REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Dramatiškose paskutinėse 2012 metų „Formulės 1“ sezono lenktynėse Brazilijoje, kurias paįvairino lietus ir dvi saugos automobilio fazės, triumfavo „McLaren“ pilotas Jensonas Buttonas. Tuo tarpu trečiąjį iš eilės čempiono titulą užsitikrino „Red Bull“ komandos pilotas Sebastianas Vettelis.

REKLAMA
REKLAMA

Lenktynės prasidėjo purškiant nesmarkiam lietui. Po starto iį pole pozicijos startavęs Lewisas Hamiltonas išlaikė lyderio poziciją, tuo tarpu čempionato lyderiui S.Vetteliui startas susiklostė tragiškai: po kontakto su Bruno Senna vokietis apsisuko trasoje ir nusirito į rikiuotės uodegą. Tuo tarpu F.Alonso po starto šoktelėjo į trečiąją poziciją.

REKLAMA

Lietus sustiprėjo penktajame rate, dėl to F.Alonso padarė klaidą pirmajame posūkyje ir prarado poziciją Nico Hulkenbergui.

Netrukus klaidą padarė ir Romainas Grosjeanas bei Markas Webberis. Apsisukęs trasoje, M.Webberis tęsė lenktynes, o R.Grosjeano lenktynės baigėsi trasą juosiančiuose barjeruose. Tuo tarpu pasinaudojęs chaotiškomis sąlygomis trasoje S.Vettelis pakilo į šeštąją poziciją, o Jensonas Buttonas perėmė lyderio poziciją iš L.Hamiltono.

REKLAMA
REKLAMA

TAIP PAT SKAITYKITE:

Interviu: Čempionu tapęs S. Vettelis: kai kurie veikė „nešvariai“, bet aš nepasidaviau  

K.Kobayashi tapo pirmuoju pilotu, išdrįsusiu užsidėti tarpinėms oro sąlygoms skirtas padangas. Japonas tai padarė devintajame rate. Netrukus jo pavyzdžiu pasekė ir kiti pilotai: tarp jų ir dėl titulo kovoję S.Vettelis bei F.Alonso. J.Buttonas ir N.Hulkenbergas nusprendė ir toliau važiuoti sausai trasai skirtomis padangomis ir įsitvirtino pirmose dvejose pozicijose.

Už N.Hulkenbergo rikiavosi sustojimą atlikęs L.Hamiltonas ir boksuose dar nesilankę Felipe Massa ir Jeanas Ericas Vergne‘as. F.Alonso važiavo šeštas, o S.Vettelis po savo sustojimo nukrito į vienuoliktą vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

F.Alonso jau penkioliktame rate pakilo į ketvirtąją vietą, kai pasikeisti padangų sustojo F.Massa ir J.E.Vergne‘as. Tuo tarpu S.Vettelis, aplenkęs Kamui Kobayashi, pakilo į šeštąją vietą.

Aštuonioliktame rate N.Hulkenbergas pasivijo J.Buttoną ir išsiveržė į lyderio poziciją, o lietus tuo metu susilpnėjo.

Tarpinėms oro sąlygoms skirtomis padangoms važiavę sportininkai suprato, kad sausai trasai skirtos padangos geriau tiko tuo metu trasoje vyravusioms sąlygoms, todėl devynioliktame rate į boksus pasuko L.Hamiltonas ir F.Alonso. Netrukus tą patį padarė is S.Vettelis ir kiti pilotai, važiavę tarpinėms oro sąlygoms skirtomis padangomis.

REKLAMA

Po šių sustojimų pirmavo N.Hulkenbergas, o už jo rikiavosi J.Buttonas, L.Hamiltonas, F.Alonso ir S.Vettelis.

23-ajame rate dėl ant trasos gulėjusių nuolaužų išvažiavo saugos automobilis – prieš tai užvažiavęs ant nuolaužų savo bolido padangą pradūrė Nico Rosbergas.

Pasinaudoję saugos automobilių faze, į boksus pasikeisti padangų sustojo lenktynių lyderiai N.Hulkenbergas ir J.Buttonas. Abu pilotai užsidėjo naujas sausai trasai skirtas padangas ir po sustojimų išlaikė turėtas pozicijas.

Lenktynės buvo atnaujintos 30-ame rate. N.Hulkenbergas sėkmingai apgynė lyderio poziciją nuo J.Buttono, tuo tarpu S.Vettelis prarado penktąją poziciją K.Kobayashi naudai, o 31-ajame rate L.Hamiltonas susidorojo su komandos draugu J.Buttonu ir pakilo į antrąją vietą.

REKLAMA

Puikų tempą po lenktynių restarto demonstravęs K.Kobayashi 32-ame rate susidorojo ir su F.Alonso, nustumdamas ispaną į penktąją vietą, tačiau „Ferrari“ pilotas jau po rato susigrąžino prarastą poziciją.

34-ajame rate, DRS zonoje, čempionato lyderis S.Vettelis prarado poziciją F.Massos naudai ir nusirito į septintąją vietą, o F.Massa po kelių ratų susidorojo ir su K.Kobayashi bei pakilo į penktąją vietą.

49-ajame rate N.Hulkenbergas užvažiavo ant trasos kraštus žyminčios baltos juostos ir slystelėjo, dėl ko prarado lyderio poziciją L.Hamiltono naudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

54-ajame rate N.Hulkenbergas pasivijo L.Hamiltoną ir bandė susigrąžinti lyderio poziciją,t ačiau abu pilotai susidūrė pirmajame posūkyje. N.Hulkenbergas tęsė lenktynes, tuo tarpu L.Hamiltonas buvo priverstas pasitraukti iš lenktynių. Tai pakylėjo F.Alonso į trečiąją poziciją, kurios jam būtinai reikėjo norint tapti čempionu.

Tuo tarpu lietus vėl sustiprėjo, todėl S.Vettelis nusprendė pasukti į boksus, tačiau komanda tam nebuvo pasiruošusi ir dėl to vokietis prarado apie vienuolika sekundžių. Netrukus į boksus pasikeisti padangų pasuko ir F.Alonso bei kiti pilotai.

REKLAMA

Po savo sustojimo F.Alonso važiavo trečias, o S.Vettelis – septintas. Lenktynėse pirmavo J.Buttonas, o antras važiavo F.Massa. N.Hulkenbergas už sukeltą avariją buvo nubaustas pravažiavimo pro boksus bauda, todėl nusirito į penktąją vietą, už M.Webberio.

Netrukus F.Massa praleido F.Alonso į priekį, tačiau S.Vettelis taip pat pakilo viena poziciją į viršų, aplenkęs Michaelį Schumacherį.

Likus keliems ratams iki finišo į trasą dėl Paulo di Restos avarijos išvažiavo saugos automobilis, galutinai palaidodamas F.Alonso viltis tapti čempionu – ispanui antrosios vietos nepakako, kad panaikintų trylikos taškų deficitą iki S.Vettelio, nes vokietis finišavo šeštoje vietoje.

REKLAMA

Lenktynės finišavo paskui saugos automobilį, o jose nugalėjo J.Buttonas. Už F.Alonso trečioje vietoje finišavo F.Massa, ketvirtas – M.Webberis. N.Hulkenbergas užbaigė pirmąjį penketuką.

Vitalijus Petrovas finišavo vienuoliktoje vietoje, kuri leido „Caterham“ ekipai pakilti į dešimtąją konstruktorių įskaitos vietą ir už ją užsitikrinti daugiamilijoninę išmoką.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų