REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stebint pagrindinių Kauno „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ žaidėjų Jameso Andersono ir Deivido Gailiaus žaidimą Eurolygoje, greičiausiai buvo mažai abejojančių, kad dviejų stipriausių Lietuvos komandų lyderių prisijungimas prie LKL naudingiausių žaidėjų reitingo buvo tik laiko klausimas.

Stebint pagrindinių Kauno „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ žaidėjų Jameso Andersono ir Deivido Gailiaus žaidimą Eurolygoje, greičiausiai buvo mažai abejojančių, kad dviejų stipriausių Lietuvos komandų lyderių prisijungimas prie LKL naudingiausių žaidėjų reitingo buvo tik laiko klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į trečiajį naudingiausiųjų reitingą be J.Andersono ir D.Gailiaus taip pat pateko dar vienas naujokas, Jonathanas Lee bei sugrįžo anksčiau į reitingą papuolęs įžaidėjo komandos draugas Rokas Giedraitis. Bendrai, geriausiai savo pozicijas pagerino šešerias pergales iš eilės iškovoję Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos žaidėjai – tiek Evaldas Kairys, tiek Michaelas Dixonas pakilo per tris pozicijas, be to per plauką nuo dešimtuko atsidūrė Laimonas Kisielius.

REKLAMA

Iš reitingo iškrito net keturi žaidėjai, iš kurių verčiausi paminėjimo – pries porą mėnesių tarp lyderių buvę Julius Jucikas„Šiaulių“ ir Lukas Lekavičius iš „Žalgirio“. Po įspūdingo sezono starto ir užimamos antros vietos pirmąjame reitinge bei trečios antrajame, J.Jucikas sumažino apsukas ir pastarosiose septyneriose rungtynėse vid. rinko 8,9 taško ir atkovojo tris kamuolius. Luko Lekavičiaus atveju, kaip ir buvo galima tikėtis, po Willo Cherry atvykimo jaunasis įžaidėjas nebegauna tiek progų pasireikšti, kaip anksčiau. Per pastarąsias ketverias BEKO-LKL rungtynes L.Lekavičius į krepšį kartu sudėjus metė vos 11 kartų – lygiai tiek pat, kiek per debiutinį sezoną susitikimą, kuriame pelnė 20 taškų.

REKLAMA
REKLAMA

Apie dešimtuko pasikeitimus, naujokus, didžiausius kilimus ir nuosmukius – krepšinio analitiko Erildo Budraičio parengtame trečiajame šiuo metu labiausiai išsiskiriančių ir naudingiausių 2014-2015 metų LKL sezono žaidėjų reitinge.

10. (į praėjusį reitinga nepateko) Jonathanas Lee – „Šiauliai“ (10-12)

Vid. 10,9 tšk., 3,3 atk. kam. ir 3,9 rez. perd. per 23 minutes.

Vienas geriausių LKL lygos naujokų Jonathanas Lee gruodžio mėnesį buvo pripažintas naudingiausiu žaidėju, taip kilstelėdamas savo vertę bei taikęs į reitingo vidurį, tačiau po naujųjų metų netikėtai amerikiečio rezultatai stipriai smuko žemyn. J.Lee gruodį per sužaistas ketverias rungtynes visad rinko bent 11 taškų, sugriebė bent keturis kamuolius ir atliko bent tris rezultatyvius perdavimus. Sausio mėnesį J.Lee pateko į duobę, o pastarosiose trejose rungtynėse nei karto nesugebėjo peržengti penkių taškų ribos. Nors J.Lee pats neranda kelių pelnyti taškus, jis vis dar sėkmingai padeda komandos draugams ir pagal rezultatyvių perdavimų procentą (J.Lee esant aikštelėje, kiek procentų „Šiaulių“ metimų yra pataikoma po įžaidėjo perdavimų) LKL lygoje gynėjas užima pirmąją vietą (30,8).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. (-) Deividas Gailius – „Neptūnas“ (18–3)

Vid. 11 tšk., 3,6 atk. kam. ir 2 rez. perd. per 22 minutes.

Šį sezoną sėkmingai rungtyniaujantis Klaipėdos „Neptūnas“ LKL išsiskiria tuo, kaip klube skirstomas žaidimo laikas. „Neptūne“ net aštuoni žaidėjai vidutiniškai per rungtynes aikštelėje praleidžia po 20 minučių bei nei vieno žaidėjo žaidimo laikas neviršija 22 minučių. Vieno aiškaus ir pastovaus lyderio nebūvimas iki šiol neleido „Neptūnui“ turėti savo atstovo naudingiausiųjų reitinge, tačiau Deivido Gailiaus žaidimas prieš svarbiausius Klaipėdos komandos oponentus pakeitė situaciją. LKL lygoje pastovumu nepasižymintis D.Gailius pelnydamas 27 taškus atvedė „Neptūną“ į svarbiausią šio sezono pergalę bei buvo vienas rezultatyviausių (14 taškų) mače su „Žalgiriu“. D.Gailius LKL lygoje atlieka trimis metimais mažiau nei tai darydavo Eurolygoje (8,3 ir 11,5), tad priartėjus prie svarbiausių sezono dvikovų ir kamuoliui dažniau atsiduriant „Neptūno“ lyderio rankose, puolėjo pozicijos reitinge turėtų gerėti.

REKLAMA

8. (-) Rokas Giedraitis – „Šiauliai“ (10–12)

Vid. 13,4 tšk. (40 proc. tritašk.) ir 2,6 atk. kam. per 27 minutes.

Į LKL naudingiausių žaidėjų reitingą po pertraukos sugrįžtantis Rokas Giedraitis demonstravo puikią formą lapkričio pabaigoje ir gruodžio mėnesį, kai penkeriose rungtynėse iš eilės pelnė bent 16 taškų. Kai jau atrodė, kad tolimi metimai vėl pradėjo pasiekti tikslą, pasikartojo jau anksčiau regėtos tiesos – 22-ejų metų R.Giedraitis stabiliai dažnai meta iš toli (po penkis tritaškius metimus per rungtynes), tačiau stabiliu pataikymu perspektyvus gynėjas dar negali pasigirti. R.Giedraitis pataikė 17 tritaškių iš 38 bandymų per jau minėtą sėkmingą penkerių rungtynių seriją, tačiau per pastarąsias ketverias tikslą pasiekė vos du tritaškiai iš 15 bandymų.

REKLAMA

7. (10) Michaelas Dixonas – „Pieno žvaigždės“ (12-10)

Vid. 12 tšk. (41 proc. tritašk.), 3,9 atk. kam. ir 3,5 rez. perd. per 21 minutę.

Atrodo, kad taip pat į LKL naudingiausių žaidėjų reitingą sugrįžtančio Michaelo Dixono perėjimas iš Alytaus „Dzūkijos„ į „Pieno žvaigždes“ išėjo į naudą visoms trims pusėms. Be M.Dixono „Dzūkija“ iškovojo penkias pergales iš septynių galimų, su M.Dixonu Pasvalio klubas nuo gruodžio vidurio nepralaimėjo nei karto (!), o pats krepšininkas turi laisvės demonstruoti naudingiausių žaidėjų reitingo vertus rezultatus. Išskyrus blankų debiutą su „Mažeikiais“, vėliau sekusiose penkeriose rungtynėse M.Dixonas rinko nemažiau 13 taškų, atkovojo bent tris kamuolius bei atliko bent du rezultatyvius perdavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. (7) Arnas Labuckas – „Prienai“ (6-16)

Vid. 14,6 tšk., 7,2 atk. kam. ir 2,5 klaidos per 35 minutes.

„Prienai“ pamažu pasitraukia iš atkrintamųjų varžybų lenkynių. Septyni pralaimėjimai iš eilės (paskutinį kartą „Prienai“ pergalę LKL lygoje iškovojo prieš 55 dienas, lapkričio 27 d.), vieno iš lyderių išvykimas, finansinis nestabilumas ir Panevėžio „Lietkabelio“ dviejų pergalių pranašumas – visi faktoriai yra prieš „Prienų“ klubą. Nors „Prienai“ nebėra konkurencingi, Arnas Labuckas toliau nemažina apsukų ir tarsi ruošiasi 2015-2016 metų sezonui. 15 taškų ir 7 atk. kam. vidurkiai aukščiausioje Lietuvos lygoje tarpsezonį turėtų padėti 27-erių metų A.Labuckui pritraukti užsienio klubų dėmesį.

REKLAMA

5. (8) Evaldas Kairys – „Pieno žvaigždės“ (12-10)

Vid. 11,6 tšk. (65 proc. dvitašk.), 6,4 atk. kam. ir 1,6 bloko per 20 minučių.

Nors pastarosiose trejose rungtynėse su LKL autsaideriais Evaldas Kairys puolime neblizgėjo (rinko vid. 6,3 taško), aukštaūgis per ribotą laiką vis vien sėkmingai kovojo dėl kamuolių bei atliko užduotis gynyboje. Pastarosiose vienuolika rungtynių iš eilės, nepaisant kartais stipriai ribojamo žaidimo laiko (12-14 min.), E.Kairys atkovojo bent po penkis kamuolius. Vidurio puolėjas taip pat sėkmingai „Pieno žvaigždėms“  kuria antrąsias progas – E.Kairys jau aštuoneriose rungtynėse iš eilės puolime sugriebė bent po tris kamuolius.

REKLAMA

4. (4) Antanas Kavaliauskas – „Lietuvos rytas“ (17-4)

Vid. 12,1 tšk. (74 proc. dvitašk.) ir 5,9 atk. kam. per 21 minutę.

Antanas Kavaliauskas ir toliau išlieka patikimiausiu ir stabiliausiu aukštaūgiu LKL lygoje. A.Kavaliauskas kiekvieneriose rungtynėse vidutiniškai surenka 12 taškų ir atkovoja šešis kamuolius bei toliau dvitaškius metimus meta fantastišku 74 proc. taiklumu. Tiesa, kadangi A.Kavaliauskas dažniausiai aikštelėje praleidžia tik šiek kiek daugiau nei pusę viso rungtynių laiko, dabartinis vaidmuo yra tarsi apynasris, greičiausiai neleisiantis vidurio puolėjui LKL naudingiausių žaidėjų reitinge kilti aukščiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. (-) Jamesas Andersonas – „Žalgiris“ (20-1)

Vid. 13,2 tšk., 4,5 atk. kam. ir 2,5 rez. perd. per 23 minutes.

Jei sezono pradžioje Jamesui Andersonui LKL rungtynės tapdavo poilsiu (pvz. J.Andersonas žaidė 13-oje iš 21-erių rungtynių), vėliau gynėjo svarba Kauno „Žalgirio“ klube išaugo. J.Andersonas dažnai ėmėsi inicatyvos, kai “„Žalgiriui“ to labiausiai reikėjo ir buvo vienas lemiamų veiksnių Kauno komandos trijuose pergalinguose mačuose iš pastarųjų penkių – prieš Alytaus „Dzūkiją“, „Šiaulius“ ir Klaipėdos „Neptūną“. Tai taip pat lėmė, kad J.Andersonas šiuo metu užima pirmą vietą lygoje pagal panaudojimo procentą (USG% – kaip dažnai atakų pabaigose kamuolys atsiduria žaidėjo rankose). Net apie 28 proc. „Žalgirio“ atakų būdamas aikštelėje užbaigia J.Andersonas ir pagal šį rodiklį lenkia visus BEKO-LKL žaidėjus.

REKLAMA

2. (2) Rashaunas Broadusas – „Juventus“ (15–7)

Vid. 15 tšk., 3,7 atk. kam. ir 3,8 rez. perd. per 31 minutę.

Jei tai būtų 2013-2014 metų sezonas, nepaisant ženkliai suprastėjo taiklumo iš toli, antras rezultatyviausiausias LKL lygos žaidėjas Rashaunas Broadusas būtų LKL naudingiausių žaidėjų reitingo viršūnėje. Kol „Juventus“ toliau laimi 68 proc. rungtynių, R.Broadusas sėkmingai tvarkosi su lyderio role ir demonstruoja naudingiausio žaidėjo prizo vertus statistinius rodiklius. Tiesa, kaip ir penkeriose pirmosiose sezono rungtynėse, R.Broadusas vėl pradėjo svaidyti pro šalį iš už tritaškio zonos. Iš įžaidėjo paleistų pastarųjų 29 metimų tikslą pasiekė vos penki (!), o lyginant su lapkričio pabaigoje skelbtu reitingu, R.Broaduso tritaškių taiklumas nuo 41 proc. krito iki 31.

REKLAMA

1. (1) Gediminas Orelikas – „Lietuvos rytas“ (17–4)

Vid. 16,7 tšk. (49 proc. tritašk.), 4,4 atk. kam. ir 2,2 rez. perd. per 28 minutes.

Kol kas be konkurencijos Gediminas Orelikas yra LKL naudingiausių žaidėjų reitingo lyderis. Puolėjas LKL lygoje pagal demonstruojamus rezultatus puolime neturi sau lygių – G.Orelikas pastarosiose trejose iš ketverių rungtynių rinko 24 arba daugiau taškų, o bendrai šį sezoną 20 taškų ribą pasiekė jau septynis kartus. Kiek daugiau nei prieš savaitę, G.Orelikas į šalies čempionų krepšį įmetė 28 taškus ir pakartojo antrą geriausią rezultatyvumo rezultatą šiame sezone. Jei Virginijus Šeškus liks vyriausiojo trenerio poste ir toliau suteiks visišką laisvę G.Orelikui, šaulietis jau anksčiau laiko gali užsitikrinti jau antrąjį karjeroje naudingiausio LKL sezono žaidėjo titulą.

Krepšinio analitiką Erildą Budraitį galite sekti „Facebook“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų