REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas sportininkas galvoja, kaip prisivilioti fortūną ir kaip geriau pasirodyti. Sportininkai – prietaringi žmonės. Vieni iš jų tiki, kad sėkmę nešą drabužiai, kiti turi paslaptingų ritualų.

REKLAMA
REKLAMA

Portalui balsas.lt Lietuvos sportininkai pasakojo, kokiais būdais gaudo sėkmės paukštę.

Sėkmę nešantys drabužiai

Dažnai sportininkas savo sėkmės tikisi aikštelėje būdamas su tam tikrais sportiniais drabužiais. Paplūdimio tinklininkės Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė tiki, kad marškinėliai atneš laimę.

REKLAMA

„Antri metai turime tokią tradiciją – varžybose išėjusios iš pogrupio ir su kuriais nors marškinėliais laimėjusios svarbias rungtynes jų ir nenusivelkame. Išskalbiame ir vėl tuos pačius vilkime. Todėl pasaulio čempionate iki pat finalo žaidėme su žydrais marškinėliais“, – šypsojosi I. Dumbauskaitė.

„Dar Ieva vežiojasi į rungtynes tokį meškiną – talismaną ir tiki, kad jis jai atneš sėkmę“, – juokėsi M. Povilaitytė.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno „Žalgirio“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas irgi turėjo sėkmę nešantį drabužį – kojines.

„Turėjau tokias kojines. Sužaidžiau su jomis keletą rungtynių ir pamačiau, kad neblogai sekasi. Ant vienos iš jų užsirašiau savo marškinėlių numerį, o ant kitos – „kuzma“ ir įsidėmėjau, kurią ant kurios kojos mauti. Gaila, kad jos suplyšo kaip tik „Top 16“ etapo pradžioje, galbūt dėl to ir nesisekė“, – juokavo krepšininkas.

Lietuvos ledo ritulininkas Šarūnas Kuliešius patvirtino daugumos ledo ritulininkų žinomą prietarą apie pačiūžos raištelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per laiką patikrintų dalykų yra. Jeigu rungtynių dieną trūksta pačiūžų raištelis, mano patirtis sako, kad nieko gero tą dieną nelauk. Stengiuosi niekam nesakyti, tik sau pagalvoju...“ – pasakojo Š. Kuliešius.

Nuo muzikos iki kryžiažodžių

Dauguma sportininkų, kaupdamiesi ir ruošdamiesi varžyboms klausosi muzikos ir taip stengiasi atsipalaiduoti. Vienas talentingiausių Lietuvos beisbolininkų Dovydas Neverauskas teigė, kad komandiniame sporte kiekvienas ruošiasi skirtingai.

„Visi komandoje skirtingai ruošiasi rungtynėms: kas klausosi muzikos, kas ramiai sėdi, kas snaudžia. Aš mėgstu muziką prieš rungtynes, reikia ramiai pabūti, susikaupti“, – kalbėjo D. Neverauskas.

REKLAMA

Vienas geriausių Lietuvos irkluotojų, šalies rekordininkas Mindaugas Griškonis ypač rūpinasi savo valtimi.

„Turiu prietarų, kaip valyti valtį. Mano valtis – 7 metrų ilgio. Ją pradedu valyti tik nuo dešinės pusės. Tikiu, kad prietarai man padeda. Bet kuris sportininkas su savo inventoriumi: kamuoliu, ietimi ar disku turi suaugti į visumą. Tik tada įmanoma pasiekti aukščiausių rezultatų“, – sakė irkluotojas.

Atvykęs į areną Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas Simas Buterlevičius apsiauna savo 47,5 dydžio sportinius batus ir atlieka priešvaržybinį ritualą – apšilti į aikštę išbėga paskutinis iš komandos narių ir prieš komandos susirinkimą būtinai įmeta tritaškį. Tokia jo – tradicija.Tačiau pats 200 cm ūgio krepšininkas teigia, kad jeigu ritualo atlikti ir nepavyksta, dėl to labai nesisieloja. „Vienaip ar kitaip išėjęs į aikštelę visada dirbu iš visų jėgų“ , – sako krepšininkas.

REKLAMA

Sporto klubo „Titanas“ auklėtinis Vaidas Valančius prieš lipdamas į ringą turi keistą ritualą – sprendžia kryžiažodžius. „Prieš pat dvikovą mano rankose tikrai pamatysite pieštuką ir kryžiažodžių knygelę. Be to negaliu", – kalbėjo 24 metų kaunietis. Kovotojas dar mėgsta prieš kovas paskaityti ir knygas.

Kodėl? Tai padeda susikaupti. Juk ringe reikia ne tiek jėgos, kiek proto ir taktikos. Kryžiažodžių sprendimas padeda susikoncentruoti ir vėliau koncentraciją perkelti į ringą. Tiesa, paskutiniame stambiame turnyre „K-1 World Grand Prix“ Vilniuje tai lietuviui nepadėjo. Kikbokso dvikovoje (svorio kategorija iki 70 kg) su baltarusiu Vitaliu Hurkou V. Valančius pralaimėjo nokautu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai kitas kovotojas Deividas Danyla labiau pasitiki savimi, jei prieš turnyrą trumpai nusikerpa plaukus.

Muay Thai kovos stiliaus turi daugybę savotiškų ritualų, kurie naudojami kovotojų: „Yra šokis prieš dvikovą, jis vadinamas Wai Khru Ram Muay. Iš pradžių yra apeinamas ringas liečiant virves dešine ranka. Tailandiečiai mano, kad dešinė ranka yra švari ranka, dėl to ja liečiant ringo virves yra apeinamas ratas, nusilenkiama visiems keturiems ringo kampams. Varžovo kampui galima nusilenkti – parodyti pagarbą. Būna, kiti įspiria taip rodydami neapykantą“, – pasakojo Muay Thai treneris Andrius Šipaila.

REKLAMA

„Grįžtama į savo kampą, nueinama iki vidurio, o tada yra galimi devyni pagrindiniai šokio variantai, nors kiekvienas klubas susikuria savo šokį su skirtingais judesiais. Šokį nupasakoti sudėtinga, jį reikia pamatyti. Tada palaukiama, kol abu kovotojai baigs savo šokius, jie nusilenkia vienas kitam ir priėję prie trenerio atiduoda savo galvos raištį mongkhon'ą. Tada prasideda kova. Dar yra magiškos tatuiruotės, kuriomis tiki kovotojai, rankų raiščiai Pra Jiad'ai. Tikima, kad jie apsaugo nuo visų nelaimių, kurios gali atsitikti ringe.“

REKLAMA

Įdomiausi užsienio sportininkų prietarai

Įvairūs ritualai ir prietarai lydi net didžiausias pasaulio sporto žvaigždes. Atrodytų, kad tiems sportininkams tikėti sėkmę nešančiais prietarais tikrai nereikėtų, nes jie viską gali padaryti patys. Tačiau jie tiki.

Vienas geriausių visų laikų krepšininkų Michaelas Jordanas, vesdamas „Bulls“ klubą į pergalę NBA lygoje, per kiekvienas rungtynes po uniforma dėvėjo savo koledžo laikų šortus, su kuriais laimėjo NCAA čempionatą. Krepšininkas tikėjo, kad jie atneš sėkmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teniso žvaigždė amerikietė Serena Williams, neretai varžoves „sumalanti į miltus“, tiki kad jos sėkmė priklauso nuo tam tikrų kasdieninių ritualų. Pavyzdžiui, prieš varžybas ji užsiriša batraiščius tam tikra tvarka, prieš pirmąjį padavimą sumuša kamuoliuką į žemę penkis kartus, o prieš antrąjį – du.

Legendinis švedų tenisininkas Bjornas Borgas turėjo prietarų tik Vimbldono turnyrui. Prieš jį jis užsiaugindavo barzdą ir dėvėdavo tuos pačius marškinėlius. Galbūt tai jam padėjo iškovoti penkias neįtikėtinas pergales.

REKLAMA

Bostono „Celtics“ gynėjas Jasonas Terry tikriausiai yra pats prietaringiausias krepšininkas NBA lygoje. Prieš kiekvienas rungtynes jis valgo vištieną ir naktį prieš rungtynes „skaičiuoja avis“, dėvėdamas priešininkų komandos šortus.

TIK FAKTAI

Įvairiausi prietarai gali padėti sportininkui, jeigu jis pats patiki ir suteikia jiems galią.

Anot psichologų, jei žmogus tiki, kad jį saugo daiktas ar jame įsikūnijusios aukštesnės jėgos, jis laisviau jaučiasi. Todėl sportininkas gali susikoncentruoti ir būti, pavyzdžiui, taiklesnis. Visada ramiau, kai tiki, jog kažkas stovi už nugaros ir saugo.

REKLAMA

TAIP PAT SKAITYKITE:

Maratono rungtyje Lietuvoje dominuoja moterys. Ar vyrams trūksta ištvermės?

JAV sporto žaizdos: kaip sportininkai virsta save žudančiais gladiatoriais

NBA analitikas: JAV krepšinį išmano ir NBA treneris, ir dėžėje gyvenantis benamis

Penktą kartą pasaulio čempionu tapęs A. Bižokas: norėčiau laimėti titulą Lietuvai

Įspūdingiausi „K-1 World GP“ atrankos turnyro momentai

Kaip atsisakyti brangaus sporto klubo? Pataria profesionalūs sportininkai!

Septyni jaunieji talentai, galintys praverti Lietuvos rinktinės duris

TOP 20: daugiausiai uždirbantys pasaulio futbolininkai

Kovotojas M. Stebuliauskas: apie picas, tatuiruotes ir parankiausius varžovus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų