkė Vaida Žūsinaitė. Vilniuje surengtoje diskusijoje pakalbėjome apie sparčiai augantį bėgikų Lietuvoje skaičių, pakapstėme, kas yra tie bėgimo „varikliai“ ir į ką svarbu atkreipti dėmesį bėgimo „žaliesiems“.

REKLAMA
REKLAMA

– Koks mūsų šalies bėgiko veidas? Kas jis toks?

– Vieni atranda save, patinka siekti tikslų, bėga varžybose, užsikabina už bėgimo, tai tampa hobiu ir gyvenime užima tam tikrą vietą. Vienas toks veidas kalbant abstrakčiai. Kitas veidas – bėgikas, kuris viską daro dėl to, kad pasirodytų. Bėgsiu, įsidėsiu į socialinius tinklus, kad dalyvavau Trakų pusmaratonyje ar bėgau Vilniaus maratone.

REKLAMA

Jis gal net nesitreniruoja, per kančias prabėga tą distanciją, įsideda asmenukę, kad pasakytų: „Aš esu bėgikas“. Bėgimas virto mada. Vieni bėgioja dėl to, kad jiems patinka, o kiti dėl mados, kad nebūtų prastesnis už kitą. Kai paklausi, per kiek prabėgo, tai sako: „ai, nežinau, nelabai žiūrėjau“. Yra vieni nuoširdūs, o kiti dėl noro pasirodyti.

– Pastebima tendencija, kad bėgikai buriasi į grupes, bendruomenes. Kaip tai vertinate?

– Kartu lengviau pradėti. Bėgimas kartais gali būti monotoniškas ir nuobodus, ypač jei bėgiojate vienoje erdvėje ir po vieną. Visada geriau bėgti dviese, bendros treniruotės nepalieka vietos rutinai. Tik svarbu tinkamai pasirinkti bėgimo partnerį.

REKLAMA
REKLAMA

– Į ką atkreipti dėmesį renkantis bėgimo partnerį?

– Turi būti gera aura – abiem malonu bėgti, sieja bendri interesai, yra apie ką abiem pakalbėti. Taip pat partneris turi būti lygiavertis bėgikas. Ypač sunku bėgti su tais, kurie kaip radijas, neužsičiaupia ir nuolat kalba, nėra kada įsiterpti. Po tokių bėgimų gali dar labiau pavargti.

– Orai, atrodo, jau šyla. Ką patartumėte pradedantiems bėgioti, traukiantiems sportinius batelius iš dėžių?

– Ypač pavasarį patarčiau neišsirenginėti, pasirinkti tinkamą aprangą. Iš savo patirties žinau, kai buvo pirmi metai, oras atšilo, apsimoviau plonas timpas, prabėgau, kelius „supūtė“, atsirado uždegimas. Man atrodė, kad keliuose kaip adatų pripilta. Net didžiausiems priešams nelinkėčiau tokio skausmo. Dabar šilta, saulė šviečia, bet oras nešiltas. Patarčiau nesiplikinti kelių, užsijuosti skarelę, užsimesti neperpučiamą bliuzoniuką. Pavasarį dar viskas įšalę ir lengva peršalti. Reikia rūpintis savimi ir neskubėti mesti specialių termo drabužių į šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Visi apimti euforijos pradėti bėgioti ir sveiko gyvenimo būdo, tačiau mažai kas kalba ir apie antrąją bėgimo pusę, kai atsiranda bėdos su sveikata. Žiūrėk, pradeda skaudėti tai ten, tai ten. Kokios dažniausiai kyla bėdos pradėjus bėgioti ir kaip jas spręsti?

– Dažniausiai kyla problemų dėl to, kad neparuoštas organizmas, nėra bendro fizinio pasirengimo, nugaros ir pilvo preso treniruočių. Aišku, įtakos turi avalinė ir bėgimo danga. Reikėtų ne vien aklai bėgioti, bet ir tempimo pratimus daryti, mankštą, pasirinkti tinkamą avalynę. Jei yra galimybė, bėgti minkšta danga. Tokios ir problemos, kad pradeda skaudėti kelius, nugarą, pėdas, čiurną. Kartais trūksta ir vitaminų, ypač pavasarį.

REKLAMA

Bėgioti motyvuoja šiuolaikinės technologijos

Bėgimo renginių organizatoriai šiemet prognozuoja rekordinius jų dalyvių skaičius. Vienas iš pajėgiausių Lietuvos ilgųjų nuotolių bėgikų Remigijus Kančys tvirtina, kad bėgimas tampa bendruomeniniu reiškiniu, o pagrindinis motyvacijos šaltinis ir „variklis“ – socialiniai tinklai.

Bėgimo entuziastų skaičiui kasmet tolygiai augant, atletai pastebi vis ryškėjančią tendenciją – iš pavienių bėgikų mėgėjų gimsta jų bendruomenės. „Dažnas bėgikas treniruotę pradeda įsijungdamas „Endomondo“ programėlę, bėgimo metu pasidaro asmenukę, o po treniruotės pasidalina rezultatais „Facebook“. Kelti treniruočių akimirkas į socialinius tinklus jau tapo norma, o draugų palaikymas ir „like‘ai“ tarsi suteikia jėgų tęsti treniruotes, dalintis įspūdžiais ir kelti naujus tikslus“, – sako „Kauno maratono klubo“ narius treniruojantis sportininkas.

REKLAMA

„Vilniaus maratono“ laimėtojas taip pat išskyrė dar vieną reiškinį – daugėja „bėgimo turistų“: „Vis dažniau tenka pamatyti draugų bėgikų nuotraukų iš Varšuvos, Amsterdamo maratonų ar Portugalijos treniruočių stovyklų. Populiarėja aktyvių atostogų derinimas su bėgimo renginiais.“

Nors bėgimas populiariausias Lietuvos didmiesčiuose, bet vis daugiau šio sporto mėgėjų į grupeles buriasi ir mažesniuose miesteliuose. Šiemet bėgikų laukia apie 80 bėgimo renginių skirtingose vietose visoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų