REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Nemaloni naujiena, bet jau dviračių sportui. Su dviratininku pasielgė nežmoniškai“, – apie dopingą ir legendinį Lance'ą Armstrongą Balsas.lt iš Italijos kalbėjo vienas geriausių visų laikų Lietuvos dviratininkų Raimondas Rumšas.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia apie legendinį amerikiečių dviratininką Lance'ą Armstrongą sukrėtė sporto pasaulį. JAV antidopingo agentūra USADA pripažino 40 metų sportininką kaltu dėl dopingo vartojimo ir atėmė iš jo visus septyniskart iš eilės iškovotus prestižiškiausių daugiadienių dviračių lenktynių „Tour de France“ nugalėtojo titulus nuo 1999 iki 2005 metų.

REKLAMA

Keturiasdešimtmetis lietuvis kartu su bendraamže amerikiečių žvaigžde 2002 metais stovėjo ant „Tour de France“ prizininkų pakylos. Tuomet L. Armstrongas šventė ketvirtą pergalę iš eilės šiose lenktynėse, o R. Rumšas perrašė Lietuvos dviračių istoriją iškovodamas trečią vietą.

„Galutinio rezultato nežinome. Teisėjai sprendžia. Įstatymai parašyti žmonių ir traktuojami ne visiems vienuodai. Mes visos teisybės nežinome – tik tiek, kiek praneša žiniasklaida. Jis pats žino, ką jis padarė ar nepadarė ir atsako už savo veiksmus“, - komentavo R. Rumšas.

REKLAMA
REKLAMA

Dviratininkas teigė, kad nėra šios situacijos dalyvis: „Nemačiau, ką amerikietis vartojo ar nevartojo. Galime tik diskutuoti šiuo klausimu.“

 

Raimundas Rumšas (nuotr. Organizatorių)Raimundas Rumšas (nuotr. Organizatorių)

 

– 2002 metais „Tour de France“ lenktynėse buvote trečias. Ar po atimtų titulų iš L. Armstrongo vietos pasislinks? Gal tokiu būdu tapsite vicečempionu?

– Nežinau, kaip bus. Nemanau, kad istoriją kas nors perrašinės. Mano nuomone, reikėjo prieš 10 metų tai daryti, ką jie padarė dabar. Tai palaukime dar 20 metų ir tuomet pradėkime vėl perrašinėti istoriją. Jei tuo metu būtų nubaudę L. Armstrongą, būtų normalu, o kai po tiek laiko žmogų persekioja, kapstosi, ieško teisybės, ką pasakė ar ne, ką matė ar ne... Konkrečių įkalčių nebuvo nei pateikta, nei parodyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal ateityje matysime. Kiek pats skaičiau, pagrindiniai įkalčiai – žodiniai pasisakymai. Gal ten yra dar kokios filmuotos medžiagos, gal vėliau sužinosime. Kiek buvo atlikta antidopingo kontrolės testų, visi rezultatai buvo neigiami. Ši situacija neaiški.

– Gal turėtų būti laiko rėmai, kad po tam tikro laikotarpio kapstytis po mėginius ir liudijimus būtų neįmanoma? Kitaip tokiu būdu įmanoma perrašyti visą sporto istoriją?

– Taip. Galima imti 1980 metų olimpiadą ir tikrinti. Tuomet gali sakyti, tas buvo toks ar anoks. Turi būti kažkokia laiko riba. Sakykime, konkrečiu laiku buvo suteiktos visos sąlygos ir galimybės išsiaiškinti ar ištirti, ar sportininkas nevartoja draudžiamų medžiagų. Kai po 10 metų ima mėtyti kaltinimus, manau tai neteisinga. Ir žmogų kankina, ir aplinkinius, kurie su juo dirbo. Tai nežmoniška.

REKLAMA

– L. Arsmotrongas ne kartą užsiminė, kad jo atžvilgiu vyksta taip vadinama „raganų medžioklė“? Ar gali būti tiesos jo žodžiuose?

– Jis – daug pasiekęs, garsus žmogus. Visiems reikia sensacijos. Ta sensacija rasta.

– Kiek asmeniškai pažinojote L. Armstrongą?

– Tik lenktynėse. Turėjau šansą važiuoti su juo vienoje komandoje. 1999 metais derėjausi dėl kontrakto ir vietos tuometinėje „US Postal“ komandoje, bet pasirinkau Italiją. Mačiau jį lenktynėse. Angliškai su juo nebendravau, tik „labas“ ir „viso gero“.

REKLAMA

– Ką veikiate šiuo metu?

– Esame Italijoje, vaikai sportuoja. Buvome Lietuvoje, vyriausias sūnus Raimondas laimėjo šalies jaunių čempionatą, planuojame vykti į pasaulio pirmenybes.

– Pernai dalyvavote „Baltic Chain Tour“ lenktynėse ir iš lietuvių pakilote aukščiausiai – užėmėte šeštą vietą. Neplanavote šįmet pagerinti savo rezultatą?

– Neplanavau. Praėjusiais metais nelaimėjau. Gal jaunimas šiais metais laimės. Gerai važiuoja Gediminas Bagdonas. Noriu palinkėti, kad laimėtų Lietuvos komanda, nes lenktynės baigiasi Vilniuje. Tikėkimės savi sirgaliai padės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Raimondas Rumšas (nuotr. Elta)Raimondas Rumšas (nuotr. Elta)

 

TIK FAKTAI

2002 metais „Tour de France“ užimtą trečią vietą aptemdė skandalas – Raimondo Rumšo žmona Edita Prancūzijos − Italijos pasienyje buvo sulaikyta policijos. Jos automobilyje rasti dideli kiekiai sporte uždraustų medžiagų – dopingo. Vėliau, 2006 metais Rumšai buvo pripažinti kaltu dėl draudžiamų preparatų gabenimo per Prancūzijos sieną.

2003 metais „Giro d'Italia“ lenktynėse, kuriose R. Rumšas bendroje įskaitoje užėmė šeštą vietą, Lietuvos dviratininko organizme buvo rasta draudžiamo preparato eritropoetino (EPO) pėdsakų. Lietuvio rezultatas lenktynėse buvo anuliuotas, jam skirta venerių metų diskvalifikacija.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Legendos pabaiga: L. Armstrongas neteks visų „Tour de France“ titulų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų