REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt atkreipėte dėmesį į futbolininką, kuris peržengdamas aikštės ribą pasilenkia, paliečia žolę, prideda pirštus prie lūpų ir kažką sumurma. Tokį ritualą jis ir kiti sportininkai atlieka neatsitiktinai, ir ne vieną kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Ritualai tapo neatsiejami nuo sporto. Kai kam jie gali atrodyti nereikalingi ir net kenksmingi, tačiau sportininkai, treneriai ir sporto analitikai teigia, kad tradiciniai veiksmai prieš pasirodymą padeda sportininkui susikaupti, suvaldyti mintis, padidinti varžybų įtampą ir garantuoja geresnius rezultatus

REKLAMA

Ari š tikrųjų ritualai sportininkams gali duoti laimėtas rungtynes, ar tai tik atsitiktinis sutapimas ir sukrečiantis įvykis? Askmen.co.uk sudarė keisčiausių komandų ritualų dešimtuką.

10. Sutrypti priešininkų komandos logotipą

2000 metais amerikietiško futbolo komanda - Dalaso „Cowboys“  laimėję prieš amžinus priešus - Teksasą, visu greičiu pasileido į stadiono vidurį. Sirgaliai niekaip negalėjo suprasti, kas vyksta. „Cowboys“ pradėjo trypti ant priešininkų komandos logotipo. Ilgainiui tai tapo ritualu po kiekvienų laimėtų rungtynių. Ir tai dabar daro ne tik „Kaubojų“ komandos nariai, tačiau ir šios komandos aistruoliai, kurie kartu su ekipa bėga į aikštės vidurį ir sutrypia priešininkų komandos logotipą.

REKLAMA
REKLAMA

9. Komandos pristatymas

Net šešis kartus tapusi NBA čempione Čikagos „Bulls“ komanda taip pat turi savo ritualą prieš kiekvienas rungtynes. Čikagos ekipa – pirma, kuri savo komandos pristatymui pradėjo naudoti prožektorius, fejerverkus ir lazerius. Tačiau svarbiausia, kad pirmasis į aikštelę privalėdavo įžengti Scottie Pippenas, o paskutinis – Michealas Jordanas. Tai, anot „Bulls“, ekipai atnešė sėkmę net šešis kartus.

8.  Kūrinio „Dieve, saugok Ameriką“ atlikimas

Po 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykių, beisbolo komanda – Niujorko „Yankee“ prieš kiekvienas varžybas atlieka kūrinį „Dieve, saugok Ameriką“. Įdomiausia, kad prieš atidarant sezoną Niujorko ekipa nori, kad šį kūrinį atliktų tik vienas garsiausių tenorų Ronanas Tynanas. Anot, komandos, šio atlikėjo balsas jiems neša sėkmę viso sezono metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Atsivėsinti

1985 metais, spalio 28 dieną „New York Giants“ komandos saugas Džimas Burtas šaltu vandeniu apipylė savo komandos trenerį Billą Parcellą. Džimas buvo toks supykęs ant savo trenerio, nes pastarasis jo neišleido į aikštelę. 1986 metų sezone šis sportininkas savo treneriui tai padarė 17 kartų. Tiek kartų, kiek treneris nusprendė Džimo neišleisti į aikštę arba jį pakeisti. Ir tai, anot komandos, atnešė jiems sėkmę.

6. Užsiauginti barzdą iki atkrintamųjų varžybų

1980 metais ledo ritulio komanda „New York Islanders“ buvo nepalaužiami. Šioje komandoje žaidę ledo ritulininkai buvo vieni prietaringiausių. Kenas Morrowas, Butchas Goringas, Johnas Tonellis, Carkas Gillies ir Gordas Lane'as prieš prasidedant atkrintamosioms varžybos „Stenlio taurėje“ užsiaugino barzdas. Anot, sportininkų, šis ritualas ne kartą jiems atnešė sėkmę atkrintamosiose rungtynėse.

REKLAMA

5. Dainos „Take Me Out to the Ball game“ atlikimas

Nepaisant to, kad daugeliui beisbolo sirgalių pagrindinis ritualas – suvalgyti picą ar dešrainį, Čikagos aistruoliai turi visai ką kitą. Prieš kiekvienas rungtynes yra atliekama „Take Me Out to the Ball game“ daina, kuri yra skirta legendiniam komentatoriui ir didžiausiam Čikagos ekipos gerbėjui – Hariui Caray, kuris 11 sezonų iš eilės atlikdavo šią dainą prieš kiekvienas rungtynes. Jam mirus jo estafetę perėmė aistruoliai.

4. Kepurių mėtimas į aikštę

Ar žinojote, kad per ledo ritulio rungtynes, kai žaidėjas per rungtynes pelno net tris įvarčius, sirgaliai savo kepures meta į aikštę? Tai sugalvojo viena reklamos agentūra, kuri siekė, kad jų kepuraičių būtų išpirkta kuo daugiau. Ilgainiui tai tapo kiekvienos komandos ritualu.

REKLAMA

3. Mušamasis orkestras

Pirmas mušamųjų orkestro pasirodymas prieš rungtynes įvyko 1936 metais. Tai buvo vienas įsimintiniausių įvykių. Prieš kiekvienas Ohajo futbolo rungtynes, pasirodo mušamųjų orkestras, kuris grodamas aikštelėje užrašo savo komandos pavadinimą.

2. Aštuonkojo metimas ant ledo

Ledo ritulio komandos „Detroit Red Wings“ sirgaliai turi vieną baisiausių tradicijų: per kiekvienas rungtynes į aikštę įmeta aštuonkojį, kuris turi ekipai atnešti sėkmę. „Aštuonkojis yra mūsų tradicija. Bet jeigu jums tai nepatinka, ką darome – galite išeiti“,- kartą yra pasakęs „Red Wings“ komandos savininkas Johnas Hahnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Šokis

Būdamas europietiškos kilmės žaidimas, regbis šiuo metu yra populiariausias pietų pusrutuyje. Naujojoje Zelandijoje ši šaka yra kertinė europiečius ir maorius vienijančios tautinės tapatybės dalis, o puikus šalies komandų žaidimas tai tik sutvirtina. Naujosios Zelandijos rinktinės prieš rungtynes atliekamas maorių karo šokis haka yra garsus visame pasaulyje. Hakos šokis – atliekamas labai agresyviai ir prideda labai daug energijos bei gerų emocijų.

ĮDOMU

Afrikos atstovai imdavosi dar rimtesnių būdų, norėdami prišaukti pergalę: 2005 metais Zambijoje vykęs imtynių turnyras buvo nutrauktas dėl to, kad vienas iš dalyvių naudojo uždraustus juodosios magijos metodus.

REKLAMA

Ekspertai teigia, kad ne mažiau kaip 90 proc. Afrikos futbolo klubų turi etatinius burtininkus ir žiniuonius.

Prieš paskutinės Afrikos taurės rungtynes Egipto futbolo komanda atliko kruviną auką — patys papjovė karvę.

Lenktynininkas Fernando Alonso įsitikinęs, kad pamačius juodą katę ar nudvėsusią pelę reikia nusispjauti per kairį petį. Jei užvažiuosi ant varlės — lis. Lenktynių dieną žadintuvą reikėtų nustatyti 7:20, net jei lenktynės numatytos popiet. Pirštines, kojines, batus ir kelnes mautis reikia nuo kairės pusės. Ir prie bolido F. Alonso prieina tik iš kairės pusės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų