REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien siekdami paminėti Baltijos kelio 20-metį ir pagerbti jo dalyvius į dangų pakilo 28-i Lietuvos motorizuotų parasparnių pilotų. Jų tikslas – pakartoti visą 1989 metais vykusio istorinio Baltijos kelio maršrutą ir per mažiau nei 7 dienas įveikti apie 650 kilometrų nuo Vilniaus iki Talino bei ten nuskraidinti visų trijų Baltijos šalių vėliavas.

REKLAMA
REKLAMA

Startas – sėkmingas

Prieš pat skrydžio startą projekto „Baltijos kelio dangumi 2009“ pilotai neslėpė geros nuotaikos ir tikino, kad vienintelis jų rūpestis – oro sąlygos.

REKLAMA

Vienas iš organizatorių ir dalyvių Kęstutis Mončys portalui „Balsas.lt“ tikino, kad šiuo skrydžiu bus siekiama ne tik prisiminti prieš 20 metų vykusį Baltijos kelią, kuris tapo laisvės ir nepriklausomybės šaukliu, bet ir pagerbti  beveik 2,5 mln. žmonių, kurie tais gūdžiais metais savo rankomis ir širdimis sujungė tris Baltijos seseris – Lietuvą, Latviją ir Estiją.

K. Mončys tikino, kad nuotaikos prieš startą yra kuo geriausios ir tiek sau, tiek kitiems motorizuotų parasparnių pilotams linkėjo sėkmės ir gyrė maršrutą:

REKLAMA
REKLAMA

„Maršrutas įdomus ir įspūdingas: teks skristi ne tik svetimų valstybių teritorijoje, bet ir pajūriu. Aplankysime įsimintiniausias vietas ir dalyvausime renginiuose, skirtuose Baltijos keliui paminėti.“

Kadangi oro sąlygos buvo pakankamai palankios, įspūdingos misijos dalyviai, prieš tai užsiregistravę ir susitarę dėl įvairių skrydžio detalių, nieko nelaukdami vienas po kito pakilo iš 17-tojo Vilnius-Ukmergė plento kilometro. Kartu su jais, tiesa, jau žeme, pajudėjo ir jų palyda – trys mikroautobusai su atsargine įranga, filmavimo reikmenimis ir kt., bei autobusas su lydinčiais žmonėmis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik kaip prieš 20 metų...

Skrydžio maršrutas, kurio finišas planuojamas rugpjūčio 23 dieną Taline, drieksiasi automagistrale „Via Baltica“, kurioje ar šalia jos ir stovėjo visi Baltijos kelio dalyviai – beveik 2,5 mln. žmonių.

Prie „Baltijos kelio dangumi 2009“ pilotų Latvijos ir Estijos pasienyje prisijungs ir šių šalių atstovai, kurie, kaip ir prieš 20 metų, su lietuviais sudarys vieningą grandinę, tik šį kartą danguje.

Įdomi ir dar viena paralelė: nors jau esame laisvi ir nebereikia kovoti už šalies nepriklausomybę, ne vienas Lietuvos motorizuotų parasparnių pilotų minėjo, kad situacija ne daug geresnė nei 1989 metais, nes visą pasaulį siaubia finansų krizė. Be to, tautą yra apėmusios nekokios nuotaikos, todėl laikas paminėti ir prisiminti Baltijos kelią – pats tas.

REKLAMA

Idėjos autoriai ir organizatoriai – motorizuotų parasparnių klubas „Penktasis vandenynas“. Šiuo skrydžiu siekiama suvienyti trijų Baltijos šalių pilotus ir paminėti visiems mums svarbią datą. Skrydis tiksliai atkartos Baltijos kelio, įvykusio prieš 20 metų maršrutą. Dangumi skraidinamos Baltijos šalių vėliavos dar kartą parodys mūsų šalių vieningumą. Jo reikėjo prieš 20 metų, reikia ir šiuo nelengvu mums laikotarpiu.

Priminsime, kad 2009 metų rugpjūčio 23-iąją sukanka 20 metų, kai pagrindinėje Baltijos valstybių magistralėje rankomis susikabino Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiai. Baltijos kelias yra įtrauktas į Guinnesso rekordų knygą kaip ilgiausia žmonių grandinė (atstumas nuo Vilniaus iki Talino yra apie 600 km). Iš viso kelyje stovėjo apie 2–2,5 mln. žmonių, iš jų apie 1,5 mln. – iš Lietuvos. 

REKLAMA

Naujienos apie skrydį – portale „Balsas.lt“

Visą parasparnių skrydį jau nuo šiandien, rugpjūčio 17 d., galite sekti projekto rėmėjo interneto naujienų portalo „Balsas.lt“ rubrikoje „Baltijos kelias dangumi“. Čia rasite kasdien pildomą skrydžio dalyvių dienoraštį, visą informaciją apie tai, kaip sekasi pilotams, ir įspūdingas nuotraukas iš kiekvienos dienos etapų.

Skrydžio, apie kurį bus kuriamas ir filmas, maršrutas suskirstytas į 7 ruožus, numatytos skirtingos 7 nakvynės vietos. Pirmąją naktį pilotai nakvos Vaidotų miestelyje, antrąją – Stetiškių aerodrome. Rugsėjo 19 dieną jie planuoja pasiekti Rygą, o rugsėjo 23-iąją leistis Taline. 
















Ruslano Kondratjevo nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų