REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LLRF bankrotas – grėsmė tarptautiniams mačams

"Tikėtina, kad bankroto procesas baigtųsi Lietuvos ledo ritulio federacijos likvidavimu," - mano „MAQS Law Firm“ advokatas Laimonas Markauskas

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ledo ritulio federacija (LLRF) dar lapkritį kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su prašymu jai iškelti bankroto bylą. Federaciją ne pirmus metus smaugia skolos, kurių ji neišgali gražinti.

REKLAMA

Paklaustas, kokia bylos situacija šiuo metu, LLRF prezidentas Petras Nausėda nebuvo linkęs atvirauti.

„Mes po Naujųjų metų dar nebuvome susirinkę, todėl nelabai noriu komentuoti. Mes kolegialiai priimsime sprendimą ir pateiksime visus atsakymus koncentruotai. Dabar tai tebūtų mano pablevyzgojimas...“ – sakė šalies ledo ritulio galva. P. Nausėda nenorėjo ir prognozuoti tolesnio proceso vystymosi.

Teisininko komentaras

Kaip gali vystytis byla paprašėme pakomentuoti „MAQS Law Firm“ sporto teisės specialisto Laimono Markausko:

REKLAMA
REKLAMA

„LLRF teisinė forma – asociacija. Įmonių bankroto įstatymo (toliau – ĮBĮ) 1 str. 2 dalyje numatyta, kad šis įstatymas taikomas visiems juridiniams asmenims, įregistruotiems Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka (toliau – įmonės), išskyrus biudžetines įstaigas, politines partijas, profesines sąjungas, religines bendruomenes ir bendrijas. Asociacija nėra numatyta prie nurodytų išimčių, todėl asociacijos bankrotui būtų taikomos ĮBĮ nuostatos. Tai reiškia, kad LLRF bankrotui būtų taikomos bendros bankroto procedūros, t.y. tokios pat kaip ir įmonės (pvz. UAB‘o) bankroto atveju. Tikėtina, kad bankroto procesas baigtųsi federacijos likvidavimu. Beje, asociacijos bankrotas – praktikoje gana retai pasitaikantis procesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Narystės tarptautinėse organizacijose klausimas turėtų būti sprendžiamas pagal atitinkamos organizacijos vidaus teisės aktus. LLRF yra Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) narė. IIHF statuto 29 straipsnis nustato narių pašalinimo pagrindus. Vienas iš pagrindų nutraukti narystę yra nario pabaiga (juridinio asmens likvidavimas). IIHF statuto 204 straipsnyje numatyta, kad IIHF narės turi mokėti metinį mokestį. Finansinių įsipareigojimų nevykdymas taip pat numatytas kaip vienas iš pagrindų nutraukti narystę IIHF. Dėl vykdomos bankroto procedūros abejotina, kad LLRF galės laikytis įsipareigojimo mokėti metinį mokestį. Įvertinus šias aplinkybes labai tikėtina, kad LLRF narystė IIHF bankroto atveju būtų nutraukta.

REKLAMA

 

IIHF yra pagrindinių tarptautinių ledo ritulio varžybų (Pasaulio, Europos čempionatų) organizatorius. IIHF statuto 402 – 406 straipsniuose numatyti reikalavimai dalyvavimui įvairiose IIHF rengiamose varžybose. Visuose šiuose straipsniuose yra numatyta bendra nuostata, kad varžybose gali dalyvauti tik IIHF narių deleguotos komandos, kurios atitinka minimalius standartus. Jei LLRF narystė IIHF būtų nutraukta, Lietuvos nacionalinės rinktinės neturėtų teisės dalyvauti IIHF rengiamose varžybose.

Svarbu pažymėti ir tai, kad organizuoti nacionalinį čempionatą, sudaryti sporto šakos Lietuvos rinktinę ir atstovauti Lietuvai tarptautinėse varžybose, organizuoti tarptautinius sporto renginius teisę turi tik pripažinta nacionalinė sporto (šakos) federacija (Kūno kultūros ir sporto įstatymo 15 str. 4 dalis). Darytina išvada, kad siekiant toliau Lietuvoje plėtoti ledo ritulio sportą, organizuoti nacionalinius čempionatus, dalyvauti tarptautinėse varžybose ir čempionatuose, turėtų būti steigiama nauja nacionalinė federacija. Nacionalinių sporto (šakų) federacijų pripažinimo kriterijus ir tvarką nustato Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinio direktoriaus įsakymu patvirtintas Nacionalinių sporto (šakų) federacijų pripažinimo tvarkos aprašas. Tokia nauja federacija taip pat turėtų tapti IIHF nare (nors čia jau IIHF tam tikros diskrecijos klausimas), kadangi tik tada Lietuvos ledo ritulio komandos galėtų dalyvauti IIHF rengiamose varžybose,” – rašoma sporto teisininko atsakyme.

REKLAMA

Išsprendžiamas klausimas

P. Nausėda įsitikinęs, kad problemų Lietuvos komandoms dalyvauti tarptautinėse varžybose neturėtų kilti.

“Tai detalė. Dabar aš jums negaliu nieko atsakyti, bet manau, kad tai yra išsprendžiamas klausimas. Nes nemanau, kad mes esame pirma federacija pasaulyje, susidūrusi su tokiomis problemomis. Teko asmeniškai apie tai kalbėtis su IIHF prezidentu, kitais aukščiausiais tarptautinės federacijos vadovais. Jokios nuostabos iš jų pusės nebuvo. Tai nėra naujas dalykas. Buvusio Rytų bloko šalyse panašių situacijų nuo 1990-ųjų yra buvę ne vieną kartą. Nėra padėties be išeities.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot LLRF prezidento, kur kas mažiau panašių nutikimų jis žino Lietuvoje. Tiksliau - nežino precedento, kad kokia nors sporto federacija būtų iškėlusi sau bankroto bylą.

“Mes šiuo atžvilgiu Lietuvoje esame pionieriai. Nors panašioje finansinėje padėtyje yra daug Lietuvos sporto federacijų. Skambina, klausia – kaip, kas, kokia eiga? Visiems tai įdomu. O mes bandome dirbti su visomis šalimis ir surasti geriausią sprendimą. Tai, ką mes dabar darome yra pasverta, argumentuota. Tiesiog tą turėjome padaryti šiek tiek anksčiau.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų